Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
  • Page:
  • 1
  • 2

SUBIECT: Modificari sexuale aparute in urma TVM

Modificari sexuale aparute in urma TVM #170

Fiecare persoana cu TVM este diferita. Impactul pe care traumatismul il are asupra functiilor sexuale difera si depinde de diferiti factori:
• Tipuri de leziune (completa sau incompleta)
• Nivelul leziunii
• Medicatia folosita.
Nu exista reguli privind modul in care comportamentul sexual se modifica dupa TVM. In general atunci cand sunt afectate sistemul urinar (vezi capitolul manualului privind managementul urinar) si sensibilitatea in zonele genitale, vor exista si modificari ale reactiilor sexuale la nivel genital.

1. LEZIUNE COMPLETA

Daca a avut loc o leziune completa, urmatoarele aspecte ale functionalitatii sexuale vor fi probabil afectate:
• Sensibilitatea in zona genitala si orgasmul
Atat la femei cat si la barbati cu leziuni complete ale coloanei vertebrale la orice nivel, este foarte probabil ca nu va exista sensibilitate la nivel genital in urma stimularii, desi unele persoane invata sa transfere sentimentele erotice dinspre alte parti ale corpului unde exista sensibilitate.
• Sensibilitate erotica mentala si fizica
Leziunea completa – indiferent de nivel – nu duce la pierderea sensibilitatii erotice sexuale. Multe persoane pot sa isi schimbe sursa erotica astfel incat creierul sa primeasca semnale sexuale de la alte parti ale corpului decat zonele genitale. In timp, creierul invata sa dezvolte reactii sexuale la atingeri placute in alte zone ale corpului. De exemplu, lobii urechilor si ceafa pot deveni zone erogene. Senzatiile respective vor fi diferite fata de cele dinainte, dar la fel de satisfacatoare; unele persoane descriu senzatia ca mai putin intensa sau mai difuza. Cea mai importanta este atitudinea persoanei respective. Daca aceasta este convinsa ca sexul inseamna doar contact sexual, atunci va exista loc pentru explorarea altor posibilitati. Daca ea este mai deschisa si creativa, posibilitatile sunt mai putin limitate
• Erectii la atingere (erectii reflexe)
Barbatii cu leziuni T10 sau mai sus pot avea reflexe necontrolate ca raspuns la atingeri ale penisului. Aceasta se intampla deoarece arcul reflex (de la penis la partea inferioara a coloanei vertebrale si inapoi) functioneaza independent de creier. Acest tip de erectie este de multe ori apreciat de barbatii cu TVM deoarece inseamna ca pot avea erectii si implicit activitate sexuala. Unii barbati cu TVM sunt nemultumiti de acesta erectie deoarece poate avea loc in momente nepotrivite – cum ar fi la introducerea cateterului sau oricand este atins penisul. In cazul unor barbati cu TVM, erectia reflexa este posibil sa nu aiba loc, sau sa nu dureze suficient pentru tipul de activitate sexuala dorita; in aceste cazuri, pot fi folosite diverse metode de stimulare a erectiei.
• Erectia psihogena (mentala)
Cand are loc o leziune in partea inferioara a coloanei vertebrale (sub T10) nu este posibila crearea erectiei reflexe la atingere. Cu toate acestea, stimularea pur mentala (imaginatia sau fantezia sexuala) poate duce la marirea penisului si chiar la scurgerea unei anumite cantitati de lichid seminal, care poate contine sperma. Erectia ia sfarsit de obicei dupa emiterea de lichid seminal. Barbatii cu leziune completa sub T10 aleg in general sa foloseasca metode de stimulare a erectiei.
• Lubrificare vaginala
In cazul femeilor, traumatismul vertebral poate afecta lubrificarea vaginala naturala. Unele femei nu produc lichid vaginal ca urmare a stimularii mentale, iar altele nu il produc nici in urma atingerii in aceasta zona. Aceste modificari depind de la caz la caz. Toate femeile trec prin modificari ale gradului de lubrificare vaginala in diverse momente ale ciclului lunar, si pot trece prin astfel de modificari si ca urmare a menopauzei.
• Ejacularea
Majoritatea barbatilor cu TVM – atat complet cat si incomplet – au modificari ale ejacularii, desi ejacularea este o reactie complexa si exista multe variatii de la o persoana la alta.

2. LEZIUNI INCOMPLETE

Nu exista un mod clar de a determina raspunsul genital in cazul unei leziuni incomplete a coloanei vertebrale. Factori precum localizarea leziunii si gradul de sensibilitate si functionalitate motorie pot fi importanti in determinarea modificarilor reactiilor sexuale. Daca puteti sa va controlati urinarea si defecatia, acest lucru indica in general functionarea normala sau aproximativ normala din punct de vedere sexual.
In cazul barbatilor, acestia vor resimti modificari ale dorintei sexuale, erectiei, ejacularii, abilitatii de a atinge sau simti orgasmul, sau pot resimti elemente suplimentare cum ar fi durerea sau contractiile, care pot interveni asupra abilitatii lor de a avea o viata sexuala. Majoritatea afectiunilor neurologice duc la afectarea erectiei, care devine imprevizibila, dificil de realizat sau de durata imprevizibila. Viteza orgasmului si ejacularii poate fi influentata (devine mai rapida sau dificil de realizat) sau orgasmul poate fi imposibil de realizat. Uneori fluidul ejaculat dispare, ceea ce afecteaza fertilitatea. Cu toate acestea, importanta sigurantei relatiilor sexuale ramane relevanta. Medicatia prescrisa pentru anumite probleme de sanatate poate de asemenea sa afecteze functionarea sexuala la barbati. Deseori barbatii se adapteaza acestor modificari invatand noi tehnici si identificand noi zone senzoriale ale corpului care pot oferi un grad ridicat de satisfactie sexuala. Functionarea sexuala generala, managementul urinar si genital, starea de sanatate, medicatia, relatiile personale si propria imagine sexuala vor determina apetitul sexual
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Sexualitatea femeilor #171

