Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa...

Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa... #34091

Doresc sa incep aici o discutie despre recuperarea medicala post TVM, discutie initiata la propunerea administratorului, la ceva timp dupa ce m-am inregistrat si activat in cadrul acestui forum si la aproape un an de la accidentul meu.
Doresc sa spun ca vorbesc despre un teritoriu necunoscut ...corpul omenesc... creatie divina si mecanism perfect, o imbinare extraordinara intre practic si logic, intre trecut si evolutie.
Doresc sa va spun ca am inceput recuperarea la Baile Felix, la Spitalul de Recuperare, impreuna cu domnul doctor Marius Caprar, doamna profesor Erzsebet Pasztai, doamna kinetoterapeut Elvira Varga si doamna kinetoterapeut Simona Daraban.
Inainte sa vorbesc despre evolutia recuperarii mele cred ca ar trebui sa concretizez niste referinte: am fost transportat din Italia (sau mai bine ziceam Austria, caci provincia unde am fost operat era austriaca) cu o ambulanta, dupa ce am fost stabilizat post-operator timp de trei saptamani.
Acolo am fost invatat sa ma verticalizez la marginea patului, sa fac transferul in carucior si la vasul de toaleta.
Atat am putut progresa dupa interventia chirurgicala!
In Romania, adica la Baile Felix am mers ... efectiv, pentru prima data! Bine, am mers din nou!
Dar aici mi s-a intamplat!
Si tot respectul, aprecierea si gandurile bune se duc inspre BOBO (doamna Erzsebet Pasztai), ELI (Varga Elvira) si SIMO (Simona Daraban).
Cu ajutorul lor am progresat incet, constant si sigur!
Daca ma intrebati cum ... o sa spun ca motivat! Si sigur imi veti sari in cap!
Motivat nu spun ca as fi avut un scop, caci toti vrem sa revenim la abilitatile dinaintea accidentelor, dar eu ma refer la urmarirea si atingerea unor etape! Pas cu pas!
Am invatat ca prin terapia VOJTA - care imi era considerata total nepotrivita de catre doctori - efectuata cu BOBO m-a "educat" sa imi fac constant o introspectie, sa imi analizez corpul si senzatiile, sa vad unde nu mai am legaturi sau raspunsuri, senzatii sau reactii in interiorul meu.
Am invatat ca in timpul exercitiilor trebuie sa iti "asisti" creierul in dirijarea impulsurilor, ca trebuie sa "cauti" asiduu sa restabilesti calea catre organe.
Vreau sa dezvolt un pic aceasta idee ... spunandu-va ca eu cred ca odata cu progresul, omul s-a departat de regnul animal din care face parte. Consider ca schisma dintre SINE si ORGANISM s-a accentuat odata cu progresul, odata cu dezvoltarea perceptiilor exterioare in detrimentul celor interioare.
Astfel ca a trebuit sa restabilesc conexiunea dintre MINE si MINE INSUMI. A trebuit si inca trebuie sa descopar puntile care ma vor ajuta sa imi recapat controlul asupra organismului.
Asta e o parere personala ... nu stiu daca cineva de pe forum imi va impartasi aceasta credinta.
Doar simt nevoia sa va descriu evolutia mea - FIZICA SI PSIHICA - de la momentul accidentului si pana in prezent. Asta o fac pentru ca am simtit, de fiecare data, ca am progresat in analiza interioara si ca am gasit un raspuns la intrebarile si framantarile mele.
In momentul de fata mi-am recuperat abilitatea de a merge - sprijint in doua carje sau in doua bastoane - la nivel motor, iar la nivel senzorial am castigat unele segmente de tegumen la nivelul picioarelor.
Din punct de vedere functional am inca deficit la nivelul sfincterelor (vezica, rect si prostata), leziunile mele la nivel medular fiind concretizate acum in deficite senzoriale de la nivelul dermatomului L4 si pana la S5 si functionale de la nivelul L3, S1, S2, S4 si S5.
Pe ce anume ar trebui sa insist in cadrul acestui subiect?
Pe optimism, in primul rand, caci fara speranta nici nu stiu daca vorbim aceeasi limba...
PE MISCARE SI PE ASUMAREA MISCARII!
Ca vorbesc de gimnastica, de Vojta, de terapie hidro sau kineto, ca vorbesc de exercitii statice minimale sau de analiza interioara a impulsurilor si a raspunsurilor ... ideea de miscare trebuie sa persiste constant in minte!
MEREU COORDONAT!
MEREU VOLUNTAR!
MAI TOT TIMPUL IMPUS ... DAR FACETI MISCARE, MISCARE SI IAR MISCARE!

