Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Invatamantul romanesc

Invatamantul romanesc #9644

Invatamantul romanesc in colaps?

"Vai de voi, cei care ramaneti, vai de voi generatii tinere!"

Avem probleme in educatie, sistemul isi arata ineficienta... diagnosticul actualului sistem: "ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate". La fiecare 4 ani se schimba sau se modifica programa scolara, manualele, grilele cu teze unice, se propaga spaga, se organizeaza mitinguri, profesorii isi cer drepturile si organizeaza greve... iar elevii, studentii sau masteranzii sunt bombardati cu informatii inutile, si ajung sa constate ca la sfarsitul unor ani din viata nu numai ca nu stiu mai nimic, ba mai mult decat atat…..mai au si patologie de stres asociata :(

Un sistem de invatamant performant este cel care asigura egalitatea de sanse in invatamantul obligatoriu si care promoveaza excelenta in invatamantul superior. Mai exista cineva care sa nu fi remarcat degringolada din invatamantul romanesc? Se presupune ca scoala trebuie sa educe, inainte de a instrui. Sa modeleze oameni capabili sa gandeasca cu sufletul, avand bunele repere ale omului crestin.

Recent Universitatea Spiru Haret a fost declarata ilegala de catre Ecaterina Andronescu, in timp ce Universitatea Bucuresti este in faliment...

Cat va tine oare aceasta "reforma" a invatamantului?

:ohmy:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #9648

Vai de cei care invata azi ....cultura generala zero si iau licentele pe oi ,branza si bani ...majoritatea.Pacat mare.
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #9651

INVATAMANTUL ROMANESC ESTE IN COLAPS


De 17 ani invatamantul este prioritate nationala si dorim ca fiecare an sa fie decisiv pentru invatamant. Cu toate acestea, invatamantul nostru este in colaps. Nu inteleg de ce presa ramaneasca nu face o analiza serioasa o problemelor cu care se confrunta invatamantul. Nimeni nu a analizat ce bagaj de cunostinte folositoare pentru viata capata tanara generatie dupa absolvirea celo 12 clase obigatorii. Manualele scolare sunt pline de tot felul de bazaconii si continuturile nu sunt axate pe chestiuni folositoare. O scoala in care nu invatam sa pastram curatenia si sa respectam mediul, o scoala care nu ne invata cum sa ne pastram sanatatea, care nu pune accentul pe educatia fizica, care nu ne invata sa respectam legea si valorile morale este o scoala care si-a pierdut menirea.

Nu tot felul de selectii nationale a elevilor sunt importante, mult mai important este sa vedem cum ii pregatim pentru viata pe tinerii nostri. Mai important este sa fixam niste finalitati foarte clare ale invatamantului obligatoriu si pe urma sa vedem ce este de facut. Cand presa roamaneasca va analiza cu seriozitate si problema invatamantului superior? Cand se va analiza cu seriozitate cum sunt gestionati banii publici in universitati, cum sunt intocmite planurile de invatamat (numai in functie de interese), cum un grup de indivizi pot impune dictatura intr-o univeritate in numele unei autonomii universitate confuze.

Este greu de inteles cum, intr-un sistem finantat in mare masura de la bugetul de stat, structura planurilor de invatamant pentru anumita specialitate sa difere fundamental de la o univeritate la alta. Este greu de inteles cum ajung profesori universitari indivizi cu o productie stiintifica egala cu zero. Pe cand o analiza serioasa o productiei stiintifice a profesorilor universitari din universitatile romanesti?. De ce nu sunt platiti profesori universitari in functie si de meritele stiintifice si nu numai datorita gradului didactic obtinut nu totdeauna pe cai ortodoxe?.

