Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Test de cultura generala

Test de cultura generala #5144

1.Fizicianul si matematicianul din Alexandria, autor al tratatului „Despre automate”, care a demonstrat pentru prima data in secolul I i.Hr. forta motrice a aburului prin dispozitivul numit „eolipil”, stramosul turbinelor cu reactie cu aburi ce vor fi inventate mult mai tarziu, a fost
a) Arhimede
b) Heron
c) Hiparh
d) Ptolemeu

2.Ultimul rege al Troiei, care a pierit la caderea orasului fiind ucis de Neoptolem, fiul lui Ahile, s-a numit
a) Priam
b) Laocoon
c) Oedip
d) Icar

3.Poetul romantic englez Percy Bysshe Shelley, care la varsta de 19 ani a fost exmatriculat din Universitatea Oxford pentru ca publicase pamfletul „Necesitatea ateismului”, a murit
a) in duel
b) otravit in urma consumului de ciuperci
c) inecat in golful Spezia, din Italia, surprins de furtuna intr-o barca cu panze
d) incercand sa escaladeze un varf muntos din Elvetia, unde se imprietenise cu poetul Byron

4.Aviatorul care in anul 1913 a inaugurat acrobatia aeriana, executand primul luping din istorie, fiind de asemenea si primul aviator care si-a abandonat aparatul de zbor si a sarit cu parasuta, a fost
a) francezul Roland Garros
b) francezul Adolphe Pegoud
c) romanul Aurel Vlaicu
d) americanul Wilbur Wright

5.Suveranul persan din dinastia ahemenizilor care a unit printr-un canal Nilul cu Marea Rosie si care a fost infrant de greci in celebra batalie de la Maraton a fost
a) Darius I
b) Cyrus al II-lea
c) Alexandru Macedon
d) Xerxes I

6. Prin celebra statuie de marmura „David”, Michelangelo a reluat tema biblica a suveranului israelit care l-a invins in lupta pe uriasul filistean Goliat, simbolizand astfel lupta pentru libertate a Florentei impotriva invadatorilor straini
a) francezi si portughezi
b) francezi si elvetieni
c) spanioli si elvetieni
d) spanioli si francezi

7.Turneul de tenis de la Wimbledon din 2001 a fost castigat de croatul Goran Ivanisevici (manageriat de Ion Tiriac), dupa
a) ce a primit un wildcard (invitatie) si nu datorita pozitiei ocupate in clasamentul celor mai valorosi jucatori din lume
b) un meci care a avut o durata record, de trei zile de joc, datorita deselor intreruperi provocate de timpul nefavorabil
c) ce a ratat cinci mingi de meci
d) ce si-a luxat incheietura mainii stangi cu care servea, insa fara a abandona meciul

8.Gara imperiala din Europa, decorata cu palmieri, aspersoare si ochiuri de apa care incanta privirile se afla in orasul
a) Madrid
b) Lisabona
c) Londra
d) Sevilla

9.Sreagul olimpic a fost introdus pentru prima oara la Jocurile Olimpice in cadrul editiei desfasurate la Antwerp (astazi Anvers) in Belgia in anul

a) 1900
b) 1908
c) 1916
d) 1920

10.Celebra statuie Moise realizata de sculptorul, pictorul, arhitectul, inginerul si poetul italian Michelangelo Buonarroti, il reprezinta pe conducatorul si legislatorul poporului evreu
a) stand pe un tron
b) calare
c) culcat
d) ingenuncheat si rugandu-se

Notati raspunsul cu 1 b ; 2 c s.a.m.d... in curand o sa postez rezultatele ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15990
  • Thank you received: 5151
  • Karma: 39
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5147

Recunosc cinstit,nu stiu niciun raspuns .
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5148

1. b
2. a
3. c

il las pe altii la urmatoarele
  • Mitzza
  • Avatarul lui Mitzza
  • Deconectat
  • Elite Member
  • UUUUU what this button do ?
  • Posts: 299
  • Thank you received: 19
  • Karma: 6
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5161

