Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Indicatorul Social de Referinta

Indicatorul Social de Referinta #45676

Ref. : noile reglementări privind acordarea de prestaţii sociale

Ref. : noile reglementări privind acordarea de prestaţii sociale

În legătură cu ordonanţa de urgenţă, aprobată ieri în şedinţa de Guvern, care modifică şi completează unele acte normative ce reglementează acordarea de prestaţii sociale, Ministerul Muncii face următoarele precizări:

· Raportarea la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) nu scade cuantumul prestaţiilor, ci aduce ordine în sistem. Până acum, prestaţiile sociale erau stabilite prin hotărâri de guvern. (Consultaţi tabelul şi exemplele de la finalul comunicatului).
· Această ordonanţă de urgenţă aduce o modalitate de calcul unitară şi stabileşte ca toate prestaţiile sociale să se raporteze la un indicator social de referinţă. ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat. Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de ron, prin legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi prin Legea cadru a Asistenţei Sociale, 292/2011.
· Indicatorul Social de Referinţă este o practică europeană. Este prima oară când prestaţiile sociale sunt raportate la un astfel de indicator.
· Din 2012, toate prestaţiile sociale se raportează la Indicatorul Social de Referinţă, iar pe masură ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistenţei Sociale intră în vigoare, actualele 54 de prestaţii vor fi reduse la 9 tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi. Iată principalele modificări:

1. Venitul minim de inserţie - se instituie prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Se aplică din 2013;
2. Alocaţia de stat pentru copii - se menţine la cuantumul actual;
3. Alocaţia de plasament - se menţine la cuantumul actual;
4. Indemnizaţii, stimulente şi ajutoare creştere copil - se menţin din prestaţiile actuale care privesc indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi stimulent lunar (OUG. Nr.111/2010) şi cele 7 tipuri de indemnizaţii şi ajutoare care se acordă persoanelor care au în îngrijire copii cu handicap 0-7 ani acordate în baza Legii nr.448/2006;
5. Indemnizaţii persoane cu nevoi speciale - se instituie din 2013 la modificarea Legii nr.448/2006;
6. Indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA - se menţine la cuantumul actual;
7. Ajutor pentru persoane refugiate - se menţine la cuantumul actual;
8. Ajutorul de urgenţă - se menţine la cuantumul actual şi va cuprinde inclusiv ajutoarele financiare şi cele pentru tratamente în străinătate;
9. Facilităţi - se menţin la cuantumul actual, respectiv contribuţiile de asigurări de sănătate (beneficiari de VMG şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului), transport persoane cu dizabilităţi, subvenţionare dobânzi credite pentru persoane cu dizabilităţi.

Beneficiarii de venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului, care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, pot fi suspendaţi din plată pe perioadă de până la 5 luni. Reintră în plată în momentul în care fac dovada achitării taxelor şi impozitelor locale, urmând să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării. Precizăm că nu sunt vizaţi beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii.

În concluzie, noua modalitate de calcul nu duce la scăderea prestaţiilor sociale. Acestea rămân la acelaşi nivel reglementat în prezent. În schimb, de acum încolo, prestaţiile nu vor putea fi modificate, decât printr-o schimbare a Indicatorului Social de Referinţă. Orice modificare a Indicatorului Social de Referinţă va duce, implicit, la modificarea în cascadă a tuturor prestaţiilor sociale. În acest fel, vom avea o imagine corectă şi de ansamblu asupra tuturor modificărilor.


EXEMPLE DE CALCUL

ALOCAŢIA DE STAT PENTRU COPII
Cuantumuri actuale
Cuantumuri exprimate în ISR
- 42 lei
0,084 ISR - 42 lei
- 84 lei (copil cu handicap)
0,168 ISR - 84 lei
- 200 lei (copii 0 –3)
0,4 ISR - 200 lei

VENITUL MINIM GARANTAT
Cuantumuri actuale
Cuantumuri exprimate în ISR
- 125 lei persoana singură
0,25 ISR = 125 lei
- 225 lei familiile formate din 2 persoane
0,45 ISR = 225 lei
- 313 lei familiile formate din 3 persoane
0,63 ISR = 313 lei
- 390 lei familiile formate din 4 persoane
0,78 ISR = 390 lei
- 462 lei familiile formate din 5 persoane
0,93 ISR = 462 lei
- câte 31 lei pentru fiecare altă persoană
0,062 ISR = 31 lei


28 Decembrie 2011
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6150
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Indicatorul Social de Referinta #45677

USR propune un mecanism nou de indexare a ajutoarelor sociale

Senatorul USR Adrian Wiener și deputata independentă Oana Bîzgan au inițiat un proiect de lege care prevede indexarea anuală cu rata inflației a Indicatorului Social de Referință (ISR), în funcție de care se calculează ajutoarele sociale, precum indemnizația de șomaj sau alocația de stat pentru copii.

imageResize-144.jpg


Potrivit unui comunicat al USR remis luni AGERPRES, ISR nu a mai fost actualizat de aproape 10 ani și din această cauză, în ciuda creșterii economice constante din ultimii ani, inechitățile s-au accentuat în România.

"Proiectul își propune să scoată asistența socială din sfera politicianistă, ca să nu rămână un instrument electoral de condiționare a zonei vulnerabile din societatea românească. Proiectul USR, semnat și de colegi din Opoziție și de la Putere, propune un mecanism autonom, independent de indexare și eficientizare a prestațiilor sociale. Bineînțeles, măsura trebuie asociată altor măsuri active și politici publice de incluziune socială. De altfel, România și-a propus prin adoptarea Strategiei Europa 2020 scoaterea din zona sărăciei și excluziunii sociale a 560.000 de oameni până în 2020", a declarat Adrian Wiener.

USR precizează că toate ajutoarele sociale (venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire, alocația de stat pentru copii etc.) sunt calculate în funcție de ISR.

"Astăzi, valoarea ISR este de 500 de lei și nu s-a modificat din anul 2008 (...) Rațiunea acordării de ajutoare sociale este garantarea accesului la coșul zilnic pentru beneficiari, iar instituirea unui mecanism autonom de indexare anuală a ISR garantează subzistența pentru cetățenii cu venituri mici și foarte mici", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, un raport al Rețelei Europene de Politici Sociale a arătat că indexările făcute de România în vederea asigurării coșului zilnic au fost "arbitrare și urmând mai degrabă o logică politică", ele fiind operate prin mărirea fracțiunii din ISR, nu prin mărirea valorii ISR.

Conform comunicatului, proiectul de lege al USR propune indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, ca indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor. Totodată, USR precizează că acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevăzut deja în cazul pensiilor, respectiv în Legea 263/2010. De asemenea, în cazul în care inflația este negativă, IRS nu se indexează și rămâne la valoarea anului anterior.

Sursa de finanțare a prevederilor acestei inițiative legislative va fi asigurată prin suplimentarea bugetului Asigurărilor Sociale de Stat și a bugetelor unităților administrativ-teritoriale dedicate asigurărilor sociale, se mai arată în comunicat.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6150
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Indicatorul Social de Referinta #46610

Ministerul Muncii, modificări MAJORE în proiectul Legii pensiilor: toți pensionarii sunt vizați/SURSE

media-153389600450848900-2.jpg


Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuțiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT). Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referință (VPR).

Potrivit surselor Mediafax, propunerea a fost preluată astfel: „Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6150
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Indicatorul Social de Referinta #46953

Guvernul recunoaște că riscă dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar crește ISR, indicator neactualizat cu inflația de peste 10 ani și luat î

pusculita-sparta.jpg


Majorarea Indicatorului Social de Referință (ISR) nu poate fi realizată de Guvern în momentul actual, deoarece ar risca apariția ”unor dificultăți” în plata drepturilor șomerilor și altor persoane expuse sărăciei, arată un document oficial. ISR nu a mai fost modificat de peste 10 ani, deși Guvernul ar trebui să-l actualizeze anual în funcție de creșterile prețurilor. Executivul analizează însă majorarea alocației de stat pentru copii. De ce este important: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate mai multe tipuri de prestații sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj și toate drepturile cuprinse în bugetul asigurărilor pentru șomaj. În funcție de ISR se calculează însă și alte ajutoare sociale, precum cele de încălzire sau alocația de stat pentru copii, prin aplicarea unui coeficient de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte, care se numește Indicele Social de Inserție (ISI) și care pentru alocația de stat pentru copil, de plidă, este de 0,168 din ISR. Context: Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Doar în decembrie 2018, față de aceeași lună a anului 2017, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,10%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,75%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 2,44%, România având una din cele mai înalte rate ale inflației din Uniune Europeană.

În realitate: În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă.

complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănci După cum a anunțat Profit.ro, în 2017, parlamentarii puterii și cei ai opoziției și-au unit forțele și au susținut împreună, într-un proiect de lege, indexarea anuală a indicatorului social de referință (ISR) cu 100% din rata inflației, ceea ce ar majora anual atât indemnizația de șomaj, cât și alocația de stat pentru copii, raportate la acest indicator. Printre semnatorii proiectului se regăsesc parlamentari din PSD, USR, ALDE, dar și foști membri ai ultimelor două partide, precum fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, care conduc în prezent formațiunea Pro România. Proiectul a fost respins de Senat, însă, în aprilie anul trecut, fiind în discuție la Camera Deputaților, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a transmis în două rânduri Parlamentului că nu îl susține din motive de impact bugetar. Astfel, Executivul a calculat că impactul financiar al majorării ISR cu 100% din rata medie a inflației, pentru perioada 2018-2022, ar presupune o majorare cu 163,3 milioane de lei a bugetului asigurărilor pentru șomaj.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6150
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Indicatorul Social de Referinta #47463

104203955_10158791963998754_2233105436145435998_o.jpg
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6150
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Indicatorul Social de Referinta #47503

ALERTĂ - Parlamentul a majorat ajutoarele sociale: Cresc indemnizația de șomaj, venitul minim garantat și multe altele

Parlamentul a votat, marți, majorarea cu 140% a indicelui în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale. Cu alte cuvinte, principalele ajutoare sociale cu excepția alocației de stat pentru copii se vor mări substanțial.

Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi contra și 5 abțineri, un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual, de la 500 de lei până la atingerea valorii de 1.200 de lei.

"Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează:

a) la data de 1 ianuarie 2021 - 780 lei

b) la data de 1 ianuarie 2022 - 990 lei

c) la data de 1 ianuarie 2023 - 1.200 lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/ an anterior", se arată în proiectul de lege.

În baza indicatorului social de referință (ISR), majorat marți, se calculează, printre altele:

indemnizația de șomaj
venitul minim garantat
ajutorul pentru persoanele cu handicap
alocația pentru susținerea familiei
alocația de plasament pentru copii
prima de inserție pentru absolvenții care se angajează
subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri
ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială
sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap
indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA

P.S. Asta a votat Parlamentul, dar pana a fi publicata in Monitorul Oficial si sa devina lege efectiva mai este un drum , un demers foarte lung si nu e sigur ca se va intampla . :) :) :)
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6150
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .