Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Votul prin corespondenta

Votul prin corespondenta #42798

Votul prin corespondenta disponibil pentru cetatenii romani care au domiciliul temporar sau definitiv in strainatate

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care doresc sa se inregistreze pentru votul prin corespondenta trebuie sa se inscrie in Registrul electoral, cu optiunea pentru votul prin corespondenta, in baza unei cereri scrise datate si semnate, depuse personal sau transmise prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care anexeaza o copie a pasaportului cu mentiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a dat publicitatii, un clip pentru informarea cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare ce vor fi organizate in Romania in acest an.



In Romania, votul prin corespondenta va fi utilizat in premiera in acest an, la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, AEP a realizat si publicat un clip informativ destinat romanilor din diaspora care vor dori sa voteze direct, nu prin corespondenta, prezentandu-se la sectiile de votare care vor fi organizate in afara tarii.

Clipul informativ prezinta explicit descrierea procedurilor si a formalitatilor care trebuie indeplinite de cei care isi vor exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii.



Presedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 19 noiembrie 2015 legea privind votul prin corespondenta. Proiectul fusese adoptat de Camera Deputaţilor in luna octombrie 2015, ca for decizional. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Votul prin corespondenta #42799

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Votul prin corespondenta #42800

Fragmente din instructiunile explicate de AEP:

Cum ma inregistrez?

Trebuie sa te inregistrezi in registrul electoral. Vei completa o cerere scrisa, datata si semnata, pe care o vei depune personal sau o vei transmite prin posta la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul unde ai domiciliul sau resedinta.

Cererea va fi insotita de urmatoarele acte:

Daca ai domiciliul in strainatate: o copie a pasaportului romanesc care mentioneaza statul de domiciliu.

Daca ai resedinta in strainatate: o copie a actului de identitate si o copie a actului emis de autoritatile straine care dovedeste dreptul de sedere.

Cerera va cuprinde:
- numele si prenumele precum si numele avut inainte de casatorie sau a modificarii administrative a numelui;
- codul numeric personal;
- elementele de identificare a adresei de domiciliu/resedinta;
- codul postal;
- adresa de email;
- data
- semnatura olografa a solicitantului.

Inscrierea se face in perioada 1 aprilie 2016 - pana la expirarea a 48 de ore de la data inceperii perioadei electorale. * (cel mai probabil aceasta data va fi la inceputul lunii septembrie)

* Perioada electorala - intervalul de timp cuprins intre ziua aducerii la cunostinta publica a datei la care vor avea loc alegerile si data in care rezultatele finale ale acestora sunt aduse la cunostinta publica prin publicarea lor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa expirarea tuturor termenelor pentru contestatii si raspunsuri la acestea.

Dupa expirarea perioadei de inscriere, poti verifica online inscrierea in registrul electoral. Inscrierea se poate face o singura data.

In cazul in care datele din cerere sunt gresite sau incomplete, sau actele nu sunt valabile, nu vei fi inscris.

Ce se intampla dupa?

Vei primi prin Posta Romana, la adresa de domiciliu/resedinta, urmatoarele documente:

- un plic exterior cu elemente de siguranta care contine numele si prenumele, adresa de corespondenta, adreas biroului electoral unde trebuie trimis votul, codul de bare;

- un plic interior care contine: un autocolant cu "votat", certificatul de alegator, buletinul de vot si instructiuni.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Votul prin corespondenta #42802

AEP acum ar trebuii sa aiba autoritate si sa faca publica aceasta lege la toate radiourile si televiziunile din Romania care emit in strainatate.
Sa afle tot romanul doritor de vot. :) :) :)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Votul prin corespondenta #43084

Cum vor vota românii din străinătate prin corespondenţă? Normele de aplicare au fost publicate

Normele privind aplicarea legii amintite au fost aprobate joi de Guvern, iar vineri, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 133, a fost publicată şi a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 92/2016 pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, act normativ ce stabileşte, printre altele, modelele, dimensiunile și condițiile de realizare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.

Mai exact, pentru ca acest lucru să fie posibil, autorităţile vor transmite alegătorilor următoarele documente:

  • un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător;
  • un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz. Plicul interior va conţine un autocolant cu menţiunea „VOTAT", prevăzut cu elemente de siguranţă stabilite. Alegătorul va lipi autocolantul pe opţiunea acestuia din buletinul de vot prin corespondenţă;
  • certificatul de alegător ce cuprinde numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa din străinătate, după caz, seria şi numărul actului de identitate, precum şi declaraţia pe proprie răspundere a alegătorului privind exercitarea în mod liber, direct şi secret a dreptului de vot, datată şi semnată olograf. În conţinutul declaraţiei se vor menţiona tipul şi data scrutinului;
  • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică şi termenul în care alegătorul trebuie să depună la cutia poştală sau la oficiul poştal documentele prevăzute mai sus, astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral competent, în termenul prevăzut de lege;
  • buletinul de vot prin corespondenţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, alegătorul român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi va putea exercita dreptul de vot prin corespondenţă o singură dată la fiecare tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale. Acesta va avea obligaţia să respecte caracterul secret al votului, divulgarea opţiunii de vot exprimate prin corespondenţă către alte persoane fiind interzisă. Totodată, exercitarea votului în numele altei persoane va intra sub sancţiunea legii penale.

Referitor la înregistrarea alegătorilor care votează prin corespondenţă, Legea nr. 288/2015 prevede că alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doreşte să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile generale pentru Senat şi Camera Deputaţilor, trebuie să se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

La cerere se va anexa o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate.

Perioada de înscriere în Registrul electoral a alegătorului cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare va începe, potrivit actului normativ citat, la 1 aprilie şi va dura până la momentul expirării a 48 de ore din ziua începerii perioadei electorale.

De asemenea, potrivit documentului apărut vineri, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională va încheia cu Poşta Română contractul privind confecţionarea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă şi a serviciilor poştale aferente procesului electoral.

Poşta Română va trebui să asigure trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor. Plicurile exterioare vor trebui expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora cu trei zile înaintea votului, când vor fi desigilate.

Reprezentanţii Executivului au anunţat recent, prin intermediul unui comunicat de presă, că impactul financiar referitor la aplicarea dispozițiilor legale privind votul prin corespondență nu poate fi estimat în acest moment, întrucât acesta depinde de numărul cererilor formulate de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate privind înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan