Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Dezbatem Legea Sanatatii

Dezbatem Legea Sanatatii #28483

Ce se schimba in noua Lege a Sanatatii - Sunteti de acord cu modificarile aduse?

Proiectul de Lege a Sanatatii, aflat in prezent in dezbatere publica, introduce modificari in ceea ce priveste reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii serviciilor si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.

"Aveam nevoie de aceasta lege. In prezent, sistemul sanitar este centralizat si hiperreglementat. Un asemenea sistem necesita un control puternic, ceea ce lipseste. Lipsa acestui control induce un comportament incorect in sistem care este resimtit atat de personalul medical, cat si de catre populatie.

De asemenea, sistemul acuza monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si lipsa de transparenta a acestei institutii, dar si monopolul Ministerului Finantelor Publice in colectarea si alocarea fondurilor catre Sanatate. Nu in ultimul rand, nemultumirea a crescut in randul populatiei pentru serviciile medicale, la fel ca si nemultumirea cadrelor medicale din sistem", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii intr-o conferinta organizata de reprezentantii mass-media.

Proiectul a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Sanatatii.REORGANIZAREA SISTEMULUI DE ASIGURARI DE SANATATE

Este una dintre principalele schimbari care urmareste sa raspunda cerintelor populatiei, desfiintarea monopolului CNAS si autonomie in conducerea si in administrarea Fondului national de asigurari obligatorii de sanatate (independenta FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat).
 • Asiguratii vor avea controlul utilizarii fondurilor din sanatate.

 • Niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari (nu creste contributia).

 • In noul concept pachetul de asigurari urmeaza asiguratul.

 • Asiguratii vor putea incheia si asigurari facultative.

 • Schimbari preconizate in cadrul sistemului de asigurari:

 • Asigurari obligatorii de sanatate

 • Asigurarile obligatorii de sanatate vor reprezenta sistemul principal de finantare a serviciilor de sanatate.

 • Vor exista asigurari obligatorii de sanatate care vor putea fi incheiate la o societate de asigurari sau la o societate mutuala de asigurari.

Contributia la Sanatate ramane aceeasi

Pentru asigurarile obligatorii, asiguratii vor plati contributia la Fondul National de Asigurari Obligatorii de Sanatate. Contributia care este aceeasi ca si pana acum, nu se modifica.

Persoanele scutite de la plata contributiei

Persoanele care beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei la asigurarile obligatorii de sanatate vor fi copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la varsta de 18 ani si pana la 26 de ani numai daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca; tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sistemul de asigurari va fi structurat pe pachete de servicii

Contributia va asigura accesul asiguratului la pachetul de serviciide sanatate de baza (PSSB).

Chiar daca nu esti asigurat, dar esti cetatean roman, cetatean strain, sau apatrid care ai drept de lunga sedere sau ai domiciliu in Romania, ai dreptul la pachetul minimal de servicii de sanatate (PMSS) care cuprinde servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, inclusiv pentru urgentele medico -chirurgicale.

Mai exista un tip de pachet de servicii, cel social de servicii de sanatate(PSSS), care se va acorda asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social, pentru servicii de sanatate cu risc functional/vital altele decat cele din pachetul de baza, decontate de la bugetul de stat.

Asigurari facultative de sanatate

Persoanele care vor beneficia de pachetul de servicii de sanatate de baza ar putea opta, suplimentar,pentru un pachet de asigurari facultativede sanatate care reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, care nu este acoperit de asigurarile obligatorii.

Pentru serviciile de sanatate de tip complementar se suporta total sau partial contributia personala a asiguratilor pentru unele servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de servicii de sanatate de baza.

Pentru serviciile de sanatate de tip suplimentar se suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii de sanatate de baza, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii de sanatate specificate in contractul de asigurare facultativa.

Cetatenii isi aleg asiguratorul si furnizorii de servicii medicale


Printre principiile noii legislatii se numara alegerea libera si informata de catre asigurati atat a asiguratorului, cat si a furnizorilor de servicii de sanatate autorizati. Asiguratul isi alege furnizorii de pe lista asiguratorului.

Societati de asigurare si societati mutuale de asigurare

Casele de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale de asigurari de sanatate. Fiecare asigurat se inscrie intr-o astfel de asociatie, la alegere. Cele 42 case se vor transfera in 8-10 societati mutual de asigurari, astfelincat, incepand de anul viitor cetatenii sa poata sa inscrie adeziunile.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va transforma in Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS).

Asiguratul se poate inscrie fie la o societate mutual de asigurari de sanatate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de baza urmeaza asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutual.

FNUASS va fi independent

Colectarea contributiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul ANAF, intr-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, in conditiile legii.

Ministerul Finantelor Publice transmite, lunar, ANRAOS si publica pe website-ul propriu informatiile cu privire la contul curent si despre soldul final al fiecarei luni sau despre toate rulajele si tranzactiile care au avut loc in contul curent in luna respectiva.

Fondul national de asigurari obligatorii de sanatate este gestionat si se repartizeaza de catre ANRAOS asiguratorilor de sanatate.

Co-plata

Coplata - suma fixa care reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate din pachetul de servicii de sanatate de baza din cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate, incasata suplimentar de catre furnizor fata de suma decontata din fond.

Urmatoarele categorii de asigurati sunt scutite de la coplata, dupa cum urmeaza:

a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca;

b) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate ale Ministerului Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;

c) pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna.

d) femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii de sanatate in legatura cu sarcina si lauzia.

REORGANIZAREA SPITALELOR

Spitalele vor fi organizate in unitati nebugetare si vor avea libertatea sa faca angajari si sa ofere salarii in functie de competenta

Spitalele pot fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata.

Aceste unitati vor avea obligatia sa acorde primul ajutor de urgenta medical, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate.

Spitalele publice se pot organiza ca institutii de sanatate, autonome financiar care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare.
Se vor pastra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic.

Spitalele vor fi acreditate de catre Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.

In structura spitalului public va functiona o unitate de management a calitatii

CALITATEA SERVICIILOR

Sistemul de asigurare a calitatii in sistemul de sanatate va fi coordonat de catre Agentia Nationala pentru Managementul Calitatii in Sanatate (ANMCS) si va functiona in baza strategiei nationale pentru asigurarea calitatii serviciilor de sanatate si a strategiei nationale informatice in sanatate.ANMCS se va infiinta, prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), care se desfiinteaza.

Sistemul de asigurare a calitatii in sistemul de sanatate va avea rolul de a mentine si creste continuu calitatea serviciilor de sanatate si satisfactia pacientului legata de aceasta, si de a eficientiza cheltuirea fondurilor in sistemul de sanatate.

Sunteti de acord cu modificarile aduse la Legea Sanatatii? In ce fel va va afecta noua lege?
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28484

Prezentarea sintetica a noului Proiect de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania

In prezent, sistemul sanitar din Romania este reglementat prin Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ structurat pe domenii, in XVII titluri. Necesitatea unei noi reglementari este evidentiata atat de numeroasele modificari care au fost necesare a fi realizate pentru acest act normativ, cat si de disfunctionalitatile aparute si amplificate in sistemul de romanesc sanatate.

Consultarile si dezbaterile ample si extensive organizate de Ministerul Sanatatii incepand cu luna ianuarie 2012 au permis conturarea unui nou cadru fundamental de organizare si functionare a sanatatii romanesti, prezentat in actualul proiect, care este inclus ca si conditionalitate in acordurile Romaniei cu institutiile financiare internationale (FMI, BM si UE).

In urma consultarilor s-au desprins urmatoarele principii care stau la baza noul proiect:
- Mentinerea controlului statului asupra sistemului de sanatate
- Garantarea unei retele publice de asistenta medicala. Asigurarea asistentei medicale la toate nivelele
- Garantarea utilizarii fondurile colectate numai in sistemul de sanatate
- Descentralizare: eliminarea monopolului CNAS in contractarea serviciilor de sanatate si delegarea de atributii ale MS
- Solidaritate: toti cetatenii trebuie sa contribuie, direct sau indirect, la fondul de asigurari de sanatate. Pentru categoriile defavorizate, plata contributiilor sa fie suportata indirect, de la bugetul de stat
- Competitie: introducerea unor mecanisme competitive care sa stimuleze utilizarea eficienta a fondurilor in sistemul sanitar
- Definirea pachetului de servicii de sanatate de baza
- Cresterea accesibilitatii la serviciile medicale si posibilitatea de alegere a asiguratorului

Propunerea legislativa are in vedere in primul rand, reducerea dezechilibrului financiar si redesenarea organizatorica si functionala a intregului sistem sanitar.

Proiectul de lege propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate, sa sa asigure utilizarea eficienta a rersurselor financiare, pastrand, pe cat posibil, eforturile contribuabililor in actualele limite.

Proiectul de lege este structurat pe 14 titluri care reglementeaza urmatoarele aspecte :

***

https://www.ms.ro/upload/Prezentarea%20sintetica%20Lege.pdf
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28485

Cepoi: Proiectul Legii sanatatii prevede doua pachete de servicii

Proiectul Legii sanatatii cuprinde doua tipuri de pachete de servicii, respectiv pachetul de baza si cel de servicii sociale, alte doua propuneri fiind la nivel de discutii, a declarat, luni, Vasile Cepoi.

"Avem pachetul de baza, care este pentru toate persoanele asigurate. Pachetul de servicii sociale care ar trebui sa acopere pentru persoanele vulnerabile. (...) Deci avem doua pachete de baza. Aceasta este propunerea. Restul se refera la situatii particulare care trebuie discutate cu Ministerul Muncii si Ministerul de Finante (...)

Alte doua propuneri sunt la nivel de discutie. Un pachet special de servicii care presupune costuri foarte mari in cheltuieli si un numar redus de persoane, pentru care se propune constituirea unui fond special. Este deocamdata discutat, prezinta dificultati de punere in practica", a spus ministrul Cepoi la conferinta Mediafax talks about Health Reform.

Vasile Cepoi a explicat ca pachetul minim de servicii se refera la persoanele care vin in urgenta. Persoanele care ajung in urgenta vor fi tratate chiar daca nu sunt asigurate, insa daca se va stabili ca acestea muncesc la negru si nu s-au asigurat din rea-vointa, vor trebui recuperate costurile.

Demnitarul a mai spus ca a analizat structura pachetului de servicii de sanatate si a constatat ca exista servicii care costa mai mult sau foarte mult si care se dau la un numar redus de persoane, dar ca sunt si foarte multe medicamente al caror cost decontat este mai mic de zece lei pe luna, avand insa costuri lunare in valoare de 1,7 miliarde de lei.

"O persoana care primeste o compensare de zece lei la o reteta, nu stiu cat sprijin simte, dar cheltuirea a 1,7 miliarde se resimte puternic si avem liste de asteptare la cancer, diabet. Deci, ce facem? Dam cate un kil sa ajunga la toata lumea sau ne hotaram ca asiguram riscul major? Trebuie sa ne hotaram pentru ca e sigur ca nu putem acoperi si cele ieftine si cele scumpe. Trebuie sa fie decizia noastra", a mai spus Vasile Cepoi.

Ministrul Sanatatii a facut referire si la persoanele in varsta sau la cele cu venituri extrem de mici, explicand ca pentru ele s-a propus un pachet social de servici de sanatate sau cresterea contributiei la sanatate, precizand ca Romania are cea mai mica contributie la sanatate ca pondere din Europa.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca pachetul de servicii se defineste in acordul cadru si in normele de aplicare: "Nu se poate defini la nivel de detaliu in lege, ci doar principiul".
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28486

Legea Sanatatii, aprobata doar dupa ce FMI si CE isi spun parerea

Legea Sanatatii va fi aprobata de Guvern dupa ce vom primi punctele de vedere formulate de institutiile financiare internationale, a anuntat ministrul Sanatatii Vasile Cepoi, precizand ca proiectul de lege a fost dezbatuta in prima lectura in sedinta de guvern de luni.

Dupa ce primim si punctele de vedere fromulate de institutiile financiare internationale, legea va fi trecuta din nou prin Guvern si apoi supusa dezbaterii publice si transmisa Parlamentului", a precizat Cepoi.

Potrivit acestuia, capitolul referitor la urgente ramane nemodificat, inclusiv cele legate de SMURD.

UPDATE

Cine doreste sa faca PROPUNERI, o poate face pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., in termen de 10 zile de la lansarea in dezbatere publica. ;)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28487

Erorile medicale si noua lege a sanatatii – mai prietenoasa cu pacientul sau cu spitalul?

Aproape 80% dintre cetatenii UE percep erorile medicale ca fiind o problema serioasa in tarile lor* si, in 2011, Comisarul European pentru Sanatate, John Dalli, afirma ca fiecare al zecelea tratament se sfarseste prin consecinte medicale neplacute pentru pacient, consecinte care ar fi putut fi evitate.

In viziunea noului proiect al legii Sanatatii, malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a spitalului. Personalul medical va raspunde si pentru erorile care includ neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente.

Medicii vor incheia OBLIGATORIU o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical.

CARE VA FI TRASEUL PARCURS DE O RECLAMATIE INAINTATA DE PACIENT PENTRU O POSIBILA EROARE MEDICALA?

1. Pacientul va adresa o cerere de acoperire a prejudiciului catre spitalul unde a fost tratat.

2. Spitalul sau societatea de asigurari ii poate solicita informatii si documente suplimentare.

3. "In termen de 60 de zile de la primirea de la pacient a tuturor informatiilor si documentelor si respectiv de la primirea de la unitatea medicala a punctului de vedere al acesteia si a documentelor de sustinere", societatea de asigurare aproba sau respinge cererea pacientului.

4. Daca in 60 de zile societatea de asigurari nu incheie procedura de evaluare a cererii si nu decide in privinta ei se considera ca cererea a fost aprobata.

Daca pacientul este multumit de evaluarea cererii sale, se incheie un acord pe cale amiabila intre pacient, personalul medical si spital.

5. Parcurgerea procedurii amiabile este OBLIGATORIE si pentru pacientii nemultumiti de rezultatul sesizarii. Procedura consta intr-o negociere intre pacient si societatea de asigurare care acopera asigurarea de malpraxis a medicului.

6. Daca negocierea esueaza si pacientul este nemultumit de decizia societatii de asigurare poate solicita despagubiri sesizand Comisia de Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis.

Comisia de Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis este condusa de un director adjunct al DSP judeteana d sau a municipiului Bucuresti (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) si va fi alcatuita din reprezentanti ai:
 • Ministerului Sanatatii,
 • Asiguratorului din sistemul de asigurari de sanatate,
 • Colegiului Judetean al Medicilor
 • Un expert medico-legal,
 • Colegiului Judetean al Farmacistilor,
 • Colegiului Judetean al Medicilor Dentisti,
 • Ordinului Judetean al Asistentelor si Moaselor.

7. Comisia va consulta expertii medicali (pentru fiecare specialitate) dintr-o lista nationala propusa de Colegiul Medicilor din Romania. Expertii care se vor ocupa de un caz particular vor fi desemnati prin tragere la sorti. Raportul expertilor trebuie intocmit in 30 de zile.

8. Comisia decide asupra cazului in maximum 3 luni de la data sesizarii.

9. Decizia se comunica tuturor partilor implicate in termen de 5 zile calendaristice.

10. Pacientul, daca nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta la instanta de judecata.

Durata estimata a rezolvarii unei reclamatii de eroare medicala:
 • minim 3 luni
 • maxim 6 luni jumatate pana la aducerea cazului in fata instantei, daca pacientul considera necesar.


Actele de malpraxis se prescriu intr-un an de la producerea prejudiciului.

Intreaga procedura de stabilire a cazurilor de malpraxis, pana in momentul sesizarii instantei, este confidentiala. Incalcarea confidentialitatii de catre pacientul care a facut sesizarea duce la pierderea dreptului de a beneficia de procedura de conciliere.

Pot solicita despagubiri si pacientii care nu sunt asigurati in sistemul asigurarilor obligatorii. Despagubirile se pot solicita si pentru neacordarea asistentei medicale, desi starea pacientului impune o interventie.
Ministerul Sanatatii va prezenta public anual un raport national asupra malpraxisului medical.

CE SE VA SCHIMBA FATA DE SITUATIA PREZENTA
 • In prezent, actele de malpraxis se prescriu la trei ani de la producerea prejudiciului. Intervalul va fi redus la un an.

 • Practic, in prezent in toate cazurile despagubirea pacientilor prejudiciati a fost stabilita de catre instantele de judecata. Se va introduce posibilitatea negocierii amiabile.

 • In fapt, asiguratorul va fi cel care va prelua diferendul produs intre pacient si spital.

 • Asiguratorii de malpraxis vor fi pusi in situatia de a acoperi atat prejudiciul material cat si cel moral solicitat de catre pacient.

 • Limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de pacienti ca dauna morala pentru malpraxis vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei. In prezent sunt prevazute limite minime, astfel ca majoritatea medicilor sunt asigurati la aceste limite minime pentru a plati o asigurare de malpraxis cat mai redusa. E foarte posibil ca valoarea asigurarii de malpraxis sa creasca.


Spitalele publice sau private vor raspunde pentru prejudiciile aduse pacientului din cauza infectiilor intraspitalicesti, a folosirii medicamentelor dupa expirarea lor sau a defectelor cunoscute ale aparaturii medicale.

Si producatorii de medicamente si producatorii de aparatura medicale vor raspunde civil pentru prejudiciile produse pacientilor de viciile ascunse ale produselor lor.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28489

Proiectul de HG care reglementeaza coplata a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul SanatatiiMinisterul Sanatatii a lansat, vineri, in dezbatere publica, proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012 (aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificarile si completarile ulterioare), in care sunt prevazute tarifele pentru unele servicii medicale sub forma de coplata.

Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la sectiunea Transparenta decizionala, iar eventualele observatii si propuneri pe marginea acestuia pot fi trimise pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., in termen de 10 zile de la lansarea in dezbatere publica.

Potrivit Ministerului Sanatatii, scopul introducerii contributiei personale la plata serviciilor medicale (coplata) este acela de a descuraja cererea nejustificata de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportarilor de servicii medicale efectuate de catre furnizori. Totodata, coplatase vrea si un instrument de stimulare a exigentei pacientilor fata de calitatea serviciilor furnizate.

Domeniile de asistenta medicala pentru care se va incasa coplata sunt:
 • asistenta medicala primara.
 • asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura.
 • asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice.
 • asistenta medicala spitaliceasca.

Suma minima de plata pentru o consultatie va fi de 4 lei, iar suma maxima poate ajunge la 90 de lei.

Nu toti cetatenii vor plati insa aceste contributii, existand si categorii de persoane scutite de la coplata:
 • pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna
 • copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pina la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca;
 • bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse;
 • femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

De asemenea, coplata nu se va aplica serviciilor medicale de urgenta.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28492

Nu sunt convins ca Legea Sanatatii acopera, rezolva situatia actuala.
Multi salariati au venituri de 700 de lei lunar. Uneori si sub aceasta suma.
Ar vrea sa aiba Asigurare Privata ... dar de unde bani ?!
 • ciresaru
 • Avatarul lui ciresaru
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Vreau sa comunic..
 • Posts: 803
 • Thank you received: 123
 • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28503

Pentru ca nu ma pricep la toate hatisurile legate de problema sanatatii, las pe altii sa-si spuna cuvantul, in schimb sunt fericit ca se dezbate public aceasta lege, asa cum imi doresc sa se dezbata toate legile importante din aceasta tara, nu cum s-a intamplat pana acum! N-are cum sa iasa ceva prost atunci cand mai multe minti isi aduc contributia, incluzandu-i aici si pe medici dar si pe pacienti ca doar de sanatatea lor este vorba! Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28531

Pacientii vor plati la externare intre 40 si 80 lei

Pacientii internati in spital mai mult de o zi vor da, la externare, o coplata intre 40 si 80 de lei, in functie de categoria unitatii sanitare.
Ce inseamna introducerea coplatii prin hotarare de guvern? Ca, spre deosebire de un proiect de lege (asa cum a procedat Guvernul Boc), a carui aprobare si forma finala depind de Parlament, hotararea de guvern este exclusiv la latitudinea Executivului. Interesanta este si schimbarea de atitudine a social-democratilor care inainte de a ajunge la putere se declarau impotriva coplatii.

Domeniile vizate


Potrivit proiectului de hotarare de guvern, ar urma sa fie exceptate de la coplata urmatoarele categorii: copii, gravide si pensio-nari cu venituri mici (pana in 740 lei). Cuantumul aferent coplatii reprezinta suma ce poate fi perceputa de la asigurati pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplata, se precizeaza in proiect, potrivit Mediafax.

Coplata va fi perceputa in asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, cat si asistenta medicala spitaliceasca.

Potrivit proiectului, asiguratii vor da coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative, a internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii. Astfel, pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

In unitatile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale in spitalizare continua, coplata este de 20 de lei, conform proiectului. Pentru spitalizarea continua, nivelul coplatii este de 80 de lei la categoriile I si I M, 70 de lei la categoriile II si II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV si 40 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

Potrivit proiectului, nivelul minim al coplatii se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul fara grad profesional si cu grad profesional specialist si este de 4 lei pe consultatie, iar cel maxim, care se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultatie. In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, nivelul coplatii pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultatie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultatie.

Daca se efectueaza una pana la cinci analize de laborator, nivelul coplatii este de 5 lei. Daca sunt efectuate intre sase si 10 analize de laborator, nivelul coplatii este de 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, de 20 lei. In asistenta medicala ambulatorie, coplata pentru radiologie, imagistica medicala si explorari functionale este de 5 lei, prevede acelasi proiect.

Pentru investigatii de inalta performanta din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplatii va fi urmatorul: RMN nativ - 150 de lei, RMN cu substanta de contrast - 250 de lei, CT nativ - 100 lei, CT cu substanta de contrast - 150 de lei, angiografie - 80 de lei si scintigrafie - 100 de lei.

Pentru consultatiile de homeopatie, planificare familiala si acupunctura din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi intre intre 4 si 5 lei pe consultatie. Nivelul coplatii pentru cura de tratament de acupunctura este de 10 lei/cura.

