Modificari la criteriile pentru evaluarea capacitatii de munca: incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate
Ministerul Muncii a initiat un
Proiect de Hotarare prin care se aduc modificari la aprobarea criteriilor si normelor de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca.
Noile criterii si norme, pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate, au fost elaborate astfel incat sa corespunda recomandarilor CIF (Clasificarea Internationala a Functionarii, Dizabilitatii si Sanatatii, OMS, 2007) de a fi utilizate in
mod complementar ambele ramuri ale clasificarilor internationale OMS (respectiv CIM - Clasificarea Internationala a Maladiilor - CIM 10 si CIF), acestea se bazeaza pe definitii, scale si metode de diagostic standardizate, aplicate la nivel international.
"Criteriile de evaluare a deficientei functionale si a incapacitatii adaptative, determinate de afectari variate ale functiilor si structurilor organismului, constituie un sistem de referinta standardizat, structurat intr-un mod care sa ofere medicilor experti ai asigurarilor sociale o modalitate obiectiva si reproductibila de analiza a cazurilor. (...) Evaluarea pacientului conform noilor criterii aduce un plus de viziune medicala, in sensul eliminarii cat mai mult posibil a subiectivitatii si reducerii baremelor medicale impuse, lasand o mai mare libertate judecatii medicale si evaluarii persoanei, respectiv a tuturor afectiunilor prezentate de catre acesta", potrivit Ministerului Muncii.
ANEXA
Invaliditatea - ce reprezinta gradul I, gradul II si gradul III
Invaliditatea este o notiune medico-juridica care exprima statutul particular al unei persoane asigurate in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care beneficiaza de drepturi conform legii. Invaliditatea este cuantificata in raport cu posibilitatea desfasurarii activitatilor legate de viata profesionala si/sau cotidiana, astfel:
1. invaliditate de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cat si a capacitatii de autoservire, necesitand asistenta permanenta din partea altei persoane;
2. invaliditate de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, dar cu conservarea capacitatii de autoservire;
3. invaliditate de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, acest statut fiind compatibil cu prestarea unei activitati profesionale cu program redus si inconditii adecvate de solicitare.
Relatia deficienta functionala - limitarea activitatii/restrictiile de participare
1. Fara deficienta functionala
Fara limitarea activitatilor. Pot fi efectuate activitati profesionale organizate, zilnice,cu implicare in toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent si in grup, corespunzatoare lucrului cu norma intreaga.
Fara restrictii de participare la viata sociala. Necesita servicii de sanatate pentru tratament si de investigare a unor posibile recidive. Pot fi necesare servicii de educatie si formare, consiliere vocationala si de angajare in munca.
2. Deficienta functionala usoara
Fara limitare sau limitarea usoara a activitatilor. Pot fi efectuate activitati profesionale organizate, zilnice,cu implicare in toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent si in grup, corespunzatoare lucrului cu norma intreaga.
Fara restrictii de participare la viata sociala. Necesita servicii de sanatate pentru tratament si prevenirea unor posibile complicatii si recidive. Pot fi necesare servicii de educatie si formare, consiliere vocationala si de angajare in munca.
3. Deficienta functionala medie
Limitarea moderata a activitatilor fizice. Pot fi efectuate activitati profesionale organizate, zilnice, cu implicare in unele aspectele ale muncii, cu finalizarea acestora, independent si in grup, cu jumatate de norma, daca acestea presupun solicitari energetice medii si daca se desfasoara in mediu fara noxe, si in conditii corespunzatoare de microclimat. In unele cazuri activitatea profesionala se poate desfasura doar in conditii speciale in functie de natura afectarii si tipul de raport de munca.
Fara restrictii sau restrictii usoare de participare la viata sociala. Necesita servicii de sanatate pentru tratament curativ si recuperator. Pot fi necesare servicii de educatie si formare, de consiliere vocationala si de angajare in munca.
4. Deficienta functionala accentuata
Limitarea moderata/severa a activitatilor. Pot fi efectuate activitati fizice usoare/sedentare. In general nu pot fi efectuate activitati profesionale; este pastrata capacitatea de autoservire. In unele cazuri activitatea profesionala se poate desfasura doar in conditii speciale in functie de natura afectarii si tipul de raport de munca.
Restrictii moderate de participare la viata sociala. Necesita servicii de sanatate pentru tratament curativ si al complicatiilor, servicii de ingrijire si reabilitare pe termen lung. Pot fi necesare si unele servicii generale de suport social.
5. Deficienta functionala grava
Limitarea severa/completa a activitatilor: capacitate de munca si capacitate de autoservire pierdute.
Restrictii complete de participare la viata sociala. Necesita servicii de sanatate pentru tratament, eventual furnizarea de tehnologii ajutatoare si a altor echipamente adaptate. Pot fi necesare servicii de asistenta sociala pentru activitatile instrumentale ale vietii cotidiene, eventual de ingrijire personala pentru activitatile de baza.
Relatia deficienta functionala-incapacitate adaptativa-capacitate de munca/ autoservire si gradele de invaliditate corespunzatoare
ATENTIE: Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el are de parcurs un intreg proces legislativ, de la adoptare si pana la publicarea in Monitorul Oficial.