4) b.
5) a.
6) d.
le dau de pomana pe celelalte :P
  • lllexutzu
  • Avatarul lui lllexutzu
  • Deconectat
  • Premium Member
  • So be it
  • Posts: 128
  • Thank you received: 6
  • Karma: 5
La madre dei cretini è sempre incinta...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5165

Mersi pentru pomana lllexutzu :)
7) a
8) a
9) d
10) a
  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5176

Felicitari voua, next >>>

1. Data de nastere a operetei este considerata si acceptata universal ca fiind anul 1858 cand s-a prezentat la Paris opereta "Orfeu in infern" de compozitorul
a) Karl Maria von Weber
b) Jacques Offenbach
c) Franz Lehar
d) Johann Strauss

2. Debutul publicistic al lui Ion Creanga s-a produs la 1 octombrie 1875 in revista Junimii "Convorbiri literare" cu lucrarea
a) Povestea "Soacra cu trei nurori"
b) Povestea "Capra cu trei iezi"
c) Basmul "Harap alb"
d) Povestea "Povestea lui Stan Patitul"

3. Inregistrand o altitudine medie de doar 2 metri, statul cu cea mai redusa altitudine de pe glob, situat in Oceanul Indian si format din circa 1000 de insule, din care peste 200 locuite, se numeste
a) Filipine
b) Hawaii
c) Republica Maldive
d) Haiti

4. Catedrala franceza considerata o capodopera a arhitecturii si sculpturii gotice, in care se incoronau in trecut regii Frantei, se afla in orasul
a) Reims
b) Bourges
c) Chartes
d) Amiens

5. Majoritatea camerelor Vaticanului sunt decorate cu fresce de celebrul pictor, sculptor si arhitect Italian, unul dintre cele mai mari personalitati ale geniului artistic al Renasterii, inimitabil in pictarea madonelor
a) Rafael Sanzio
b) Filippo Brunelleschi
c) Giotto di Bondone
d) Michaelangelo Buonarroti

6. Poetul roman care pe langa traducerile din Byron, Vergiliu, Shiller si din literatura sanscrita a tradus in romaneste Divina comedie a lui Dante Alighieri a fost
a) Vasile Alecsandri
b) Alexandru Macedonski
c) Dimitrie Bolintineanu
d) George Cosbuc

7. In Mesopotamia antica (in traducere din limba greaca "Tara dintre fluvii", pentru a desemna astfel tinutul dintre fluviile Eufrat si Tigru) cereala care a fost folosita ca moneda de schimb, fiind mai pretuita decat argintul, a fost
a) Orezul
b) Graul
c) Porumbul
d) Orzul

8. Primele complexe urbanistice care au continut amenajari edilitare si igienice dateaza din perioada 3000-2500 i.Hr. fiind construite la Harappa si Mohenjo-Daro, pe valea
a) Nilului
b) Tibrului
c) Indusului
d) Gangelui

9. Singurul animal de prada care nu risca niciodata cand ataca, fiind sigur de reusita, este
a) leopardul
b) leul
c) tigrul
d) hiena

10. Scriitoul roman autor al unor profunde scrieri istorice, care in urma decesului fiicei sale Iulia a inceput sa practice spiritismul a fost
a) Mihail Sadoveanu
b) Dimitrie Bolintineanu
c) Bogdan-Petriceicu Hasdeu
d) Gala Galaction
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15990
  • Thank you received: 5151
  • Karma: 39
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5178

Asa la intuitie,,,
1c, 2d, 3a, 4a, 5d, 6b, 7d, 8d, 9c, insa sigur 10 c
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5179

1) b
2) a
3) c
4) a
5) a
6) d
7) d
8) c
9) d
10) c
  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5236

Cat de multe stii despre originea lucrurilor banale pe care le folosim zilnic si fac parte din viata noastra.

1. Milioane din gospodine trebuie sa ii multumeasca lui Clarence Birdseye pentru inventarea
a) aspiratorului
b) cuptorului cu microunde
c) mancarea congelata

2. In cazul carei inventii au trecut doar doua ore intre patentarea lor de catre doi oameni diferiti?
a) electricitatea
b) telefonul
c) internetul

3. Rotisorul pentru acasa si aparatul de taiat legume sunt inventiile lui
a) George Foreman
b) Suzanne Somers
c) Ron Popeil

4. In anul 1897 s-a inventat
a) hocheiul pe gheata
b) briceagul
c) guma de mestecat

5. Pentru a da un avant fotbalului, cercetatorii de la Universitatea din Florida au inventat
a) crampoanele
b) Gatorade
c) o minge mai usoara

6. In 1921, arand un camp rand cu rand, un tanar de 14 ani a visat ca atunci cand va fi mare va inventa
a) televizorul
b) cositoarea electrica
c) plugul mecanic

7. Leonardo da Vinci a facut schitele urmatoarelor inventii
a) parasuta, costumul de scuba diving, telescopul
b) tancul, monociclul, tunul
c) parasuta, tancul, elicopterul

8. Inventatorului Velcro (marca inregistrata ce defineste procedeul de prindere rapida a unei suprafete de nylon cu o suprafata scamosata) i-a venit ideea dupa
a) o plimbare printr-un camp de scaieti
b) ce s-a chinuit sa incheie nasturii hainei copilului sau
c) armata a dorit un mod mai rapid de inchidere a uniformelor

9. Corectorul lichid pentru scris a fost inventat de
a) un chimist care a gresit un amestec
b) Ernest Hemingway
c) un dactilograf care facea multe greseli

10. O greseala din timpul unui experiment a dus la inventarea
a) scotchului
b) super glue
c) post-it notes

11. Desi inventat de Gideon Sundback in 1913, cuvantul englezesc pentru fermoar - zipper - a fost inventat de
a) trupele germane in timpul celui de-al doilea razboi mondial
b) directorul executiv al B. F. Goodrich in 1925
c) un muncitor de la celebra fabrica de fermoare YKK in 1952

12. Banda adeziva a fost inventata
a) in timpul celui de-al doilea razboi mondial fiind folosit in armata
b) in 1912, de Samuel R. Duct
c) in 1964, pentru a se potrivi cu griul conductelor

13. In 1873, Jacob Davis si partenerul sau mult mai cunoscut a inventat
a) becul
b) blue jeans
c) reteta Coca-Cola

14. Inventatorul umerasului
a) nu a castigat un ban de pe urma inventiei sale
b) a murit inainte ca inventia lui sa prinda la public
c) a produs primele zece mii de exemplare manual

15. Constructia cailor ferate s-a dezvoltat datorita inventiilor lui
a) Michael Faraday
b) Thomas Edison
c) George Westinghouse
  • zurly
  • Avatarul lui zurly
  • Deconectat
  • Elite Member
  • good boy
  • Posts: 232
  • Thank you received: 20
  • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5317

1. c
2. b
3. c
4. b

:side:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15990
  • Thank you received: 5151
  • Karma: 39
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5383

5. b
6. a
7. a
8. a
9. c
10. c
11. b
12. a
13. b
14. a
15. c

.....................

DON JUAN

1. Care a fost numele intreg al lui Don Juan, asa cum este el amintit in „Cronica Sevillei”?
2. Cum se numea, conform aceleiasi cronici, comandorul a carui fiica a fost sedusa de Don Juan?
3. Care a fost primul dramaturg care a scris o piesa de teatru avandu-l in centru pe Don Juan?
4. Cum se numea, in cele mai multe versiuni, valetul lui Don Juan?
5. Ce dramaturg francez a scris in 1665 piesa „Don Juan” sau „Festinul de piatra”?
6. Cine a compus, in 1787, muzica operei „Don Juan”?
7. Care au fost interpretii rolurilor principale din filmul „Don Juan de Marco”, realizat de regizorul american Jeremy Leven in 1995?
  • SWIL
  • Avatarul lui SWIL
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
  • Karma: 1
I believe in you, my Love
Ultima editare: by SWIL.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5437

Corect Daniel si SWIL, acestea erau variantele corecte...

Si ptr DON JUAN ma pronunt in felul urmator:

1. Don Juan Tenorio
2. Ulloa
3. Tirso de Molina
4. Leporello
5. Molière
6. Wolfgang Amadeus Mozart
7. Johnny Depp, Marlon Brando si Faye Dunaway.

Fin
  • zurly
  • Avatarul lui zurly
  • Deconectat
  • Elite Member
  • good boy
  • Posts: 232
  • Thank you received: 20
  • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5449

Felicitari Zurly! Un premiu pentru tine:
( sa nu-mi spui ca nu-ti plac desenele animate!)



Un nou test:


CERCUL

1. Ce se intelege in matematica prin cerc?
2. Ce se intelege prin „cercuri polare”?
3. Ce este „Cercul de Foc al Pacificului”?
4. Ce prozator roman a scris romanul „Cercul magic”?
5. Ce pictor francez (1879-1953) realizeaza, sub influenta dadaismului, tabloul Octofon, reprezentand mai multe cercuri concentrice cu un nud in mijloc?
6. Cine a scris drama „Cercul de creta caucazian”?
7. Cine a realizat, in 1970, filmul „Cercul rosu”?
  • SWIL
  • Avatarul lui SWIL
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
  • Karma: 1
I believe in you, my Love
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5626

1. Cercul este o figura geometrica plana formata din multimea tuturor punctelor egal departate de un punct fix.
2. Cercurile polare sunt reprezentate prin paralela 66s33’ latitudine nordica cercul polar arctic sau sudica cercul polar antarctic
3. Este cea mai intinsa si activa zona vulcanica.
4. Nicolae Margeanu
5. Francis Picabia
6. Bertolt Brecht
7. Jean Pierre Melville
  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Test de cultura generala #5628

1. Care este numele regelui din antichitate in vremea caruia a fost redactat cel mai vechi cod de legi cunoscut pana astazi?
a) Antoniu
b) Decebal
c) Hammurabi
d) Tutankamon

2. Cand si pentru ce a fost ridicat Zidul chinezesc?
a) incepand cu sec. 5
b) incepand cu sec. 4 ien
c) incepand cu sec. 3 ien
d) incepand cu sec. 4

3. Ce a fost Inchizitia?
a) o discoteca
b) o inghetata
c) o institutie a bisericii catolice
d) un tip de cafea.

4. Cum se numeau cele 3 caravele ale lui Cristofor Columb?
a) Andra, Pinta si Santa Maria
b) Niña, Pinta si Santa Ana
c) Niña, Pinta si Santa Maria
d) Maria, Ana si Santa Francisca

5. Cele mai vechi monede metalice au fost batute in secolul al VIII-lea i.e.n. Unde anume?
a) Europa, in Franta
b) America, in Canada
c) Asia mica, in regatul Lidiei
d) Europa, in Italia

6. Cine a fost supranumit „parintele istoriei”?
a) Antoniu
b) Maximus
c) Cezar
d) Herodot

7. Cine a fost eroul de la Termopile?
a) Decebal
b) Burebista
c) Stefan cel Mare
d) regele spartan Leonida

8. Cine a intemeiat orasul Roma si cand?
a) Remus - 21.aprilie.754 i.e.n.
b) Romulus - 21.aprilie.753 i.e.n.
c) Romulus - 21.aprilie.763 i.e.n
d) Remus - 20.mai.1863 i.e.n.

9. Unde s-a nascut prozatorul roman Ion Creanga (1837-1889)?
a) Pitesti
b) Suceava
c) Humulesti
d) Armasesti

10. Cine este savantul care a pus bazele tehnicii sterilizarii?
a) Victor Babes
b) Marie Curie
c) Charles Darwin
d) Louis Pasteur
  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .