Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Sindromul Wilson

Sindromul Wilson #14082

Boala Wilson este o afectiune ereditara, determinata de tulburarile survenite in metabolismul cuprului. Manifestarile clinice sunt foarte variate si constau pntr-o asociere de afectari hepatice si neuropsihiatrice. Testele umorale referitoare la metabolismul cuprului sunt modificate (cupremia; cupruria; ceruloplasmina). Inelele Kaiser-Fleischer, desi specifice bolii Wilson, nu sunt prezente la copii in mod constant. Este necesara efectuarea screeningului familial pentru identificarea pacientilor inruditi intr-un stadiu incipient al bolii. Tratamentul utilizeaza chelatori (penicilamina si saruri de zinc) si este cu atat mai eficient, cu cat este introdus mai precoce.

Boala Wilson (BW) reprezinta o boala ereditara, progresiva, cu prognostic grav, determinata de tulburari ale metabolismului cuprului, in sensul diminuarii excretiei hepatice de cupru, provocata de deficitul de ceruloplasmina, si are ca rezultat acumularea toxica de metal in ficat, creier, cornee si alte organe.
Maladia are o prevalenta relativ constanta in populatia generala 1:30 000.

PATOGENEZA

Boala are transmitere autosomal recesiva, gena anormala fiind situata pe bratul lung al cromozomului 13 (q14-21); aceasta gena ATP7B codifica o proteina transportoare a cuprului, care functioneaza ca o pompa, folosind ca sursa de energie ATP. S-au descoperit circa 80 de mutatii la nivelul acestei gene. Mutatiile masive care produc o distructie completa a genei, conduc la forme severe de boala, cu aparitia precoce a simptomatologiei, la varsta de 2-3 ani. Semnificativ este faptul ca la bolnavii din cadrul aceleiasi familii exista aceleassi mutatii. Boala apare in cazul homozigotilor (cca 1% din populatie), heterozigotii putand prezenta valori scazute ale ceruloplasminei serice, dar nu dezvolta boala si nu necesita tratament. Legatura apropiata dintre locusul genei specifice bolii Wilson si alti indicatori cunoscuti pe acest cromozom (13) face posibila identificarea starii de purtator, permitand diagnosticul prenatal(2) si in functie de complexitatea mutatiilor descoperite, putandu-se stabili momentul optim pentru initierea tratamentului si eventual terapia genica.

Defectul metabolic in boala Wilson consta in imposibilitatea mentinerii unei balante apropiate de zero a cuprului in organism. Excesul de cupru, care in cantitati mici este esential pentru viata, se acumuleaza din cauza lizozomilor hepatici, care blocheaza mecanismul de excretie al cuprului in bila, clivat catabolic de ceruloplasmina. Aceasta poate cauza deficienta ceruloplasminei, in vitro constatandu-se faptul ca excesul de cupru inhiba formarea ceruloplasminei din apoceruloplasmina si cupru. Capacitatea hepatocitelor de a stoca cupru este depasita si astfel acesta este eliberat in sange, aparand depozitarea extrahepatica. Fiziologic, tot cuprul din tesuturi si plasma este element protetic, intrand in constitutia proteinelor cu cupru: citocromoxidaza, tirozinaza, superoxid dismutaza, ceruloplasmina. In boala Wilson, exista mai mult cupru decat poate fi legat de proteinele specifice, el fiind la fel de toxic ca si fier sau zinc nelegat de proteine.

Consecintele patologice ale acumularii de cupru apar initial in ficat, precoce. La microscopul electronic se observa incarcarea grasa si depozite de glicogen, largirea celulelor Kupfer si balonizarea hepatocitelor, ca si anomalii mitocondriale (vacuole mari, care contin material granular)(3).