Pana cand nu se va pune accentul pe cercetarea stiintifica ca singurul criteriu de promovare si de ocupare a unor functii universitare, invatamantul universitar nu are nicio sansa. Nu poti avea un invatamant superior performant atata timp cat acesta este condus, incepand de la sef de catedra pana la ministru, de indivizi care nu au facut in vita lor cercetare stiintifica sau doar care au mimat cercetarea stiintifica. Nu vor intelege niciodata ce presupune cu adevarat o activitate de cercetare stiintifica si care sunt implicatile acesteia pentru prestigiul universitatii.
  • lumi27
  • Avatarul lui lumi27
  • Deconectat
  • Elite Member
  • desi sunt pe \\
  • Posts: 174
  • Thank you received: 10
  • Karma: 4
lupta trebuie facuta pana la capat
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #9665

Hmmm, dupa ce Marian Vanghelie isi da cu parerea la hotararea ministrului Ecaterina Andronescu referitoare la studentii absolventi "Spiru Haret" de a-si da din nou licenta in maxim 5 ani la o universitate ACREDITATA... acesta precizeaza "Nu pot fi de acord cu repetarea examenului pentru ca sunt oameni, nu sunt cartofi si nici rosii" (vezi video)

Astazi, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca toate diplomele emise de Universitatea Spiru Haret sunt valabile pana la clarificarea situatiei, insa controlul la aceasta institutie de invatamant inainteaza foarte greu, din cauza lipsei de disponibilitate a celor de acolo.

"Echipa de control nu a avut acces la toate documentele scolare, toti studentii inscrisi la diferite centre si forme de invatamant sunt cuprinsi in aceeasi baza de date si, deocamdata, nu avem datele necesare pentru a putea separa formele de studii legale, de cele nelegale. Situatia celor la care se necesita revalidarea diplomelor va fi clarificata printr-un act normativ", a spus ministrul Educatiei, care nu a mai facut nicio referire la faptul ca validarea diplomelor ar urma sa fie facuta dupa repetarea examenelor de licenta.

Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, in ultimii sapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numarul documentelor cerute crescand in fiecare an, de la 5.700 in 2003, la nu mai putin de 56.000 anul acesta. Numarul diplomelor ilegale, estimat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la Spiru Haret.

Andronescu a precizat, in schimb, ca Universitatea Spiru Haret a acordat ilegal 92 de titluri universitare de conferentiar si profesor, prin semnatura rectorului institutiei, desi era necesar avizul Consiliului National de Atestare a Titlurilor Universitare.

Curat murdar D-na Ministru :huh:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #11247

Modificari semnificative pentru admiterea la liceu si bacalaureat, potrivit Codul educatiei

Iata care ar putea fi schimbarile prevazute de noul Cod:

PRESCOLAR. Chiar daca obligativitatea grupei pregatitoare de la gradinita era unul dintre punctele discutate inca din timpul ministrului Cristian Adomnitei, adica din 2007, nicio lege nu prevedea acest lucru. Totusi, inspectoratele scolare le recomandau parintilor sa-si dea copiii la gradinita macar cu un an inainte de clasa I.

Dorinta lui Adomnitei, reiterata de Andronescu si inclusa in Cod, e ingreunata insa de locurile deja putine din gradinite. Numai in Capitala, in acest an vor ramane pe dinafara aproape 7.000 de copii. „Cerem ministerului intensificarea constructiilor si reabilitarilor de gradinite, astfel incat sa permita tuturor copiilor sa-si exercite dreptul de a primi o educatie prescolara”, a venit, ieri, si mesajul Societatii Civile pentru Educatie si Informatizare, prin vocea presedintelui Cristina Popovici.

PRIMAR. O alta propunere a Codului se refera la testarile dupa modelul evaluarilor internationale, care se vor da incepand din clasa a IV-a. „La noi exista o obsesie a testelor. Intr-adevar, sunt necesare, dar trebuie sa fim atenti ce com petente evaluam de fapt. Sa nu ne a - xam doar pe efortul de a dobandi cu nostinte. Testele s-au distantat de problemele care se pun in contextul scolii, nu mai sunt un indicator real”, crede Andrei Marga, fost ministru al educatiei.

GIMNAZIU. O problema sensibila, intens dezbatuta in cadrul intalnirilor dintre ministrul educatiei si sindicalisti, se refera la orele de religie.
Propunerea ministerului este ca elevii sa poata refuza participarea la aceste ore. „Am propus ca elevii care nu vor sa faca religia sa poata alege un alt obiect optional, dar dezbaterea publica va decide cum va fi pana la urma”, a explicat Liviu Pop, de la FSLI.

La capitolul gimnaziu s-a vorbit si despre simplificarea admiterii la liceu, prin disparitia tezelor cu subiect unic. Elevii de clasa a VIII-a vor avea o singura testare, de tipul celor internationale. Media admiterii la liceu va fi formata din rezultatele acestor teste si medi ile generale din clasele V-VIII, fiecare in proportie de 50%.

LICEU. Pe liceeni i-ar putea astepta un bacalaureat nou-nout, din doua etape. Pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor fi evaluati la competentele lingvistice de comunicare orala in romana si, dupa caz, in limba materna, si la competentele lingvistice in limbile straine studiate.

La finalul liceului, se vor sustine trei probe scrise: una unica la romana si, dupa caz, la cea materna, la disciplinele de profil (matematica/istorie) si o proba la alegere (fizica/chimie/biologie/ informatica/geografie/filosofielogica/ psihologie/sociologie/economie).

„S-a ridicat problema celei de-a doua probe. Adica de ce sa se dea examen doar la istorie, nu si la geografie?”, mai spune Pop.

Noul Cod mai cere ca adolescentii sa obtina, in timpul liceului, un certificat de competente digitale. Asta doar daca, in urmatorii doi ani, toate scolile vor fi dotate cu com putere conectate la internet. In conditiile in care programul „Un calculator pentru fiecare elev”, prin care elevilor din clasa a IX-a si a X-a li se dadeau calculatoare gratuite, a fost sistat inca din 2008, visul ministrului Andronescu pare din ce in ce mai departe.

Fostul ministru Marga e insa optimist: „In doi ani, cam cat ii trebuie unei legi pentru aplicare, se vor putea dota scolile, tinand cont de faptul ca exista destule programe europene pentru asta”

Sursa: www.evz.ro
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #11248

Noutate: Probele orale de la bacalaureat se dau in ianuarie si aprilie

Potrivit calendarului elaborat de Ministrul Educatiei, in perioada 11-13 ianuarie 2010 vor fi evaluate competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana, intre 13 si 15 ianuarie 2010 va avea loc proba orala in limba materna, pentru elevii care au invatat la un liceu specializat in acest sens, in perioada 18 - 29 ianuarie 2010, va fi sustinuta proba pentru evaluarea competentelor digitale, iar intre 19 si 22 aprilie 2010 este programata proba de limba moderna. Probele orale de la bacalaureat nu sunt eliminatorii!

Daca pana acum examenul de limba moderna din cadrul bacalaureatului presupunea o proba orala de 10-15 minute si una scrisa de 120 de minute, elevii care vor sustine bacalaureatul in acest an scolar vor da un test de o ora si jumatate si vor fi verificati din punctul de vedere al abilitatilor de intelegere a unui text audiat, proba care va dura 20 de minute.Pentru proba de informatica, o proba noua in cadrul examenului de bacalaureat, ministerul a anuntat ca subiectele vor fi elaborate in conformitate cu programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a.

Durata probei de evaluare a competentelor digitale, respectiv modalitatea de desfasurare si evaluare pentru acest examen urmand sa fie publicate pe internet pana la 31 octombrie.Rezultatele la probele orale nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Astfel, intre 0 si 25 puncte reprezinta nivelul incepator, 26-50 puncte - mediu, 51-74 puncte - avansat, 75-100 puncte - experimentat. Elevii vor primi atestate in functie de nivelurile obtinute, insa indiferent de rezultate elevii vor putea sustine probele scrise, nu ca pana acum, cand elevii respinsi la probele orale nu mai puteau sustine examenele scrise.

Documente importante:

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2010 - Anexa nr. 2 la OMECI nr.5203/23.09.2009

Calendarul examenului de Bacalaureat 2010 - anexa nr. 1 la OMECI 5203/23.09.2009

Ordin nr. 5203/23.09.2009 privind aprobarea Calendarului si a Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2010
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #11980

Aoleu..... ce istorie sa invete copii la scoala cu asa cadru didactic :angry:

Sa lasam imaginile sa vorbeasca !



  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #12180

Aur pentru elevii romani la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica

Lotul national la Olimpiada de Astronomie si Astrofizica a castigat, in Iran, doua medalii de aur, doua de argint si o mentiune, fiind cea mai puternica echipa din Europa si a treia din lume.



Citeste toata stirea aici :)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #12273

Ministerul Educatiei a publicat modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2010.

Modelele, care pot fi gasite pe site-ul https://subiecte2010.edu.ro, contin structura subiectelor pentru ambele tipuri de probe ale examenului, precum si precizari metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora.

Citeste continuarea pe Realitatea.net .
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #18343

Invatamantul din Romania este la pamant in momentul de fata, iar noua lege a educatiei nu face decat sa inrautateasca lucrurile si sa descurajeze si mai mult invatatul.
  • alexius
  • Avatarul lui alexius
  • Deconectat
  • New Member
  • Posts: 14
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Invatamantul romanesc #20614

Legea educatiei nationale a fost, in final, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 18/2011.


Textul integral al Legii: Legea educatiei nationale. Legea nr. 1/2011

:)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Invatamantul romanesc #21782

Bac 2011: Vezi programul pe zile

Absolventii de clasa a XII-a sustin de luni, 6 iunie, examenul de bacalaureat. Ultima proba va fi in data de 1 iulie, iar in 8 iulie se vor afisa rezultatele finale.

In perioada 6-8 iunie elevii vor sustine prima proba, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

In zilele 8-10 iunie se va desfasura proba B, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, iar in 10-17 iunie elevilor vor da proba de evaluare a competentelor digitale, proba D.

In intervalul 20-23 iunie se va sustine proba C - evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.

Ministerul Educatiei a hotarat ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa fie vineri, 10 iunie, in loc de 13 iunie, intrucat zilele de 12 si 13 iunie sunt libere cu ocazia Sarbatorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Perioada alocata desfasurarii probei D se mentine la cinci zile.

BAC 2011 - Vezi programul de desfasurare :)

Probele scrise de la bacalaureat incep in 27 iunie cu Limba si literatura romana - proba E)a), in 28 iunie este progamata proba E)b), testarea la Limba si literatura materna, in 29 iunie va fi sustinuta proba obligatorie a profilului - proba E)c) - si in 1 iulie proba la alegere a profilului si specializarii, proba E)d).

In 3 iulie vor fi afisate rezultatele, in 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestatii, care vor fi rezolvate in 5-7 iulie, urmand ca in 8 iulie sa fie afisate rezultatele finale.

Ministrul Educatiei Daniel Funeriu a declarat ca masurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar cei care copiaza vor fi si mai drastic sanctionati, ei fiind eliminati si primind interdictie de a participa la doua sesiuni.

MECTS va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor si cazurilor de potentiala fraudare.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Invatamantul romanesc #22290

HARTA BAC 2011 Rata de promovabilitate la Bacalaureat defalcata pe judete - Vezi care sunt extremele in tara

Procentul de promovabilitate la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, la nivel national, este de 44.47%, inainte de solutionarea contestatiilor. Este vorba despre cea mai scazuta rata inregistrata in istoria educatiei.



Au fost publicate online rezultatele la Bacalaureat din intreaga tara

https://bacalaureat.edu.ro/2011/rapoarte/search/index.html
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16139
  • Thank you received: 5257
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Invatamantul romanesc #22324

Ii ascultam zilele astea pe guvernanti si nu-mi venea sa cred, auzindu-i cum se laudau cu ceea ce s-a intamplat la BAC... Deci toti acesti 4 ani s-au primit note la fel ca pana acum (deci au fost incurajati elevii sa aiba acelas comportament ca si pana acum) si deodata, fara sa faci macar diferentierile de rigoare intre liceele licee si cele tehnologice dar facand diferentiere tocmai acolo unde nu trebuia (Harghita si Suceava si o parte din sectorul agricol Ilfov nu au beneficiat de camere de luat vederi) te apuci de aceste aberatii... Doamne, in ce tara traim!
P.S. L-am urmarit pe acest ministru-catastrofa (Funeriu) care atunci cand cei de la Antena 3 l-au provocat cu acel tabel din Franta (prin care se demonstra ca a avut probleme cu luarea BAC-ului in liceul respectiv) s-a apucat sa spuna ca respectivii sunt falsori, mincinosi, etc. dar nu ne-a aratat, pur si simplu.... diploma! De ce? Se-ntoarce in mormant Spiru Haret! Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Invatamantul romanesc #22325

Uite cine conduce invatamantul romanesc:
Cine e "intransigent"! :sick: Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.