Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Sfaturi pentru sanatate

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #33170

Uleiul de magneziu si efectele sale



Magneziul este al patrulea mineral abundent din organism si este esential pentru o sanatate buna. Are capacitatea de vindecare pentru o gama larga de boli, precum si de a întineri corpul (anti-imbatranire). Aproximativ 50% din cantitatea totala de magneziu a corpului se gaseste in oase; cealalta jumatate se gaseste in principal in interiorul celulelor, a tesuturilor si organelor. Doar 1% din magneziu se gaseste in sange, dar organismul lucreaza din greu pentru a mentine nivelurile sanguine de magneziu constante.

El este important in metabolismul energetic, functionarea normala a nervilor, a celulelor musculare. Mentine ritmul cardiac constant, sustine un sistem imunitar sanatos, si mentine oasele puternice. Magneziul, de asemenea, ajuta la reglarea nivelului glicemiei, promoveaza tensiunea arteriala normala. Contribuie la activarea a 300 enzime necesare diferitelor procese metabolice. Are un rol vital în reactiile care genereaza si folosesc ATP, unitatea fundamentala de energie in interiorul celulelor corpului. Unele din aceste procese duc la productia de energie, mentinerea functiei musculare, digestiei, crearea de noi celule, formarea osoasa, relaxarea muschilor, functionarea inimii, rinichilor, glandelor endocrine, creier, sistemul nervos, activarea vitaminelor din grupul B. Deficitul de magneziu va interfera cu oricare dintre aceste procese.
Deficitul de magneziu apare in anumite conditii: transpiratii puternice ; diete stricte si cure de slabire ; alimente ce contin multe proteine, alimente procesate sau rafinate ; utilizarea fosfatilor in bauturi racoritoare tip cola; abuz de alcool; stres si suprasolicitare indelungata; consumul unor medicamente, in special diuretice, antibiotice, unele chimioterapice; efort fizic intens; sarcina; crestere rapida la ccopii si adolescenti; sindrom de intestin iritabil si colita ulcerata, diabet zaharat ( din cauza pierderii crescute de magneziu prin urina asociata cu hiperglicemia), hipertiroidie, boli de rinichi;
Deficitul de magneziu, la nivel intra-celular, este dificil de măsurat. Testele de sange folosind metode tradiţionale de laborator nu dau un bun indicator al nivelului de magneziu , pentru o sanatate optima si perspectiva de prevenire a bolilor. Un test de sange poate fi “normal”, in timp ce la nivel intracelular este “deficitar”.

Manifestarile clinice ale deficitului de magneziu sunt variate:
pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, insomnie, nervozitate, iritabilitate; sindromul picioarelor nelinistite; depresie; boala bipolara; stare de oboseala cronica; migrene; sensibilitate excesiva la durere, la zgomote puternice; palpitatii la persoane fara afectiuni cardiace; moarte subita; dureri precordiale, amorteli, furnicaturi, crampe musculare; dureri osoase; hiperventilatie (respiratie rapida, superficiala); convulsii ( schimbari bruste de comportament cauzate de activitatea electrica excesiva si anormala din creier), modificari de personalitate; sindrom premenstrual; rezistenta la insulina; nivel sanguin scazut de calciu si de potasiu.

Administrarea de magneziu pe cale transdermala este cea mai importanta cale de a creste nivelul de magneziu in organism. Uleiul de magneziu este o solutie apoasa de magneziu. Textura acestei solutii minerale saturate este descrisa “ca si cum ar fi ulei”. Aceasta solutie se aplica pe piele, ceea ce permite organismului sa absoarba o cantitate de magneziu mare, rapid si foarte eficient pentru tesuturi, spre deosebire de cel oral, care dureaza cateva ore pana se ajunge la un nivel ridicat de magneziu in sange si celule.

Beneficii ale magneziului aplicat pe piele:
• Tonic general al organismului; imbunatateste starea de spirit si reduce stresul; creste productia de energie in celule (ATP);
• Relaxeaza muschii;
• Stimuleaza vitalitatea, rezistenta si concentrarea; creste memoria si functia cognitiva;
• Imbunatateste functia inimii (relaxeaza muschiul cardiac); previne HTA, infarctul de miocard, aritmiile;
• Amelioreaza pana la disparitie a durerii, inclusiv durerea cronica –ideal in artroze, fibromialgii;
• Imbunatateste sanatatea pielii si a mucoaselor;
• Imbunatateste asimilarea calciului, construieste oase puternice; util pentru dinti si gingii;
• Usureaza durerile de cap si migrenele;
• Amelioreaza menopauza si sindromul premenstrual (dureri abdominale, de sani, edeme ale mainilor si picioarelor, iritabilitate inainte de menstra);
• Fortifica sistemul imunitar; creste nivelul natural al DHEA = dihidroepiandrosteron, hormon anti-imbatranire; are rol anti-aging;
• Controleaza productia hepatica de colesterol;
• Regleaza nivelul glicemiei;
• Rol important in sinteza proteinelor;
• Mentine functia normala a tiroidei si paratiroidelor;
• Previne osteoporoza;
• Previne litiaza renala;
• Elimina bronhospasmul ( criza de astm bronsic);

Magneziul ajuta la transportul prin membrane celulara a mai multor substante biologic active , inclusiv calciu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sodium, oxid nitric, acid clorhidric.

1.-Magneziul este important pentru ameliorarea durerii: unul din avantajele cele mai importante ale utilizarii uleiului de magneziu este alinarea durerii. Magneziul actioneaza atat pentru a bloca receptarea durerii, perceptia durerii, cat si asupra surselor durerii (inflamatie, toxicitate, rigiditatea peretelui celular, deficienta unor minerale). Dr. Seeling, cercetator al magneziului la Universitatea din Carolina de Nord, a aratat ca deficitul de magneziu provoaca multa suferinta inutil.
E de notat faptul ca unele dureri musculare, articulare, pot fi agravate de aportul crescut de calciu, luat pentru consolidarea acestor tesuturi. Un dezechilibru mare intre calciu si magneziu (in sensul de prea mult calciu si prea putin magneziu, chiar epuizare) reduce capacitatea magneziului existent de a elimina durerea din cauza cantitatii disponibile prea mici. Magneziul ajuta la disparitia durerilor reumatice- spondiloze cervicale, discopatii lombare, hernie de disc, gonartroze, orice durere articulara;este extrem de util in durerile de cap, migrene; dureri abdominale determinate de spasme intestinale; dureri premenstruale; orice durere aparuta poate fi rapid eliminata cu uleiul de magneziu.
Cum actioneaza magneziul in cazul durerii? Magneziul blocheaza receptorii N-metil D-aspartat, responsabili de durere cronica neuropata. Magneziul ajuta la relaxarea muschilor incordati, in timp ce calciul produce contractie musculara.

2.-Magneziul imbunatateste asimilarea calciului. Nivelul de magneziu este factor de limitare a absorbtiei calciului in intestin- cand creste nivelul de magneziu, creste si cantitatea de calciu absorbita. De asemenea, fara un nivel corespunzator de magneziu, organismul nu poate folosi calciul la nivel optim. Magneziul activeaza enzima ATP-aza, generatoare de energie, necesara pentru a pompa calciul la nivel celular. Pana la 30% din energia din celule este folosita pentru a pompa calciul din celule. Lipsa de magneziu permite calciului sa se depuna in celula, in creier, inima, aparat digestiv, alte organe, generand efecte negative: oboseala cronica, HTA, depresie, AVC, litiaza renala. Calciul excesiv poate duce la litiaza renala si spasme musculare.
Magneziul este foarte util in osteoporoza, ajutand la depunerea si a calciului in oase, la cresterea densitatii osoase. Magneziul e important pentru activarea fosfatazei alcaline-enzima implicata in formarea de cristale de calciu in oase si pentru transformarea vitaminei D in forma sa activa biologic.
Magneziul este cel care tine calciul dizolvat in zone ale corpului în cazul în care aceasta trebuie să fie dizolvat (cum ar fi muşchii, articulatiile, rinichii, inima si creierul). Dar atunci cand organismul nu are suficient magneziu, calciul este extras din oase si poate provoca probleme majore la nivelul intregului organism.
-Magneziul ar trebui aplicat pe piele pe tot parcursul anilor de crestere (copii, adolescenti) pana la varsta adulta, deoarece elimina sansele de a dezvolta osteoporoza in anii urmatori.
-Magneziul ar trebui aplicat pe piele la persoanele adulte si varstnice pentru a preveni aparitia osteoporozei, cu efecte devastatoare.

3.-Magneziul este util in mentinerea unei inimi sanatoase. Magneziul este cel mai bun prieten al inimii- ajuta la reducerea durerii anginoase (din cardiopatia ischemica), reducerea depozitarii calciului pe vase, reglementeaza nivelul colesterolului seric. Atenueaza pana la disparitie aritmiile cardiace, fluidizeaza sangele; imbunatateste fluxul de sange in vasele deteriorate; creste toleranta la efort.
Aplicarea de magneziu pe piele reduce spasmul coronarian si elimina riscul de moarte subita al tuturor persoanelor, fie ca sunt diagnosticate ca avand cardiopatie ischemica, fie ca nu sunt diagnosticate (inca!!!). Teoria conform careia nivelul sanguin crescut al colesterolului este un indicator al riscului de boala cardio-vasculara incepe sa fie inlocuit cu adevarata cauza-inflamatia la nivelul vaselor de sange. Un simplu pas în procesul de reducere a inflamatiei este de a asigura un aport de magneziu mai mare.Una din tendintele cele mai alarmante din ultima jumatate de secol este cresterea brusca a numarului de decese bruste (moarte subita) de boli cardiace ischemice, in special la barbati de varsta medie, care dezvolta brusc infarct miocardic, aritmii cardiace sau stop cardiac. Cercetatorii au fost postulat faptul că deficitul de magneziu este un factor etiologic comun.
Prolapsul de valva mitrala este consecinta unui deficit cronic de magneziu, deci aplicarea uleiului de magneziu pe piele este extrem de binevenita.

4.-Aportul de magneziu , aplicat pe piele, este un remediu adecvat pentru crampele musculare (carcei).

5.-Magneziul este extrem de util in astmul bronsic, fiind bronho-dilatator si anti-histaminic. In astmul copiilor, care are conotatii alergice, dar si la adulti, cauzat de infectii, stari emotionale, fumat, factori toxici din mediu. Pacientii cronici de astm pot fi capabili de a normalize respiratia cu ajutorul magneziului transdermic, care ajută la relaxarea musculaturii bronsice si normalizarea respiraţiei. Chiar şi respiraţia şuierătoare poate fi ameliorata prin administrarea de magneziu pe piele.

6.-Magneziul ajuta persoanele cu diabet zaharat- nivelul corespunzator de magneziu scade rezistenta la insulina, scade glicemia, ajuta la prevenirea complicatiilor-neuropatie, retinopatie, afectare renala, hipertensiune arteriala. Magneziul are rol de mesager secund pentru actiunea insulinei. Şi rezistenţa la insulină este în strânsă legătură cu multe dintre problemele cardiovasculare ale persoanelor cu diabet zaharat. Persoanele cu rezistenta la insulina sunt mai predispuse la hipertensiune arteriala , coagulabilitate crescuta (tendinta la formarea de cheaguri). Aplicarea uleiului de magneziu este cel mai bun mod de a creste nivelul de magneziu in organism.

7.-Persoanele care urmeaza a fi supuse unor interventii chirurgicale (de la simple pana la cele mai complicate) trebuie sa li se administreze ulei de magneziu transdermal, pentru a preveni spasmele vaselor coronariene , inainte si dupa operatie. De asemenea, ajuta la diminuarea durerii, prevenirea formarii cheagurilor, scaderea tensiunii arteriale, atenueaza aritmiile cardiace, amelioreaza depresia care apare frecvent dupa operatie.

8.-Magneziul transdermic este o abordare preferata pentru copii si sugari. Uleiul de magneziu este util copiilor cu iritabilitate, nervozitate, hiperactivitate, lipsa de atentie, lipsa de concentrare. Este important in caz de autism. Copiii cu ADHD prezinta efectele deficitului de magneziu.Aplicarea de magneziu transdermal a demonstrate o imbunatatire semnificativa in comportament.

9.-Magneziul ajuta la reglarea functiei celulelor nervoase.Prezenta magneziului in cantitati adecvate la nivel sinaptic ( legatura dintre doi neuroni) controleaza transmiterea influxului nervos (a informatiei) la nivel neuronal. Deficitul de magneziu face ca neuronii sa se excite mai rapid, sa devina agitate si extrem de reactive, avand drept consecinta cresterea sensibilitatii la stimularea de toate tipurile: zgomotul va parea excesiv de tare, lumina prea stralucitoare, reactiile emotionale vor fi exagerate, persoana respectiva va tresari la sunete bruste (soneria telefonului, usa trantita), iar creierul poate fi prea stimulat pentru a dormi. Deficitul de magneziu poate provoca tensiuni musculare excesive (cum ar fi spasme, ticuri, şi neliniste), deoarece este nevoie de magneziu la jonctiunea neuro-musculara pentru a permite muschilor sa se relaxeze.
Oboseala cronica este o alta entitate comuna clinica asociata cu deficitul de magneziu. Cercetarile au aratat ca nistagmusul este datorat deficitului major de magneziu. Asadar, aplicarea uleiului de magneziu pe piele remediaza aceste neplaceri, ajuta la instalarea unui somn relaxat, linistit, elimina ticurile, tremor, oboseala, distonia neuro-vegetativa.
In caz de insomnii, depresie, atacuri de panica, sensibilitate la zgomot, aplicarea uleiului de magneziu transdermal este foarte utila. Ajuta la eliminarea unor disfunctii psihice, cum ar fi atacurile de panica, stres, anxietate, agitatii nejustificate. Magneziul are un efect calmant asupra sistemului nervos. Atunci când magneziul este deficitar, creierul primeste mai putina serotonina. Nivelurile scazute de serotonina pot duce la depresie sau alte tulburari de dispozitie. Magneziul are un rol important în sinteza de serotonina necesara pentru sprijinirea emotiilor pozitive si pentru starea de spirit.
Epilepsia este marcata de un nivel anormal de scazut de magneziu în sange, si creier, cauzand hiperexcitabilitate în diferite regiuni ale creierului.
Stresul este un mare consumator de magneziu: evenimentele stresante determina glandele suprarenale pentru a elibera adrenalina, care epuizeaza de magneziu. În condiţii de stres cronic, glandele suprarenale produc si alti hormoni: cortizol si norepinefrina (noradrenalina), care epuizeaza si mai mult magneziul. Stresul este legat si de bolile societatii moderne: infarct miocardic, hipertensiune arteriala, ameliorate de aplicarea pe piele de uleiul de magneziu. Magneziul este un tranchilizant natural, numit “mineral anti-stres”.
In plus, rolul magneziului in sustinerea sistemului vascular subliniaza importanta sa pentru sanatatea creierului.
Alt beneficiu al magneziului include reducerea efectelor neuro-toxice ale substantelor chimice (medicamente de sinteza, aditivi alimentari, conservanti de sinteza, toxine din organism care nu au fost eliminate) care actioneaza in sensul degenerarii celulelor cerebrale si ale intregului organism.
Chiar şi numărul de sinucideri sunt legate de deficit de magneziu.
Uleiul de magneziu reduce tremorul aparut la alcoolici; alcoolul scade cantitatea de magneziu la nivel intracellular, iar daca este un consum cronic de acool, deficitul de magneziu creeaza probleme grave de sanatate.

10.-Magneziul este important pentru producerea de proteine, care sunt transformate treptat în colagen. Colagenul se gaseste in ţesuturile fibroase, cum ar fi tendoane, ligamente şi piele. De asemenea, este prezent in cornee, oase, cartilaje articulare, discuri intervertebrale, intestine, vase de sange. Uleiul de magneziu ajuta la imbunatatirea sintezei de colagen, cu efect de mentinere a integritatii acestor structuri.

11.-uleiul de magneziu este important pentru femei cu sindrom premenstrual-dureri pelvine, de sani, edeme ale picioarelor si mainilor inainte de menstra, nervozitate. De asemenea, femeile la menopauza beneficiaza de aplicarea magneziului transdermal, atat pentru simptomele menopauzei cat si pentru prevenirea osteoporozei.
Femeile insarcinate beneficiaza de uleiul de magneziu de la conceptia fatului si pana la nastere, inclusiv pentru nastere. Uleiul de magneziu mentine sanatatea organelor de reproducere, favorizeaza absorbtia de calciu necesar formarii fatului, ajuta la relaxarea uterului si impiedica avortul, previne nasterea premature, previne pre-eclampsia (afectiune severa aparuta in timpul sarcinii, manifestata prin cresterea tensiunii arteriale, proteinurie-pierdere de proteine prin urina, anomalii ale sistemului de coagulare a sangelui, insuficienta renala, perturbari hepatice, ischemie cerebrala, convulsii. Netratata corespunzator, evolueaza spre eclampsie, cu moartea fatului si a mamei. Aplicarea uleiului de magneziu in timpul sarcinii este extrem de benefica pentru reducerea riscului de osteoporoza si cresterea nivelului de toleranta a durerii, astfel rezultand nastere normala.
Uleiul de magneziu este un revigorant al organismului, util si in problemele de fertilitate.

12.-Uleiul de magneziu este util in tulburarile digestive: colon iritabil, colici abdominale, balonari abdominale; mediază procesele digestive şi previne problemele, cum ar fi vărsături, indigestie, dureri abdominale, flatulenţă, constipaţie.

13.-Controleaza functiile vezicii urinare – Multe femei care au probleme de urinare şi nevoia frecventa de a urina poate gasi rezolvarea prin uleiul de magneziu. Afectiunile urinare-infectii urinare frecvente, cistita interstitiala, infectii la nivelul rinichilor beneficiaza de ameliorare prin utilizarea magneziului transdermal. De asemenea, magneziul aplicat pe piele ajuta la eliminarea calculilor renali, prin cresterea solubilitatii in urina a calciului din calculi.

14.-Pierderea memoriei in boala Alzheimer este datorata tulburarii transmisiei semnalelor in creier. Creierul contine asa-numitii receptori N-metil-D-aspartat (NMDA) care sunt implicati in transmiterea semnalelor nervoase importante in procesele de invatare si memorie.Acesti receptori au nevoie de magneziu pentru buna lor functionare.
Simptomele bolii Parkinson ( tremor, rigiditate) pot fi ameliorate de aplicarea uleiului de magneziu.

15.-Magneziul este un remediu anti-imbatranire. Studiile au arătat că sinteza ADN-ului este încetinită daca magneziul este insuficient. ADN-ului, sau acid dezoxiribonucleic, este codul genetic al organismului, folosit la construirea de proteine şi de inmultirea celulelor. Celulele din corpul nostru sunt în mod constant înlocuite cu celule noi. Varsta medie a unei celule în corpul uman estimat la sapte ani. Este deosebit de important faptul ca ADN-ul nostru sa ramana stabil, evitand mutatii care pot avea un impact negativ asupra functiei celulare.
Uleiul de magneziu este important si la persoanele varstnice. Odata cu inaintarea in varsta, se produce o pierdere progresiva a masei musculare si a fortei musculare, valabila atat la femei, cat si la barbati. Procesul se numeste sarcopenie. El poate fi evitat daca se aplica ulei de magneziu pe tot corpul, permanent. De asemenea , ajuta la cresterea tolerantei la efort.

16.-Magneziul este important in cancer. Magneziul nu doar stabilizează structurile ADN-ului, ci functionează ca un cofactor în repararea leziunilor ADN-ului de catre mutageni din mediu. Combinat cu ATP, magneziul, de asemenea, ajută la producerea unui ARN normal, fiind responsabil pentru “citirea” ADN-ul şi fabricarea proteinelor utilizate în corpul nostru.
Peste 300 de enzime şi de ioni de transport necesita magneziu si se stie ca rolul important al magneziului in metabolismul acizilor grasi si metabolismul acidului fosfolipidelor. Lipsa de magneziu afecteaza permeabilitatea şi stabilitatea membranelor, deci deficitul de magneziu ar putea duce la declinul fiziologic in celule si aparitia cancerului.
Magneziul scazut este asociat cu cresteri dramatice în producerea de radicali liberi, precum si epuizarea rezervelor de glutation, ori acest lucru este vital, deoarece glutationul este unul dintre cele mai importante substante antioxidante endogene cunoscute. Cresterea cantitatii de radicali liberi (a stresului oxidativ) scade si nivelul de vitamine anti-oxidante (vitamina C si vitamina E).
Administrarea magneziului transdermal reduce toxicitatea chimioterapicelor (ciclofosfamida, cisplatin, bleomicina) si a radioterapiei, ambele linii terapeutice scazand si mai mult nivelul de magneziu intracelular.
Aplicarea uleiului de magneziu este primul element si cel mai important in strategia tratamentului pentru cancer. Este nevoie de 3-4 luni de aplicatii zilnice pentru a conduce la un nivel celular apropiat de cel normal.
Magneziul trebuie utilizat in aplicatii transdermale si ca protectie impotriva maladiei canceroase, de catre persoane sanatoase, de catre persoane care au in familie antecedente de tumori maligne. Uleiul de magneziu creste longevitatea.

17.- Magneziul este mineralul de top in medicina sportiva si in culturism. Atunci când metabolismul este accelerat, ca in timpul exercitiilor fizice, cerinţa de magneziu creşte. Suplimentarea cu magneziu aplicat transdermal afecteaza pozitiv performanta sportivilor prin scaderea nivelului de acid lactic.
Important pentru sportivi este rolul magneziului, esential în producerea de energie, atat prin mecanism anaerob cat si aerob, in special în metabolismul de adenozin trifosfat (ATP), “moneda de energie”, a corpului. Sinteza de ATP dependenta de magneziu necesita enzime numite “ATP-aze”. Aceste enzime trebuie sa lucreze extrem de greu, permanent, deoarece mediul intern nu poate stoca mult ATP, dar in timpul exercitiilor fizice extenuante necesarul de formare a ATP-ul este foarte mare.
Aportul optim de magneziu poate fi, de asemenea, esential pentru protectia antioxidanta si pentru inlaturarea inflamatiei, ambele aparand la sportivii de toate varstele.
Exercitiile de scurta durata si de intensitate mare scad volumul plasmatic, rezulta acidoza, iar in sange apare hipermagneziemie. Celulele insa sufera, nivelul magneziului intracelular fiind foarte mic, deci este nevoie de magneziu. Pierderile urinare de magneziu sunt mici, nesemnificative. Pierderea de magneziu prin transpiratie are loc foarte rar, numai atunci cand exercitiul se face in conditii de atmosfera umeda si temperatura ridicata. Stresul cauzat de exercitiul fizic este capabil sa determine deficit de magneziu prin mecanisme diferite. Una din explicatii pentru scaderea concentratiei plasmatice de magneziu in timpul antrenamentelor este un efectul de lipoliza. Deoarece acizii grasi sunt mobilizati pentru a furniza energie musculara, lipoliza provoaca o scadere a magneziului din plasma. Deficitul de magneziu sever reduce performanţa fizica si, în special, eficienta metabolismului energetic. Simptomatologia clinica la sportivi este dominata de simptomatologia de hiperexcitabilitate neuromusculara.
Fără magneziu organismul nu poate produce adenozin tri-fosfat (ATP). ATP este extrem de important in culturism.
Magneziul ajuta la cresterea sintezei hormonilor anabolici, deci de formare a masei musculare. Magneziul aplicat transdermal este extreme de important pentru cresterea performantelor sportive, cresterea capacitatii de effort, cresterea masei si fortei musculare. De asemenea, este important pentru relaxarea muschilor dupa efort sustinut si refacerea starii generale. Se recomanda aplicarea transdermala a uleiului de magneziu zilnic, atat in perioada de antrenament, cat si in timpul competitiilor sportive. Are efect de relaxare fizica si psihica dupa competitie.
Uleiul de magneziu este important si la culturisti, din aceleasi puncte de vedere.

18. Uleiul de magneziu este important in afectiunile cutanate-acnee, eczema, psoriasis. Parul si unghiile vor fi mai sanatoase la aplicarea uleiului de magneziu pe piele. O indicatie cu rezultate foarte bune este herpesul zoster, atat in perioada de eruptie, veziculara, cat si in conditiile nevralgiei post-zosteriene. Mecanismul este de stimulare a imunitatii, deci de eliminare mai rapida a virusului si de atenuare a durerii.

19. Stimularea sistemului imunitar de catre uleiul de magneziu il recomanda in cazurile de faringite, amigdalite, raceli comune, conjunctivite, otite, gastro-enterite, rani infectate. Magneziul este util in cresterea activitatii celulelor sistemului imun.

CONCLUZIE: Uleiul de magneziu este recomandat pentru pacientii sanatosi si pentru cei bolnavi in egala masura-pentru primii, scopul de a-si mentine sanatatea, fizica si psihica, pentru ceilalti-scopul de a-si recapata sanatatea sau, macar, de a-si creste calitatea vietii.
Decizia de suplimentare cu magneziu creste in mod semnificativ durata de viata. Administrarea uleiului de magneziu reprezinta o modalitate rapida, usoara si utila pentru realizarea acestor deziderate.

SURSA


Ulei de magneziu

Uleiul de magneziu se obtine prin dizolvarea unei masuri de Clorura de Magneziu intr-o masura de apa.
Se amesteca pana ce cristalele de sare se dizolva complet in apa.
Solutia obtinuta se pastreaza la temperature camerei intr-un flacon si poate fi folosita astfel:
Aplicare direct pe piele: Aceasta metoda este cea mai eficienta si econimica si de asemenea are si cele mai mari beneficii.
Adaugare in cada de baie: Adaugarea uleiului de magneziu in cada de baie asigura o baie reconfortanta impreuna cu toate beneficiile magneziului (100-200 ml Ulei de Magneziu).

De retinut:
- Clorura de Magneziu este diferita de Sulfatul de Magneziu, cunoscut ca sarea Epsom.
- Daca apar usoare senzatii de mancarime sau iritare pe o piele sensibila se poate ajusta proportia, adaugand mai multa apa, obtinand astfel un amestec mai diluat, care este tolerat ai usor de piele.
- Evitati contactul cu ochii sau cu zonele proaspat rase, datorita senzatiilor de usturime pe care le poate produce.

DE UNDE CUMPARAM

ALTA MODALITATE DE PREPARARE

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Ultima editare: by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #33317

Colesterolul crescut si stresul

Ce-i face pe oameni sa se puna singuri in situatii de stres extrem, uneori chiar periculoase pentru viata lor? Psihologii spun ca este o reactie la monotonia vieţii de zi cu zi, este dorinta de a incerca ceva nou, de a simti emotii puternice, de a trece dincolo de limitele obisnuite ale personalitatii lor. Este stiut ca toleranta la situatii de stres extrem variaza mult, de la persoana la persoana.

Exista un tip de personalitate a unor indivizi care sunt mult mai predispusi la dereglarea metabolismului grasimilor în organism (dislipidemie). Acesta este tipul de comportament A caracterizat prin: competitivitate excesiva, iritabilitate, agresivitate, obsesia urgentei timpului, insecuritate, nevoie nelimitata de recunoastere sociala si aprobare.

Consecinţele acestui tip de comportament, pe termen lung, sunt anxietatea, depresia, frustrarea, ostilitatea, precum şi aparitia unor boli care au la baza modificari anormale in metabolismul grasimilor (dislipidemii, hipercolesterolemii, hipertrigliceridemii): cardiopatii, ateroscleroza, diabet, obezitate.
Astfel, studiile asupra acestor indivizi in special, precum şi asupra cărora s- a exercitat un stres de intensitate crescuta chiar daca nu fac parte din aceasta categorie (tipul A), evidentiaza ca:

· Colesterolul total precum şi cel LDL (“colesterolul rau”) au valori crescute la indivizii supuşi unui stres psihic sau la cei cu comportament de tip A fiind corelate cu stări ca mânia, frica, depresia. Creşterea colesterolului sanguin nu are loc în cazul emoţiilor pozitive trăite de individ.
· Trigliceridele sanguine sunt crescute la aceiaşi indivizi cu comportament de tip A, iar la subiecţii normali apar crescute în caz de stres psihic, la fel ca şi acizii graşi liberi din sânge care provin ca urmare a degradării lipidelor sub influenţa hormonilor de stres (catecholamine).
· HDL („colesterolul bun”) este scăzut la indivizii supuşi aceloraşi condiţii ca mai sus (este bine de menţionat ca HDL creşte în cazul scăderii in greutate, a abandonării fumatului şi în cazul efortului fizic).
· Creşterea cortizolului plasmatic (în cazul stresului psihic) determină creşterea desfacerii lipidelor în acizi graşi şi colesterol, redistribuirea depunerilor de grăsimi, prin aceasta ducând la cresterea nivelului plasmatic al acizilor graşi liberi şi colesterolului rău şi al apariţia de boli ca: ateroscleroza, obezitatea cushingoidă, steatoza hepatică.