Anatomopatologic, nu exista leziuni patognomonice, dar existenta steatozei si a corpilor Mallory, a nucleilor glicogenati si clusterelor de hepatocite eozinofile ridica suspiciunea diagnostica. Depozitele de cupru (Rhodamina pozitive) sau cupru-proteina (orceina pozitiva sau albastru Victoria pozitive) sunt frecvent irelevante. Diagnostice sunt modificarile ultrastructurale, care constau in pleomorfism mitocondrial, cupru largirea spatiilor intercrista.

Decesul se poate produce din cauza depunerilor de cupru de la nivelul SNC, provocand necroza neuronilor cupru cavitatie, eventual precedata de aparita celulelor Opalschi si Altzheimer tip II (nespecifice BW). In rinichi, depunerile de cupru produc putine modificari structurale si nu altereaza in general functia renala.

Nou-nascutii au niveluri scazute de ceruloplasmina in plasma si concentratii hepatice crescute de cupru. Fiziologic, in timpul primului an de viata aceste valori tind sa se normalizeze, in timp ce la bolnavii cu BW concentratia de cupru hepatic ramane ridicata. Manifestarile clinice ale excesului de cupru sunt totusi rare, inaintea varstei de 5-6 ani, iar circa jumatate dintre pacienti raman asimptomatici pana la adolescenta.

:)
  • Sandiana
  • Avatarul lui Sandiana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Si maine e o zi!
  • Posts: 753
  • Thank you received: 90
  • Karma: 6
Viata fara iubire este supravietuire.
Ultima editare: by daniel. Motiv: edit
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Sindromul Wilson #14154

Boala Wilson (degenerescenta hepatolenticulara)

Definitie
Este o boala genetica cu transmitere autozomal recesiva in care cuprul se acumuleaza in tesuturi. Apar tulburari neurologice si psihiatrice si alterari ale functiei hepatice.

Afectiunea se datoreaza unei mutatii in gena care codifica proteina bolii Wilson (ATP7B). Circa 1 din 100 persoane sunt purtatori ai mutatiei (dar nu manifesta boala), iar atunci cand un copil mosteneste mutatia de la ambii parinti el dezvolta boala. Incidenta este de 1-4: 100.000 copii.

Semne si simptome
Cuprul se acumuleaza in principal in ficat si in creier, ducand la: encefalopatie hepatica, hipertensiune portala, carcinom hepatocelular, parkinsonism (rigiditate şi incetinire a mişcarilor), tremor, ataxie, distonie, convulsii. Pot aparea si tulburari psihiatrice precum: depresie, anxietate, psihoza.

Patognomonic pentru boala Wilson este inelul Kayser-Fleischer, inel de culoare galben-verzuie datorat depunerii de cupru in membrana Descemet a corneei.
Boala Wilson poate asocia şi afectiuni renale (acidoza tubulara renala, nefrocalcinoza, aminoacidurie), afectiuni cardiace (cardiomiopatie, insuficienta cardiaca, aritmii), hipoparatiroidism sau infertilitate.

Diagnostic
- teste functionale hepatice alterate (transaminaze, bilirubina, albumine, teste de coagulare, fosfataza alcalina)
- RMN – evidentiaza zone de intensitate crescuta la nivelul ganglionilor bazali
- dozarea ceruloplasminei (proteina care transporta cuprul in sange) si a cuprului urinar si seric
- biopsie hepatica

Tratament
Se vor evita ciupercile, nucile, ciocolata, fructele uscate, ficatul şi crustaceele. Ca tratament medicamentos, se administreaza penicilamina – care cheleaza cuprul si grabeste excretia sa urinara. Se pot folosi si alti agenti chelatori precum trientina clorhidrat. Tetratiomolbdatul este considerat benefic, dar este folosit doar experimental. Zincul este de asemenea util deoarece stimuleaza o proteina – metalotioneina – din celulele tractului intestinal, care leaga cuprul, previne absorbtia sa si transportul catre ficat. Transplantul hepatic ramane singura metoda curativa pentru boala Wilson.