Toate tarifele de coplata sunt valabile pentru servicii oferite in baza unui bilet de trimitere. Proiectul mai prevede ca nu se va da coplata pentru serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi si logopezi, serviciile diagnostice, serviciile terapeutice si tratamentele chirurgicale si medicale si consultatiile pentru urgentele medico-chirurgicale.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28533

Coplata serviciilor medicale condamna la moarte pacientii cronici din Romania

"Sa platesti coplata in cancer e inuman, mai ales ca anul trecut au introdus acel pret de referinta la genericele care se folosesc in tratarea acestei afectiuni. Un pacient ajunge sa plateasca intre 200 - 3900 de lei din buzunar pentru a-si asigura tratamentul", spune Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Disfunctionalitati in aprovizionarea cu tratament pentru hemofilici


Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de asociatia pe care o reprezinta, in majoritatea cazurilor, bolile cronice sunt invalidante, nepermitandu-i pacientului sa desfasoare o activitate normala, costurile ingrijirilor fiind, bineinteles, ridicate.

"Multi pacienti de-ai nostri au renuntat la tratamente dupa introducerea coplatii. Spun ca suntem plecati in strainatate, dar nu e asa. Multi au murit. Dupa ce s-a introdus coplata, Cegedim a efectuat o analiza din care a reiesit ca 500.000 de pacienti renuntasera in 2011 din lipsa banilor la tratamente", conchide presedintele APCR.

Cezar Irimia a declarat ca in prezent hemofilicii nu au cantitatea necesara de factor VIII, iar bolnavii de hepatita din provincie stau cate de doi, trei ani pe listele de asteptare pentru a beneficia de medicatie in cadrul programului national de hepatita.

Tariful minim la medicul specialist, tariful maxim la medicul primar


Coplata va fi incasata pentru serviciile oferite de catre medicul de familie, de medicul din spital, si de cel din ambulatoriu pentru specialitatile clinice, recuperare, medicina fizica si balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura sau investigatii paraclinice.

Mecanismul nu va fi insa aplicat in cazul serviciilor medicale de urgenta.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28548

CATI BANI VA TREBUI SA SCOATEM IN PLUS DIN BUZUNAR PENTRU SANATATE?

1. CONTRIBUTIA CETATEANULUI LA FONDUL DE ASIGURARI DE SANATATE – ramane neschimbata.

5,5% pentru angajat.
5,5% pentru asiguratii cu venituri din alte surse.

2. CONTRIBUTIA ANGAJATORULUI LA FONDUL DE ASIGURARI DE SANATATE – va creste.

5,2% pentru angajator, valoarea neputand fi mai mica decat 5,2% aplicat la un salariu mediu brut pe tara, lunar – contributia datorata de angajator va creste pentru toti angajatii sai cu salarii sub 2017 Ron/luna.

3. CONTRIBUTIA PENSIONARILOR LA FONDUL DE ASIGURARI DE SANATATE – ramane neschimbata.

Pensionarii cu o pensie peste 740 lei vor plati 5,5% din suma care depaseste cei 740 lei.

4. CONTRIBUTIA PLATITA DE CETATEAN PENTRU SOT/SOTIE/PARINTII COASIGURATI – va creste.

Daca venitul lunar depaseste dublul salariului minim brut pe tara, asiguratul va plati pentru fiecare sot/sotie/parinti neasigurati 5,5% din salariul minim brut pe tara, lunar.
Daca venitul lunar este sub dublul salariului minim brut, contributia va fi platita de la bugetul de stat.

5. COPLATA – masura noua.

Este o suma fixa stabilita de stat care reprezinta o suma incasata suplimentar de medic de la pacient, pentru ca acesta din urma sa poata beneficia de serviciile de sanatate din pachetul de baza. Coplata nu va putea fi inclusa in cadrul unui pachet de asigurari facultative private. Vor fi scutiti de coplata pensionarii cu pensii mai mici de 740 lei, gravidele si copiii.

Cuantumul coplatii va fi stabilit in functie de categoria spitalului si forma de spitalizare (de zi sau continua) si va varia intre 4 si 90 lei.

Pentru consultatiile la un medic specialist coplata va fi de 5 lei, iar la un medic primar de 7 lei.
Si pentru analizele de laborator va fi introdusa coplata. Daca se vor efectua pana in cinci analize se vor plati 5 lei, intre sase si zece analize se vor plati 10 lei si pentru mai mult de zece analize se vor plati 20 de lei. In ambulator, investigatiile imagistice (radiologie, ecografie) vor costa 5 lei. Coplata pentru investigatiile speciale va fi stabilita astfel:

RMN intre 150 – 250 lei
CT intre 100 – 150 lei
Angiografie – 80 lei
Scintigrafie – 100 lei

IMPORTANT: Autoritatile spera ca prin coplata va fi redus fenomenul spagii la medic, banii astfel incasati devenind impozitabili.