Care sunt modalitatile de tratament:
Intrucat tratamentul dislipidemiilor generate de stres este unul holistic, ce se adreseaza mai multor nivele ale fiintei, modalitatile de tratament sunt multiple:

Cultivarea starilor pozitive cum ar fi : iubirea, toleranta, detasarea, compasiunea, intelegerea, ajuta fiinta umana in cauza sa realizeze ca este mult mai importanta pentru sanatatea ei calitatea relatiilor umane pe care le are cu cei din jur, decat competitia acerba si dorinta de succes cu orice pret.

Umorul - Cercetarile au dovedit ca practica terapiei prin ras, are efecte benefice in scaderea valorilor crescute ale colesterolului si in diminuarea efectelor stresului asupra organismului. Circa 30 de minute de ras pe zi, ne pot salva de la consecintele negative pe termen lung ale valorilor crescute ale colesterolului sanguin. Asadar, sa radem cu pofta!

Relaxarea - practica meditatiei, a rugaciunii, practica yoga, precum si tehnicile de relaxare, sunt toate metode prin care putem reduce stresul psihic si face fata unor activitati din ce in ce mai solicitante ale vietii de zi cu zi. In 1960, in timpul cercetarilor sale, dr.Benson profesor la Universitatea Harvard, a descoperit ca doar prin simpla gandire, pacientii sai care practicau meditatia transcedentala, puteau transforma functiile corpului. Frecventa respiratorie scadea cu 25%, consumul de oxigen necesar organismului scadea cu 17%, tensiunea arteriala tindea catre valori scazute, iar bataile inimii erau mai reduse in timpul meditatiei.
Cercetarile ulterioare au aratat ca respiratia profunda si constienta, relaxarea progresiva a muschilor, imaginatia creatoare ghidata, rugaciunea si alte tehnici pot imbunatati reactia de relaxare a corpului.

Plantele medicinale - dintre plantele utile in tratarea dislipidemiilor datorate stresului, amintim:

- Roinita, cunoscuta sub numele ei latin Melissa officinalis, are efecte antispastice sedative calmante si linistitoare, motiv pentru care este adeseori folosita pentru reducerea stresului si anxietatii;

- Papadia, Taraxacum officinale, este una din cele mai cunoscute plante depurative, utila in caz de hipercolesterolemie (colesterol sanguin crescut peste limita normala), hiperlipemie ori hipertrigliceridemie;

- Anghinarea, Cynara Scolymus, stimuleaza functiile ficatului si a bilei, favorizand arderea grasimilor si eliminarea produsilor reziduali din organism.

Extracte alcoolice din plante medicinale de tipul Bitter- amestec din mai multe plante medicinale macerate in alcool;

Dieta corespunzatoare – eliminarea din dieta a carnii, si produselor din carne, a lactatelor grase, a alimentelor procesate si conservate, a aditivilor alimentari sintetici, a zaharului alb si a produselor pe baza de faina alba, reprezinta unul din pasii de baza in reglarea nivelului de colesterol sanguin. Abordarea unor regimuri puternic detoxifiante bazate pe sucuri naturale din fructe si legume, in doza si durata stabilite de medicul fitoterapeut precum si alimentatia naturala, corect proportionata, are efecte certe in cazul acestei probleme.

Exercitiul fizic - inot, alergat, mersul pe bicicleta, sunt modalitati reale de reducere a stresului si care duc in cele din urma, cand sunt aplicate consecvent la reglarea valorilor colesterolului si a lipidelor sanguine.

Cum nimeni nu ne poate dovedi eficienta in tratament, decat noi insine, nu ne ramane decat sa punem in practica metodele enumerate mai sus (evitand efectele secundare nefaste ale medicamentelor de sinteza) si sa savuram deliciile unei vieti traite in armonie si echilibru.

SURSA

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru, Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #34720

Familie-Părinţi/Frumusețe și stil
7 greseli majore care ne imbatranesc




Pentru sute de ani, nenumarate culturi si-au onorat si respectat batranii (cu tot cu ridurile lor), dar se pare ca in zilele noastre apreciem mai mult tineretea. Sa fie doar o iluzie datorata canalelor media? In 2010 suma cheltuita la nivel mondial pe proceduri cosmetice se ridica la 10.7 miliarde de dolari. O multime de femei, aprox. 2.5 milioane au facut injectii cu Botox pentru a-si ameliora ridurile. Alte 115.5 miliarde de dolari au fost cheltuite pe produse impotriva imbatranirii tenului.

Da. Noi, femeile, vrem cu orice pret sa ne recapatam sau pastram tineretea, si se pare ca sunem in stare de orice pentru a ne atinge acest scop. Ce ironic ca in acelasi timp facem frecvent 7 greseli majore in ceea ce priveste parul, machiajul si in general aspectul fizic. Aceste erori ne fac adesea sa parem mai in varsta. Citeste in continuare cele 7 greseli banale pe care le poti indrepta cu usurinta pentru a parea mai tanara.

1. Aplicarea rimelului pe genele inferioare

Este o greseala deoarece atrage atentia asupra imperfectiunilor de sub ochi precum cearcane, laba gastii sau altele. Daca vrei sa ai un look cat mai dramatic, ar trebui sa apelezi la alte trucuri. Incearca sa folosesti ondulatorul de gene numai la varfuri, sa folosesti un mascara cat mai negru cu putinta pe care sa il aplici cu atentie cat mai aproape de radacina genelor. De asemenea, iti poti ingriji genele cu balsamuri sau solutii speciale.

2. O coafura invechita

Ai terminat liceul secolul trecut, dar inca mai ai tunsoarea din pozele de la absolvire? Rau faci! Daca nu ai vreo obligatie legata de religie sau cariera, nu ai niciun motiv sa te blochezi pe o singura tunsoare. Autoarea cartii „Cum sa nu aratam imbatranite” (How Not To Look Old), Charla Krupp, spune „Parul lung, drept, cu carare pe mijloc era la moda cand erai adolescenta dar acum nu se mai potriveste si iti va accentua varsta.” Ea ne recomanda sa purtam breton. Arata sic, accentueaza partile pozitive (pune in valoare ochii) si le ascunde pe cele negative (precum ridurile de pe frunte).

3. Rujul prea inchis la culoare

Pe masura ce imbatranim, buzele isi mai pierd din expresivitate si conturul pare ca se estompeaza. Ca rezultat, rujul nu mai sta la locul lui dupa aplicare. Rujul rosu ce depaseste buzele sau chiar se intinde pe dinti te va face sa arati ca o bunicuta. Incearca, deci, sa eviti culorile stridente care sa evidentieze orice defect. Foloseste mai degraba glossuri rozalii sau nuante cat mai naturale. Ai multe variante care te pot pune in valoare, asa ca ia-ti adio de la nuantele inchise sau metalice.

4. Dintii ingalbeniti

Pe langa aplicarea unui ruj nepotrivit, si dintii ingalbeniti, patati sau inegali te pot imbatranii. Sunt foarte multe variante si optiuni pentru albirea dintilor si pentru alinierea lor. Nu exista scuze pentru care sa nu afisati un zambet exemplar. Puteti sa apelati la solutii mai iefinte, disponibile in supermarket care sa va lumineze zambetul. Sau la un cost mai ridicat puteti sa apelati la ajutorul unui specialist. In plus, folositi mereu pasta de dinti speciala pentru albirea dintilor.

5. Prea mult fond de ten si/sau pudra

Precum rujul tinde sa migreze in ridurile verticale ale buzei, la fel fondul de ten si pudra se aduna in liniile fine ale tenului nostru facandu-le sa para mai mari. Observam adesea femei cu tenul foarte frumos despre care nu ne putem da seama daca au folosit sau nu fond de ten. Cu siguranta au folosit unul de calitate foarte buna. Acesta este tipul de produs care trebuie folosit: cat mai translucid si natural astfel incat sa acopere defectele si nu se le accentueze.

6. Sprancene pensate excesiv

Pe masura ce imbatranim genele si sprancenele nu vor mai fi la fel de dese. Nu mai e nevoie sa le pensam la fel de des si la fel de mult. Totusi sunt importante si trebuie sa stim cum sa le definim pe cele care sunt prea subtiate. Folositi un set special pentru machiajul sprancenelor, nu este dificil. Usor, usor vei aplica din ce in ce mai repede si mai bine machiajul si vei observa avantajele unor sprancene frumos definite.

7. Blush aplicat in mijlocul obrajilor

O astfel de aplicare atrage atentia asupra obrajilor, care probabil nu mai sunt la fel de fermi ca alta data. Alege o nuanta placuta, care sa se potriveasca cu restul culorilor folosite in machiaj. Aplica blush-ul prin miscari fata-spate in punctul cel mai inalt al obrajilor. (sursa: totalbeauty.com)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6739
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #35115

Soluția pentru a neutraliza pofta de dulciuri

Mierea, alcătuită dintr-o combinaţie de zaharuri naturale, poate declanşa modificări metabolice care neutralizează pofta de dulciuri, afirmă nutriţionistul britanic Mike McInnes.
În urma unor cercetări efectuate timp de mai mulţi ani, Mike McInnes a descoperit că înlocuirea zahărului cu miere în timpul zilei şi adăugarea unei linguriţe cu miere într-o băutură caldă înainte de culcare neutralizează mecanismele cerebrale responsabile pentru pofta de dulciuri, scrie descopera.ro.

Nutriţionistul britanic a pus astfel la punct o dietă cu miere care nu exclude din planul zilnic gustările şi deserturile interzise de obicei în alte cure de slăbire.

Premisa de la care a pornit Mike McInnes pentru conceperea acestei diete este aceea că majoritatea persoanelor care nu reuşesc să slăbească, deşi se supun unor programe draconice de slăbit, consumă prea mult zahăr şi alimente procesate.

"Chiar şi aşa-zisele alimente cu conţinut redus de grăsimi sunt adeseori pline de zaharuri ascunse sau făină albă. Acest lucru înseamnă că nivelul de zaharuri din organism sunt la cote maxime întreaga zi", afirmă nutriţionistul britanic.

Corpul reglează excesul de zaharuri prin eliberarea de insulină, care o filtrează din sânge şi o depozitează ca grăsime.

Prin urmare, Mike McInnes a stabilit o serie de reguli simple ale dietei cu miere, considerate "reguli de aur", şi care, dacă vor fi respectate, vor duce la pierderea unui kilogram pe săptămână.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6739
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #35373

10 trucuri ca sa nu te ingrasi de sarbatori

Sarbatorile sunt un motiv de stres, daca te gandesti ca nu te vei putea abtine si te vei ingrasa cateva kilograme fara iti dai seama. Risti chiar sa nu mai intri in rochita mulata pentru Revelion, daca nu esti atenta de Craciun. Iata 10 trucuri ca sa nu te ingrasi de sarbatori.

1. Sarbatoreste Craciunul doar o data

Este tentant sa participi la toate mesele de Craciun la care esti invitata. Dar, ca sa nu te ingrasi, e bine sa refuzi cateva invitatii sau sa le comasezi sau, de ce nu, sa inviti familia si prietenii la tine acasa. Daca nu poti refuza numeroasele invitatii, mananca de fiecare data cu moderatie.

2. La aperitiv, mananca legume

Uita de chipsuri, alune, saleuri sau covrigei la aperitiv! Ca sa nu mai vorbin de preparatele din carne de porc. Pregateste legume proaspete, taiate lamele. Castraveti, rosii, ciuperci, morcovi sunt mai bune decat toba sau leberwurst-ul. Poti sa pui din loc in loc, in boluri, nuci, legume si o piftie din carne de pasare cu legume.

3. Usor cu grasimile

Salata boeuf, icre sau vinete cu maioneza sunt un adevarat pericol pentru silueta ta. Inlocuieste-le cu o salata de radacinoase cu iaurt, guacamole, pasta de branza proaspata cu verdeturi. Cat despre sunculita, e mai bine sa o inlocuiesti cu tartine cu somon afumat.

4. Mai putina ciocolata

Chiar daca abia astepti tortul cu ciocolata, multumeste-te cu o feliuta mica-mica. Poti sa abuzezi insa de un cheese-cake cu fructe de padure sau de o prajitura fara zahar. In ceea ce priveste ciocolata, alege-o pe cea neagra si limiteaza-te la patru patratele.

5. Fa mai mult sport

Fa mai mult sport in perioada premergatoare Craciunului. Mergi la sala cel putin o ora pe zi, urca scarile pe joc, nu cu liftul si coboara din autobuz cu o statie mai devreme. Nu refuza nici o partida de sanius sau de joaca in zapada, iar daca nu ai zapada, iesi din casa si fa o plimbare, sa admiri luminitele.

6. Consuma alcool cu moderatie

Alcoolul nu este prieten cu silueta. Consumul de alcool aduce multe calorii, dar niciun nutriment. Nu poate fi vorba de cocktailuri dulci, un pahar de sampanie sau un pahar cu un vin bun vor fi indeajuns daca nu vrei sa te ingrasi.

7. Nu pregati multa mancare

Craciunul si Revelionul sunt ocazii sa pregatesti multa mancare. Cand vezi masa plina, esti tentata sa manaci din toate si sa uiti de silueta. Aperitive usoare, o friptura si un desert sunt suficiente. Daca nu pregatesti prea multa mancare, nici nu vei fi tentata in zilele care urmeaza sa mananci din ceea ce ai pregatit pentru mesele festive. Fa un stoc de legume, iaurturi slabe si fructe sau pregateste o supa, ca sa nu fii nevoita sa gatesti a doua zi de Craciun. Pentru masa festiva fa exact atata mancare cata iti trebuie.

8. Ai grija ce mananci inainte de sarbatori

Craciunul e pe 25 decembrie. Nu incepe sa mananci de la inceputul lunii decembrie, chiar daca spiritul sarbatorilor pluteste in aer. Redu aportul de grasimi si de zahar, nici vorba de fast-food sau de alte tentatii.

9. Nu rontai intre mese

Rontaitul intre mese este cel mai periculos obicei alimentar. Iar de sarbatori, atunci cand ai chef sa rontai ceva, te agati de o bomboane din pom. Ei bine, lasa langa brad un cosulet cu fructe. Un mar sau o clementina vor fi mai miloase cu centimetrii din talie. Functioneaza foarte bine si un pahar cu apa sau un ceai, atunci cand ti se face foame intre mese.

10. Respecta cele trei mese ale zilei

Nu sari peste nicio masa in perioada sarbatorilor. Chiar daca te trezesti mai tarziu, serveste si micul dejun, nu sari direct la masa de pranz. Poti lasa mai putin timp intre mese si sa mananci mai putin. Daca mananci doar de doua ori pe zi vei fi mai tentata sa te arunci asupra ciocolatei sau asupra carnatilor si sarmalelor.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6739
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #35507

INAMICUL COLESTEROLULUI RAU: STAFIDELE




Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atat la
pregatirea deserturilor traditionale, cat si la prepararea salatelor
sau a mancarurilor exotice. Acestea se obtin din struguri fara
samburi, cultivati de-a lungul tarmului Marii Mediterane, in Grecia,
Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau in cuptoare speciale.

Nu ingrasa

Stafidele sunt bogate in fructoza, un zahar natural care poate fi
transformat de organism, cu usurinta, in energie. S-a constatat ca
datorita lipsei grasimilor si a sarii nu ingrasa, asa cum se credea.
Din acest motiv, se numara printre putinele fructe dulci recomandate
in curele de slabire, bineinteles consumate in mod limitat.

Previn depresia

Stafidele confera un important apor de energie, au rolul de a taia
pofta de mancare si reduc riscul aparitei bolilor cardiovasculare.
Datorita fructozei, o excelenta sursa de energie, consumul regulat de
aceste fructe uscate combate oboseala si previne depresia, fiind un
tonic excelent. In acest sens, in special sportivilor, persoanelor in
varsta, tinerilor si celor care depun un efort deosebit, fizic sau
intelectual, li se recomanda cel putin 50 g de stafide brune pe zi.

Trateaza constipatia

Stafidele nu sunt bogate doar in fructoza si nu sunt recomandate doar
datorita continutului mare de fructoza. Fibrele prezente in aceste
fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rau, imbunatatesc
functia intestinelor si previn sau trateaza constipatia.
Problemele cu stomacul “incarcat” pot fi date uitarii cu ajutorul unui
pumn cu stafide inmuiate intr-un pahar cu apa si lasate peste noapte
la macerat. Dimineata, acestea trebuie consumate pe stomacul gol,
pentru a grabi digestia si pentru a elimina resturile alimentare
neabsorbite de intestin.

Impiedica retentia de lichide

Cantitatea uriasa de potasiu previne retentia de lichide, fluidizeaza
sangele si ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt
bogate si in antioxidanti, denumiti polifenoli, care au un rol
important in prevenirea aparitiei tumorilor maligne prin ajutarea
celulelor sa-si pastreze functia normala, si trateaza starile febrile.

Reduc aciditatea stomacala, regleaza digestia

Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacala, iar daca le
consumati in loc de desert va puteti regla digestia.

Constituie un aport important de fier

Aceste fructe uscate reprezinta o importanta sursa de fier, fiind
recomandate in cazul anemiilor usoare. Femeile insarcinate, cu grave
carente de acest mineral, risca sa nasca un copil cu aceleasi
probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de
fier din organism, viitoarele mamici trebuie sa adopte o alimentatie
bogata in acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt
cele mai indicate in acest sens.

Regleaza hormonii

Stafidele contin si boron, un mineral important pentru mentinerea
oaselor sanatoase, care intervine in reglarea hormonilor si in
metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat si in osteoporoza,
intarirea oaselor si reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care
chiar daca este prezenta intr-o cantitate mica, este benefica pentru
sanatatea ochilor.

Recomandate femeilor de 50-70 de ani

Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, insotit de cateva
minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul aparitiei bolilor
cardiovasculare in cazul femeilor cu varsta intre 50 si 70 de ani.
Specialistii au ajuns la concluzia ca o cana cu stafide pe zi reduce
pofta de mancare si nivelul colesterolului rau si creste, in schimb,
cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.

Specialistii sunt de parere ca dieta pe baza de stafide are si rolul
de a creste libidoul. In India exista chiar un ritual in care
cuplurile proaspat casatorite consuma la nunta lapte cu stafide,
pentru imbunatatirea libidoului. Daca aveti probleme de aceasta
natura, trebuie sa stiti ca pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o
mana cu stafide brune. Pentru inceput spalati-le bine cu apa si apoi
fierbeti-le in putin lapte. Consumati acest amestec dupa ce s-a racit,
de trei ori pe zi, pana va redobanditi vigoarea sexuala.



Reteta gustoasa si sanatoasa

Pentru a prepara aceasta reteta simpla de salata de varza cu stafide,
aveti nevoie de o varza rosie, o lingurita cu varf cu pudra de
scortisoara, o cana cu stafide aurii, cateva linguri cu ulei, sucul de
la o jumatate de lamaie, un paharel cu vin rosu, sare, piper si o
lingurita cu miere. Primul pas consta in taierea foarte fina a verzei
si adaugarea unei lingurite rase cu sare. Amestecati bine pentru ca
varza sa se inmoaie. Apoi adaugati cateva linguri cu ulei, sucul de
lamaie si piperul macinat. Puneti stafidele, mierea si scortisoara in
vin si lasati-le sa stea circa 30 de minute in frigider. Turnati acest
amestec peste salata de varza, acoperiti cu o folie de plastic si
puneti totul la rece timp de o ora inainte de a servi.

Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decat cele aurii, deoarece
contin mai multi nutrienti, precum vitaminele A si C, calciu si
potasiu.

Sfat! Consumati cateva grame pe zi! Acidul oleanolic din stafide
distruge bacteriile cauzatoare de carii si de boli gingivale.

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Ultima editare: by manana.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #35508

Strugurii – fructe divine



A venit toamna, acopera-mi… trupul cu struguri si miros de frunze uscate…, ar spune poetul

Strugurii sunt cunoscuti de mii de ani drept fructul zeilor datorita calitatilor sale exceptionale atat nutritive, cat si curative ce ne uimesc si astazi. Denumiti de oamenii de stiinta polivitamine naturale, strugurii reprezinta unul dintre cele mai complete alimente.

O planta cu o istorie indelungata

De mii de ani, vita-de-vie si fructul ei simbolizeaza rodul, viata imbelsugata, sanatate si noroc. Primul viticultor al omenirii este considerat Noe, celebrul personaj biblic care dupa potop a cultivat vita-de -vie.

In mitologia multor popoare strugurii sunt un simbol al imortalitatii. Si in traditiile romanesti vița-de-vie este considerata ca avand un caracter sacru; unele legende romanesti leaga originea vinului de sangele ce s-a scurs din rana Mantuitorului. Sacralitatea vitei-de-vie si a vinului este insa anterioara crestinismului, acest fapt reiesind din modul de raportare la vin al dacilor, dar si din unele credinte ale romanilor din Moldova. Se spune ca, daca vrei sa ajungi la Porțile raiului, trebuie sa muncesti via 7 ani, fara sa te superi, nici sa rostesti cuvinte injurioase, indiferent de sacrificii, caci așa Dumnezeu iti iarta pacatele.

In Israelul antic, vita-de-vie era considerata de asemenea o planta sacra, fiind identificata in vechile traditii cu miticul arbore al vietii. Simbol al belsugului si bucuriei, ea a fost asemanata in traditia crestina cu sufletul omenesc care se trezeste si care, atunci cand, precum via, este lucrat cu daruire si atentie, ajunge sa ofere nenumarate roade: strugurii dulci ai cresterii spirituale si ai apropierii de Dumnezeu.

Textele evanghelice fac din vie un simbol al Imparatiei Cerurilor; Iisus afirma de altfel ca El este vita cea adevarata. Clement din Alexandria (150-220) fondatorul scolii teolegice din Alexandria spunea: „inteleg prin vie in sensul alegoric, pe Domnul cu care trebuie sa ne hranim, dar in urma unei munci de cultivare care se face prin lucrarea ratiunii”. O planta care a inspirat atat de mult arta si literatura, care a oferit atatea simboluri si a servit ca baza pentru numeroase alegorii, nu poate sa nu fie incarcata de valente aparte din punctul de vedere al regenerarii, fortificarii si intaririi sufletului, dar si a intregii fiinte.

Beneficii pentru sanatate

Albe, rubinii sau negre, boabele dulci de struguri sunt pline de apa pura care se apropie, prin componenta, de cele mai bune ape minerale. In sucul strugurilor sunt dizolvate microelemente care favorizeaza metabolismul (molibden, titan, rubidiu, cobalt, nichel, vanadiu, iod), altele care intaresc peretii vaselor sanguine si muschiul cardiac (potasiul, magneziul), iar fierul, prezent in cantitati mari, ajuta sa prevenim sau sa tratam anemia. Strugurii contin si vitaminele A, B1, B2, B6, PP, C, acizi grasi (malic, tartaric, succinic), taninuri, materii rasinoase si multe zaharuri. Valoarea energetica a 100g struguri este de 98kcal, din care se asimileaza in organism aproximativ 90%. Studiile medicale confirma faptul ca strugurele negru este unul dintre cele mai sanatoase fructe. El contine resveratrol – unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti; picnogenol – al doilea antioxidant exogen ca forta; licopen; luteina; bioflavonoide; acizi grasi omega 3 si 6; mangan; cupru; antocianide; acid elagic si melatonina.

Iata ce ne ofera compusii fitochimici din struguri:

Resveratrolul, antioxidantul vedeta, confera strugurilor negri o protectie antioxidanta excelenta, micsorand nivelul colesterolului total sangvin; poate avea actiune citostatica in cancerul de san, previne si combate eficient osteoporoza. Studiile stiintifice au mai aratat ca resveratrolul reduce nivelul peptidelor beta-amiloidale, responsabile pentru degenerarea tesuturilor cerebrale, de aceea consumul strugurilor negri este eficient in prevenirea maladiei Alzheimer, cat si in incetinirea progresului ei in cazul celor care sufera deja de aceasta boala.

Picnogenolii, al doilea antioxidant ca forta, prezenti in strugurii negri, impreuna cu vitaminele A, C si E au fost studiate in bolile degenerative cardiovasculare, in fragilitatea capilara si in insuficienta venoasa periferica. Picnogenolii previn si combat retinopatia (afectiune a retinei).

Licopenul, uimitorul colorant rosu, este o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal. Licopenul reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consuma frecvent struguri, unde pocesele de imbatranire celulara sunt incetinite. In consumul de licopen se pun mari sperante pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative.

Luteinea, are un puternic efect antioxodant ce se manifesta nu numai la nivelul aparatului vizual, dar si la nivelul altor organe, precum si in cadrul unor lanturi metabolice, putand fi utilizata cu rezultate bune de catre toti cei carora li s-a recomandat consumul de antioxidanti, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului de prostata etc. Efectul luteinei este amplificat de licopen, cu consecinte deosebite in scaderea colesterolului sangvin si incetinirea sau stoparea degenerarii maculare (afectiune ce include o varietate de boli de natura oftalmologica ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale).

Bioflavonoidele (quercitina, rutina, hesperidina etc.) au un efect sinergic cu vitamina C, avand o mare importanta in intarirea peretelui capilar. Ele cresc rezistenta capilarelor, reglandu-le permeabilitatea si se opun formarii varicelor si a hemoroizilor. De asemenea, bioflavonoidele au un efect antianginos, tonic cardiac, antiaterosclerotic de prima mana si antitrombotic. Bioflavonoidele preintampina ridarea si imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea si tineretea.

Acizii grasi omega 3 regularizeaza ciclul menstrual, diminueaza frecventa si intensitatea durerilor menstruale, iar acizii grasi omega 6 asigura buna functionare a sistemului nervos central.

Manganul este necesar structurii osoase normale si a cartilajului articular, este antialergic si un desensibilizant redutabil.

Cuprul contribuie la integritatea membranelor celulare, limiteaza formarea radicalilor liberi, creste apararea imuna, reduce simptomele artritei, mentine vasele arteriale curate (de ateroscleroza) si elastice.

Antocianinele reduc frecvența tuturor formelor de cancer, indiferent de localizare, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organism).

Acidul elagic este capabil sa neutralizeze actiunea substanțelor pro-carcinogene.

Melatonina reduce nivelul colesterolului, atenueaza efectele negative ale stresului, protejeaza impotriva bolilor cardiace degenerative, coboara nivelul colesterolului sangvin si este un factor antitumoral. Strugurele negru este printre putinele alimente ce contin cantitati importante de melatonina si lecitina.

Zaharurile prezente in bobul de strugure sunt usor asimilate din cauza ca sunt in majoritate monozaharide: glucoza si levuloza. In urma unui experiment interesant s-a constatat ca valorile substantelor azotoase, minerale si ale zaharului din struguri sunt comparabile și cu cele ale laptelui matern. Strugurii au un efect deosebit asupra aparatului digestiv, avand proprietati tonic aperitive, util in dispepsii, atonii gastrointestinale, hepatite si ascite.

Strugurii negri au efect diuretic, laxativ, uricozuric, coleretic, colecistokinetic, detoxifiant (Hg, Pb), hipocolesterolemiant, regenerator hepatic (in statusul posthepatitic), puternic calmant si de combatere a insomniilor.


Cura cu struguri si must de struguri

Proprietatile diuretice si depurative fac din struguri un adjuvant de mare pret in bolile amintite pana acum, cat si in bolile de piele, artrita, reumatism, guta si boli renale inclusiv litiaze (pietre). Cura de struguri este utila si datorita faptului ca are actiune de scadere a tensiunii arteriale si a colesterolului, recomandandu-se in obezitate si in avitaminoze.

Sunt indicate si curele cu must de struguri. Mustul imbunatateste, de asemenea, buna functionare a ficatului si a rinichilor; este folosit si ca regenerator al organismului, pentru continutul in lecitina, substanta extrem de importanta pentru sistemul nervos. De aceea mustul a fost denumit si lapte vegetal. Daca vrem sa folosim mustul ca medicament, trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie fermentat, pentru ca si-ar pierde mult din calitatile lui vindecatoare. Prin fermentare, cantitatea vitaminelor si cea a antioxidantilor scade, cu exceptia resveratrolului ce creste semnificativ, iar organismul va fi nevoit sa utilizeze o buna parte de alti antioxidanti pentru metabolizarea sau anihilarea efectelor alcoolului.

Este indicat ca in fiecare toamna sa facem o cura de struguri proaspeti, timp de 3-4 saptamani, consumand zilnic 1-2 kg struguri bine spalati: cate o treime luata cu o ora inainte de micul dejun si inainte de cele doua mese principale. In caz de obezitate, se recomanda ca din 10 zile sa se consume numai struguri timp de 2 zile.

Este insa necesar sa fim atenti la cantitatea de struguri pe care o consumam, deoarece supradoza poate afecta ficatul, care va prezenta stari de surmenaj.
- cura cu must din struguri de buna calitate dureaza 3-4 saptamani si consta din consumul a 3 pahare pe zi, din care jumatate din cantitate se ia dimineata, pe stomacul gol, iar restul la cele doua mese principale.
- sucul de agurida (din struguri necopti) se prepara prin diluare cu apa (200 g suc la 1 litru apa) si se foloseste la prepararea unor alimente sau ca bautura racoritoare.
Este indicat in angine, hemoptizie, stari febrile si stomatite. Prin siropare se utilizeaza ca diuretic, impotriva celulitei si a obezitatii, a scorbutului si a icterului.

Contraindicatii

Chiar daca este un fruct miraculos exista cateva contraindicatii in a realiza cura cu struguri: hipertensiunea grava, colita de fermentatie, diareea cronica, retentia de apa in tesuturi, problemele renale grave. Strugurii mancati in exces pot crea efect laxativ. Persoanele care sufera de diabet insulino-dependent nu pot urma o cura cu struguri, deoarece este mult prea bogata in zaharuri rapide.

Strugurii sunt un dar generos de la natura, noi trebuie doar sa-i folosim cu discernamant si consecventa pentru a avea o sanatate excelenta, frumusete, pofta de viata, buna dispozitie.

de Crenguța Roșu

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #36458

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Sfaturi pentru sanatate #38229

LAPTELE DE AUR

Aceasta Simpla Bautura iti poate Schimba Viata

De foarte mult timp, laptele a fost considerat o bautura miraculoasa cu beneficii extraordinare pentru sanatate. Insa combinatia pe care o vom prezenta mai jos nu este doar miraculoasa, ci magnifica.

Principalul ingredient din aceasta reteta este turmericul. Turmericul contine curcumina, polifenol identificat a fi componenta activa primara si care prezinta peste 150 de activitati potential terapeutice, ce includ beneficii antioxidante, anti-inflamatorii si anti-cancer.


Beneficii suplimentare:

Anti-inflamator, anti-oxidant, antiseptic, analgezic.
Stimuleaza imunitatea.
Anti-cancerigen.
Ajuta la mentinerea nivelului de colesterol.
Promoveaza sanatatea digestiva.
Detoxifiant pentru ficat.
Regleaza metabolismul si problemele cu greutatea.
Hipertensiune arteriala.
Memoria si functionarea creierului.
Diverse afectiuni ale pielii.
Tulburari neurologice.
Reduce trigliceridele

Adaugarea de piper negru si turmeric nu va face nimic altceva decat sa imbunatateasca biodisponibilitatea Curcumina este de 1.000 de ori mai puternica, ca urmare a combinatiei cu piperina, un compus ce se regaseste in piper. Deci, prin amestecarea turmericului cu piper negru, va creste absorbtia corpului de curcumina cu 2000%!

Modul de preparare al Laptelui de Aur

Pasul 1 Pasta de Turmeric si Piper

Ingrediente:

1/4 ceasca de praf de turmeric
1/2 lingurita de piper
1/2 ceasca de apa

Directii

Se amesteca foarte bine toate ingredientele intr-o tigaie la foc mic, pana cand se formeaza un sos omogen. Dupa ce s-a format un sos omogen, creste intensitatea focului, pana cand continutul se va forma ca o pasta groasa. Acest lucru nu-ti va lua mult timp, asa ca, imediat cum s-a transformat in pasta groasa, opreste focul, lasa continutul sa se raceasca, apoi pune-l intr-un borcan, si pastreaza-l in frigider.

Pasul 2: Laptele de Aur

Ingrediente :

1 cana de lapte de migdale (de canepa sau de nuca de cocos sunt, de asemenea, optiuni bune)
1 lingurita de ulei de nuca de cocos
1/4 lingurita de pasta de turmeric ( pe care tocmai ai facut-o – vezi mai sus)
1-2 lingurite de miere

Directii:

Combina toate ingredientele, cu exceptia mierei intr-o cratita, cu nivelul focului mediu. In timp ce se incalzeste, asigurati-va ca amestecati in mod constant si nu lasa amestecul sa fiarba.

Dupa ce s-a incalzit suficient, lasa-l putin sa se raceasca dupa care adauga miere dupa gust.

Turmeric Golden Milk Recipe



:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #38857

Ridichea neagră – medicament pentru tiroidă, ficat, piele și păr

Ridichea neagră poate fi utilizată pentru tratarea simptomelor obișnuite de gripă și răceală. Pentru a obține un tratament ingenios, se taie o ridiche în două, se pune puțin zahăr pe o jumătate, apoi se alătură cele două jumătăți și se lasă așa peste noapte. Sucul care va rezulta dimineața este un remediu excelent pentru tratarea infecțiilor sistemului respirator.



Îmbunătățește funcția ficatului
Ficatul este organul cel mai important al corpului nostru, datorită rolului detoxifiant. Iar ridichea neagră poate ajuta în mare măsură la stimularea funcțiilor hepatice pentru a elimina complet toate toxinele și deșeurile nocive. Carnea acestei legume conține foarte multe vitamine, mai ales din complexul B, precum și vitamina C.

Ridichea neagră este de asemenea o sursă fabuloasă de magneziu, calciu și alte minerale, prin care facilitează fluxul bilei și menține sistemul nostru intern sănătos. Pentru a avea un ficat sănătos, este așadar nevoie să includem mai multă ridiche neagră în dieta de zi cu zi.

Adjuvant în hipertiroidism
Excesul de hormoni tiroidieni secretați de glanda tiroidă denumit în termeni medicali hipertiroidism poate fi reglat cu ajutorul acestei legume. Ridichea neagră conține un compus de sulf numit "raphanin", care joacă un rol-cheie în reglementarea secreției glandelor tiroide. Prin urmare, consumul regulat de ridiche neagră poate ajuta la prevenirea și tratarea hipertiroidiei.

Beneficii pentru piele
Sucul de ridiche neagră este un detoxifiant veritabil. Și un organism curat este primul lucru de care avem nevoie pentru a o piele strălucitoare, fină și lipsită de imperfecțiuni. Un sânge plin de impurități se reflectă cel mai bine în aspectul pielii. Ridichea neagră poate fi de mare ajutor în acest caz, ea fiind o sursă bogata de vitamine din complexul B, zinc și fosfor, prin care acționează ca un purificator sangvin eficient în eliminarea a tot felul de toxine, precum și a deșeurilor dăunătoare. Ca rezultat, îmbunătățirea sănătății generale a pielii se poate obține prin consumul regulat de ridiche neagră și suc de ridiche neagră.

Ridichea neagră conține o mulțime de antioxidanti naturali, un nivel ridicat de vitamina C prin care combate procesul de îmbătrânire, punctele negre, infecțiile pielii, petele, acneele și urmele de acnee lăsate pe față. Aceste efecte se datorează în special proprietăților anti-oxidare ale aceste legume. Se poate aplica direct suc de ridiche neagră extern, pe locurile afectate.

Reduce semnificativ căderea părului
Ridichea neagră este unul din multe alte legume condimentate care pot ajuta la combaterea căderii părului. Un pahar de suc de ridiche neagră pe zi poate stimula circulația de la nivelul scalpului, întărirea firului de păr și creșterea lui. Mai mult, ridichea neagră ajută la reducerea grăsimii excesive a părului dar și a uscăciunii pielii. Sucul de ridiche neagră ajută la controlul secreției de sebum și dă părului un aspect lucios și ferm.

Rețetă împotriva căderii părului - Se rade o ridiche neagră și se pune la fiert cu 2 pahare de apă, timp de 30 de minute. Se lasă la răcit, apoi se adaugă un gălbenuș. Se aplică acest amestec pe păr și se înfășoară capul cu un prosop pentru 2 ore, apoi se spală normal.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana, Mona si Dan, Florin Yry

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #39167

Adaug inca doua informatii utile;

Controlați-vă trigliceridele!


Dr. Cristina Isar, Medic de familie

Când începem prevenția bolilor cardiovasculare (BCV)?
Medicii vorbesc de măsuri pentru împiedicarea apariției respectiv, pentru evitarea complicațiilor bolilor cardiovasculare (BCV).

Întrucât ateroscleroza (cauza principală a bolilor cardiovasculare) este un proces progresiv, pe tot parcursul vieții, dobândirea de comportamente sănătoase pentru prevenția BCV ar trebui să înceapă cât mai repede cu putință (prin alimentația corectă a gravidei, sugarului și copilului mic). Părinții sunt modele importante pentru copiii lor, de aceea în familie se învață nu numai codul manierelor elegante, dar și ABC-ul unui stil sănătos de viață! (dieta sănătoasă, mișcarea, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool).

Evaluarea riscului cardiovascular (RCV)
O serie de factori, unii nemodificabili (de exemplu, vârsta, sexul), alții modificabili (de exemplu, fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat etc) favorizează progresia aterosclerozei și cresc riscul de apariție a BCV. Mai mulți factori de risc prezenți concomitent acționează împreună și sporesc șansele de apariție a BCV; dar și factorii de risc unici, de exemplu valori foarte înalte ale colesterolului, cresc RCV.

Evaluarea RCV la persoanele sănătoase are rolul de a determina nivelul total de risc (dat de prezența tuturor factorilor de risc - RCV total) și de a iniția, după caz, modificarea riscului prin măsuri de schimbare a comportamentelor nesănătoase, însoțite sau nu, de tratamente medicamentoase. Examenul de evaluare a RCV presupune:

- un set de întrebări (vârstă, fumat, sedentarism, boli cardiovasculare la rudele de gradul întâi)
- măsurători (greutate, înălțime, circumferință abdominală, indicele de masă corporală, tensiunea arterială)
- un set minimal de analize de sânge (colesterol - total, LDL, HDL, non-HDL, trigliceride, glicemie, creatinină); analizele se fac pe stomacul gol, cel mai bine după o pauză de 10-12 ore de la ultima masă, având în vedere că mâncarea influențează concentrația în sânge a substanțelor de mai sus.

Medicii de familie din România cuantifică RCV total cu ajutorul diagramelor SCORE (riscul de deces prin BCV în următorii 10 ani). Se consideră că un risc SCORE ≥ 10% = risc foarte înalt, între 5-10%= risc înalt, între 1-5%= risc moderat și < 1% = risc mic.

Cu cât nivelul calculat de risc al unei persoane este mai mare, cu atât intensitatea măsurilor preventive trebuie sporită.

Persoanele care au deja simptome/ semne de BCV, diabet zaharat, boală renală cronică sau nivele foarte înalte ale factorilor de risc individuali sunt considerate la RCV foarte înalt/ înalt și necesită măsuri intensive de prevenție pentru evitarea progresiei aterosclerozei precum și evitarea complicațiilor.

La aflarea rezultatelor analizelor, medicul de familie vă va comunica rezultatele evaluării: nivelul RCV total, factorii de risc necesari a fi modificați (fumatul, hipertensiunea arterială - HTA, supraponderea/obezitatea, creșterea colesterolului LDL - rău, a trigliceridelor, glicemiei, scăderea colesterolului HDL - bun, sindromul metabolic, suspiciunea de diabet zaharat etc) și vă va informa cu privire la măsurile necesare a fi aplicate pentru reducerea RCV total: modificări ale stilului de viață (renunțarea la fumat, modificări dietetice, mișcare), tratamente medicamentoase disponibile (antihipertensive, pentru controlul diabetului, nivelului de colesterol şi de trigliceride etc) precum și nevoia de a vă implica în măsurarea din când în când, după caz, a unora dintre parametri (greutate, tensiune arterială, glicemie, colesterol, trigliceride etc).

Ulterior, împreună cu medicul, puteți stabili un plan de măsuri preventive (revizuibil periodic) în funcție de obiectivele pe care vi le propuneți (vezi tabelul de mai jos):



Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Diabet, nutriţie şi boli metabolice



Trigliceridele sunt grăsimi formate din diferite tipuri de acizi graşi. Se găsesc în sânge şi în ţesutul gras din corpul uman.

Trigliceridele provin fie din alimente, fie sunt produse de organism. Când se acumulează în exces în țesutul gras apare obezitatea. În sânge ele circulă împreună cu colesterolul, furnizând energie țesuturilor.

Concentrația normală a trigliceridelor în sânge este sub 150 mg/dl. Valori mai mari sunt caracteristice unei boli metabolice numite hipertrigliceridemie.

Cauzele hipertrigliceridemiei sunt fie alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi și dulciuri, la care se adaugă excesul de alcool, fie creșterea sintezei lor în ficat ca urmare a unei zestre genetice defectuoase. Adesea sunt prezente ambele cauze.

Creșterea trigliceridelor peste 150 mg/dl este prezentă la aproximativ 30-40% din populația adultă a României*. Ea se asociază frecvent cu obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială și scăderea valorii colesterolului bun (colesterolul HDL). Această situație se numește sindrom metabolic și este considerat ca un factor de risc major pentru apariția bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, ateroscleroza arterelor carotide, arteriopatie obliterantă periferică etc.). Dacă valoarea trigliceridelor crește peste 500-1000 mg/dl există riscul de apariție a pancreatitei acute care este o boală foarte gravă.

Datorită acestor riscuri se recomandă ca în cadrul controalelor obișnuite de sănătate să fie determinate și trigliceridele. Dacă se depistează valori peste 150mg/dl sunt necesare recomandări specifice din partea medicului, după cum urmează:

Un stil de viață sănătos caracterizat prin alimentație săracă în grăsimi, în dulciuri și fără excese alcoolice sau chiar renunțarea la alcool. Se adaugă în schimb creșterea nivelului de activitate fizică zilnică (de intensitate moderată).
Dacă prin aceste măsuri trigliceridele nu scad sub 150mg/dl este nevoie ca, sub îndrumarea medicului, să se urmeze un tratament de lungă durată cu diverse clase de medicamente care normalizează trigliceridele (medicamente de tip fibrați sau omega-3).

În concluzie:
  • Creșterea trigliceridelor peste nivelul de 150 mg/dl reprezintă un risc pentru bolile cardiovasculare și pancreatită acută.
  • Solicitați determinarea trigliceridelor în cadrul analizelor curente. Dacă valorile sunt peste 150 mg/dl este nevoie de tratament specific.
NU UITAȚI! TRIGLICERIDELE MARI VĂ AMENINȚĂ SĂNĂTATEA. CONTROLATI-LE!
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6739
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Sfaturi pentru sanatate #39950

Remediu contra tusei si racelii.

Home Made Cold and Flu Remedy




Există numeroase remedii naturiste împotriva răcelii sau tusei şi acestea ne amintesc uneori de leacurile bunicii din copilăria noastră. Multe dintre ele sunt reţete originale care au în componenţă ingrediente naturale. Reţeta prezentată în aceste imagini este foarte uşor de preparat iar rezultatul este cu totul surprinzător.

Atunci când tusea nu ne dă pace mergem direct la farmacie pentru a cumpăra medicamente care să ne ajute în această afecţiune fără să ştim că există şi remedii la îndemâna tuturor şi fără costuri prea mari.

Reţeta prezentată în aceste imagini este ideală pentru durerile de gât şi pentru calmarea acceselor de tuse:

1 cană de zahăr;
1/2 cană de apă;
1 lingură de suc de lămâie;
1 lingură de miere;
1/2 linguriţă de ghimbir;
1/4 linguriţă de cuişoare.

Aceste ingrediente se fierb până când se obţine un sirop maroniu destul de consistent. Pe o tavă se aşează hârtie de copt şi se picură cu lingura “bobiţe” din siropul rezultat. Dacă ne este mai uşor, aceste “bobiţe” pot fi puse şi cu ajutorul unui şpriţ. Peste ele se presară zahăr pudră pentru a nu mai fi lipicioase şi se pot păstra foarte bine într-o cutie cu capac.

La nevoie se ia una din bombonelele pentru tuse, se pune într-o cană cu apă fierbinte, se amesteca până la dizolvarea completă şi se bea. Simplu şi eficient!
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #39951

Credem noi ca merita sa vizitati acest blog!
:)
Gemoterapia, o metodă eficientă pentru detoxifierea organismului
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6739
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #40436

8 alimente care devin toxice daca le reincalziti

Unele alimente isi schimba compozitia si isi pierd proprietatile nutritive, multe dintre ele devenind toxice daca sunt reincalzite.

Ciupercile
Ciupercile sunt cel mai bune pentru organism atunci cand sunt consumate imediat dupa preparare, iar in cazul in care raman neconsumate, cel mai bine ar fi sa le mancam reci. Acest lucru este valabil si in cazul in care au fost preparate supe sau mancaruri ce contin ciuperci. Atunci cand sunt reincalzite, ciupercile isi schimba compozitia de proteine si implicit gustul. Datorita schimbarii acestor compozitii pot sa apara o varietate de probleme digestive (balonari, crampe abdominale, diaree), iar beneficiile lor asupra sanatatii vor fi practic inexistente.

Carnea de pui
La fel ca ciupercile, carnea reincalzita isi schimba compozitia proteinelor. Prin urmare, nu este recomandabila o reincalzire la temperaturi ridicate, a carnii de pui care contine mai multe proteine decat carnea rosie. Daca esti consumator de carne, mai bine o mananci rece decat sa o reincalzesti.

Cartoful
Cartoful este un aliment extrem de nutritiv pe care nu ar trebui sa il reincalzim pentru ca isi va pierde din proprietati, devenind chiar toxic. Manânca-l imediat dupa preparare sau chiar rece – atunci acesta are cel mai mare procent de amidon care iti va da acel sentiment de satietate pentru mai mult timp.

Spanacul
Spanacul este un aliment cu un procent ridicat de nitrati, care in momentul reincalzirii se transforma in nitriti. Acestea sunt potential cancerigeni pentru corpul uman. Asadar cel mai indicat ar fi sa mancati o mancare de spanac imediat dupa ce a fost facuta, pentru a va bucura de beneficiile spanacului.

Sfecla
In acelasi fel se procedeaza si cu sfecla. Aceasta contine nitrati , iar in momentul in care vor fi reincalziti, se vor transfoma in nitriti.

Telina si morcovul
Telina, una dintre cele mai frecvent utilizate legume la prepararea supelor, trebuie intotdeauna scoasa din supe dupa ce a fost gatitat, impreuna cu morcovii, sau trebuie mancate proaspat preparate. De asemenea, aceste doua legume contin nitrati. Puteti reincalzi supa daca scoateti din ea telina si morcovii.

Oua
Ouale sunt alimentele cu cel mai mare risc in momentul in care sunt reincalzite, intrucat acestea vor deveni toxice in momentul reincalzirii la temperaturi ridicate. Nu se aplica produselor alimentare in cazul in care ouale sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se refera la felurile de mâncare in care sunt implicate oua fierte sau prajite.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #40439

:woohoo: :woohoo: :woohoo: Aoleu ! Pai, atunci ce sa facem ?

Adio, mancare calda ?! :ohmy: Cati dintre noi preparam mancare doar pentru o masa ?

La ce bun mai avem frigider ?

Unele sfaturi mai mult strica , decat sa ajute. B)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6739
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.