Tratamentul medicamentos se bazeaza pe agentii de chelare a metalelor. D-Penicilamina leaga cuprul si formeaza complexe solubile care se excreta prin urina. Acesta poate determina reversibilitatea semnelor neurologice, a inelului Kayser-Fleischer si cataractei. Amelioreaza simptomele psihiatrice, aminoaciduria, peptiduria si boala hepatica.
Efectele adverse ale D-penicilaminei sunt reactii alergice, prurit, cefalee, greata si afectare ganglionara. Uneori produce insuficienta de fier. In aceste cazuri tratamentul va trebui reinceput cu doze mici care se vor mari gradat mai tirziu. Alte efecte adverse cuprind: pemfigus, sindrom lupoid, inhibarea maduvei hematogene, intirzierea cicatrizarii plagilor si efecte teratogene. Femeile gravide au contraindicatie pentru penicilamina datorita efectelor teratogene-malformatii congenitale.

Acetatul de zinc induce sinteza metalothioninei in celulele intestinale, substanta care are o afinitate crescuta pentru cupru si previne absorbtia acestuia. Cuprul este excretat in scaun impreuna cu celulele intestinale degenerate. Acetatul de zinc poate fi indicat gravidelor.

Trientina leaga cuprul si creste excretia sa urinara.

Tetrathiomolibdatul de amoniu leaga cuprul din tesuturi si blocheaza absorbtia intestinala.
Terapia de mentinere include combinatia intre acetat de zinc si doze mici de penicilamina sau trientina.

Terapia chirurgicala presupune transplantul hepatic ortotopic si este indicat la pacientii cu insuficienta hepatica acuta sau la cei care nu raspund la terapia medicamentoasa.

Dieta presupune alimente cu continut scazut in cupru: 1mg/d. Alimentele care contin cantitati mari de cupru sunt: scoicile, ficatul, ciupercile, brocoli, ciocolata si nucile. Este necesara suplimentarea vitaminei A.

Prognostic
Ameliorarea apare la 5-6 luni de la initierea terapiei si se mentine pe 24 de luni. Deficitele care ramin dupa 24 de luni vor fi permanente.

Simptomele psihiatrice se pot remite ca si multe simptome neurologice. Pacientii pot avea complicatii secundare cirozei, hipertensiunii portale, varicelor esofagiene si hipersplenismului care determina trombocitopenie si leucopenie.

Pacientii care se prezinta cu insuficienta hepatica fulminanta au o rata a mortalitatii de 70%.

:)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Sindromul Wilson #14171

Buna Daniel!

Si depre asta stii?

Ar trebui, sa scriu definitia ceruroplasmiei.

Pe www.sfatulmedicului.ro scrie.



Cu drag
Sandy
  • Sandiana
  • Avatarul lui Sandiana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Si maine e o zi!
  • Posts: 753
  • Thank you received: 90
  • Karma: 6
Viata fara iubire este supravietuire.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Sindromul Wilson #24985

Buna

Luna trecuta am refacut analizele.
Rezultatele lasa de dorit.
Trebuie facut un RMN general, sau ceva mai amanuntit.
In tara, nu se face. Caut o sponsorizare, insa nu gasesc.

Cu drag,
Diana
  • Sandiana
  • Avatarul lui Sandiana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Si maine e o zi!
  • Posts: 753
  • Thank you received: 90
  • Karma: 6
Viata fara iubire este supravietuire.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Sindromul Wilson #28012

Buna!

Doctorita din Braila mi-a marit doza de cuprenil la 7 pe zi.
Analizele trebuie facute saptamana viitoare.
Cunoaste cineva un neurolog bun, caruia sa-i cer parerea?
Cu drag,
Diana
  • Sandiana
  • Avatarul lui Sandiana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Si maine e o zi!
  • Posts: 753
  • Thank you received: 90
  • Karma: 6
Viata fara iubire este supravietuire.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.