1. Imaginea corpului
Imaginea despre propriul corp este un aspect important al adaptarii femeilor cu traumatism al coloanei vertebrale (TVM) deoarece aceste sentimente pot influenta dorinta lor de a avea activitate sexuala. Este normal ca femeile cu TVM recent sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu corpul lor, iar femeile care se simteau multumite cu corpul lor inainte de accident se vor adapta mai usor la noua situatie. Cand o femeie se considera dorita, ii este usor sa creada ca altii o vor considera de asemenea atractiva. Pe de alta parte, o femeie cu o imagine negativa despre propriul ei corp inainte de accident va avea dificultati sa se considere atractiva sexual dupa accident. Ca urmare, ei ii va fi mai greu sa isi adapteze viata sexuala, si probabil alege sa evite activitatile sexuale. Una dintre principalele solutii la problemele de adaptare este invatarea solutionarii principalelor probleme zilnice legate de dizabilitate. Sexualitatea este o parte naturala a vietii, si de aceea adaptarea incepe cu invatarea notiunilor despre nivelul leziunii si urmarile acesteia.
2. Inca mai am apetit sexual desi mi-am pierdut sensibilitatea in zonele genitale. Cum pot sa am o activitate sexuala placuta?
Cu totii avem apetit sexual si continuam sa il avem chiar si dupa traumatismul vertebral. A avea o viata sexuala implica mai mult decat folosirea zonelor genitale, chiar daca suntem invatati de mici ca activitatea sexuala implica zonele genitale. Uitam cat de placuta este stimularea zonelor erogene secundare (gatul, urechile, buzele, sanii) si ne concentram in schimb asupra incercarii de a atinge un orgasm trecator.
Ganditi-va la unele dintre primele voastre experiente sexuale, si va veti aminti probabil cat de placute erau mangaierile si sarutul. Multe dintre aceste parti ale corpului – inclusiv gatul, zona sanilor, a urechilor, si alte zone, pot fi neafectate de leziunea vertebrala.
Multe persoane sustin ca aceste zone devin chiar mai sensibile la stimulari decat erau inainte de accident. Altii sustin ca excitarea sexuala in zona genitala si ejacularea pe care o aveau in trecut este acum proiectata in alte zone erogene, rezultand aceleasi senzatii de placere sexuala.
Retineti ca toate simturile va pot oferi stimulare sexuala; ochii, nasul, urechile, mainile si gura pot sa va redea senzatii carora nu le-ati acordat prea mare atentie inaintea accidentului. Acordati timp pentru a explora posibilitatile oferite de aceste senzatii si retineti in acelasi timp ca stimulii sexuali nu trebuie neaparat sa fie fizici. Aminitirea altor experiente sexuale sau imaginatia pot fi la fel de importante pentru o viata sexuala de succes. Functiile noastre sexuale sunt oricum in mare masura de natura psihologica; fiintele umane sunt capabile sa se adapteze unor afectiuni fizice grave fara afectarea apetitului sexual. Puteti avea viata sexuala implinita de dinaintea accidentului atata timp cat nu va convingeti pe voi insiva de situatia contrara.
3. Voi putea sa mai am orgasm?
Multe persoane cu TVM sustin ca in timpul actului sexual au senzatii echivalente cu acelea ale orgasmului. Unele persoane raspund prin contractii; altele simt furnicatori in membrele inferioare; altele au tensiunea crescuta sau cresterea frecventei batailor inimii, la fel ca inaintea dizabilitatii. Alte persoane nu resimt aceste reactii fiziologice, dar simt o senzatie de placere urmata de relaxare intensa. Daca veti avea sau nu abilitatea de a atinge orgasmul depinde de experientele sexuale dinaintea accidentului, precum si de modul in care puteti sa va adaptati reactiilor corpului de dupa accident.
Trebuie sa retineti ca succesul vietii sexuale nu se masoara in abilitatea de a avea orgasm. Orgasmul este o experienta placuta, dar a avea o viata sexuala satisfacatoare nu inseamna sa aveti orgasm la fiecare contact. Dizabilitatea influenteaza multe aspecte ale vietii, unul dintre acestea putand fi modul de exprimare sexuala. Schimbarea nu inseamna renuntare. Puteti continua sa dati si sa simtiti placere sexuala.
4. Care sunt tipurile de activitate sexuala pe care le voi putea practica?
Nu ar trebui sa existe limite asupra tipurilor de activitate sexuale aflate la dispozitia dumneavoastra. Puteti sa practicati orice tip de activitate care va facea placere inainte de a avea accidentul – trebuie doar sa gasiti noile modalitati de a face asta. Orice problema precum pozitionarea in pat, dezbracarea, sau chiar transferul in pat, poate fi solutionata cu putina planificare si exercitiu. Puteti de asemenea sa experimentati noi tipuri de activitati sexuale. Solutia este sa nu renuntati prea devreme. In timp si cu exercitiu, ar trebui sa puteti sa redeveniti o persoana activa sexual, in ciuda oricaror limitari impuse de leziune.
5. Mi s-a spus ca nu ar trebui sa fiu interesat de sex acum ca am o dizabilitate. Sunt multe persoanele care cred acest lucru?
Exista multe idei preconcepute despre sexualitatea persoanelor cu dizabilitati. Una dintre idei, este ca aceste persoane nu au dorinte sau nevoi de exprimare sexuala. Faptul ca va place prajitura cu mere nu s-a schimbat doar pentru ca ati suferit un traumatism al coloanei vertebrale, asa ca de ce ar trebui sa vi se schimbe apetitul sexual? Din pacate, societatea perpetueaza ideea ca sexualitatea este doar pentru cei tineri si sanatosi. Daca o persoana imbatraneste sau are o dizabilitate, multi considera ca viata sexuala a acesteia ar trebui sa se incheie. Totusi, adevarul este altul; orice persoana, indiferent de varsta sau dizabilitatea fizica, ar trebui sa poata avea o viata sexuala satisfacatoare si sa continue sa se exprime ca persoana sexuala intreaga lor viata.
O alta idee preconceputa privind persoanele cu dizabilitati este aceea ca ele dau nastere la randul lor unor copii cu dizabilitati; ca un adult cu dizabilitate este incapabil sa creasca un copil; ca activitatea sexuala a persoanelor cu dizabilitati este perversa sau excesiva. Aceste mituri isi au originea in trecut si sunt adeseori ridicole si contradictorii.
6. Cum pot fi sigura ca partenerul meu actual va ramane alaturi de mine acum ca am o dizabilitate?
Aveati aceasta siguranta inainte de a avea accidentul? Toate relatiile se schimba in timp. Statistica privind incidenta divortului in randul persoanelor cu traumatisme ale coloanei vertebrale nu este cu mult diferita fata de media nationala. Unele persoane constata ca relatiile lor devin mai puternice datorita instalarii dizabilitatii – sau ca acestea se deterioreaza si dispar. Doar dumneavoastra puteti sti daca relatia poate rezista crizei impuse de noua situatie. Daca ai putut trece peste alte dificultati, atunci ar trebui sa puteti trece si peste aceasta. Daca relatia a pus probleme inainte, noua viata poate fi ultima picatura. Cu toate acestea, ar fi incorect sa atribuim deteriorarea unei relatii exclusiv dizabilitatii. Construirea sau distrugerea unei relatii depinde de multi factori; cantariti toate motivatiile posibile inainte de a ajunge la concluzia ca dobandirea dizabilitatii a cimentat sau a distrus relatia cu partenerul dumneavoastra.
7. Pot sa am un copil acum ca am dobandit o leziune a coloanei vertebrale?
Da, daca nu ati avut probleme de fertilitate inaintea accidentului, nu ar trebui sa aveti probleme in urma acestuia; traumatismele asupra coloanei vertebrale nu duc la infertilitate in cazul femeilor. Ciclul lunar, intrerupt pentru o perioada in urma accidentului, va reveni foarte curand la normal. Din acel moment ar trebui sa puteti avea un copil la fel ca inaintea accidentului.
8. Voi putea sa duc sarcina la termen?
Daca sunteti sanatoasa si nu aveti alte afectiuni care ar putea afecta sarcina, leziunea vertebrala nu ar trebui sa afecteze abilitatea dumneavoastra de a duce sarcina la termen.
Cu toate acestea unele femei cu TVM nasc inainte de termen. Daca si dumneavoastra va aflati in aceasta situatie, medicul dumneavoastra ar putea sa va administreze medicamente care sa opreasca travaliul fara sa afecteze fetusul. Pe de alta parte, daca copilul este suficient de dezvoltat – adica daca sarcina a trecut de saptamana 32 – medicul ar putea decide sa continue nasterea. Pentru a putea fi pregatita in oricare din aceste cazuri, asigurati-va ca discutati alternativele cu medicul obstetrician cu mult timp inainte de termenul nasterii.
9. Exista periocolul ca copilul sa aiba malformatii congenitale datorita leziunii vertebrale?
Daca leziunea vertebrala a fost rezultatul unui traumatism si nu al unei malformatii genetice mostenite, dizabilitatea dumneavoastra nu va afecta negativ dezvoltarea intrauterina a copilului. Incidenta malformatiilor la copiii femeilor cu TVM nu este mai mare decat in cazul femeilor fata dizabilitati. Greutatea la nastere a copiilor nascuti de femei cu TVM este in limitele normale.
10. Doresc sa am un copil, dar sunt ingrijorata ca nu voi putea sa il ingrijesc fiind in scaun rulant.
Exista atat femei cat si barbati care au crescut copii fiind in scaun rulant. In acest caz aveti nevoie de perseverenta in solutionarea problemelor – de fapt, este vorba de aceeasi perseverenta pe care ati dovedit-o atunci cand a avut loc accidentul. Tot asa cum ati gasit o solutie pentru a locui intr-o casa cu multe trepte sau usi prea inguste, veti gasi si modalitatile de a avea grija de un copil.
11. Ar trebui sa obtin sfatul unui medic inainte de a ramane insarcinata?
Este de dorit sa va consultati cu medicul specialist care va acordat ingrijire pentru traumatismul vertebral, deoarece acesta este familiarizat cu istoricul dumneavoastra medical si poate sa va sfatuiasca cu privire la sarcina. De asemenea, consultarea unuia sau mai multor medici obstetricieni inainte de a ramane insarcinata poate sa va ajute sa aflati detalii despre sarcina in contextul leziunii vertebrale. Consultarea specialistilor inca de la primii pasi poate sa va ajute sa nu alegeti un medic in graba mai tarziu.
12. Ce pot sa fac daca doresc sa am un copil dar nu sunt casatorita si nu sunt implicata intr-o relatie de durata?
Informati-va despre procedurile de inseminare artificiala (dar fiti constienta ca unii medici vor refuza sa realizeze procedura de inseminare pentru femei fara partener). In orasul dumneavoastra ar putea exista o banca de sperma unde donatorii contribuie in acelasi fel in care altii doneaza sange. Este bine sa va informati cu privire la toate sursele de sperma donata existente in zona dumneavoastra. In principal, comparati costul pentru fiecare sursa, procedurile folosite pentru selectarea donatorilor si gradul de intimitate si confidentialitate care vi se vor acorda. Inseminarea va avea loc de doua sau trei ori pe luna pentru o perioada de trei pana la sase luni. Daca sunteti sanatoasa si aveti cicluri menstruale regulate, fertilizarea ar trebui sa aiba loc in aceasta perioada. Daca nu, medicul dumneavoastra ar putea recomanda investigatii suplimentare sau transferul la un al specialist
13. Care sunt consideratiile legale ale inseminarii artificiale?
Daca nu ati avut dificultati anterioare de fertilitate, nu ar trebui sa aveti astfel de probleme in urma leziunii vertebrale; aceasta nu duce la infertilitate in cazul femeilor.
Copilul rezultat va fi considerat al dumneavoastra din punct de vedere legal. Donatorul de sperma, care va ramane anonim, nu va putea face revendicari legale privind acest copil, tot asa cum nici dumneavoastra nu veti putea face revendicari in privinta donatorului. In fapt, probabil ca vi se va cere sa semnati un document prin care va asumati responsabilitatea privind cresterea copilului, pentru a proteja atat medicul cat si donatorul de posibilele implicatii legale daca, de exemplu, mai tarziu veti decide sa renuntati la copil
14. Voi avea dificultati in timpul sarcinii datorita leziunii vertebrale?
Toate femeile insarcinate resimt umflarea picioarelor (edeme), dar in cazul femeilor cu TVM aceste probleme se accentueaza de obicei. Veti constata de asemenea ca luarea in greutate si schimbarea centrului de greutate va va ingreuna transferurile si va va afecta mobilitatea generala. Pot sa apara si complicatii vezicale, inclusiv incontinenta si/sau infectii urinare. Veti simti senzatii de oboseala generala, nu doar din cauza sarcinii, dar si datorita greutatii suplimentare. Riscul escarelor ar putea de asemenea sa creasca. Amintiti-va sa faceti ridicari mai dese din scaunul rulant.
15. Persoanele cu TVM au un risc crescut de infectie urinara; acest lucru va complica sarcina?
Infectiile urinare, desi incomode, nu ar trebui sa complice sarcina. Folosirea unor antibiotice uzuale pentru tratarea acestor infectii poate insa afecta negativ dezvoltarea copilului. De exemplu, tetraciclina poate duce la ingalbenirea permanenta a dentitiei copilului. Informati-va daca folosirea medicatiei pentru tratarea infectiilor de rutina poate avea efecte negative asupra dumneavoastra sau copilului.
16. Femeile cu TVM pot avea o nastere pe cale naturala, sau trebuie sa nasca prin cezariana?
In mod normal pot naste pe cale naturala, in afara cazurilor in care apar sau exista probleme ginecologice ce nu au legatura cu leziunea vertebrala. Astfel, ar trebui sa poata avea o nastere prin orice metoda decide. In plus, nasterea ar putea fi mai usoara si mai rapida decat in mod normal datorita muschilor deveniti flasci in urma leziunii. Desi multe persoane, inclusiv unii medici, au alta parere, femeile cu TVM nu au mai multa nevoie de procedura cezariana decat alte femei. In cazul in care apar complicatii care in mod normal necesita o interventie prin cezariana – pozitia transversala a copilului sau gemeni – nu trebuie sa va opuneti pentru a nu periclita siguranta copilului. Dar aceasta procedura nu trebuie in nici un caz sa fie realizata automat cu justificarea leziunii vertebrale
17. Daca nu am sensibilitate in membrele inferioare, voi sti ca am intrat in travaliu?
Daca aceasta este prima sarcina si nivelul leziunii este T-12 sau mai sus, exista posibilitatea sa nu va dati seama ca ati intrat in travaliu. De aceea, trebuie sa urmariti indeaproape reactiile corpului si sa programati vizite saptamanale la obstetrician din momentul incheierii celei de-a saptea luna de sarcina. In unele cazuri, medicii pot recomanda spitalizarea dupa cea de-a 31-a saptamana de sarcina, cand travaliul prematur este mai des intalnit.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori inceputul travaliului are manifestari evidente: crampe de tip menstrual, pete de sange, spasticitate crescuta si bineinteles, ruperea sacului amniotic. De aceea, trebuie sa acordati o atentie sporita functiilor corpului si oricaror „mesaje” pe care acesta incearca sa le trimita.
18. Hiperreflexia poate fi o problema in timpul travaliului si nasterii?
Daca nivelul leziunii este la T-6 sau mai sus, hiperreflexia poate fi declansata de presiunea abdominala din timpul travaliului. Simptomele cele mai des intalnite sunt cresterea subita, a presiunii sangvine, transpiratia, pielea de gaina, durerile de cap, puseurile de caldura, congestia nazala, sau batai neregulate ale inimii. Cel mai simplu tratament pentru hiperreflexie este indepartarea stimulului negativ care in acest caz este nasterea copilului – este imposibil de realizat acest lucru daca doriti sa nasteti pe cale naturala.
Daca aveti hiperreflexie in mod normal, discutati cu medicul obstetrician inainte de a intra in travaliu ce procedura va alege daca aceasta conditie devine o amenintare serioasa. De exemplu, hotarati daca sunteti de acord sau nu cu folosirea forceps-ului, sau in ce conditii sunteti de acord cu cezariana. Luati in considerare toate alternativele inainte sa se puna problema folosirii lor si evitati luarea unor decizii importante in conditii de stres
19. Cum voi putea sa imi tin in brate copilul si in acelasi timp sa ma deplasez in scaunul rulant?
Majoritatea mamelor ajung sa gaseasca tehnici care le sunt confortabile. Optiunea de a avea inca o pereche de maini nu este posibila, asa ca puteti lua in considerare cateva dintre sugestiile altor mame care au crescut un copil fiind in scaun rulant. Un copil foarte mic poate fi tinut in siguranta pe o perina asezata in poala. Copilul astfel asezat pe burta va fi transportat foarte usor dintr-o camera in alta. O esarfa legata asemanator celor folosite atunci cand va rupeti mana poate de asemenea fi folosita pentru a tine copilul in brate. Cand copilul este destul de mare pentru a sta in sezut, puteti cumpara un ham pentru copii pe care sa il asigurati legandu-l de scaunul rulant sau la talia dumneavoastra. Bineinteles, hamurile pentru copii disponibile in magazine va permit sa tineti copilul la piept si sa alaptati, fiind de aceea foarte utile atata timp cat copilul este foarte mic.
O alta observatie despre hamul de copii: este esential in ingrijirea copilului in primii cativa ani. In afara faptului ca va permite sa asigurati siguranta copilului in bratele dumneavoastra cand va deplasati, hamul nu permite unui copil foarte activ sa se indeparteze atunci cand sunteti in afara casei. Majoritatea copiilor se obisnuiesc usor sa poarte hamul. Acesta poate sa va scuteasca de frustrare sau de teama de a vedea copilul cum iese pe strada si a sti ca nu puteti sa il ajungeti si sa il opriti la timp. Asigurati-va totusi ca legatura este suficient de scurta pentru ca nici dumneavoastra nici copilul sa nu va incurcati in el.
Alte echipamente care va pot fi de folos sunt tarcul, leaganul pentru copil, scaunul pentru masa si scaunul de masina. Alegand cu grija fiecare din aceste echipamente veti putea depasi limitarile impuse de dizabilitate.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Sexualitatea Barbatilor #172

1. Sunt paraplegic din cauza unei leziuni vertebrale. Voi putea in continuare sa am o viata sexuala?
Cand cineva pune aceasta intrebare, sunt cateva aspecte care trebuie clarificate. Bineinteles ca doriti sa stiti daca puteti avea o viata sexuala din punct de vedere fizic. Un alt aspect este – pot sa gasesc un partener? Voi mai fi considerat atractiv? Raspunsul este da la toate aceste intrebari.
In primul rand, in ceea ce priveste atragerea sau pastrarea unui partener, problema cheie este modul in care va vedeti pe voi insiva, daca va simtiti bine cu propriul corp. Ganditi-va de ce fel de persoane sunteti atras. Probabil ca nu va atrag persoanele nemultumite de propria persoana, persoanele care se desconsidera sau sunt deprimate.
Este de asteptat ca o perioada imediat dupa accident sa fiti deprimat, dar depresia cronica nu este o caracteristica personala foarte atractiva. Pentru noi, ca persoane cu TVM este important sa ne gandim la modalitatile in care putem sa ne recastigam stima de sine, o imagine pozitiva despre noi insine, si sa proiectam aceasta imagine asupra celor din jurul nostru, pentru ca ei sa ne perceapa interesanti, atractivi, inclusiv din punct de vedere sexual.
Bineinteles ca dizabilitatea fizica poate sa va diferentieze de celelalte persoane pe care le intalniti. Am intalnit o multitudine de reactii din partea persoanelor fara dizabilitati. La fiecare capat al spectrului exista doua tipuri opuse de reactii. Unele persoane sunt atrase de utilizatorii de scaun rulant din cauza dizabilitatii lor; altele simt un asemenea grad de disconfort in prezenta dizabilitatii fizice incat refuza orice fel de relati cu persoana cu dizabilitate. Din fericire, ambele grupuri sunt minoritare. Majoritatea persoanelor simt o oarecare reticienta din pricina dizabilitatii, dar sunt dispuse sa treaca peste aceasta pentru a cunoaste mai bine persoana cu TVM. Consider ca este responsabilitatea persoanei cu dizabilitate sa incerce sa faca in asa fel incat persoana fara dizabilitate sa se simta confortabil in preajma sa, pentru a se putea cunoaste mai bine.
2. Odata ce am gasit acel partener si acea relatie pe care o caut, voi putea avea o relatie sexuala?
Da, bineinteles ca puteti. Optiunile si tehnicile folosite pot fi diferite din cauza tipului de leziune si a lipsei de sensibilitate a organelor sexuale. S-ar putea sa intampinati dificultati in a avea erectia pe care o doriti sau a mentine erectia de-a lungul actului sexual. De aceea trebuie sa invatati mai multe despre propriul corp si cum functioneaza acesta; puteti invata despre tehnicile care functioneaza pentru dumneavoastra de unul singur, cu partenerul, vorbind cu un consilier la spital sau citind carti despre acest subiect. Puteti descoperi tehnicile si pozitiile satisfacatoare sexual pentru dumneavoastra si partener prin experimentare si comunicare.
3. Totusi, unde pot sa imi gasesc un partener?
Nu exista un secret anume pentru a gasi un partener. Aceasta era in aceeasi masura o problema cand nu aveati dizabilitatea si cautati un partener. Si atunci mergeati la cluburi, va faceati prieteni la locul de munca sau in scoala, faceati parte din diverse grupuri etc?
Aceste optiuni sunt si acum valabile. Depinde de cum va simtiti in mediile respective; unde va simtiti cel mai confortabil? Este bine sa cunoasteti oamenii de la egal la egal. Barurile sunt locuri unde oamenii interactioneaza la nivel fizic, comparandu-si corpurile. Un lucru de care trebuie sa fiti constienti este modificarea semnificativa a corpului vostru dupa accident, si faptul ca exista oameni care vor avea mai multe dificultati in a va considera persoane obisnuite. Totusi exista multe persoane cu dizabilitati care se simt foarte bine in acest fel de baruri, unde au reusit sa stabileasca intalniri si sa formeze relatii.
Un cunoscut care face consiliere sexuala si care este el insusi tetraplegic, raspunde la intrebarea privind gasirea unui partener spunand ca el gaseste parteneri oriunde ar fi. Este activ si implicat si este mereu disponibil sa cunoasca oameni. Intotdeauna se ofera sa se implice pentru a cunoaste alte persoane, atat din punct de vedere social cat si sexual uneori, indiferent de mediul in care se afla.
4. Cum procedez si cum explic partenerei prezenta sondei, sacului urinar sau a altor echipamente?
Reactia initiala este de a pastra secretul privind acest subiect, a-l ascunde sau a amana explicatiile privind folosirea sondei sau sacului urinar si a lipsei controlului total asupra vezicii si eventual al sfincterelor pana in ultimul moment. Noi credem ca este mult mai usor pe termen lung sa explicati lucrurile intr-un mod simplu, cat mai devreme posibil in cadrul relatiei, poate chiar atunci cand discutati despre traumatismul vertebral. Explicatiile privind mictiunea si defecatia sunt mai dificile, in special pentru acele persoane care tocmai au suferit accidentul. Dar veti constata ca persoanele fara dizabilitati sunt in general mult mai deschise in aceasta privinta decat ne-am astepta. Intotdeauna suntem mai severi cu noi insine decat ar trebui. Dar sugeram sa va informati partenera cu privire la aceste aspecte cat mai devreme posibil in relatie, si nu inaintea actului sexual.
5. Va putea partenera mea sa treaca peste accidente vezicale sau de defecatie?
Aceia dintre noi care au avut un traumatism vertebral petrec mult timp gandindu-se la aceasta problema. Inca o data, suntem mai severi cu noi insine decat cei din jurul nostru. Ceilalti sunt mai deschisi si dispusi sa treaca peste momentele dificile decat ne asteptam noi sa fie. Exemplul clasic este acela al unui bun prieten care, la una din primele intalniri, era in masina cu prietena sa. Dupa o vreme, lucrurile s-au infierbantat. Dintr-o data, el a avut un accident intestinal. A incremenit rusinat. Nu stia ce sa spuna, ce sa faca, si cum sa ii explice partenerei ce se intamplase. Nu putea decat sa se balbaie rusinat. In final, ea a spus „in sfarsit, ai putea macar sa deschizi un geam”. Cele doua persoane au continuat sa se intalneasca si sunt casatoriti de mai multi ani, avand si doi copii. In ciuda faptului ca nu ne imaginam ca se poate trece peste o astfel de situatie, majoritatea persoanelor sunt foarte deschise fata de noi si fata de aceste probleme. Viata poate merge inainte si relatiile pot continua chiar si dupa o asemenea intamplare.
6. Va ramane sotia mea alaturi de mine dupa accident?
Aceasta este o intrebare importanta pentru multe persoane. De-a lungul anilor s-a constatat ca in casatoriile in care partenerii au abilitatea de a solutiona problemele, in cuplurile care comunica deschis inainte de accident, si care lucreaza impreuna pentru a rezolva problemele aparute – fie ele financiare, sexuale, de familie, legislative, legate de copii, etc. – daca aceste probleme au fost solutionate cu succes inaintea accidentului, este foarte probabil ca veti putea trece si peste aceasta noua problema care, fiind asa de importanta, nu poate fi negata.
S-a constatat de asemenea ca acele casatorii in care existau probleme inainte de accident sunt mai vulnerabile la despartire. Este important ca daca va identificati cu cea de a doua categorie, sa realizati urgenta nevoii de a comunica cu partenera voastra. S-ar putea sa fie nevoie sa dezvoltati moduri de comunicare potrivite, sa abordati un consilier, asistent social sau psiholog al spitalului, sau sa solicitati sprijinul comunitatii in rezolvarea problemelor cuplului dumneavoastra.
7. Cum pot sa procedez daca erectia dupa traumatismul vertebral nu este atat de satisfacatoare cum as dori, sau cum ar dori partenera mea?
Daca abilitatea de a avea o erectie completa este importanta pentru dumneavoastra, si daca alte tehnici alternative sexuale in afara de raportul sexual vaginal nu sunt satisfacatoare, trebuie sa stiti ca exista si alte optiuni pentru a inlocui abilitatea erectila pierduta. Cele doua metode principale folosite in ziua de azi sunt implantarea chirurgicala a unei poteze in penis, sau injectarea de substante in penis pentru stimularea erectiei.
Protezele penile exista de multi ani, existand trei tipuri: bare de silicon solide, care dau o semi-erectie permanenta; bare de silicon flexibile, care permit indoirea in pozitia necesara actului sexual si apoi indoirea intr-o pozitie mai putin vizibila pentru restul timpului; si proteze gonflabile, care pot fi umflate manual pentru o erectie completa atunci cand vreti sau aveti nevoie. Aceste trei optiuni au puncte slabe si puncte tari; de aceea este recomandabil sa vorbiti cu medicul urolog pentru a afla mai mult despre avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni chirurgicale. De asemenea, este foarte important ca atunci cand aduceti in discutie acest subiect sa implicati activ partenera dumneavoastra in procesul de luare a deciziei. De ce este importanta erectia, si este aceasta intr-adevar necesara relatiei, intr-o asemenea masura incat sa treceti printr-o interventie chirurgicala costisitoare pentru a o putea realiza? O alta optiune mai noua de stimulare a erectie este folosirea unei susbtante (cea mai cunoscuta fiind papaverina). Aceasta este injectata direct in corpii cavernosi, sau in acea portiune a penisului care se umple de sange, ducand la erectie.
Ceea ce s-a constatat este ca aceste substante actioneaza pe durata variabila de timp in functie de doza. Aceasta metoda este inca noua, si poate pune probleme de sanatate datorita posibilelor efecte secundare. Exista posibilitatea ca folosirea unei doze gresite sa duca la o erectie permanenta, cunoscuta sub numele de priapism. Exista periocolul ca sangele sa inunde penisul si sa se coaguleze, distrugand permanent capacitatea erectila. Aceasta poate fi o complicatie foarte grava rezultand din folosirea acestei tehnici. Este nevoie de cercetari aprofundate ale acestor efecte.
De asemenea, nu sunt cunoscute efectele interne de lunga durata ale folosirii acestor substante. Ele nu au fost folosite in mod repetat in afara spitalelor, si de aceea exista un consens in randul medicilor privind efectele folosirii lor pe termen lung.
Unii medici refuza sa le permita pacientilor lor sa isi faca injectiile la domiciliu din cauza posibilelor efecte secundare. Aceasta poate sa insemne ca va fi nevoie sa mergeti la cabinetul medical pentru injectie inainte de un contact sexual planificat. Aceasta poate duce la limitarea semnificativa a spontaneitatii din relatia cu partenera dumneavoastra.
8. Voi putea avea copii? Mai sunt fertil?
Ne aflam intr-o etapa deosebita cand este posibila stimularea ejacularilor si cresterea fertilitatii, existand multe cercetari pe aceasta tema. Literatura din trecut sustine ca sansele ejacularii sunt de trei pana la cinci la suta in cazul barbatilor cu TVM, si ca sansele de a putea concepe un copil sunt si mai mici. Dar cercetari mai recente arata ca succesul este posibil in procente mai mari de atata. Unele studii arata ca ejacularea este posibila in 50-60% din cazuri. Problema conceperii unui copil in acest moment nu consta atat de mult in viabilitatea sau calitatea spermei, ci in abilitatea de a ejacula, de a elimina sperma. De aceea, majoritatea cercetatorilor se concentreaza asupra procesului de stimulare a ejacularii.
Exista trei metode principale in curs de cercetare – stimularea electrica, stimularea chimica, si stimularea prin vibratii. Stimularea chimica, induse de folosirea unor substante precum prostigmina sau neostigmina, a dus la efecte secundare, in principal hiperreflexia autonoma necontrolabila. De aceea, aceasta metoda nu mai este recomandata atat de des, desi se lucreaza in continuare la perfectionarea tehnicii datorita, care da rezultate previzibile si nu pune pericole majore.
Stimularea electrica a fost folosita pana acum in medicina veterinara, cu rezultate deosebite in special in cresterea vitelor. Au existat incercari de a perfectiona aceasta tehnica pentru a o folosi in cazul persoanelor cu TVM, dar rezultatele au avut rate de succes diferite. Inca o data, au existat efecte secundare, in special hiperreflexia. Prin perfectionarea echipamentelor si tehnicilor folosite, acest efect secundar ar putea fi inlaturat.
Multi cercetatori se concentreaza acum asupra metodei de stimulare prin vibratii. Aceasta foloseste un aparat pentru masaj sau un vibrator (de obicei cu alimentare la priza si cu multiple accesorii de cauciuc) aplicat extern asupra penisului. Pentru unele persoane, aceasta tehnica poate stimula ejacularea. Atat stimularea electrica, cat si cea prin vibratii, au dus la ejaculari si in unele cazuri la fertilizare utilizand inseminarea artificiala. Totusi este nevoie de cercetari aprofundate asupra celor trei metode.
9. Ce pot sa fac daca nu pot concepe un copil eu insumi?
Cele doua optiuni pe care le aveti sunt adoptia sau insemniarea artificiala folosind sperma donata, de obicei prin intermediul unei banci de sperma. Multi barbati cu TVM au folosit aceste metode cu succes si sunt acum fericiti datorita rezultatelor obtinute.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #173

mirela, m-ai facut paf! saru'mana pt post! il gasesc extraordinar, ca si sufletul tau de altfel!
  • lumi
  • Avatarul lui lumi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • GIVE LIFE TO YOUR YEARS, NOT YEARS TO YOUR LIFE
  • Posts: 305
  • Thank you received: 15
  • Karma: 4
LIFE IS TOO SHORT TO WASTE TIME!
**~** DUREREA E TEMPORARA, VICTORIA E PERMANENTA!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #186

Luminita nu ai ptr ce , mai am cateva care le pot folosi la diferite subiecte, dar trebuie sa prind curaj sa le scriu. Am avut noroc cu unele prietene care in doua zile de la accident aveam 5 mape cu tot felul de chestii folositoare
Deci material aveti si sper sa va foloseasca...acum asteptam experiente.....
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #198

mirela, am o fetitza de 10 ani si m-am gandit impreuna cu Petros, ca un al 2-lea copil ne-ar umple si mai mult viatza cu fericire......ejaculare nu exista si ma gandisem la vitro....
  • lumi
  • Avatarul lui lumi
  • Deconectat
  • Elite Member
  • GIVE LIFE TO YOUR YEARS, NOT YEARS TO YOUR LIFE
  • Posts: 305
  • Thank you received: 15
  • Karma: 4
LIFE IS TOO SHORT TO WASTE TIME!
**~** DUREREA E TEMPORARA, VICTORIA E PERMANENTA!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #271

interesante mesajele mirela. bv tie:kiss:
  • cheluu_2000
  • Avatarul lui cheluu_2000
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Posts: 22
  • Thank you received: 2
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #426

Sa inteleg ca de cand sant in carucior am luat degeaba anticonceptionalele ???:silly:
  • LUMINITA
  • Avatarul lui LUMINITA
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 200
  • Thank you received: 5
  • Karma: 6
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #442

Bravo Mirela,
Si eu m-am gandit sa pun aceste articole care doar stii ca le-am si prezentat (in tabara), dar am intrat de curand pe site si abia le-am gasit prin calculator.
Trebuie sa le printez sa le dau la citire unei persoane care nu are probleme, dar simt ca vrea sa ma intrebe tot felul de lucruri despre acest subiect.
In general oameni cand ne vad ca avem prieten, ne vad in scaun rulant si afla ca avem si partener(partenera) primul lucru la care se gandesc e cum ne descurcam.
E foarte greu sa schimbam mentalitatea lor. Ei nu inteleg ca daca am avut un accident nu mai putem avea sentimente sau nu mai putem sa ne traim viata.

PA Mai vorbim
te pup
Adriana
  • adri
  • Avatarul lui adri
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Zambiti si maine e o zi
  • Posts: 41
  • Thank you received: 3
  • Karma: 1
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #1141

4. Care sunt tipurile de activitate sexuala pe care le voi putea practica?Nu ar trebui sa existe limite asupra tipurilor de activitate sexuale aflate la dispozitia dumneavoastra. Puteti sa practicati orice tip de activitate care va facea placere inainte de a avea accidentul – trebuie doar sa gasiti noile modalitati de a face asta. Orice problema precum pozitionarea in pat, dezbracarea, sau chiar transferul in pat, poate fi solutionata cu putina planificare si exercitiu. Puteti de asemenea sa experimentati noi tipuri de activitati sexuale. Solutia este sa nu renuntati prea devreme.

Vreau sa stiu propria experienta a unei persoane de sex feminin, referitoare la modul in care are contact sexual cu un TVM-ist. Exista macar atractie fizica, sau este doar o incercare de a ridiculiza respectivul partener...

Se incepe cu pozitionarea in pat, urmeaza dezbracarea, apoi stimularea si... aici spuneti voi dragi partenere :P
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #2774

Daniel ...nu stiu daca isi vor explica femeile viata intima.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #2832

Sexualitatea Barbatilor

Iti multumesc mult pentru postarea acestor explicatii. Multi nu le-am fii stiut in veci,pentru ca suntem pudici si nu intrebam.
Bine ca avem de unde afla si fiecare vom intelege care este realitatea.Ai respectul dar mai ales intreaga noastra recunostinta daca spun bine.
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #2838

Am sa continui pentru fete, sper ca o voi lamuri si pe Luminita.Acum deinde de fiecare cum isi face viata mai usoara.....
20. Ce este ciclul menstrual? (CM)

Timpul scurs intre o menstra si urmatoarea se numeste ciclu menstrual. Fetele vorbesc deseori despre un ciclu menstrual care apare lunar sau la 28 de zile, dar multe fete au un ciclu mai lung sau mai scurt decat cel mentionat. Asa ca nu va asteptati ca ciclul dumneavoastra menstrual sa fie la fel ca cel ca al prietenelor dumneavoastra.

Sangerarea dureaza intre 3 si 7 zile, iar durata dintre sangerari poate fi intre 25 si 40 de zile. Inainte de a merge la medic este bine sa urmariti durata ciclului menstrual. Va reamintim ca prima zi a ciclului menstrual este prima zi in care sangele incepe sa curga (prima zi de menstruatie).

Multe femei observa unele schimbari de-a lungul ciclului menstrual. In mod obisnuit secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Pe durata menstruatiei unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbatoare.

Ciclul menstrual se afla sub controlul hormonului sistemului reproductiv si este necesar pentru reproducere. La femei ciclul menstrual are loc de obicei intre pubertate si menopauza.

In timpul ciclului menstrual, corpul femeii mature sexual dezvolta invelisul interior al uterului prin marirea treptata a cantitatii de estrogen, iar cand hormonul ajunge la un nivel critic este produs estradiolul, urmand la scurt timp stimularea ovarelor cu hormonul stimulativ folicular (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Foliculele incep sa se dezvolte iar in cateva zile unul se "maturizeaza" intr-un ovul. Ovarul elibereaza acest ovul (uneori doua ovule, ceea ce poate rezulta in gemeni fraternali sau gemeni neidentici) la timpul ovulatiei. (Gemenii identici se formeaza dintr-un singur ovul ca rezultat al impartirii zigotului.) Invelisul interior al uterului, endometriumul, de dezvolta rapid atingand nivelul maxim in scurt timp. Dupa ovulatie, acest invelis se modifica pentru a pregati o eventuala conceptie si implantarea ovulului fertilizat pentru a dezvolta sarcina. Hormonul progesteron creste dupa ovulatie, atingand nivelul maxim in scurt timp.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #2839

21. Ce este menstruatia?

Menstruatia este o sangerare care se produce in vaginul fetelor sau al femeilor si care dureaza cateva zile. Aceasta incepe, de obicei, cand aveti 12 sau 13 ani dar se poate si la 8 sau la 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit. Nu puteti nici sa-i grabiti aparitia, nici sa-l opriti.
Schimbarile au loc odata cu cresterea se numesc pubertate. In perioada pubertatii sanii vor incepe sa va creasca alaturi de parul sub brate si in zona pubiana. Vor avea loc schimbari si in organism. Desi sunteti prea tanara sa va ganditi ca ati putea avea un copil, organismul este pregatit pentru asta.

In ovarele fetelor se gasesc o multime de ovule. Cand ating varsta pubertatii, in fiecare luna ovarele elimina cate un ovul. Ovulul se deplaseaza din trompa uterina in uter. Uterul este locul unde va creste fatul, daca ovulul a fost fertilizat de sperma unui barbat.

Uterul este pregatit in fiecare luna pentru o posibila sarcina, iar invelisul sau membranos devine gros si moale. Cand organismul realizeaza ca in uter nu creste nici un fat, aceasta membrana si ovulul sunt expulzate din corp prin vagin. Aceasta este menstruatia.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Modificari sexuale aparute in urma TVM #2840

22.Ce este ovulatia?

Ovulatia are loc atunci cand un ovul (ou) matur este eliberat dintr-un ovar si este pregatiti sa fie fertilizat. Daca acest proces nu se produce, apare sangerarea cunoscuta sub denumirea de menstruatie.
Ciclul lunar al unei femei incepe din prima zi a menstruatiei pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. In general, un ciclu normal dureaza intre 28 si 32 de zile, insa el poate fi mai lung sau mai scurt. Perioada cand are loc ovulatia poate fi calculata scazand intre 12 si 16 zile pornind de la prima zi a ultimei menstruatiei.
Majoritatea femeilor ovuleaza intre ziua 11 si 21 a ciclului lor, pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. De asemenea, ovulatia poate avea loc de mai multe ori in timpul unui ciclu. Ziua ovulatiei difera si ea in fiecare luna.

23. Procesul ovulatiei?

In jurul celei de-a doua saptamani a ciclului lunar, la fel ca in fiecare luna, hipofiza, o mica glanda situata in creier, care comanda intreaga activitate hormonala a organismului, secreta estrogeni, substanta care determiuna maturizarea unui ovicit (ovul) imatur din ovar.
Aici, fiecare ovocit este hranit si protejat de restul tesutului ovarian prin mai multe straturi de celule formand in jurul lui un corpuscul care are in mijloc o cavitate plina cu lichid. Acesta este foliculul lui De Graaf. Estrogenii activeaza foliculul care creste in dimensiuni prin dezvoltarea cavitatii sale si formeaza pe suprafata ovarului o mica umflatura de marimea unei boabe de coacaza.
In final, foliculul se rupe, eliberand ovocitul matur. Acest fenomen se numeste ponat ovulara sau ovulatia. La iesirea din folicul, ovulul este captat de franjurii mobili ai pavilionului trompei lui Fallope, care este plasata in contact direct cu ovarul.
Ovulul, care nu dispune de niciun mijloc de locomotie propriu, pluteste in lichidul trompei si avanseaza lent in directia uterului, gratie miscarilor conjugate ale peretilor musculosi ai trompei si cililor vibratili care captusesc interiorul acesteia. El poate astepta in trompa intre 12 si 24 de ore, termenul maxim pana la care poate fi fecundat.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
  • Page:
  • 1
  • 2