Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Medicii de Familie vs. CNAS

Medicii de Familie vs. CNAS #21804

Medicii de familie nu sunt de acord cu noua metoda de plata propusa de ministrul Sanatatii, Attila Cseke. Acesta intentioneaza sa regandeasca plata medicilor de familie "per capita", adica in functie de numarul pacientilor inscrisi pe liste, astfel incat sa se ia in considerare serviciul medical prestat, nu persoanele inscrise.

De aceea, medicii de familie refuza, in continuare, semnarea contractului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si, drept urmare, nu mai elibereaza retete gratuite sau compensate, nu mai dau trimiteri pentru cabinetele de specialitate si nici concedii medicale. In aceste conditii, fiecare pacient este obligat sa-si achite integral medicatia si consultatia.

Dezavantaj - pacientii :S
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21815

Petru, astept sa continuam discutia de la telefon, aici ... pentru ca medicii de familie renunta la protest: de marti, vor elibera retete si trimiteri B)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21826

Spui mai sus ca cei care-s dezavantajati sunt pacientii. Gresesti, sunt dezavantajati toti.

In confictele ditre medicii de familie si CNAS s-au dat pe media multe minciuni si s-a apelat mereu la argumentul lacrimogen ca bolnavii sunt dezavantajati din cauza medicilor rai si lacomi.


Sa analizam un pic si alte fapte care dezavantajeaza pacientii:
- bugetul sanatatii este cel mai redus din ultimii ani.
- pretul medicamentelor a crescut mereu;
- preturile au crescut in general, si principalul vinovat este statul are a crescut accizele si de aici au rezultat scumpiri in cascada.
- etc, etc.

Tot medicii de familie sunt de vina ? Tot ei sunt cauza scumpirii chiriilor la cabinete, a utilitatilor, a taxelor si impozitelor?

Medicii de familie nu sunt bugetari. Ei primesc niste bani de la stat dar sunt bani care corespund numai celor asigurati.
Acest numar a scazut mereu in ultimii ani pentru ca tot mai multi si-au pierdut locul de munca si sunt asigurati numai pe perioada somajului, iar statul nu e in stare sa colecteze banii pentru sanatate de la firme, asa cum nu e in stare sa colecteze decat 50-60% din impozitele generale. De aici lipsa acuta de bani si dorinta guvernantilor de a reduce cheltuielile si cu medicii de familie.

Si-a pus cineva intrebarea daca cat imp o sa mai aceepte medicul de familie sa fie supus oprobilui public numai pentru ca-si doreste ceea ce este normal sa-si doreasca oricine, anume o viata decenta ?
Daca pleaca un faiantar in strainatate nu stiu cat de mult se vede, daca pleaca un medic se vede. Ce se va intampla daca pleaca majoritatea medicilor? Sau daca majoritatea medicilor vor refuza sa mai lucreze cu statul? Sau crezi cumva ca medicii nu pot trai decat din mizilicul care-l primesc de la stat?

Scuza-ma, dar a spune ca bolnavii sunt dezavantajati din cauza pretentiilor medicilor de familie este superficial si rauvoitor. Dar se inscrie in atitudinea generala de a invinovatii pe cei mici pentru marsaviile celor mari. Daca invatamantul merge prost sunt de vina profesorii. Daca exista criminalitate sunt politaii de vina. Daca nu este justitie sunt judecatorii vinovati. Daca administratia merge prost sunt functionarii de vina. Etc, etc. Toti sunt de vina, mai putin conducatorii nostrii.

Drept urmare acestia se duc la tratamente in strainatate, au copii la scoli mari de afara, etc. Romanii pot sa putrezesca, dar guvernantii trebuie sa traiasca bine.

Iar la prosti li se arata ca nu traim bine din cauza prea multor handicapati, prea multor pensionari, prea multor functionari sau pretentiilor prea mari ale tuturor celor care vor o viata decenta.

Apropo, nu stiu daca ai observat. Daca anii trecuti se faceau greve si mitinguri pentru a cere mariri de venituri, de un timp incoace se fac miscari sociale numai pentru a protesta impotriva reducerilor.

Chiar si la noi, daca in primavara trecuta inca mai speram sa ne cresca indemnizatia de handicap, am ajuns sa ne uitam cu groaza ca se pregatesc sa ne-o reduca si pe acesta. Iar daca vom avea curajul sa protestam, se vor prezenta cazuri nu persoane marsave care iau degeaba indemnizatia.

Cunosti scenariul, nu? Tot asa si la medicii de familie, ni s-au prezentat cazuri izolate sau s-a deformat realitatea in asa fel incat acestia sa fie prezentati prostimii ca niste oameni verosi care vor sa suga sangele poporului.

Realitatea este ca oricine are dreptul sa protesteze. Chiar daca protestul este nofondat, prezentarea protestatarilor ca niste oameni rai mi se pare penibila si se inscrie in atitudinea de a asmuti oamenii intre ei pentru a putea sa-i stapanesti mai usor.


In concluzie, nu sunt de vina cei mici ci sunt de vina cei mari. Dar noi i-am apus acolo unde sunt asa ca ne meritam soarta.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Ultima editare: by Petru.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21844

Multam pentru raspuns :)
Partial iti dau dreptate cand afirmi ca toti sunt dezavantajati... pacientii si medicii. Sa nu se uite faptul ca medicina este ramura cea mai nobila a facultatilor (parerea mea), 5 ani de scoala, rezidentiatul, etc. Merita respectul nostru si salarii decente ;)

Astazi am citit in presa ca liderii medicilor de familie, Doina Mihaila si Rodica Tanasescu, si-au anuntat demisiile, vineri, la intalnirea lor cu primarul general al Capitalei, pe motiv ca nu au putut aduce mai multi bani pentru cabinete. Mai multe detalii AICI B)
Petru a scris:
Scuza-ma, dar a spune ca bolnavii sunt dezavantajati din cauza pretentiilor medicilor de familie este superficial si rauvoitor.
Eu n-am afirmat asta... conflictul este intre CNAS si medicii de familie iar pacientii sunt dezavantajati din cauza ca nu se elibereaza retete compensate, trimiteri, etc. Cadrele medicale sunt nemultumite in special de volumul platii per capita si al platii per serviciu, care sunt stabilite in forma actuala a documentelor la 3 lei pentru plata per capita si 1,8 lei pentru plata per serviciu, cu cel mult 20 de consultatii decontabile pe zi. ASTA-I BUBA, se tem sa nu dea faliment in aceste conditii...

Inchei cu afirmatia presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta: "O reformare a sistemului sanitar nu a fost facuta niciodata. Nici in acest moment nu exista o strategie de reforma" :blink:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21868

Chiar ca nu inteleg, ce inseamna "O reformare a sistemului sanitar nu a fost facuta niciodata."?

Fiecare guvrnare si fiecare ministru nu-si propune sa faca traba bine ci isi paropune sa faca o reforma. De 20 de ani avem reforme continue in sanatate, invatamant, administratie, investitii, etc.
Toti dau cu piciorul la ce a facut predecesorul si-si arata munschii.

Singurul lucru care ar trebui sa-l faca si anume "respectarea legii si stoparea furturilor " nu-l fac. Treba merge tot prot dar vinovati sunt mereu altii.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21872

Iata un compromis pentru a impaca "capra cu varza" :cheer:

Alianta pentru Sanatate din Romania (APSR) a stabilit miercuri, 08.06.2011, in cadrul intalnirii informale cu Secretarul de Stat, Cristian Irimie, o lista de probleme cu care se confrunta membrii APSR si care afecteaza in mod grav sanatatea populatiei. Ministrul nu a fost disponibil pentru a participa la intalnire.


Cerinte minime la contractul pentru anul 2011


1.Negocierea tuturor documentelor/actelor normative care privesc membrii Aliantei pentru Sanatate din Romania cu reprezentantii organizatiilor reprezentative la nivel national
2. Introducerea pachetului minimal de servicii medicale
3. Intoducerea protocoalelor terapeutice
4. Reevaluarea listei de mdicamente si dispozitive medicale suportate din fond si a celor de pe programele nationale
5. MS si CNAS sa faca dovada carerii suplimentare a fondurilor alocate pentru sanatate pe 2011 si 2012 care sa acopere cerintele minimale pe fiecare palier de servicii medicale

Medicina primara

1. Clarificarea articolelor din Norme pentru consultatiile pacientilor cronici. In Norme trebuie sa fie limpede dreptul pacientului si libertatea profesionala a medicului de a vedea pacientul cronic la 1-2-3 luni, dupa nevoile pacientului.
2. Raportarea si plata a maxim 25 servicii platite pe zi, si 1 domiciliu pe zi, la program de 5 ore de cabinet si 2 ore de domiciliu. Respectiv, pentru medicii cu peste 2200 de pacienti, la 6 ore de cabinet, si 2 ore de domicilii/zi, 30 de servicii pe zi si un domiciliu pe zi.
3. Asigurarea valorii minim garantate atat la per capita, cat si la per serviciu, cu regularizari trimestriale.
4. Plata la capitatie la inscris, nu la asigurat, deoarece plata la asigurat afecteaza frecvent si drepturile asiguratilor, gratie erorilor din SIUI.
5. Valoarea minim garantata la per capita, la inscris, minim 3 lei/punct. Valoarea minim garantata, la servicii minim 2,5/lei punct . La ambele valori de punct se va corela cu gradul profesional. Structura punctajului pe grupe de varsta va ramane neschimbata.
6. Modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitatie, care sa faca o depunctare graduala pentru medicii cu mai mult de 2200 de pacienti. In acest moment depunctarea distruge munca celor cu mai multi de 2200 de pacienti, fiind un raport subunitar.
7. Informatizarea trebuie sa fie obiectul unui contract separat, negociat. Suportarea costurilor de catre MS si CNAS, atat pentru asigurarea tehnicii necesare, cat si a muncii de editare a cardurilor.
8. Cerem in mod oficial, o mediere, interventia primului ministru, pentru rezolvarea problemelor din asistenta medicala primara si, implicit lipsirea cetatenilor Romaniei de asistenta medicala .
9. CNAS este responsabila de corectitudinea listelor. Erorile SIUI trebuie corectate si medicii si pacientii despagubiti
10. Eliminarea din ordinul cu completarea retetelor, trimiteilor codurilor de bare si a specificarii “fara a rupe din cotor”
11. Minimum 9% pentru asistenta medicala primara.
12. Negocierea tuturor documentelor/actelor normative care ne privesc cu reprezentantii organizatiilor reprezentative la nivel national.

B. Ambulatoriul de specialitate


1. Diferentierea consultatiilor dintre medicul specialist si medicul de familie (3 consultatii fiecare)
2. Punctarea urgentelor la medicul specialist
3. Revenirea la valoarea negociata si asumata de CNAS a punctajului in cazul pacientilor de peste 65 ani (similar grupa 0-4 ani)
4. Revenirea valorii punctului la valoarea negociata si asumata de CNAS de 1,3ron/punct
5. Diferentierea tarifului diferitelor manevre (eg: EKG diferit de colonoscopie)
6. Tariful unei consultatii la medicul specialist trebuie sa ajunga la o valoare medie de 40ron (suportata integral sau partial de CNAS)
7. Stabilirea tarifelor investigatiilor paraclinice pe baza unor analize reale de cost si nu conform unor criterii istorice
8. Cresterea bugetelor pentru paraclinic deoarece valorile actuale acopera in medie 2-3 zile de functionare la nivelul majoritatii judetelor, accesul pacientilor fiind astfel limitat
9. Intarirea ambulatoriului de specialitate pentru degrevarea spitalelor prin cresterea bugetelor pentru ambulatoriu de specialitate si paraclinic
10. Bolnavii cronici si pacientii cu diagnostic confirmat sa poate fi consultati fara bilet de trimitere de la medicul de familie
11. Reducerea birocratiei (biletele de trimitere, fisele de solicitare, etc)
12. Renuntarea la taxele suplimentare care afecteaza negativ echilibrul financiar al cabinetului (taxe de evaluare, ISO, etc)
11. Reducerea birocratiei (biletele de trimitere, fisele de solicitare, etc)
12. Renuntarea la taxele suplimentare care afecteaza negativ echilibrul financiar al cabinetului (taxe de evaluare, ISO, etc)
13. Implicarea ministerului si guvernului in reducerea redeventelor cabinetelor medicale
14. Infiintarea unui departament de comunicare la nivelul caselor judetene pentru rezolvarea erorilor generate de SIUI

Ingrijirile la domiciliu

1. Pastrarea aceluiasi tariff ca in normele de anul trecut si pentru toate cele 90 de zile
2. Ridicarea restrictiei cu impunerea numarului de servicii in cadrul unei vizite (exemplu 8 pentru ingrijiri la domiciliu si 10 pentru ingrijiri paliative).
3. Distribuirea transparenta si echitabila a fondurilor destinate ingrijirilor la domiciliu.

D. Servicii farmaceutice

1. Introducerea platii de servicii farmaceutice conform normelor de buna practica farmaceutica adoptata de MS; pe relatia cu CNAS farmaciile sa aiba posibilitatea de a negocia facilitati la plata a acestor servicii pentru asigurati.
2. Introducerea de urgenta a sistemului de raportare in timp real (transparenta in alocarea fondurilor cu medicamentele in ambulatoriu)
3. Plafonarea fondurilor in mod egal pentru toate farmaciile
4. Transparentizarea sumelor alocate pe programe nationale si pe listele de medicamente compensate si gratuite si a alocarea fondurilor aferente acestora
5. Afisarea pe site a decontarilor catre furnizori
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21877

Petru a scris:
Chiar ca nu inteleg, ce inseamna "O reformare a sistemului sanitar nu a fost facuta niciodata."?

Ai video AICI

:whistle: :whistle: :whistle:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21879

Multam pentru video dar m-a bagat mai rau in ceata. Un reprezentant al puterii, pus acolo politic si platit bine declara, lacrimogen, nu numai a gasit haos ( ceea ce este de inteles ca trebuie sa critici prdecesorii) dar nu este in stare sa faca nimic? Nu stiu daca cuvantarea lui Duta este o mostra de prostie sau una de impertinenta. Adica tu ai "painea si cutitul in mana" si tot tu te plangi ca nu poti face nimic.
Ca Duta sunt multi demnitari politruci care sunt platiti din banii nostri si care nu scot un cuvintel despre incapacitatea lor ci dau vina pe trecutul odios, pe presa, pe rauvoitori pe oricine numai pe ei nu.
Poate ai observat, Duta nu a suflat un cavant despre procentul mic de asigurati de sanatate pe care-l colecteaza Casa, asa cum nici Min de finante sau Bocu nu spune pas despre procentul mic de impozite pe care sunt in stare sa-l stranga. In schimb toti se lamenteaza ca trebuie sa taie ca nu le ajung banii si ca lumea este rea si ei ar face treaba dar nu sunt lasati.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Medicii de Familie vs. CNAS #21994

Ordin Nr. 1042/556 din 15.06.2011

privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 864/538/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru anul 2011 de aplicare a Contractului Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012


Fisier atasat:

Nume fișier: ordin-1042-556-15.6.2011.pdf
Dimensiune fișier: 546 KB
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.