Voi reveni intr-o alta postare cu inceputul recuperarii si primele senzatii, dar pana atunci va stau la dispozitie cu tot ce considerati dumneavoastra util in a va ajuta!
O seara faina!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, Mona si Dan

Rasp: Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa... #34097

Te felicit pentru reusite si din experienta personala te aprob in afirmatiile tale referitoare la importanta miscarii asupra evolutiei pshihice si fizice.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: pokuletz78

Rasp: Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa... #34099

pokuletz78 a scris:
Din spital va scriu, caci mi s-a intampat acum doua saptamani si ceva, intr-o vacanta de schi, superba, in Italia. Si va ramane superba! Bucuria pe care am simtit-o cu toti prietenii laolalta, pentru prima data impreuna...a fost si ramane un puseu de optimism si fericire! Inca nu am ajuns acasa, am rugat prietenii sa nu vb cu nimeni, caci mi se rupe sufletul cand ma gandesc la a mea mama, care ar fi devastata de o asa veste...prefer sa fiu langa ea cand o sa ii povestesc!
TVM T12-L1...prefer detaliile sa le vb mai tarziu pe site, caci mai important e altceva!
Iata momentul in care am facut cunostinta cu tine Nicusor ;)
Banuiesc ca a fost/este un TVM incomplet, asa inteleg din mesajul tau. Pentru ca rezultatele, motivante si motivatorii, cu profunde efecte psihice asupra evolutiei in recuperare, sunt evidente.

Sigur ai intalnit destule persoane, unele prezente pe forum - ca Ionut, Enci sau Mirela, s.a. - care au mers si merg in continuare la Felix pentru proceduri si recuperare. Tot ceea ce conteaza la acest "nivel de motivatie" tine mai mult de partea fizica, in sensul ca un rol determinant il are nivelul si tipul leziunii. Daca ai un Frankel A, oricata recuperare sau stimulare epidurala s-ar face, nu se poate ca respectiva persoana sa aiba "abilitatea de a merge - sprijint in doua carje sau in doua bastoane" vreodata. Aceasta este parerea mea pe care o sustin deoarece in cazul meu - TVM C5-C7 am fost extrem de motivat intr-o perioada usor mai indepartata, sa dau totul pentru a ma vedea "biped" B)
Deci, daca nu sunt progrese evidente care sa stimuleze ambitia, vitalitatea, discernamantul, gandirea, motivatia si abilitatea de a lua decizii in momente cheie ale vietii, totul se rezuma dupa aceea, DOAR la rutina...

Felicitari inca odata pentru tonusul de care dai dovada, de ambitia si tenacitatea cu care lupti, pentru optimismul caracteristic unui barbat cerebral care spera ca intr-o zi, totul va fi bine, normal. Asa cum ti-am mai spus Nicusor, trage tare de tine, acum si in anii ce vor urma, trage in asa fel ca "mama ta" sa fie bucuroasa... ca prietenii sa-ti ramana aproape si ca cei dragi sa fie fericiti.

Misca-te cu Spor! ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan, pokuletz78, Lenu

Rasp: Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa... #34112

daniel a scris:
pokuletz78 a scris:
(...)Tot ceea ce conteaza la acest "nivel de motivatie" tine mai mult de partea fizica, in sensul ca un rol determinant il are nivelul si tipul leziunii. Daca ai un Frankel A, oricata recuperare sau stimulare epidurala s-ar face, nu se poate ca respectiva persoana sa aiba "abilitatea de a merge - sprijint in doua carje sau in doua bastoane" vreodata. Aceasta este parerea mea pe care o sustin deoarece in cazul meu - TVM C5-C7 am fost extrem de motivat intr-o perioada usor mai indepartata, sa dau totul pentru a ma vedea "biped" B)
(...)
Felicitari inca odata pentru tonusul de care dai dovada, de ambitia si tenacitatea cu care lupti, pentru optimismul caracteristic unui barbat cerebral care spera ca intr-o zi, totul va fi bine, normal. Asa cum ti-am mai spus Nicusor, trage tare de tine, acum si in anii ce vor urma, trage in asa fel ca "mama ta" sa fie bucuroasa... ca prietenii sa-ti ramana aproape si ca cei dragi sa fie fericiti.(...)
Cu siguranta ca acest subiect nu a fost initiat de mine din dorinta de a epata sau din dorinta de a initia un fan-club, a carui personaj principal sa fiu eu!
Nicidecum!
Doresc sa repet ca am deschis topicul din dorinta de a impartasi optimismul meu si de a "insufla" o dara de speranta, daca acest lucru este cu putinta prin citirea gandurilor mele si ... cum bine accentueaza Daniel molipsirea de optimismul meu incurabil!
Asa sa ma ajute Dumnezeu!
Asa sa va ajute Dumnezeu!
Hmmm... Cred ca prin natura meseriei mele, nu imi pot permite sa imi pierd firul logic, asa ca e bine sa clarific ceva inca de la inceput: locul accidentului, tipul leziunii, timpul scurs pana la interventia chirurgicala, calitatea si solutia aleasa de doctori la operatie si recuperarea post-operatorie au contat individual si cumulat la rezultatele de acum!
Adica ... urasc snobismul, astfel ca nu vreau sa par vreun nerecunoscator inconstient, ce-si atribuie nemeritat te miri ce rezultate!
Ca sa transez mai bine nivelul lezionar si situatia medicala dupa interventie, doresc sa va spun ca am fost diagnosticat cu traumatism vertebral T12-L1, cu explozie a somei si semne neurologice specifice, ruptura peretilor posteriori, edeme intramedulare si sectionare incompleta la nivel medular insotita de lipsa reflex bulbo-cavernos, anal si senzitiv pe nivelele L4-L5 si S1-S5, deficit motor membre inferioare, clasificare neuro ASIA C.
Ultimul diagnostic este cel de la Baile Felix, de acum doua zile si este mai putin sofiticat: parapareza flasco-spasmodica, sindrom de coada de cal asociat cu sindrom de con terminal, cu tulburari senzitive, sfincteriene si anale.
Asadar ... pornind de la locul producerii si felul accidentului si pana la externare au fost foarte multi factori care sa contureze evolutia pozitiva a recuperarii post-operatorie!
Nici cand am patit-o nu am anuntat pe nimeni din familie si am considerat ca este lupta mea, de care nu trebuie sufere nimeni altcineva, asa cum nu am scris nimic despre mine pe acest forum, pana la discutia cu Daniel.
Eu doream sa insist pe motivatie, motivatie generata de EUL fiecaruia si de tonusul dat de stimularile specifice fiecarei terapii in parte (hidro, kineto, vojta sau tens).
Asa ca revin la titlul ales ... titlu ce mi-e inca problematic: evolutie prin motivatie sau viceversa?!
O seara faina!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Ultima editare: by pokuletz78.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, Mona si Dan

Rasp: Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa... #34199

Ciao!
Abia am revenit de la Felix si incerc sa gasesc mijloace sa "mai dau o fuga" in Bucuresti, la Spitalul de Recuperare "Filantropia", acolo unde doamna doctor Cinteza face mici minuni. Ce e de apreciat la ei este FIZIOTERAPIA (pe care eu o cunosteam la Felix sub denumirea de TENS - Stimulare Electrica, la etajul III) si KINETOTERAPIA.
Probabil ca depinde, de fiecare in parte, foarte mult programul de stimulare ales si mai ult de atat, pentru fiecare inparte depinde de cum reactionezi la acel program.
Acum eu stiu ca dupa sedintele de la Bucuresti (10 zile - 2 saptamani) am inceput sa simt usor pielea de pe varful degetului mare al piciorului stang.
Pentru mine a fost cel mai mare si mai evident progres, dovada ca si aici am vorbit despre asta, chiar daca nu o fi mare lucru pentru altii.
Ce imi pare rau este ca s-au cam stopat evolutiile senzitive aici...
De aceea doresc sa reusesc un drum la Bucuresti, sa vad daca nu mai merge ulciorul meu la apa inca o data! E sper si cred ca da...
Ceea ce va doresc si voua, tuturor!!!
Hmmm, alte spitale... La Eforie Nord exista o sectie noua a spitalului, corpul D, realizata si echipata la standarde europene. Suna european, nu?!
DIn pacate, pentru mine cam atat a reprezentat Eforie la capitolul recuperare!
Poate altii s-au simtit bine aici datorita marii si a namolului, eu unul zic PAS daca ar aparea a doua oara posibilitatea de a merge acolo!
Nu dau Felixul pe Eforie Nord nicicum!!!
Ca tot am ajuns la Felix, cred ca este important sa ti se identifice corect carentele si sa ti se "traseze" un program de recuperare pentru o perioada de timp mai indelungata, in care ti se comunice efectiv, in functie de evolutie, trecerea la un nou nivel si tot asa mai departe.
Ca o fi functionat chestia asta la nivel psihic si apoi fizic, nu zic nu, caci de motivat te motiveaza...dar voiam sa accentuez functionalitatea!
Sigur!!!
Si in momentul in care ti se spune ca de maine schimbi un program ca ai progresat (chiar daca, rusine sa-mi fie, nu am observat de fiecare data acel progres), ei bine, atunci simti ca rupi muntii...
Motivatia conteaza enorm pentru mine!
Un psihic pozitiv motiveaza eforturi imposibile de depasit in conditiile anterioare...
Eu unul o sa accentuez acest aspect de-a lungul acestei discutii cu speranta ca nu voi deranja pe cineva care nu gaseste acest lucru elocvent! Fixarea unor etape de evolutie este cruciala! SI mai ales atingerea lor!!!
Asa ca incep cu prima terapie cu care am facut cunostinta: STIMULARE VOJTA.
Ei bine, pe langa faptul ca BOBO face chestia cu sufletul si mai departe de atat, ei bine, chestia asta te forteaza sa iti incepi o analiza interioara pe care nu o efectuai inainte.
Intrebarile si analiza post terapie sunt esentiale pentru concretizarea progresului de care, uneori, nu esti constient pe deplin.
Vad pozitive discutiile derece reusesc sa fixeze - corect si concret - un stadiu prezent. Si ca datorita acestui nivel actual, reusesti sa faci comparatie dupa 6 luni. Sau un an! Dar aici nu vorbesc de chestii de genul: VERTICALIZARE din scaun rulant!
Nu! Vorbesc de lucruri marunte, pentru fecare muschi in parte!
Ca vorbesc despre degetul mare si stabilesti mobilitatea muschiului abductor al halucelui, cel flexor scurt al halucelui sau cel adductor al halucelui si ajungi pana la bazin, la muschiul ilipsoas! De astfel de analiza vorbesc...
Slava Domnului ca l-am avut profesor de domnul Sorta Valentin (la fizica, dar dansul aborda discutiile despre materii usor nonconformist - si ii multumesc pentru asta) si pe domnul Branza Marius, care mi-au insuflat in subconstient ca un om este stapan peste organismul sau atunci cand constientizeaza si coordoneaza toti muschii din organism...
Asadar analizezi, fixezi, lucrezi, analizezi...si tot asa mai departe!
Nu vreau sa vorbesc aiurea in porumb si sa spun te miri ce grozavii, dar cert este ca la inceput multi au fost sceptici de utilitatea acestei terapii in cadrul recuperarii mele, dar la mine a functionat!
Am spus-o, o spun si o voi spune mereu: "Cu BOBO si ELI am putut sa merg iar!"
Acum ca progresul meu era dinainte scris si ca a fost o rutina, nu am de unde sa stiu!
Ca Dumnezeu imi zambeste de deasupra crezand ca l-am neglijat, asta stiu! Dar nu e asa!
Dumnezeu stie ca mi-a fost alaturi de la inceput, ca a avut rabdare cu mine si ca m-am sprijinit de multe ori de el, atunci cand eram disperat si deznadajduit si plangeam, dar numai cu EL alaturi am reusit...
Mda!
Pentru cateva notiuni depre Vojta aveti un link de documentare AICI!
O seara faina!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Ultima editare: by pokuletz78.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel

Rasp: Recuperarea: evolutie prin motivatie sau viceversa... #34287

Asadar...rămăsesem la VOJTA!
Explicată pe-ndelete Vojta reactivează - voit - programarea iniţială a organismului. Asta la nivel de sistem muscular şi legăturile acestuia cu sistemul nervos.
Sper să nu mă certe vreun cunoscător de Vojta, acuzându-mă de limbaj de lemn!
Poate nu sunt aşa de bun sau cursiv în exprimare...vreau doar să pun pe hârtie ceea ce am experimantat pe pielea mea!
Ideea este că s-a analizat constant stadiul, respectiv progresul stimulării de-a lungul şedinţelor de terapie. Concomitent, se corelează cu gimnastica, fizioterapia (TENS) şi kinetoterapia.
Importanţa mişcării este crucială. La fel cum au subliniat şi terapeuţii, absolut de fiecare dată, Eli şi Bobo mai presus de asta este corectitudinea mişcărilor. A tuturor mişcărilor! Transferurile, răsturnarea, schimbarea părţii, rostogolirea, pregătirea exerciţiilor, poziţia corpului şi în final exerciţiul propriu-zis.
S-a bătut monedă - MEREU - pe evitarea deprinderilor greşite, pe evitarea vitezei în execuţie, pe renunţarea la "şiretlicuri" sau artificii ce fac mai uşoară executarea exerciţiului sau a mişcării, altfel decât rutina lui normală.
Dar trebuie să repet că înainte de toate cele de mai su se va urmări coordonarea şi conştientizarea mişcărilor sau a exerciţiilor pe măsura executării acestora, precum şi reacţiile sau senzaţiile produse de executarea acestor exerciţii.
Mda...
Până data viitoare ... spor la treabă!
O seară faină!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel