Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Scutul antiracheta

Scutul antiracheta #23648

Romania a semnat astazi (marti - 13.09.2011 :P ) la Washington, prin ministrul de externe Teodor Baconschi, acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.



Scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.

Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania a fost parafat pe 7 iunie, la Washington, de sefii celor doua echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23649

Cum functioneaza sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.

Vezi graficul alaturat.


Cum participa Romania?


Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.

Romania nu trebuie nici sa cumpere rachete interceptoare SM-3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei propriu-zise a acestora pe teritoriul Romaniei. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.

In ceea ce priveste banii pe care ii vor da americanii, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, a anuntat pe 3 mai 2011, la Slatina, un oficial american.

Sistemul din Romania este de dimensiune redusa si, potrivit autoritatilor, nu are potentialul de a modifica echilibrul strategic in Europa. Potrivit unui interviu acordat in luna februarie 2010 de subsecretarul de stat american Ellen Tauscher agentiei NewsIn, "pe teritoriul Romaniei ar putea fi instalate trei baterii, adica 24 de rachete interceptoare SM-3".

In comuna olteana vor ajunge 150-200 de militari US Army. iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23650

Cele 4 etape ale realizarii scutului anti-racheta

  • Etapa I (orizont de timp 2011):

SUA au precizat ca in aceasta etapa se tinteste protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.



Pe 7 martie 2011 a fost detasata in Marea Mediterana nava USS Monterey, dotata cu sistemul anti-rachtea Aegis. Sistemul Aegis este un sistem integrat de radar si rachete capabil sa lupte simultan impotriva amenintarilor aeriene, terestre si submarine.

  • Etapa II (orizont de timp 2015):

Se are in vedere extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est. (in cazul Romaniei este vorba de baza de la Deveslu, Olt).

In afara de baza din Romania nu exista alte informatii cu privire la alte baze cu interceptori care sa fie construite in aceasta etapa. Site-ul din Romania va deveni operational incepand din anul 2015.

Pe 2 septembrie, Turcia a anuntat ca va gazdui un sistem radar de avertizare timpurie, componenta care va face parte din scutul anti-racheta american. Nu a fost anuntata o data pana cand radarul va fi functional, dar acesta poate ar putea intra in functiune pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018.

La acest radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar - UEWR), se mai adauga si radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors. Apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare anti-racheta al Statelor Unite.



Pe langa statiile radar fixe, SUA va detasa in Europa, in special in Marea Mediterana, radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance). La aceasta retea de radare terestre se adauga si sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).

  • Etapa III (orizontul de timp 2018)

Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (O baza va fi amplsata in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

Deocamdata, in aceasta etapa, in afara de Polonia, nu se stie ce alte state intra in discutie si pe unde mai pot fi amplasate baze sau statii radar.

Tot atunci, baza din Polonia si bazele existente deja vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA, aflati deocamdata in faza de dezvoltare.

  • Etapa IV (orizontul de timp 2020):

Ultima etapa vizeaza asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23651

Ce sunt interceptorii SM-3 care vor fi amplasati in Romania?

Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.



Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica). Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h.

Eficacitatea interceptorilor cu SM-3

Potrivit Agentia de Aparare Antiracheta (Missile Defense Agency - MDA), pe 1 septembrie a avut loc primul test cu noul interceptor SM-3 Block 1B, aceleasi ce vor fi aduse si in baza din Romania, insa testul a fost un esec.

Standard Missile 3 (SM-3) Block 1B, parte a sistemului Aegis Ballistic Missile Defense, a fost lansata de pe crucisatorul USS Lake Erie, la 90 de secunde dupa ce o racheta fuseses lansata de pe un poligon din Kauai, statul american Hawaii.

"Interceptarea tintei nu a fost realizata", a precizat Missile Defense Agency, adaugand ca va realiza "o ancheta extinsa" pentru a determina cauza esecului lansarii. Citeste mai multe aici.

MDA aminteste ca noul tip de interceptor SM-3 Block 1B este inca in faza de teste

Din 2002 si pana in prezent, aminteste sursa citata, au fost 22 de interceptari reusite din 27 de lansari ale interceptorilor de pe mare din cadrul sistemului Aegis (s-au folosit interceptoare SM-3).

Una dintre aceste interceptari cu succes a vizat chiar si un satelit american nefunctional in 2008 si s-a folosit un interceptor SM-3 Block 1A special modificat.

Pe 14 februarie 2008, oficialii Statelor Unite au anuntat ca intentioneaza sa utilizeze o racheta SM-3 modificata, lansata de un grup de trei nave de razboi din Pacificul de Nord, pentru a distruge satelitul american USA 193 la o altitudine de 240 de kilometri chiar inainte ca acesta sa reintre in atmosfera. Intentia declarata a fost aceea de a "reduce riscul asupra fiintelor umane", din cauza hidrazinei toxice folosite drept combustibil de catre satelit. Pe 21 februarie 2008 nava de razboi USS Lake Erie a lansat o singura racheta tip SM-3 care a lovit si a distrus satelitul defect.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23652

Principala amenintare in prezent: Rachetele balistice intercontinentale iraniene - Shahab-3 si Sejil-2

In momentul de fata, cea mai mare amenintare la adresa securitatii statelor europene o reprezinta Iranul cu ale sale rachete balistice intercontinentale Shahab-3 si Sejil-2



Shahab-3 are o raza de actikune de 1.280 de kilometri, insa, in iulie 208, in urma mai multor teste care au starnit ingrijorare in occident, Iranul a anuntat ca au fost testate rachete cu raza medie si lunga de actiune, inclusiv o noua versiune a rachetei Shahab-3. Conform Teheranului, noua varianta modificata a rachetei Shahab-3 poate lovi tinte aflate la peste 1.900 kilometri departare.



Atunci, Iranul a dat publicitatii mai multe imagini de la testele cu rachetele balistice intercontinentale, insa a fost acuzat mai apoi ca a trucat o parte din imagini.

Racheta balistica intercontinentala Sejil-2 are o inaltime de 17,5-19 metri si poate lovi tinte aflate la peste 2.000 de kilometri departare. Racheta Sejil-2 este propulsata cu ajutorul unui combustibil solid. Racheta Sejil-2 a fost testata pentru prima oara in mai 2009. Potrvit unor analisti militari, suprafata rachetei ar fi acoperita cu un material anti-radar, ceea ce ar fece-o mai greu de detectat de catre sistemele anti-racheta.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23688

Cine activeaza scutul antiracheta de la Deveselu

Secretarul de stat in Ministerul roman de Externe, Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in cadrul Departamentului de Stat al SUA au fost cei care au condus cele sapte runde de negocieri romano-americane pentru amplasarea celor 26 de interceptori terestri de rachete SM 3 la Deveselu.
Intrebata cine va activa scutul antiracheta din judetul Olt, in caz de atac, Ellen Tauscher a declarat ca acesta este un dispozitiv defensiv, iar in caz de urgenta decizia trebuie luata operativ.



Senzorii se activeaza singuri, nu este vorba „cine va apasa pe buton“, nu poti sa convoci o masa rotunda pe acasta tema pentru ca trebuie sa reactionezi in 9-12 minute
, a tinut sa precizeze Bogdan Aurescu.

In ceea ce priveste temerile Moscovei fata de amplasarea acestui scut in Romania, Ellen Tauscher a reafirmat ca acesta nu pune in pericol securitatea Rusiei. Oamenii spun tot felul de lucruri despre acest sistem antiracheta, dar presedintii Obama si Medvedev au decis sa coopereze in acest domeniu, a subliniat subsecretar de stat american.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23689

Rachete si Scutul Anti-Racheta

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23703

Sincer, sunt emisiuni care sa umple timpul unor televiziuni... Sunt atat de multe discutii cu aceste conspiratii ale tacerii, incat le acopera pe cele care chiar ar trebui luate in seama! Daca oamenii s-ar uita mai atent in Sf. Scriptura, ar stii ce sa faca pentru a nu fi surprinsi de ceea ce se intampla in jurul lor, putand sa-si traiasca viata fara a le fi zapacita de fel de fel de informatii, care mai de care mai spectaculoase, dar, cam atat! Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #23837

Acordul privind scutul antiracheta a fost desecretizat

Acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a fost desecretizat si dat publicitatii vineri.

Anuntul a fost facut de ministrul de Externe Teodor Baconschi in deschiderea unei conferinte de presa tinuta la Bucuresti, in cadrul careia negociatorul sef al partii romane, Bogdan Aurescu, a prezentat pe larg prevederile acordului.

Fisier atasat:

Nume fișier: scut_antiracheta_ro1.pdf
Dimensiune fișier: 976 KB


Teodor Baconschi a subliniat faptul ca "acordul ilustreaza un moment de varf in relatia bilaterala cu SUA" si a prezentat cele patru motive principale pentru care acordul semnat cu SUA are o importanta strategica si istorica.

Astfel, acordul reprezinta un document cu valoare juridica obligatorie, el fiind totodata primul instrument juridic negociat in intregime si incheiat de SUA in cadrul lansat de presedintele Barak Obama in septembrie 2009 al noului concept privind abordarea adaptiva in etape a apararii impotriva rachetelor balistice.

De asemenea, acordul permite existenta unui canal permanent de comunicare prin care Romania si SUA sa se consulte privind cooperarea in cadrul scutului antiracheta si nu in ultimul rand Romania devine un jucator central in cadrul NATO, lucru subliniat chiar de secretarul de stat american Hillary Clinton.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #34424

Cum va arata baza de 265 de milioane de dolari construita de Pentagon la Deveselu

La doi ani dupa ce am batut palma cu americanii, incep lucrarile la viitoarea baza NATO de la Deveselu in judetul Olt.

Click pe poza pentru ANIMATIE GRAFICA


Luni, la ceremonia de deschidere a santierului, au participat presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii, Mircea Dusa, dar si o delegatie americana, din care au facut parte numarul 2 din NATO si numarul 2 de la Pentagon. Suma imensa pe care americanii o vor lasa aici plaseaza Pentagonul in topul investitorilor straini din Romania.

La doi ani dupa ce Romania si Statele Unite ale Americii s-au inteles sa instaleze la Deveselul sistemul antiracheta, astazi incepe santierul bazei militare. Abia peste doi ani, vor sosi si echipamentele inclusiv radarul care va dirija cele 24 de rachete.

"In mod categoric, pentru o tara ca Romania, baza dezvoltarii incepe de la securitate. De la securitate incolo, poti sa vorbesti despre dezvoltare economica si cetateni care traiesc in siguranta." - Traian Basescu.

"In 2015, Europa va fi mai sigura, Romania va fi mai protejata, iar NATO va fi mai puternic." - James Miller, adjunctul secretarului apararii al SUA.

Pe cele 108 hectare, cat va avea baza, vor fi construite cel putin 10 cladiri. Cea mai inalta, a radarului, va avea 15 metri in inaltime. Santierul va fi unul de amploare, asa ca aici vor lucra in acelasi timp si 5000 de oameni. Baza va inghiti 265 de milioane de dolari, bani de la americani, la care se adauga inca 13 milioane de dolari din partea noastra pentru drum, iluminat si paza. Partea buna este ca americanii vor folosi firme romanesti.

Romania a castigat deja primii bani de pe urma bazei militare de la Deveselu. O firma din judetul Ilfov a castigat 3,3 milioane de dolari pentru containerele care au devenit locunte provizorii aici in viitoarea baza NATO.

Baza NATO se afla la 5 kilometri de comuna Deveselu si este ridicata pe o fosta unitate de aviatie construita de rusi.

Aici vor fi instalate 24 de rachete la sol, care fac parte din scutul antiracheta. Misiunea lor este este sa intercepteze orice potential atac inamic asupra Europei.

De exemplu, o racheta trimisa de un stat ostil va fi detectata din timp de radarele instalate in Marea Britanie si Turcia si distrusa, la mare altitudine, fie de sistemul defensiv din Romania, fie de cel din Polonia ori din Marea Mediterana.

Gata sa puna umarul la acest proiect sunt si localnicii din comuna Deveselu.

In Deveselu sunt 3500 de locuitori, iar in bugetul primariei vor intra bani din plata taxelor pentru salariile angajatilor de la baza militara. Deja 100 de romani vor lucra pe santier.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #40739

Scutul antiracheta din Romania

Raytheon Company a anuntat luni ca a primit un contract in valoare de 559,2 milioane de dolari pentru a produce, la Redstone Arsenal, in Huntsville, 44 de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, care urmeaza sa fie instalate in Romania in cadrul scutului antiracheta din Europa in 2015.



Potrivit site-ului Al.com, Raytheon a facut anuntul dupa ce Agentia americana pentru aparare antiracheta (MDA) a emis contractul saptamana trecuta.

Contractul, aferent anului fiscal 2015, prevede producerea de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, folosite de catre Marina americana (US Navy) impotriva amenintarii rachetelor balistice cu raza medie de actiune, a precizat Raytheon.

Compania a adaugat ca asamblarea rachetelor va avea loc la Redstone Arsenal, o instalatie de productie de rachete de tip SM-6 si SM-3.

Raytheon urmeaza sa produca 44 de interceptori de tip SM-3 Block IB, potrivit companiei, care a adauga ca MDA intentioneaza sa achizitioneze pana la 52 de astfel de rachete.

"Am demonstrat in mod constant calitatea (rachetelor de tip) SM-3 Block IB, iar acum comandantii se concentreaza asupra achizitionarii", a declarat dr. Mitch Stevison, directorul programului Standard Missile-3, citat de companie. "Acest contract reflecta increderea pe care MDA o are in aceasta racheta, in cadrul apararii regionale impotriva rachetelor balistice", a apreciat el.

Raytheon a adaugat ca acest tip de rachete a fost mobilizat pentru prima oara in 2014, iar instalarea ei in Romania, anul acesta, decurge conform programului, in cadrul celei de a doua parti a Abordarii adaptate in faze, planul american pentru apararea antiracheta a Europei.

Potrivit Raytheon, SM-3 distruge rachete balistice in spatiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe ora.



Pana in prezent, peste 200 de rachete de tip SM-3 au fost livrate Statelor Unite si Japoniei, iar SM-3 Block IIA decurge conform programului in vederea mobilizarii pe mare si pe uscat in Polonia, in 2018, a mai precizat Raytheon.

Compania are, la instalatia de la Redstone, si o linie de asamblare pentru rachete de tip SM-6. Acestea urmeaza sa fie folosite pe 35 de nave apartinand Marinei, potrivit unui anunt de la inceputul anului. Raytheon a sarbatorit producerea a celei de a 100-a rachete de tip SM-6 la Redstone anul trecut.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Scutul antiracheta #40747

E bine asa ! Romania este membru N.A.T.O.

Ma amuza o chestiune. Imi amintesc anii 1985-86, atunci noi oamenii muncii am organizat Mari Manifestatii Populare la care noi Poporul Roman ceream cu manie proletara DEZARMAREA NUCLEARA la nivel mondial.

Iar Ceausescu si Partidul Comunist Roman a luat hotararea epocala de a reduce unilateral cheltuielile militare cu 5 %. :)

Ura ! Ura ! Ura ! :) :) :) :)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #42581

SCUTUL ANTIRACHETĂ de la Deveselu devine operativ. SUA şi România fac astăzi anunţul]


Guvernele american și român urmează să declare vineri capabilitatea tehnică a facilității antirachetă Aegis Ashore (din cadrul bazei militare de la Deveselu, n.r.), care va oferi apărare contra potențialelor atacuri din partea Iranului, au afirmat joi trei oficiali americani guvernamentali și din domeniul apărării, citați de agenția de presă Reuters.


aegis-ashore-04118100_84953200.jpg


Ambasada SUA la București și Ministerul Afacerilor Externe român vor anunța că obiectivul, care include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații, este 'capabil din punct de vedere tehnic', au afirmat sursele citate.

'Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților militari', a spus unul dintre oficialii americani citați.

Comandanții militari vor declara facilitatea Aegis Ashore operațională sau pregătită pentru folosirea inițială la începutul lui 2016, odată cu integrarea sa în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO, a precizat același oficial.

Tim Hawkins, purtător de cuvânt al Forțelor Navale ale SUA, a refuzat să facă vreun comentariu despre anunțul așteptat pentru vineri, dar a apreciat că obiectivul respectiv este un 'pas important în eforturile noastre (ale SUA) de protejare față de amenințarea crescândă reprezentată de proliferarea rachetelor balistice cu rază de acțiune, capacitate letală și complexitate tot mai mari'.

Anunțul care va fi făcut vineri are loc pe fondul discuțiilor la nivelul oficialilor americani despre maniera de răspuns la testele cu rachete efectuate de Iran pe 10 octombrie, care au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Miercuri, zeci de senatori republicani americani i-au cerut președintelui Barack Obama să mențină sancțiunile contra Iranului, susținând că recentele teste cu rachete balistice efectuate de Teheran au arătat o 'încălcare brutală a obligațiilor sale internaționale'. Un număr de 36 dintre cei 54 de senatori republicani, printre care liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, au semnat o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă în care îi solicită acestuia să nu ridice sancțiunile impuse Iranului, așa cum prevede acordul convenit în iulie de Teheran și marile puteri (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania).

În scrisoare se afirmă că testele cu rachete sporesc capacitatea potențială a Iranului de a lovi Israelul și trupele americane din Orientul Mijlociu. 'Iată de ce este o greșeală să tratăm programul de rachete balistice al Iranului separat de programul său nuclear', susțin senatorii republicani. Textul scrisorii a fost elaborat de senatorul Kelly Ayotte, membru al Comitetului pentru servicii armate al Senatului american.

Ministrul apărării iranian Hossein Gehghan, citat de presa de stat de la Teheran, a declarat miercuri că țara sa nu va accepta nicio restricție impusă asupra programului său de rachete balistice.

18 decembrie 2015
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Scutul antiracheta #45764

Romania a cumparat Patriot

Romania a semnat primul contract pentru achizitia sistemului de aparare Patriot. Bateriile care vor ajunge in tara sunt noi, in cea mai moderna configuratie din acest moment si vor servi nevoilor de aparare antiaeriana ale tarii. Odata cu achizitia, vor fi valorificate parteneriate economice, primul Memorandum de Intelegere fiind deja semnat cu Aerostar Bacau.



Obiectivele militare pe care le are Romania, ca si orasele si infrastructura tarii au nevoie de protectie adecvata in fata potentialelor amenintari pe care le-ar avea de confruntat tara. De aceea, inzestrarea Armatei va fi imbunatatita prin achitionarea de tehnica noua de lupta. Pana in prezent, unele baze militare au fost deja modernizate si au primit suportul aliatilor NATO. Astfel, in mai 2016, a fost inaugurat in Romania sistemul de aparare anti-racheta cu baza la sol Aegis Ashore, iar la Mihail Kogalniceanu armata SUA a extins baza existenta si lucreaza deja la un plan de dezvoltare.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.