Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Sfaturi pentru sanatate

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28146

6 reguli care te ajută să ai mai multă energie şi să alungi oboseala

Ai o viaţă agitată şi ţi se pare că nu mai ai energia necesară pentru toate activităţile. Mai mult, nici nu mai reuşeşti să te odihneşti bine pentru a-ţi recăpăta forţele din nou. Află de la Dr. Oz cum să te revigorezi!

Multiplele activităţi zilnice, căldura insuportabilă, alimentaţia dezechilibrată şi lipsa unui program corect de somn sunt câteva dintre motivele pentru care te simţi complet lipsită de energie la finalul zilei. De asemenea, oboseala se acumulează în fiecare zi şi nu mai reuşeşti să te simţi odihnită dimineaţa la prima oră. Ca să scapi de aceste stări de sfârşeală şi să te energizezi este bine să urmezi câteva reguli esenţiale recomandate de celebrul Dr. Oz.

Cele şase reguli ca să fii energică şi să alungi oboseala

1. Mănâncă la cel puţin o oră după ce te-ai trezit
Nu amâna micul dejun până ajungi la birou, ci organizează-te în aşa fel încât să mănânci înainte de a pleca de acasă. Dr. Oz susţine că este esenţial să mănânci dimineaţa, deoarece în caz contrar te vei confrunta cu o senzaţie intensă de foame pe tot parcursul zilei şi vei fi tentată să consumi cantităţi mai mari de alimente.


2. Recunoaşte că stresul te face să alegi alimente hipercalorice
Rutina în alergătură de dimineaţă când te trezeşti prea târziu, sari peste micul dejun şi înfrunţi traficul din oraş determină creşterea nivelului de stres. Odată cu acest lucru va creşte şi nivelul cortizolului (hormonul stresului) care poate să favorizeze consumul exagerat de alimente.


3. Pune pe farfurie carbohidraţi, proteine şi grăsimi
Dr. Oz reomandă să alegi carbohidraţii bogaţi în fibre şi apă (de exemplu un terci de ovăz), deoarece vor asigura o senzaţie intensă de saţietate. De asemenea, proteinele îţi ţin de foame o perioadă mai lungă de timp şi te împiedică să alegi alimente nesănătoase. Grăsimile bune, cum ar fi nucile, avocado, somonul, tonul, uleiul de măsline hrănesc creierul şi ajută la o mai bună concentrare.

Un exemplu de mic dejun echilibrat este un bol mic cu terci de ovăz cu o jumătate de banană, câteva merişoare uscate şi câteva nuci crude. Toate acestea trebuie urmate de un ou fiert tare. La două ore după ce ai luat micul dejun poţi să mănânci un măr şi o felie de brânză, ca gustare. La masa de prânz trebuie să alegi o salată de crudităţi pe care să o combini cu mâncăruri gătite cât mai simplu.


4. Mănâncă porţii mici, dar dese
Modul în care distribui caloriile pe parcursul unei zilei afectează colesterolul, glicemia, cortizolul, starea de spirit, energia şi silueta. Un consum exagerat de alimente la o singură masă poate să inducă o senzaţie accentuată de somnolenţă şi oboseală. Dr. Oz recomandă să consumi porţii mici de mâncare şi să măreşti frecvenţa meselor, în defavoarea meselor copioase.


5. Stabileşte un program corect de somn
Un somn odihnitor pe parcursul nopţii te ajută să rezişti mai uşor diverselor tentaţii culinare. Dacă nu te odihneşti noaptea, organismul este predispus unui consum exagerat de alimente, deoarece vei simţi mai intens senzaţia de foame.


6. Fă mişcare!
Activitatea fizică stimulează capacitatea de concentrare şi înlătură senzaţia de oboseală. Mai mult, cercetările arată că persoanele care fac mişcare măcar 30 de minute pe zi au un somn mai odihnitor în comparaţie cu cele sedentare. (foto: iStockphoto)


MAI MULT DESPRE: oboseala, energie, Dr Oz, mehmet oz
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan. Motiv: corectare de redactare
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28158

Semintele de dovleac - un aliment util

Cultivarea dovlecilor s-a raspandit pe glob cand exploratorii europeni, intorcandu-se din calatoriile lor au adus multe din bogatiile agricole ale Lumii Noi. Dovlecii si semintele lor erau o mancare pretuita de indienii de pe continetul american, datorita proprietatilor lor medicinale si alimentare.

O mare parte din dietologi pun semintele de dovleac pe primul loc in tabelul produselor alimentare deoarece contin 36-50% grasimi, vitamine si microelemente. Insa, de-a lungul timpului, semintele de dovleac s-au dovedit a fi si un medicament natural pretios.

Inflamatia cailor tractului urinar si afectiunile prostatei se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale aparatului renal care pot fi ameliorate sau chiar tratate consumand zilnic seminte crude de dovleac. Bolile precum litiaza renala, infectiile genitale sau disuria (tulburarile de eliminare a urinei) favorizeaza aparitia acestor afectiuni.

Ce beneficii ne aduc semintele de dovleac?
Semintele de dovleac sunt cunoscute in medicina traditionala ca un bun remediu in tratarea afectiunilor vezicii urinare si ale prostatei, avand efecte benefice in tratarea cistitelor cronice si a inflamatiilor de la acest nivel. Ajuta la o mai buna functionare a rinichilor atat la barbat cat si la femeie, au un efect pozitiv asupra vezicii urinare iritate si amelioreaza incontinenta urinara, previn prostatita, fortifica miocardul (muschiul cardiac) si rinichii, ajuta la cresterea parului si elimina metalele grele din organism.

Uleiul din seminte de dovleac, presat la rece, are o culoare inchisa. Consumat regulat reface elasticitatea prostatei fiind eficient si in cresterea potentei la barbati. Poate fi utilizat indiferent de varsta, consumat ca atare sau adaugat in salate sau alte feluri de mancare, insa nu se fierbe odata cu alimentele ci se adauga la sfarsit, in farfurie.

Ce contin semintele de dovleac?
O ceasca de seminte de dovleac ne aduce 46% magneziu, 28% fier, 24% cupru, 17% proteine, 17 % zinc din necesarul zilnic
Magneziul impiedica formarea calculilor biliari si renali, contribuie la formarea si mentinerea unei danturi sanatoase si intretine sanatatea oaselor, intarzie imbatranirea, ajuta la buna functionare a creierului si a muschiului cardiac.
Carenta de magneziu se manifesta prin emotivitate crescuta, dureri de cap, senzatia de lipsa de aer, oboseala ochilor, diferite reactii alergice.
Fierul previne si trateaza anemiile, asigura asimilarea vitaminelor din complexul B preluate prin alimentatie, asigura nutritia mucoaselor si a pielii, are rol in dezvoltarea intelectuala in special la copii, stimuleaza imunitatea si activitatea musculara.
Cuprul intervine in metabolismul calciului si al fosforului, regleaza functiile hipofizei, ale tiroidei, ale gonadelor si stimuleaza suprarenalele, favorizeaza absorbtia vitaminei C.
Zincul intrervine in apararea organismului impotriva infectiilor virale, bacteriene sau micotice, ajuta la cresterea si dezvoltarea organelor reoroducatoare, stimuleza sistemul nervos, este antidepresiv, mentine tonusul muscular.

Cum se consuma semintele de dovleac?
· Se pot consuma ca atare, cantitatea minima pentru un adult fiind de 25 gr/zi,
· sub forma de ulei presat la rece (care se poate procura din magazinele naturiste), adaugat in salate
· se poate prepara un "lapte"din seminte de dovleac: se macina 100gr de seminte si se adauga 3 cani de apa clocotita amestecandu-se continutul. Dupa racire, se strecoara si se bea lichidul obtinut pe parcursul zilei, inainte de mesele principale.

SURSA

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28242

5 probleme provocate de consum.....

Toţi medicii sunt de acord cu faptul că un consum exagerat de carne poate să aibă repercusiuni grave asupra sănătăţii. Află care sunt cele mai frecvente probleme care apar atunci când faci abuz de carne.



Ce înseamnă un consum exagerat de carne?

Părerile specialiştilor sunt împărţite, o parte dintre aceştia considerând că nu trebuie să depăşim 2 porţii de carne pe săptămână, o altă parte care spun că putem să mâncăm carne de 3-5 ori pe săptămână şi o a treia categorie care susţine că organismul uman nu are nevoie de carne. Important este să stabileşti singură ce este bine şi ce nu este bine pentru organismul tău, observând efectele pe propria ta piele.

Un alt lucru de care trebuie să ţii cont este acela de a prepara carnea într-un mod cât mai sănătos, evitând în special prăjelile şi asocierea ei cu alimente/sosuri bogate în grăsimi. De asemenea, dacă ai constatat că anumite asocieri dintre carne şi alimente bogate în amidon (cartofi, paste, pâine) îţi cauzează arsuri, balonare sau alte simptome digestive deranjante este de preferat să ţii minte şi să le consumi foarte rar.

Dacă nu eşti un mare fac al cărnii, poţi să consumi carne o dată pe săptămână şi să îţi construieşti un meniu diversificat din care să nu lipsească leguminoasele (năut, linte, mazăre, fasole boabe), legumele şi cerealele integrale care sunt o sursă importantă de proteine vegetale.

Dacă eşti în categoria vegetarienilor şi nu consumi deloc carne trebuie să ai grijă ca să incluzi în alimentaţia ta produse care conţin proteine vegetale cum ar fi leguminoase, quinoa, amarant, orz verde, algele marine, seminţe de floarea soarelui, seminţe de cânepă, spirulina, chlorella, germenii de lucernă), soia, hrişca, ovăzul, avocado şi nuci. De asemenea, un consum variat de legume şi fructe îţi va asigura un aport însemnat de vitamine şi minerale.

Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic poţi să consumi carne de maxim 3-5 ori pe săptămână, peşte gras de minim 2 ori, iar mezeluri ocazional. O porţie de carne înseamnă 150 de grame sau o jumătate de piept sau 50 de grame de mezeluri uscate. Dacă depăşeşti aceste cantităţi, carnea poate să provoace diverse probleme în organism.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme cauzate de consumul excesiv de carne, după cum precizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic în cartea sa "Sănătatea are gust":

1. Are un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi colesterol
Potrivit specialistului, conţinutul de colesterol din carne variază între 45-80 miligrame la 100 de grame şi ajunge până la 150-350 miligrame la 100 de grame în ficat, care ar trebuie consumat rar de către persoanele care au hipercolesterolemie, diabet sau boli de inimă. Un truc ca să reduci cantitatea de colesterol: deoarece grăsimea nu se infiltrează în carne este uşor de înlăturat înainte de a fi gătită.

2. Deoarece este consumată în special sub formă de mezeluri, carnea poate să crească riscul de obezitate şi boli de inimă
Mezelurile au un conţinut caloric ridicat determinat de prezenţa grăsimii, dar şi a amidonului. Dacă sunt consumate în cantităţi ridicate, mezelurile favorizează creşterea în greutate, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului. Potrivit specialistului, consumul de mezeluri trebuie să fie ocazional, nu mai mult de 50-60 grame o porţie şi fără să fie asociat la aceeaşi masă cu brânzeturi şi alte cărnuri.

3. Prezintă risc de contaminare cu paraziţi şi germeni
Carnea trebuie preparată bine înainte de a fi consumată, deoarece numai astfel bacteriile, paraziţii şi virusurile sunt distruse în totalitate.

4. Excesul de carne roşie creşte riscul de cancer
Un consum optim înseamnă 500 grame pe săptămână, potrivit specialistului. Cercetările ştiinţifice arată că marii consumatori de carne roşie (de 10-15 ori peste cantitatea recomandată) au un risc dublu de apariţie a cancerului la colon.

5. Constipă şi creează acid
Dacă se face abuz de carne şi se omit alimentele din celelalte categorii alimentare (legume, fructe, cereale integrale) poţi să ai probleme cu constipaţia. De asemenea, în procesul de digerare a cărnii se produce amoniacul, cu efect acidifiant asupra ţesuturilor, avertizează medicul Mihaela Bilic care susţine că în cantităţi mari acesta nu poate fi eliminat de către rinichi şi afectează întregul organism.
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28257

De ce urâm ziua de luni şi de ce suntem obosiţi până miercuri


Cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago au realizat un studiu care arată de ce ziua de luni provoacă stări de oboseală după un weekend odihnitor şi de ce lunea este o zi dificilă la locul de muncă, scrie Daily Mail.

Potrivit studiului, prea mult somn în weekend aduce un început de săptămână dificil, multe persoane fiind obosite până miercuri. Simptomele stării de lene care apare deseori luni dimineaţa după un weekend în care se doarme mai mult decât în timpul săptămânii sunt memoria slăbită şi lipsa reacţiilor.

Modificarea perioadelor de somn ar putea să creeze predispoziţie pentru îngrăşare, ţigări şi cafeină, susţin cercetătorii.

Persoanelor care au participat la studiu li s-a cerut să apese un buton când pe un ecran apare o ţintă. Rezultatele arată că aproape toate persoanele au fost mai încete dimineaţa decât seara.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28286

Beneficiile fructelor si legumelor de vara


Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare.

Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate.

Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros.

Pepene verde

Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor.

Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate.

Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6, beta-caroten, tiamina si potasiu. Pepenele pe care il cumparati trebuie sa fie tare si simetric, sa nu aiba taieturi sau urme de lovituri. Acesta ar trebui sa fie greu pentru dimensiunea sa si sa aiba pete galbene pe partea in care a stat pe pamant.

Este recomandat ca inainte de a fi servit, coaja pepenelelui verde sa fie spalata si uscata. Pepenele verde va fi pastrat la temperatura camerei. Daca a fost tinut la temperaturi scazute in supermarket, se va face acest lucru si la domiciliu.

Pere


Perele nu sunt la fel de gustoase ca merele, dar contin mai multe fibre decat acestea din urma, un nivel comparabil de vitamina C, putine calorii si carbohidrati. Cand alegeti perele dintr-un magazin de fructe, asigurati-va ca acestea au un parfum placut si consistenta moale.

Ananas si mango


Ananasul este o fructa specifica sezonului calduros, are o textura densa, este bogat in vitamine, enzime si antioxidanti. Ananasul are efect antiinflamator, protejeaza impotriva cancerului de colon, degenerescenta maculara si artrita.

Mango este un fruct care are efect racoros, in mod natural, asupra organismului, cu un continut important de vitamina A, C si betacaroten, ce poate ajuta la prevenirea cancerului si sustine sanatatea pielii.

Piersici


In timpul verii, pietele sunt pline cu piersici proaspete. Bucati din acestea pot fi amestecate cu iaurt sau cereale la micul dejun, pot fi adaugate in compozitia unei placinte sau tarte, pot face parte din compozitia felurilor principale de mancare ori pot fi consumate simple, chiar daca zeama acestora se va scurge pe buzele dumneavoastra.

Cu exceptia aromei uimitoare, piersicile sunt bogate in vitamina A, C si potasiu, sunt o sursa importanta de antioxidanti, betacaroten (cel care le ofera culoarea galbena) si de flavonoide, care poate ajuta la incetinirea procesului imbatranirii, reducand riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

In plus, fiecare piersica are doar 60 de calorii si este bogata in fibre. Alegeti piersicile parfumate si evitati-le pe cele foarte moi. Culoarea rosie nu inseamna neaparat ca piersica este foarte coapta, aceasta fiind specifica doar anumitor soiuri. Evitati piersicile verzi sau foarte tari. Daca piersicile mai au nevoie sa se coaca, dupa ce le-ati achizitionat, asezati-le intr-un singur strat pe bufet si lasati-le o zi sau doua la temperatura camerei. Odata coapte, le puteti introduce in frigider unde isi vor pastra prospetimea aproximativ o saptamana.

Ciresele


Fie ca le preferati dulci sau acre, cu siguranta ciresele proaspete se numara printre fructele dumneavoastra preferate. Ciresele dulci sau amare se gasesc mai ales in stare proaspata, in timp ce visinele pot fi gasite si in stare congelata, conservata sau uscata in supermarketuri.

Ciresele au un nivel ridicat de antioxidanti: antocianide care sprijina activitatea antioxidantilor si quercetina care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Acesta sunt si o sursa buna de fibre, potasiu, vitaminele A si C. Visinele sau ciresele amare pot fi folosite pentru compoturi, dulceturi sau placinte.

Alegeti ciresele carnoase, ferme si stralucitoare, care nu sunt lovite sau moi. Apoi depozitati-le proaspete in frigider, cat mai rapid dupa cumparare.

Caise


Cand sunt foarte coapte, caisele au o aroma incomparabila. Acestea sunt moi, usor de digerat, intrucat fibrele lor insolubile sunt partial transformate in pectina, o fibra solubila pe care intestinul o agreaza.

Acest fruct, fie fiert sau proaspat, ofera organismului cantitati substantiale de vitamina A sau betacaroten (intre 1000 si 1500 ug/100g). In organism, acest antioxidant pretios este convertit in vitamina A, cea care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, a vederii pe timp de noapte si sprijina capacitatea naturala de aparare a organismului. Nu ratati consumul de caise, pe timp de vara!

Zmeura


Suculenta, dulce si racoroasa, zmeura delicioasa poate fi introdusa in dieta zilnica, atat proaspata, cat si in compozitia a diferite deserturi. Zmeura este bogata in fibre, dintre care unele sunt solubile - sub forma de pectina care ajuta la scaderea colesterolului, fiind o sursa excelenta de vitamina C. Culoarea rosie a zmeurei este oferita de nivelul crescut de antociani (antioxidanti).

Consumati fuctele viu colorate, cu aspect carnos, intrucat zmeura nu va continua sa se mai coaca odata ce a fost culeasa. Nu cumparati fructe de padure care au fost culese prea devreme, intrucat gustul acestora va fi acru. Ca si toate fructele de padure, zmeura va mucegai usor, fiind fragila si perisabila. Poate fi pastrata in frigider si se va utiliza in termen de maxim 2 zile. Pentru a spala zmeura, pulverizati usor peste ea apa (jetul de apa de la robinet o poate zdrobi).


Mure


Murele sunt fructe zemoase, care au forma unei grupari de boabe mici, care cresc in tufe sau vita de vie, cataratoare. Consumul de mure ofera organismului multiple beneficii nutritive.

Gratie lor, organismul poate lupta impotriva infectiilor si bolilor. Murele sunt, de obicei, folosite sub forma de topping pentru inghetate, iaurturi, deserturi, fac parte din compozitia sucurilor de fructe si a gemurilor tartinabile, dar pot fi mancate si proaspete.

Porumb


Chiar daca este disponibil in comert tot timpul anului, porumbul trebuie consumat mai ales proaspat, vara. Puteti sa va bucurati de el, indiferent ca va fi fiert sau copt. Desi poate fi considerat o leguma, porumbul face parte din categoria cerealelor. Ca si alte cereale integrale, este bogat in carbohidrati complecsi.

Porumbul contine proteine si fibre, potasiu si vitamina C, dar si o varietate de minerale. Cumparati stiuletele de porumb acoperit cu frunze, care protejeaza boabele de aerul uscat si care ofera informatii importante legate de prospetimea acestuia. Daca porumbul are frunzele verzi si umede, este proaspat. Matasea din varful stiuletelui trebuie sa fie maro inchis (in caz contrar este un indiciu ca porumbul a fost cules prea devreme).

Consumati porumbul imediat dupa ce l-ati curatat de frunze, pentru a nu se usca si nu-l pastrati la caldura excesiva. Dintr-un stiulete de porumb mediu poate rezulta aproximativ 1/2 cana de boabe proaspete. Cu cat mancati porumbul mai devreme, cu atat va fi mai dulce, intrucat zaharul pe care il contine se va converti in amidon imediat ce este cules. Daca nu il veti consuma rapid, pastrati-l la frigider, acoperit de propriile frunze, intr-o punga de plastic si fierbeti-l in maxim 2 zile.

Avocado si vinete


Fructele de avocado au un continut ridicat de grasimi bune pentru organism si sunt o sursa importanta de potasiu, vitaminele C, B6, acid folic, tiamina, niacina si magneziu. Acesta ajuta la absorbtia carotenoizilor sanatosi.

Desi se poate crede ca vinetele ar avea doar culoarea violeta, acestea au o varietate de culori, de la alb-transparent la verde. Vinetele au un nivel ridicat de fitonutrienti si fibre.


Castraveti


Doar gandul la castraveti, ofera o senzatie de prospetime si racoare. Acestia contin 95% apa: o ceasca cu felii de castravete potoleste setea in aceeasi proportie ca si un pahar de apa. Exista diverse soiuri de castraveti. Leguma poate furniza oricui o consuma, cantitati reduse de fibre, minerale si vitamine.

Indiferent de tipul de castravete pe care il alegeti, asigurati-va ca acesta este ferm si greu, pentru dimensiunea lui. Evitati castravetii care au pete galbene sau care sunt moi, uscati la capete (semne de depozitare necorescpunzatoare). Pastrati castravetii intr-o punga de plastic ventilata, in lada de la frigider.

Fasole verde


Vara este sezonul fasolei de culoare verde, momentul oportun pentru a va bucura de prospetimea acestei legume, de a aprecia aroma sa reala. Aceasta poate fi preparata mai repede decat va imaginati, intrucat fierbe rapid. Puteti sa o puneti pur si simplu la abur si sa adaugati peste ea putina crema de smantana, iar in acest fel puteti sa va bucurati de toti nutrientii ei:

calorii reduse - 24 kcal la 100 g
fibre moi usor de digerat
fitoconstituenti care protejeaza celulele, cum ar fi flavonoidele, saponinele (care reduc riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer)
o diversitate de vitamine, in special vitamina C (10 mg) si vitamine din grupul B (B9, acid folic).

Rosii


Cunoscute sub denumirea de "marul dragostei", tomatele de vara sunt demne de acest nume. Sunt pline de substante nutritive, incarcate cu o aroma deosebita - de ce sa nu le iubiti? O rosie proaspata de dimensiune medie este o sursa excelenta de vitaminele A si C.

Rosiile de sezon contin de doua ori mai multa vitamina C decat cele care sunt disponibile in alte perioade ale anului. Rosiile contin licopen si carotenoide, care ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de prostata.

Rosiile cherry sunt delicioase servite in salate sau in compozitia gustarilor. Rosiile prunisoare au mai putine seminte decat alte soiuri si sunt recomandate pentru prepararea sosurilor si a mancarurilor gatite.

Rosiile pot avea avea diverse forme, dimensiuni si culori. Important este sa cumparati rosii autohtone, carnoase si stralucitoare, cu o aroma placuta. Refrigerarea distruge aroma rosiilor. Pastrati-le impachetate in hartie, la temperatura camerei, departe de lumina soarelui.

Ciuperci si hasma


Cel mai des intalnite sunt ciupercile porcini si chanterelles. Acestea au un continut scazut de grasimi si de sare si un nivel ridicat de riboflavina, niacina si potasiu. Dintre toate legumele din familia cepei, hasmaua are cea mai mare concentratie de antioxidanti, avand proprietati antibacteriene, antialergice si antiinflamatorii.
Ardeiul
Sus

Ardeiul iute sau gras, verde, galben sau rosu adauga un strop de culoare preparatelor culinare de vara. Gustul acestei legume variaza de la gust usor picant sau foarte iute, la cel racoros, usor dulceag.

Ardeii sunt o sursa excelenta de vitamina C (100 g de ardei iute contine 140 mg de vitamina C). Nivelurile de betacaroten (provitamina A) din ardeiul iute sunt foarte ridicate, ajungand si pana la 1300 ug, fiind putin mai scazute in ardeiul dulce. Amestecul de vitamina C si betacaroten poate fi util pentru prevenirea cataractei, dar si a bolilor sistemului cardiovascular.

Dovlecelul


Dovleceii se gasesc din abundenta pe parcursul verii. De diverse dimensiuni, acestia sunt utilizati mai ales pentru sosuri si mancare gatita. Dovleceii de dimensiuni mici-medii sunt cel mai des folositi pentru fript sau pot fi consumati sub forma cruda.

Dovlecelul este bogat in amidon si o ceasca din aceasta leguma contine doar 29 calorii. Contine luteina, beta-caroten, zeaxantina - antioxidanti care imbunatatesc vederea, dar si substante nutritive cum ar fi: potasiu, magneziu, mangan, fibre, acid folic, vitaminele A si C.

Alegeti dovleceii luciosi, de culoare vede inchis, cu tulpina umeda, fermi la atingere si grei. Evitati dovleceii loviti, cu taieturi sau zone moi. Ii puteti pastra in frigider timp de 1-2 saptamani.

In cazul in care nu doriti sa ii gatiti prea curand, puteti congela dovleceii pentru mai multe luni. Fie ca ii feliati sau ii lasati intregi, opariti timp de 2 minute dovlecelul, apoi transferati-l in apa rece si puneti-l intr-o punga pentru congelat, in congelator.

Spanac


Cu putine calorii si bogat in vitamine, spanacul este una dintre cele mai importante alimente nutritive. O ceasca cu frunze de spanac contine mai mult decat doza zilnica recomandata de vitamina K si A, mangan si acid folic si aproximativ 40% din necesarul organismului de magneziu. Este o sursa excelenta, care are in componenta peste 20 de substante nutritive diferite, inclusiv fibre dietetice, calciu si proteine. Si cu toate acestea, o ceasca are doar 40 de calorii.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28495

Creaţi nişe de linişte de-a lungul zilei


În lumea de azi, extrem de ocupată, este uşor să ajungeţi atât de prinsă de responsabilităţi, încât să nu aveţi niciodată parte de momente liniştite pentru dumneavoastră înşivă. Femeile care nu îşi acordă timp pentru reîncărcarea bateriilor fizice şi emoţionale vor trece prin perioade din ce în ce mai mari de stres şi tensiune.

Poate părea o indulgenţă să vă acordaţi anumite momente de linişte pe zi, dar nu este aşa: este la fel de important pentru o sănătate bună, ca şi consumul de alimente nutritive sau un somn bun în timpul nopţii. Iată câteva sfaturi despre cum anume puteţi începe.

Opriţi-vă pentru a respira adânc. Conform unui proverb, "cel care respiră pe jumătate, trăieşte pe jumătate". Se întâmplă frecvent ca femeile să-şi ţină respiraţia pentru perioade scurte de timp, când se află sub stres – sau să respire superficial pe parcursul zilei. În afara faptului că respiraţia superficială nu furnizează orgnismului şi creierului oxigenul necesar, face mai dificilă trăirea completă a emoţiilor.
Propuneţi-vă să rupeţi câteva minute zilnic doar pentru a respira adânc. Inspiraţi pe nas şi continuaţi să trageţi aerul până când abdomenul îşi măreşte volumul. Ţineţi-vă respiraţia doar un moment, apoi expiraţi, încet, pe gură. Această tehnică, denumită respiraţia defragmatică, inundă ţesuturile cu oxigen şi face posibil contactul cu viaţa dumneavoastră emoţională.

Găsiţi un loc sigur. Când sunteţi depăşită de emoţiile negative, este util să aveţi o cameră sau un loc privat unde să le lăsaţi să se exteriorizeze. Când vă simţiţi tristă sau deprimată acasă, de exemplu, poate doriţi să vă retrageţi în baie şi să faceţi un duş lung, fierbinte. La serviciu, oamenii se retrag frecvent pentru câteva minute într-un birou gol sau chiar în maşină. Oferindu-vă timp să vă eliberaţi, devine posibilă eliminarea emoţiilor.

Mişcaţi-vă corpul. Orice fel de exerciţiu – urcatul şi coborâtul scărilor, greblarea câtorva frunze, joggingul – creşte frecvenţa respiratorie şi declanşează eliberarea endorfinelor, substanţe chimice de la nivelul creierului care ajută la controlul dispoziţiei. Nu aşteptaţi să fiţi stresată pentru a începe exerciţiile. Femeile care practică anumite exerciţii aerobice, de patru sau mai multe ori pe săptămână, se vor simţi mai puternice din punct de vedere fizic şi emoţional.

Oferiţi-vă mesaje pozitive. Fiecare persoană are de-a face cu multă negativitate de-a lungul zilei şi este normal să vă simţiţi copleşită şi frustrată. În timp totuşi, aceste sentimente negative pot deveni domninante – de aceea este atât de important să vă reamintiţi cât de puternică şi de deosebită sunteţi în realitate. Când aveţi o perioadă grea, spuneţi-vă: "Este greu, dar am forţa necesară pentru a depăşi momentul".
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28600

Apa

Creierul are in componenta sa 90 la suta apa, ceea ce explica intr-un fel capacitatea acestuia de a transmite mesajele catre toate organele cu viteze uluitoare. De asemenea, neurotransmitatorii - responsabili de transmiterea acestor mesaje - contin tot 90 la suta apa. Este de inteles de ce, cind nu bem apa, nu mai simtim cu timpul senzatia de sete. Neurotransmitatorii deshidratati nu mai transmit corect mesajul "mi-e sete", asa incit setea incepe sa mistuie corpul, incep durerile (si ele semnale de deshidratare) si patologia multor organe. Celulele corpului nostru nu se ating intre ele, pentru ca inoata in apa, la fel ca si nervii.

Cand apa din corp este murdara, ce se intampla? Celulele comunica printr-un sistem de tip bio-laser. Exista un tip de apa in interiorul celulei si alt tip de apa in afara ei. Schimbul intre acestea purifica celula si o ajuta sa functioneze corect. Daca nu bem apa regulat, celulele se intoxica. Cand membrana unei celule nu este bine hidratata, corpul declanseaza un mecanism de urgenta, ca forma de aparare si de hidratare. Corpul se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului. Membrana se imbraca intr-o pelicula protectoare, ca o crema, care impiedica uscarea. Ce este aceasta pelicula? Surpriza. Este colesterol. Corpul nostru se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului.Studiile efectuate au aratat ca, in 90 la suta din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de baut apa corect, ceea ce inseamna ca in 90% din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratarii. Studiile facute pe celulele canceroase au aratat ca acestea nu mai comunica intre ele.

Celulele deshidratate se afla intr-un fel de sfera intunecata, dupa care devin mutante si se ajunge la cancer. Sarea este foarte importanta pentru organism, pentru ca aceasta efectueaza schimbul la nivel celular; apa merge in celula si in afara ei cu ajutorul sarii. Aceasta inseamna ca a bea apa si a avea saruri naturale in organism este vital pentru sanatatea celulara. Pentru a se hidrata, sangele trage apa din organele vitale.

Ce se intampla la nivelul sistemului digestiv daca nu bem apa inainte de masa (o cana, cu o jumatate de ora inainte de masa)? Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei. Corpul nostru are nevoie de sange pentru a efectua procesul digestiv, iar sangele este compus 80 la suta din apa. Sangele trebuie sa absoarba tot soiul de componente vitale pentru sanatatea sa. Pentru a efectua corect procesul de digestie, sangele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa. Altfel, sangele se ingroasa si de aceea, pentru a se hidrata trage apa din organele vitale. Remarcam, asadar, ca in organismul nostru fiecare celula, fiecare componenta "lupta" pentru a-si intretine viata proprie, ceea ce face ca, in ultima instanta, sa conduca spre viata intregului organism. Singele nu face exceptie de la acest principiu, asa incat - iata - vedem de ce este atat de important sa bem apa cu o jumatate de ora inainte de masa. Sangele nu va mai extrage apa din organele vitale pentru a realiza procesul de digestie, iar corpul va ramane sanatos.

Cercetarile efectuate arata ca 90% din durerile de stomac sunt cauzate de deshidratare. Oamenii care au miscari greoaie sau cei "cu fata impietrita" au o proasta functionare a nervilor, cauzata de lipsa apei in corp. La nivelul cartilagiilor, componenta apei este de 90%. Cand cartilagiul este deshidratat, incepe sa pocneasca. Oasele au nevoie de apa in aceeasi masura si multe dintre durerile de oase, precum si sindromul de alunecare al discului lombar sunt cauzate de deshidratare. Ce se intimpla cand luam un calmant pentru dureri sau cand avem un soc? Luam calmantul cu apa si ni se da apa cand suntem in stare de soc. De fapt, cand iei un calmant pentru durere, ceea ce calmeaza durerea este apa, nu calmantul. 90 la suta din durerile din corpul nostru sunt semnale prin care corpul spune: "Te rog, am nevoie de apa!". Studiile arata ca tensiunea arteriala mare, problemele legate de vasele de sange sint cauzate de lipsa apei din corp.

Organismul uman este construit din apa in proportie de peste 70% per total, dar multe dintre organele noastre, precum este creierul, au o componenta numita "apa" in proportie de 90 la suta. Cand nu bem suficienta apa, neurotransmitatorii (compusi din apa in proportie de 90 la suta) nu mai pot transmite corect mesajul "mi-e sete". Organele corpului nostru se deshidrateaza, apar durerile localizate la diferite organe, luam medicamente si nu stim ca? Primul tratament de care avem nevoie este chiar... APA. "Majoritatea bolilor sunt cauzate de deshidratare", au concluzionat studiile efectuate de catre un doctor german, care a si scris cartea "Nu esti bolnav, ti-e doar sete".

Deci, ce ar trebui sa facem:
1) Beti intre 2 si 3 litri de apa plata zilnic.
2) Beti o cana cu apa cu o jumatate de ora inainte de masa.
3) Nu beti apa in timpul mesei si nu beti apa imediat dupa masa, dar beti in total cel putin doi litri de apa purificata zilnic

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28601


Licoarea ce ne-ar scapa de cosmarul chimioterapiei



Zilnic, in jurul nostru mor striviti de necrutatoarea boala canceroasa prieteni, rude sau colegi. Cu totii isi leaga sperantele de chimioterapie, metoda terapeutica folosita in lumea intreaga, crezand ca aceasta metoda ii va ajuta sa scape de cumplitul flagel. Este cutremuratoare suferinta bolnavilor de cancer intalniti in sectiile de oncologie! Am cunoscut atatia bolnavi de cancer care infrunta efectele secundare ale acestei terapii, adulata sidispretuita in egala masura... Uneori, dupa multa suferinta,rezultatele chimioterapiei au prelungit viata unor bolnavi. Alteori, celula canceroasa hrapareata n-a mai dat nici o sansa bolnavilor. O alternativa...

Dupa ce ani de zile au spus pacientilor ca aceasta terapie (chimioterapia) este singura cale pentru a incerca sa se elimine cancerul, medicii de la Clinica John Hopkins din Statele Unite s-au hotarat sa prezinte si calea alternativa de tratament a cancerului. Intr-un studiu, acesti temerari specialisti, au prezentat efectele negative ale chimioterapiei. Printre altele, cercetatorii mentioneazaca tratamentul prin chimioterapie care presupune "otravirea" celulelor canceroase cu rata mare de crestere sunt distruse si alte celule cu crestere rapida din maduva spinarii, tractul gastro-intestinal etc., iar organe importante cum ar fi ficatul, inima, rinichii sau plamanii sunt iremediabil afectate.


Specialistii renumitei clinici au demostrat ca o metoda moderna in lupta cu aceasta cumplita boala poate fi aceea a infometarii celulei canceroase. De aceea medicii au prezentat alimentele care trebuie evitate, tocmai pentru a impiedica celula canceroasa sa se multiplice.

Dar exista un miracol anticancer, pastrat in mare secret.
O sursa de mare incredere, Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, ne-a transmis o informatie care ne-a taiat respiratia!
Doua ingrediente la indemana oricarui bolnav de cancer reprezinta o alternativa sanatoasa la chimioterapie.
Timp de trei ani, in America, s-a experimentat un produs natural, foarte simplu si foarte eficient, pe un lot de 70.000 de subiecti. Rezultate remarcabile !

O limonada a fost administrata bolnavilor de cancer: celor care au facut chimioterapie, dar si unui numar semnificativ din lotul martor, care n-a inceput acest tratament. Rezultatele au fost uluitoare: starea de sanatate a bolnavilor din fiecare grupa s-a imbunatatit in mod remarcabil si boala n-a mai recidivat. In cazul bolnavilor care se temeau ca zilele lor sunt numarate, boala n-a avansat si nu s-au observat metastaze. Tratamentul este benefic si ca metoda de preventie. Preparatul poate sa ucida celulele canceroase si este de10.000 de ori mai eficient decat chimioterapia. Lamaia are numeroase proprietati terapeutice si studiile au dovedit ca modestul fruct este un remediu impotriva cancerului, remediu verificat in diferite forme de cancer. Dupa mai bine de 20 de probe delaborator, realizate incepand din anii 1970, frotiurile au aratat ca extractul de lamaie distruge celulele maligne in 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de plamani, de san, de prostata si de pancreas. In comparatie cu produsul Adryamicin, un drog chimioterapeutic,folosit in mod uzual, extrasul din lamaie cu bicarbonat actioneaza de10.000 de ori mai bine, incetinind cresterea celulelor canceroase, spun specialistii. Si mai uimitor este faptul ca limonada aceasta distruge doar celulele maligne, dar nu le afecteaza pe cele sanatoase. In privinta bicarbonatului de sodiu, acesta schimba PH-ul corpului si se afirma ca este de mare folos in toate formele de cancer.

Mod de preparare

Extrasul de lamaie cu bicarbonat, alternativa naturala la chimioterapie se prepara astfel:
- intr-un litru de apa, se fierbe timp de un minut, coaja unei lamai,apoi se lasa la macerat, de seara pana dimineata.
- in dimineata zilei urmatoare, lichidul se filtreaza.
In acest macerat se stoarce sucul lamaii, se adauga miere (dupa gust) si olingurita de bicarbonat.
Bolnavii trebuie sa consume zilnic un litru de limonada preparata in acest mod. De asemenea, leacul miraculos se poate administra preventiv, fiind un tonic pentru intregul organism.

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28645

O solutie rapidă ca să scapi de burtă și de boli
Din cauza alimentelor pe care le ingeram, in organismul nostru se genereaza o aciditate ce impiedica functiile. Rezultatul este ingrasatul si lipsa de energie.

Dieta alcalina (obiceiul de a consuma alimente care menţin organismul în stare alcalină) nu este atât de nouă precum o promovează diverse publicaţii internaţionale în ultima lună. Robert Morse (medic naturopat) a publicat mai multe carti care explica beneficiile pe care le aduce acest stil de alimentatie.

“Când, în urma dietei, organismul tinde să formeze aciditate mai mare, hormonii ajung la un dezechilibru, alimentele ingerate intră într-un proces de fermentaţie şi de putrefacţie, în loc să fie digerate complet, ceea ce are drept efect formarea de mucozităţi în exces şi apariţia unor inflamaţii. Sângele se intoxică, iar sistemul limfatic se blochează. Mulţi specialişti demunesc această stare boală. Prin urmare, este important să menţineţi alcalinitatea organismului, să îl feriţi de toxine şi să îl păstraţi curat. Respectarea aceastor condiţii asigură sănătatea şi vitalitatea corpului”, explică medicul naturopat Robert Morse în cartea sa “Să trăim sănătos fără toxine”.

Multe vedete de la Hollywood au inteles aceasta dieta si principiul pe baza caruia functioneaza organismul. Printre ele se numara Jennifer Aniston şi Miranda Kerr.

Medicul nutritionist, Vicki Edgson avertizeaza ca a mânca alcalin presupune a face alegerile alimentare astfel încât să păstrezi un echilibru între alimentele alcaline şi acide ingerate. Important este ca balanţa să se încline în favoarea celor alcaline.

Alimentatia acida este cauza principala a kilogramelor in plus. Astfel, o dietă acidă implică un consum ridicat de cafea, alimente procesate, carne roşie, alcool, zahăr rafinat, sare, produsele lactate pasteurizate, ouăle şi roşiile gătite. Toate aceste alimente determină aciditate în organism, favorizând îngrăşatul şi starea de oboseală permanentă pe care o resimţim de cele mai multe ori. Un surplus de fibre pe care le poţi lua din fructe şi legume crude este esenţial pentru tractul digestiv, reducând aciditatea cauzată de alte alimente. De asemenea, trebuie să bei zilnic o cantitate mare de apă plată şi să respecţi orele de somn.

Alimente alcaline: fructe (struguri, caise, cireşe, lămâie, nectarine, pepene, rodii, mandarine, banane, căpşuni, mango, portocale, grepfrut, mere, piersici, pere, ananas, fructe uscate), legume (lăptuci, lucernă, anghinare, sparanghel, conopidă, vinete, hrean, gulie, praz, salată verde, bame, măsline, ceapă, pătrunjel, ridichi, germeni, cartofi, spanac, morcovi, ţelină, ardei gras, castravete, varză de Bruxelles, avocado, legume cu frunze verzi, dovlecel, fasole verde, mazăre, roşii crude, alge marine). O altă categorie de alimente pe care trebuie să le consumi în cantităţi moderate sunt nucile/seminţele: migdale, nuci pecan, seminţe de floarea soarelui, seminţe de susan, seminţe de dovleac, nucă de cocos, seminţe de pin. Dacă sunt consumate în cantităţi prea mari, alimetele din ultima categorie pot forma aciditate, avertizează medicul Robert Morse.

Cum să-ţi verifici singură nivelul de aciditate
Cumpără hârtie de turnesol (hârtie de testare a pH-ului) şi verifică nivelul de aciditate din salivă şi urină, la 1-2 ore după masă.
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28674

Oul, benefic sau dăunător pentru organism? Adevărul despre alimentul controversat

Odinioară "demonizate" pentru că ar fi fost rele pentru inimă, ouăle şi-au recâştigat titlul de aliment sănătos în ultimii ani, pe măsură ce studii au stabilit că nu numai că sunt bune pentru muşchiul cardiac, ci şi pentru pierderea kilogramelor în plus.
Însă, recent, cercetătorii canadieni au publicat un studiu care ar putea din nou afecta "reputaţia" ouălor, informează dailymail.co.uk.

Studiul, la care au participat 1.200 de voluntari cu vârsta medie de 61 de ani, a sugerat că ouăle contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace. Astfel, prezenţa acestei plăci era mai probabilă la persoanele care consumau cel puţin două ouă pe săptămână. Cercetătorii dau vina mai ales pe gălbenuşuri.

Sunt însă ouăle cu adevărat rele din punct de vedere al colesterolului?

Cel mai recent studiu canadian, menţionat mai sus, contrazice actualele teorii ştiinţifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. În urmă cu câţiva ani, Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond.

Iar anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

Ouăle sunt "uzina de energie nutriţională"

În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate. Gălbenuşul de ou poate furniza 13 substanţe nutritive esenţiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc etc.).

Care este cantitatea maximă admisă de ouă care se poate consuma?

Specialiştii britanici spun în prezent că oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge.

În ceea ce priveşte studiul canadian menţionat deja, specialiştii spun că placa de aterom începe să se formeze oricum după vârsta de 40 de ani. În plus, cercetătorii canadieni nu au luat în considerare factori ce ţin de stilul de viaţă, precum sportul şi dieta alimentară.

Ouăle îngraşă?

Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani.

Un studiu publicat anul trecut stabilea faptul că ouăle pot ajuta la scăderea în greutate. Astfel, voluntarele supraponderale care au participat la acest studiu au avut de ales pentru micul dejun între a mânca ouă sau un corn. Persoanele care au ales ouăle au consumat, în medie, mai puţine calorii în restul zilei. Helen Bond spune că acest lucru se întâmplă pentru că proteinele din ou oferă o senzaţie de saţietate mai mult timp.
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28797

Dieta cu pepene verde



Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri. Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii.

Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate.

Proprietati nutritive


Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate!
Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine potasiu, vitaminele A, C si B6 si 92% din compozitia acestuia este apa, ceea ce inseamna ca asigura o hidratare optima a organismului.

Pepenele verde contine o cantitate mai mare de licopen decat oricare alte fructe si legume. Licopenul, pe langa faptul ca asigura pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient in prevenirea cancerului, in special cancer de prostata, cancer uterin si cancer esofagian. Mai mult pepenele verde contine si citrulina, un aminoacid care dilata vasele sangvine, adica actioneaza asemanator medicamentelor prescrise pentru tratarea disfunctiilor erectile.

Informatii nutritionale
Cantitate: 100 g pepene verde
Calorii: 30

Cantitate
Cat la % asigura din necesarul zilnic?
Vitamine

Vitamina A
569 IU 11%
Vitamina C 8.1 mg 13%
Vitamina E 0.05 mg 0%
Vitamina K 0.1 mcg 0%
Vitamina B1 0.033 mg 2%
Vitamina B2 0.021 mg 1%
Vitamina B3 0.221 mcg 2%
Vitamina B6 0.045 mg 2%
Vitamina B12 0 mcg 0%
Acid Folic 0 mcg 0%
Minerale
Calciu 7 mg 0%
Fier 0.24 mg 1%
Magneziu 10 mg 2%
Fosfor 11 mg 1%
Potasiu 112 mg 4%
Sodiu 1 mg 0%
Zinc 0.1 mg 0%
Cupru 0.042 mg 2%
Mangan 0.038 mg 1%
Seleniu 0.4 mcg 0%
Grasimi
Total 0.15 mg 0%
Saturate 0.016 mg 0%
Mononesaturate 0.037 mg 0%
Polinesaturate 0.05 mg 0%

Indicatii si contraindicatii


Indicatii

Dieta cu pepene verde este indicata in cazul urmatoarelor afectiuni:
- psoriazis;
- artrita, inclusiv artrita psoriazica;
- ateroscleroza;
- guta;
- osteoporoza;
- hipertonie, tulburari ale circulatiei sanguine, boli cardiovasculare;
- nefrita (inflamatia rinichilor);
- boli hepatice;
- obezitate.

Dieta cu pepene verde contribuie la reglarea echilibrului acido-bazic, reduce colesterolul, este un puternic diuretic, contribuie la curatarea rinichilor, previne formarea pietrelor la vezica urinara, rinichi, vezica biliara sau ficat. De asemenea, in caz de anemie se recomanda consumarea pepenelui verde, pulpa sau suc.

Contraindicatii

Dieta cu pepene verde este contraindicata in urmatoarele cazuri:
- diabet zaharat;
- boli ale pancreasului;
- pietre la rinichi;
- anomalii genetice ale sistemului urogenital;
- adenom de prostata;
- pielonefrita (inflamatii ale rinichilor si pelvisului cauzate de infectii bacteriene);
- recuperare postoperatorie;
- gastrita cronica, ulcer gastric;
- colita, diaree.

Dieta trebuie intrerupta daca:
- apar dureri abdominale;
- va confruntati cu balonare si gaze intestinale;
- apar afectiuni ale sistemului digestiv sau probleme generale de sanatate.

Atentie!
Daca consumati pepene verde cateva zile la rand pot aparea tulburari de absorbtie ale vitaminelor liposolubile, iar un deficit de grasime in organism afecteaza procesul de intinerire al corpului celular.

Dieta cu pepene - pas cu pas


Pasul 1
Pepenele verde, intreg sau feliat, trebuie tinut in frigider. Acesta poate fi consumat ca si gustare si pentru satisfacerea poftei de dulce, insa nu este indicat ca una dintre principalele mese ale zilei sa fie inlocuita cu consumul exclusiv de pepene.

Pasul 2
Inlocuiti bauturile energizate, sucurile carbogazoase si oricare alte bauturi care au un continut ridicat de zahar cu suc de pepene verde si apa. Totodata, in loc sa consumati un pahar cu limonada la care ati adaugat zahar sau indulcitori artificiali mai bine va preparati un cocktail de pepene verde cu apa si gheata - aromat si hidratant.

Pasul 3
Consumati o felie de pepene verde la desert. Deserturile specifice de vara, precum inghetata de casa, pandispanul sau placinta cu fructe sunt intr-adevar foarte tentante si apetisante, dar va asiguram ca savoarea acestora va pali in fata unei felii de pepene verde rece si proaspata.

Pasul 4
Pepenele verde contine 90% apa; in aceste conditii puteti inlocui consumul de apa cu cateva felii de pepene.

Pasul 5
Inlocuirea alimentelor consumate zilnic cu un singur fruct (pepenele) care contine o cantitate ridicata de apa conduce la dezechilibrarea dietei alimentare. Din aceasta cauza este indicat sa urmati dieta cu pepene numai sub supravegherea medicului nutritionist, evitand astfel aparitia tulburarilor de alimentatie si variatiile de masa corporala.

Beneficii
• Dieta cu pepene verde contribuie la detoxifierea organismului si la arderea grasimilor din organism.
• Pepenele are proprietati diuretice, astfel, in urma unei diete de numai 5 zile organismul va si detoxifiat si revigorat.
• Aceasta dieta este usor de urmat, deoarece pepenele verde este un fruct adorat de foarte multe persoane; in plus mai aveti nevoie de putina voita si dorinta de a dobandi o silueta de invidiat.

Meniu zilnic


Zilnic, la micul dejun consumati 1-2 felii de pepene verde, o ceasca de cafea sau ceai verde indulcit cu miere.
Zilnic, gustarile de la 11:00 si 16:00 presupun consumul unei felii de pepene.
Daca simtiti nevoia sa mai consumati ceva pe langa pepene puteti opta pentru biscuitii dietetici; acestia vor fi consumati cu 20 minute inainte de feliile de pepene.

Meniu pentru pranz si cina

Ziua 1
Pranz: 2 felii de paine, 50 g friptura de curcan, 250 g salata de rosii.
Cina: 1 felie de paine, 100 g de orez fiert, 100 g carne de vita fiarta, la grill.

Ziua 2
Pranz: 100 g branza dietetica, 2 felii de paine, 250 g salata de rosii.
Cina: 150 g peste fiert cu suc de lamaie, 100 g salata la alegere.

Ziua 3
Pranz: 100 g carne de pui fiarta, 150 g spaghete cu sos dietetic de rosii si 50 g masline.
Cina: 250 g salata de fructe (puteti folosi: pepene, piersici, mere, caise si ananas).

Ziua 4
Pranz: supa de legume, 150 g carne de pui (fiarta, la grill) si 100 g salata la alegere.
Cina: 150 g cartofi fierti cu putina branza si patrunjel.

Ziua 5
Pranz: 100 g branza dietetica, 1 felie de paine, 200 g salata din rosii cu castraveti.
Cina: 100 g iaurt dietetic, 30 g cereale integrale si 150 g salata de fructe.

Ziua 6
Pranz: 2 felii de paine, 100 g carne de pui fiarta, 150 g fasole verde.
Cina: 1 ou fiert, 50 g branza dietetica, 100 g masline.

Ziua 7
Pranz: 150 g peste prajit, 100 g salata la alegere.
Cina: 50 g branza dietetica, 1 felie de paine, 150 g salata de varza.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan. Motiv: corectare
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ihdsimmeu

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28863

Cei mai buni 5 antioxidanti pentru sanatatea intregii familii

Inca de la cele mai fragede varste, copiii trebuie invatati sa consume alimente naturale, care contin vitamine. Antioxidantii din acestea le vor veni de hac radicalilor liberi care fac atat de rau organismului, slabind sistemul imunitar si invitand, practic, microbii, virusii, bolile sa se instaleze in corp. Asa ca, inainte de a le da copiilor o bomboana, ganditi-va daca nu ar fi mai bine sa-i dati o piersica, un kiwi sau fructe de padure.

Iata care sunt cei mai buni antioxidanti de care corpul are nevoie, in ce alimente ii gasim, conform specialistilor thenibble.com. Evident ca ei sunt la fel de benefici si pentru parinti, nu doar pentru copii, insa copiii vor consuma cu atat mai mult alimentele pe care le vad in hrana zilnica a parintilor lor.



1. Beta-carotenul are un rol deosebit in prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi si „dizolvarea” substantelor canceroase provenite din mediul extern. De asemenea joaca un rol important in combaterea aterosclerozei, deoarece impiedica oxidarea lipoproteinelor de mica densitate (colesterolul LDL) reducand riscul aparitiei acestei boli si in consecinta al producerii infarctului miocardic. De asemenea, beta carotenul are efect antiimbatranire, protejeaza pielea împotriva radiatiilor ultraviolete si ajuta la prevenirea numeroaselor boli cauzate de inaintarea in varsta.
Il puteti gasi in: morcovi, cartofi dulci, spanac, dovlecei, caise, piersici, nectarine, mango, papaya.


2. Vitamina C este binecunoscuta pentru efectele sale: mareste rezistenta vaselor sangvine, intervine in buna functionare a tesuturilor si a diferitelor organe, are rol de reglare a glicemiei si colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism, are actiune antialergica, are rol de laxative natural, mareste gradul de absorbtie a fierului organic.
Le puteti administra copiilor vitamina C prin consumarea de broccoli, ardei, kiwi, fructe de padure, rosii si citrice.
3. Vitamina E este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului. Vitamina E are efect diuretic si hipotensiv, intareste si protejeaza inima, limiteaza producerea de colesterol, amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate, intervine in caz de tulburari de crestere la copii.

Il puteti gasi in stare naturala in seminte si uleiurile acestora presate la rece, in germenii de grau, nuci, fasole si peste.



4. Acidul lipoic este un antioxidant care ajuta la regenerarea vitaminelor C si E dup ace au fost folosite la neutralizarea radicalilor liber. De asemenea, are un rol important in transformarea glucozei in energie, previne hiperglicemia cronica si complicatiile asociate cum ar fi neuropatia.

Pentru a-i oferi copilului acid lipoic trebuie sa-i includeti in alimentatie carne rosie, cartofi, morcovi, sfecla rosie, spanac, drojdia de bere si organe de animale.


5. Coenzima Q10 este o substanta prezenta in toate celulele organismului si este indispensabila desfasurarii nornale a proceselor biologice si biochimice, datorita rolului major detinut in transportul energiei necesare celulelor.

Ca sa fiti siguri ca micutul vostru are un aport considerabil de coenzima Q10, introduceti-i in alimentatie sardine, macrou, organe, oua, uleiul de soia, arahide, nuci si seminte.
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28876

10 alimente care țin de sete

Pe parcursul zilelor de vară, când mercurul urcă în termometre, riscăm să ne deshidratăm. Știai că-ţi poţi potoli setea şi cu alimente, nu doar cu apă?


Băuturi

Ceaiul de rooibos. Dacă îţi este sete, dar ai vrea altceva decât apă, ceaiul de rooibos este alegerea perfectă, în special pentru zilele toride de vară.

Nu conţine cofeină, precum ceaiul verde, dar este foarte răcoritor şi hidratant. În plus, ceaiul este o sursă importantă de vitamina C şi de antioxidanţi, care îmbunătăţesc starea de sănătate şi te menţin hidratat întreaga zi. Paradoxal, dacă îl bei cald, corpul tău îşi va regla temperatura mai rapid decât dacă l-ai bea de la frigider. Ceaiul cald ajută la dilatarea vaselor de sânge, lucru ce duce la scăderea temperaturii corpului.

Sucul de roşii. Acest suc conţine aproximativ 90% apă, ceea ce îl face nu doar o băutură sănătoasă, inclusiv pe perioada dietelor, ci şi o bună alegere pentru micul dejun sau pentru gustare. Deoarece are efect răcoritor, sucul de roşii te ,,hrăneşte“ şi te hidratează pentru a face faţă cu brio căldurilor de afară.

ApA cu lămâie. O bună opţiune pentru a te hidrata în zilele călduroase este şi apa cu lămâie. Mai adaugi doar puţină miere de albine şi mentă şi imediat ai obţinut o limonadă. Pe lângă faptul că este o sursă importantă de vitamina C, apa cu lămâie te va energiza rapid şi-ţi va potoli setea pentru o perioadă mai lungă de timp decât apa simplă.

Legume

Castravetele. Asemenea pepenelui roşu, castravetele este compus mare parte din apă (95-96%), fiind un bun ajutor pentru a-ţi potoli setea. Consumaţi proaspeţi, în salate sau supe reci, castraveţii păstrează pentru mai mult timp organismul hidratat.
O altă modalitate bună de a te hidrata este să adaugi într-un pahar cu apă câteva felii de castravete.

Varza. Cu un conţinut bogat în vitamine (A şi C), varza nu numai că ajută la hidratarea organismului (are 91% apă), dar poate reduce nivelul colesterolului ,,rău“ şi este un bun aliat în curele de slăbire. Sub formă de salată, varza oferă organismului importante cantităţi de antioxidanţi şi de minerale.

Ţelina. O altă legumă care te ajută să te hidratezi pe timpul verii şi îţi oferă vitaminele şi mineralele necesare organismului este ţelina. Deşi este un pic mai greu de ,,ronţăit“, ţelina conţine mare parte apă, dar şi antioxidanţi. Adăugată în supe sau în salate, ţelina poate preveni anemia.

Salata verde. Cu un conţinut de peste 90% apă, salata verde te ajută să te hidratezi în zilele călduroase de vară, dar ,,are grijă“ şi de digestia şi de silueta ta. O bună sursă de nutrienţi, fibre, antioxidanţi şi betacaroten, salata verde nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică a zilelor de vară.

Fructe

Mărul. ,,Un măr pe zi ţine doctorul departe!“ - spune o zicală din bătrâni. De-a lungul timpului, numeroase studii au arătat că substanţele din coaja merelor ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi chiar a cancerului. Un măr de mărime medie conţine 82% apă.

Ananasul. Printre fructele verii care nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie se numără şi ananasul. Uită de ananasul pe care îl poţi găsi în comerţ la cutii şi alege fructul proaspăt! Ananasul conţine o substanţă cunoscută sub numele de bromelaină, care ajută la digestie şi la detoxifierea organismului. Ananasul te ajută să te hidratezi (are 85% apă) şi poate ţine locul unui desert delicios şi răcoritor.

Pepenele roşu. Unul dintre cel mai hidratante fructe ale verii, pepenele roşu conţine cea mai mare parte de apă (aproximativ 95%), dar şi săruri de hidratare, precum magneziu, potasiu, calciu şi sodiu. Fructul este perfect pentru zilele călduroase de vară şi te poate ajuta să echilibrezi pierderile de lichide din organism.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan. Motiv: corectare
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28925

Sufleu de creier


500 g creier de vaca, 100 g unt, 100 g faina, 450 ml lapte, 6 oua, piper, sare.

Creierul se tine aproximativ 2 ore in apa rece, apoi se curata de pielite, se fierbe in apa cu sare, se lasa sa se raceasca si se taie cuburi. Din unt, faina si lapte se prepara un sos alb care se fierbe 15 minute si se lasa sa se raceasca. Se adauga galbenusurile, creierul, sarea si piperul iar la sfarsit se incorporeaza in compozitie albusurile batute ca la bezea. Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si se da la cuptor, la foc iute, pana se rumeneste.

Prajitura cu piersici

Blat: 300 g biscuiti, 100 g unt, 10-12 linguri zeama de compot.

Crema: 700 g branza de vaci, 130 g zahar pudra vanilat, 1 borcan mare compot de piersici, 200 g iaurt gras, 2 plicuri gelatina.

Ornat: 100 g ciocolata, o lingura unt, o lingura lapte, felii de piersici din compot.

Se maruntesc biscuitii si se amesteca impreuna cu compotul si untul topit pana se omogenizeaza. Compozitia se asaza intr-o forma pentru tort detasabila, se presara cu dosul unei linguri si se lasa la frigider sa se intareasca. Crema se prepara amestecand branza de vaci, iaurtul si zaharul pudra. Se amesteca pana se omogenizeaza si se adauga gelatina dizolvata in zeama de compot (dupa cantitatea indicata pe ambalaj). Dupa ce am incorporat si gelatina se adauga piersicile taiate cuburi. Se toarna si crema peste blat si se mai tine in frigider 4-5 ore. Cand s-a intarit suficient se scoate inelul si se orneaza cu felii de piersici. Din unt, ciocolata si lapte preparam o glazura pe care o turnam peste prajitura. O pastram la frigider pana o servim.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ihdsimmeu

Rasp: Sfaturi pentru sanatate #28938

Banuiesc, ca ciresaru n-are nici un aport in ceea ce inseamna pregatirea acestor bunatati. ;) Apropo: ati reusit sa le si experimentati in bucataria voastra, macar parte din ele? :) Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.