6. ASIGURAREA PRIVATA FACULTATIVA – masura noua.

Va acoperi serviciile care nu intra in pachetul de baza. Pachetul de baza va fi definit ulterior aprobarii legii.

7. STATUL VA PLATI ASIGURARILE DE SANATATE PENTRU URMATORII

Vor exista mai multe categorii pentru care plata contributiilor de sanatate se va face de la bugetul de stat. Modificarea adusa este ca pentru aceste categorii nu se platea nimic in prezent, in viitorul urmand ca statul sa plateasca pentru ei contributia de sanatate.

- pentru pensionarii cu pensii sub 740 lei,
- persoanele cu handicap care nu au salariu, pensie sau alte surse,
- pentru veteranii de razboi si detinutii politic,
- pentru cei aflati in concediu medical ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala,
- pentru mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani,
- pentru detinuti,
- pentru somerii cu indemnizatie,
- pentru membrii familiilor asistate social,
- pentru personalul monahal.

8. TAXA PE VICIU – ramane neschimbata.

Producatorii si importatorii de tutun vor contribui cu:

20 euro/mia de tigarete,
20 euro/mia de tigari si tigari de foi,
23 euro/kg de tutun destinat fumatului.

Producatorii si importatorii de bauturi alcoolice, slab alcoolizate (altele decat vinul si berea) contribuie cu 240 euro/hectolitru alcool pur sau 2,4 euro/litru alcool pur. Din veniturile obtinute din publicitatea la tutun si bauturi alcoolice, 14% din valoare se retine dupa deducerea TVA.

9. TAXA CLAWBACK PLATITA DE PRODUCATORII DE MEDICAMENTE – ramane crescuta conform ultimelor masuri.

Producatorii de medicamente au protestat in repetate randuri cu privire la taxa clawback. Fiind cea mai mare din Europa, aceasta taxa nu este sustenabila de catre industrie fara inchiderea unor facilitati de productie bazate in Romania sau retragerea unor medicamente de pe piata.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16004
 • Thank you received: 5166
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28574

De retinut:
România, pe ultimele locuri în Europa la compensarea medicamentelor
România se află pe ultimele locuri în Europa la sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Astfel, românii sunt nevoiţi să acopere 40% din costul medicamentelor.

Conform OECD Health Data 2010, în Olanda pacienţii plătesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor, francezii 1,2%, iar nemţii 5,4%.

România se află într-o situaţie mai bună decât Bulgaria, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decât media europeană de 20%, proporţie plătită de pacienţi din preţul medicamentelor.

"În ţara noastră compensarea medicamentelor este făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B - unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C - unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele naţionale)", precizează Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM, potrivit Agerpres.

Judeţele au dificultăţi în ceea ce priveşte alocarea la timp a bugetelor necesare iar, în final, pacientul rămâne pe lista de aşteptare o perioadă mult prea mare, fapt care îi poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa, subliniază ARPIM.

România este printre ultimele locuri şi la procentele alocate din PIB sănătăţii - 3,84%, cu mult sub media europeană, care este de 9%.

"România este printre ţările cu cea mai mică alocare procentuală din PIB din Europa. Sistemul de sănătate are nevoie la acest moment atât de finanţare, cât şi de un control eficient al cheltuielilor. Din păcate, sănătatea este privită ca o cheltuială de către autorităţile române, şi nu ca o investiţie, iar eficientizarea este înţeleasă ca reducere de cheltuieli, fără a se lua în calcul faptul că o populaţie bolnavă şi în continuă îmbătrânire afectează şansele ţării de a ieşi din criza economică', a punctat Cristian Luţan.(Antena3)
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Whitestar

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28672

Cum aminteam pe acest topic, ca nu ma pricep la a vorbi despre sanatate pentru a veni cu amendamente de bun simt, nu asa la plezneala, voi da "glas" unui articol cu care sunt in totalitate de acord:
Refuz coplata pentru Băsescu
Vreau să cred că ministrul sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, s-a grăbit ca fata mare la măritat şi nici nu i-a cerut acordul premierului Ponta spre a iniţia un proiect de Hotărâre de Guvern prin care în foarte mare măsură asistenţa medicală publică deja se privatizează, ajungându-se aproape la încălcarea brutală a Constituţiei (Art. 34: "Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat"). În ce fel ar mai garanta statul (teoretic, încă social) accesul la reţeaua sa medicală, când majoritatea serviciilor ar fi condiţionate de achitarea de către pacienţi a coplăţii, care pentru mulţi români ar fi prohibitivă? Câţi salariaţi şi câţi pensionari îşi pot îngădui să achite 150 - 250 lei pentru un RMN, 4 -90 lei pentru o consultaţie, 60 lei pentru o zi de spitalizare, ori sume sufocante pentru un set de analize strict necesare?! Practic, Vasile Cepoi privatizează deja astfel asistenţa medicală publică. Chiar înainte de a se vota noua lege a sănătăţii, care, prin şmecheria asigurărilor private suplimentare practic obligatorii, dată fiind subţirimea pachetului minim, vor jupui şi mai mult populaţia.

Mărturisesc, însă, că ideile doctorului Cepoi nu mă surprind, dacă-mi amintesc să el s-a numărat şi printre susţinătorii proiectului Băsescu-Boc, cel care a scos astă iarnă lumea în stradă. Presupun că Victor Ponta va determina retragerea aberantului document şi nu se va lăsa îmbrobodit, ci va fi atent la posibile "strâmbe" venite din propriul Cabinet. Gândindu-se, dacă nu la implicaţiile sociale, barem la consecinţele politice care-l privesc direct. Pe el şi Guvernul USL. Sigur, sistemul public de sănătate e în suferinţă şi are acută nevoie de bani. S-a furat mult, s-a risipit şi mai mult, ies la iveală tot soiul de abuzuri şi neglijenţe şi fraude însumând zeci şi sute de milioane de euro. Nu cred însă că resuscitarea sistemului stă în buzunarul zdenţuit al lefegiului sau pensionarului cu 750 lei lunar, nici chiar al bolnavilor care au 1000 de lei, dar şi dacă i-ar da pe toţi pentru coplăţi şi medicamente, murind de foame, tot n-ar face faţă.
Acest bir insuportabil, dacă va fi totuşi stabilit prin HG, ar trebui atacat în justiţie şi la Curtea Constituţională. Înainte de a lua şapte piei de pe o populaţie nevoiaşă, un Executiv responsabil caută alte soluţii, şi în nici un caz nu repetă erorile, cinismul şi abuzurile predecesorilor. Întâmplător, exact în ziua în care dr. Cepoi îşi plasa pe site capodopera, la Antena 3, Oana Stancu, blindată cu date , fapte şi acte, ca de obicei, dezvăluia încă o gaură neagră pe unde, într-o perioadă de criză, s-au scurs milioane şi milioane de euro. Între altele, cele vreo opt, dacă nu mai multe vile, palate şi castele de la Sinaia, Predeal, Covasna, Neptun, Bucureşti, Olăneşti etc, scoase din circuitul public, mereu modernizate şi dotate cu nemiluita într-o perioadă în care Băsescu ţinea discursuri despre austeritate. Patrimoniu întreţinut cu cheltuieli exorbitante şi destinat uzului lui Traian Băsescu şi al familiei sale.

Şi mai sunt destule alte drenuri prin ministere, agenţii, companii de de stat, RAAPPS, Preşedinţie, servicii ş.a., în al căror buget Guvernul ar trebui să-şi vâre adânc mâna, înainte de a încerca să strecoare două degete în portofelul şi aşa gol al amărăştenilor. Fie spus, pentru că tot vorbim despre "una spune şi alta fumează Băsescu", tare-aş vrea să-l aud cum explică pe ce s-au cheltuit imensele împrumuturi angajate de el, că doar nu de Boc, la FMI, fără să aibă vreun mandat în acest sens. Nu de alta, dar tocmai a trebuit să rambursăm deja vreo 700 milioane de euro. Poftim?
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!

 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Whitestar

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28678

Si totusi in 28 de ani vechime in munca am platit mereu si n-am beneficiat de nici un serviciu medical, pentru ca nu a fost cazul .
Iar daca pe viitor voi avea nevoie, voi plati in ciuda contributiiei mele si al celor platitori ca si mine .
C.A.S. ul oprit pe statul de plata este in jur de 100 de lei lunar .
Ciudata mai este Romania noastra in care traim .
Asta este Respespectul pentru Cetateanul platitor de impozite lunare si anuale .

Ce mi-e politica de Dreapta , de Stanga , de Centru , Europeana ???!!!

Sa le fie rusine ! Am votat , am ales , si acum culegem !!!:evil: :evil: :evil:
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6280
 • Thank you received: 730
 • Karma: 14
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Dezbatem Legea Sanatatii #28681

ioanahope a scris:
Si totusi in 28 de ani vechime in munca am platit mereu si n-am beneficiat de nici un serviciu medical, pentru ca nu a fost cazul .
Banuiesc ca e cazul tau Ioana... Wow, asta e incredibil! Sa-ti ajute Domnul si tie si lui ciresarul sa nici nu aveti nevoie, nefiind cazul, bineinteles! :) Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .