Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Totul despre insolatie

Totul despre insolatie #17485

Insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura. Poate aparea cand temperatura ambientala este foarte ridicata, se transpira foarte mult si nu se beau suficiente lichide pentru a putea inlocui pierderea acestora prin traspiratie. O persoana cu insolatie poate avea o temperatura de pana la 105 oF (40.56 oC) sau mai mare si sa nu mai transpire.

Simptome

Inaintea aparitiei insolatiei, pacientul poate mai intai avea simptome de epuizare (oboseala) din cauza caldurii. Netratata corespunzator aceasta se poate transforma in insolatie. Simptomatologia acestei epuizari include oboseala, slabiciune, cefalee (dureri de cap), ameteli sau greata si tegumente palide, reci si umede. Nu sunt prezente modificari in starea de constienta a pacientului.

Se manifesta cu cefalee intensa, torpoare sau dimpotriva stare de agitatie, oprirea transpiratiilor, vomitari, halucinatii sau delir, putand merge pana la pierderea cunostintei.

Tratament de urgenta

Persoana trebuie mutata intru-un spatiu racoros, sa nu fie sub actiunea directa a razelor solare. Pacientul trebuie dezbracat si asezat in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer (cat mai multa suprafata corporala sa intre in contact direct cu aerul).

Intregul corp al pacientului trebuie racorit cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, reusindu-se astfel scaderea temperaturii corporale. Trebuie urmarite semnele care prevestesc o evolutie rapida spre insolatie.

Se pot aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si in axile (subsuoara), locuri unde vasele de sange mari se gasesc la suprafata tegumetului. Se interzice introducerea pacientului intr-o baie de gheata.

Temperatura rectala trebuie luata frecvent si trebuie sa se incerce reducerea sa la 102.3 oF (39.1 oC) sau chiar mai putin cat mai curand posibil. Afectiunea e cu atat mai serioasa si e posibil sa apara si complicatii cu cat perioada de timp in care temperatura corporala este ridicata este mai lunga. Temperatura inregistrata din cavitatea bucala sau de la nivelul urechii nu este cea corecta in aceasta situatie de urgenta. Daca respitatia se opreste, trebuie incepute manevrele de respiratie artificiala.

Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporala ridicata din timpul insolatiei. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza raspunsului organismului la insolatie. Daca pacientul este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a-l hidrata. Totusi, majoritatea pacientilor cu insolatie au un status mental alterat si nu li se pot administra lichide pe cale orala in conditii de siguranta.

Semnele evolutiei rapide spre insolatie sunt:

-pierderea cunostintei pentru mai mult de 1 minut
-convulsii
-semne de respiratie dificila de la moderate spre severe
-temperatura rectala peste 104 oF (40 oC) dupa expunerea la temperaturi ambientale mari
-confuzie, neliniste extrema sau anxietate (sentiment de pericol iminent si nedeterminat, insotit de o stare de rau, de agitatie)
-tahicardie (accelerarea ritmului batailor inimii)
-tegumente foarte calde (fierbinti), uscate, rosii si netranspirate (tipul clasic de insolatie) sau cu transpiratie excesiva
-varsaturi severe si diaree.

Tratamentul oboselii cauzate de caldura

Trebuie intrerupta orice activitate si pacientul trebuie sa se odihneasca.
Pacientul trebuie sa iasa din actiunea directa a razelor de soare si sa se intinda (sa se culce) intr-un mediu racoros, ca de exemplu la umbra sau intr-o zona cu aer conditionat. Picioarele trebuie ridicate de la nivelul solului. Trebuie inlaturate hainele in exces.

Pacientul se poate racori aplicand-si comprese reci sau folosind un ventilator.
Pentru a se racori rapid, pacientul isi poate pune pungi cu gheata in axile (sub brate) si pe abdomen, unde vasele mari de sange se gasesc la suprafata tegumentului.

Trebuie sa se bea apa, sucuri pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute. Trebuie sa se bea 1.9 litri de lichide reci la fiecare 2 pana la 4 ore. Se considera ca se consuma suficiente lichide daca urina este normala la culoare si in cantitate suficienta si pacientul urineaza la fiecare 2 pana la 4 ore.

Este necesara o perioada de odihna de 24 de ore, timp in care trebuie continuata inlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii de rehidratare. Trebuie evitate activitatile fizice extenuante. In mod normal rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza in jur de 36 de ore, dar majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in cateva ore.

Liber la comentarii ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re: Totul despre insolatie #17728

Prim ajutor in caz de insolatie

Un dus foarte rece poate face mai mult rau decat bine atunci cand organismul este supraincalzit, atrag atentia medicii de la urgente. Cel mai bun ajutor pe care-l putem oferi unei persoane care delireaza sau care si-a pierdut cunostinta ca urmare a unei insolatii este sa sunam la 112.



In stadiul incipient, insolatia se manifesta prin deshidratare si printr-o usoara stare de oboseala si de slabiciune generala. Aceste simptome sunt deseori ignorate si expunerea la soare este continuata, ceea ce complica insolatia cu dureri de cap, ameteli, fotofobie (sensibilitate la lumina), tulburari de vedere, febra, frisoane si varsaturi.

O caracteristica a insolatiei este varsatura, care, spre deosebire de cea cauzata de probleme digestive, nu este insotita de greata. Daca expunerea la soare este indelungata, se poate ajunge la confuzie, la delir si, in cele din urma, la pierderea starii de constienta. In fiecare vara, medicii recomanda precautie pentru doua categorii de persoane la risc de insolatie: copiii si varstnicii.
In cazul copiilor, mecanismul de termoreglare a corpului nu este suficient de dezvoltat pentru a „gestiona" eficient temperaturile extreme, iar in cazul varstnicilor, acest mecanism nu mai functioneaza la fel de bine ca in cazul unui tanar.

Hidratarea este foarte importanta


Indiferent daca persoana care a suferit insolatia este constienta sau nu, ea trebuie, inainte de toate, dusa la umbra, intr-un loc racoros sau intr-o incapere cu aer conditionat.

Atata vreme cat persoana care a suferit insolatia nu are greata, nu delireaza si nu si-a pierdut constienta, i se pot administra medicamente pentru scaderea febrei si pentru calmarea durerilor de cap, de tipul aspirinei si paracetamolului.
Foarte important este sa fie hidratata cu apa, deoarece insolatia presupune si o deshidratare severa. Apa nu trebuie sa fie insa foarte rece, temperatura optima fiind de 18-20 de grade Celsius.

„Persoana respectiva poate fi racorita cu comprese, cu un tricou sau cu un cearsaf ud, dar nici acestea foarte reci, intrucat o diferenta mare de temperatura genereaza soc termic, iar acesta poate duce la stop cardiac", atrage atentia medicul Bogdan Oprita, coordonatorul Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului de Urgenta din Bucuresti si medic-sef SMURD Bucuresti.

Sub nicio forma persoana care a suferit insolatia nu trebuie sa faca dus foarte rece.

Transportul incorect, Pericol de asfixiere

Daca insolatia a dus la pierderea constientei, primul gest pe care ar trebui sa-l faca o persoana care doreste sa acorde primul ajutor este sa sune la 112. Apoi, cat asteapta salvarea, trebuie sa aseze victima insolatiei pe laterala, numita de medici pozitie de siguranta.

„In aceasta pozitie, se previne aspirarea vomei (in eventualitatea in care aceasta apare) in plamani si asfixierea. Nu este deloc indicat ca victima insolatiei sa fie transportata la spital de altcineva decat de personalul medical. Intr-un autoturism, cel care acorda primul ajutor nu poate aseza victima in pozitia de siguranta. In stare de inconstienta, sfincterul gastric se relaxeaza si continutul gastric poate fi varsat, iar apoi aspirat in plamani daca pozitia corpului este alta decat cea pe laterala", mai spune medicul Bogdan Oprita.

Ambulanta trebuie solicitata nu doar cand persoana afectata de insolatie si-a pierdut constienta, ci si in cazul in care este confuza sau delireaza, pentru ca starile semnaleaza dezechilibre ce nu pot fi tratate decat la spital.

ASA NU!
Unei persoane care si-a pierdut constienta ca urmare a insolatiei nu trebuie sa i se administreze medicamente sau apa deschizandu-i fortat gura, pentru ca ea nu poate inghite nimic si se poate asfixia. Solutii precum otetul pus la nas sau palmele sunt ineficiente si contraindicate de medici.

Sursa: Adevarul
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.