Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Nimeni nu poate fi dezavantajat

Nimeni nu poate fi dezavantajat #17

Trei principii definesc Persoanele Dezavantajate: incluziune, echitate si independenta. Persoana dezavantajata trebuie sa aiba drepturi egale si conditii echitabile in utilizarea serviciilor informationale si culturale si sa aiba acces independent. https://www.avocatnet.ro/content/articles/id_10849/p_9/10.html

In realitate acest lucru nu a avut nici o influenta asupra vietii persoanelor cu dizabilitati. Pentru ca acest lucru sa se produca este nevoie, si va fi si in continuare, de multa activitate legislativa. Chiar daca in cate o lege sau norma din domeniul constructiilor sau al transportului s-au introdus ceva reglementari de accesibilizare, nu s-a facut nimic esential ca toate cheltuielile de bani publici sa fie conditionate de accesibilizare (vezi ca exemplu vesnica problema a transportului pe caile ferate!), sau la largirea posibilitatilor de participare a persoanelor cu dizabilitati la piata muncii si la viata sociala.

La acest capitol, trebuie sa precizez ca orice intreprindere sau angajator este obligat prin lege ca la un numar de peste 50 de angajati, minim 4% dintre acestia sa fie persoane cu dizabilitati. Insa angajatorii, institutiile si intreprinderile pot alege sa plateasca la stat un anumit impozit sau sa achiztioneze produse fabricate de persoanele cu handicap si astfel sa fie scutite de la obligativitatea angajarii persoanelor cu deficiente. Litera legii pare sa nu fie respectata nici de cele mai importante institutii ale statului, acestea preferand sa plateasca impozitul decat sa dea un exemplu altor companii sau institutii.

Locurile destinate petrecerii timpului liber, cum ar fi: cinematografele, teatrul, filarmonica, muzeul, biblioteca sunt imposibil de vizitat pentru persoanele aflate in carucior, datorita lipsei rampelor de acces, cu toate ca persoanele cu dizabilitati beneficiaza de gratuitate a biletelor. Constructiile invechite, fara rampa sau accesibilizate partial impiedica persoanele care au handicap sa poata profita de putinele momente de relaxare, destindere sau distractie.

Se pare ca sunt mai multe companii private care nu au rampe construite dupa standarde. Ideea este ca institutiile sa nu fie amendate, ci sa construiasca rampa dupa standarde.
Minoritate a tarii noastre, persoanele cu dizabilitati se confrunta cu o problema mult mai sensibila decat cea a accesibilizarii: informarea.

Educatia trebuie sa ajute la integrarea persoanelor cu dizabilitati la procesul de invatamant a adultilor prin inlaturarea barierelor care le limiteaza intrarea si participarea cu succes. Un astfel de progres va deschide persoanelor cu dizabilitati o multitudine de oportunitati de a invata si de a se dezvolta ceea ce constituie un pas important in procesul de reducere a discriminarii fata de aceste persoane.

Multe persoane cu dizabilitati nu cunosc preverile legii, nu cunosc faptul ca au drepturi, ca pot munci, sau ca pot beneficia de protezare gratuita: Sunt bani, cererile de protezare se aproba, ei pot beneficia si de carucioare gratuite, doar sa stie ca au anumite drepturi si pot gasi ajutor.

Astept sa scrieti, sa dezvoltam acest subiect al discriminarii....B)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #516

Se pare ca acest subiect nu e de asa importanta, din moment ce nimeni nu a facut un post nou...

Revin cu acest link care abordeaza aceasta problema a discriminarii


https://www.galasocietatiicivile.ro/view_eseu.php?id=5

in asteptarea reactiilor dvs ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #521

daniel wrote:

Multe persoane cu dizabilitati nu cunosc preverile legii, nu cunosc faptul ca au drepturi, ca pot munci, sau ca pot beneficia de protezare gratuita:

Astept sa scrieti, sa dezvoltam acest subiect al discriminarii....

O persona neinformata nu inseamna ca este discriminata. De cele mai multe ori inseamna ca nu este preocupata de soarta sa.

Azi exista o multime de asociatii de handicap sau civice care pot face consiliere, reviste, emisiuni tv. Cei care vor se pot informa. Cei care nu, nu.
Oferta este, cerere sa fie !

Un principiu legal spune "necunoasterea legii nu este o justificare".
Se poate vorbi despre modul in care se aplica legile.
Faptul ca sunt persoane care nu cunosc legile nu este o tema de discutie.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #524

Definitii

Ce este discriminarea? Orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de rasa, nationalitate, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor si a libertatilor fundamentale, ori a drepturilor recunoscute prin lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

De cate tipuri este discriminarea?

Discriminarea directa apare atunci cand o persoana este tratata mai putin favorabil decat o alta persoana in situatii comparabile din cauza originii etnice sau rasiale, a religiei ori credintelor, varstei, orientarii sexuale sau dizabilitatii.
Ex: Un anunt pentru un loc de munca in care se precizeaza ca nu sunt admise persoane cu dizabilitati.

Discriminarea indirecta se produce atunci cand un anumit criteriu sau procedura, practica aparent neutra ar putea dezavanta persoane in functie de rasa sau etnie, varsta, orientare sexuala, religie sau dizabilitate si nu poate fi justificata in mod obiectiv.
Ex: La un examen pentru ocuparea unei post, se foloseste o limba care nu este neaparat necesara pentru acel loc de munca. Testul ar putea exclude mai multe persoane a caror limba materna nu este aceea ceruta de angajator.

Dizabilitate. O definitie clara a dizabilitatii nu exista in legislatia internationala, iar in tarile din Uniunea Europeana acest termen este definit in mod variat in functie de modul in care este perceputa dizabilitatea (modelul medical vs. modelul social), de domeniile de reglementare juridica (legislatia antidiscriminare, legislatia din domeniul asistentei sociale etc).

Termenul handicap se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri. El descrie interactiunea dintre persoana cu dizabilitati si mediu.

Persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale, le împiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali si culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale.

Conceptul de sanse egale reprezinta rezultatul prin care diferite sisteme ale societatii si mediului, precum serviciile, activitatile, informarea si documentarea, sunt puse la dispozitia tuturor, in particular a persoanelor cu dizabilitati.

Egalizarea sanselor (crearea de sanse egale) defineste procesul prin care diferitele sisteme sociale si de mediu (infrastructura, servicii, activitati informative, documentare) devin accesibile fiecaruia si, in special, persoanelor cu handicap.

Termenul deficienta reunifica absenta, pierderea sau alterarea unei structuri ori a unei functii (anatomica, fiziologica sau psihologica) a persoanei. Deficienta poate fi rezultatul unei maladii, al unui accident, dar si al unor conditii negative de mediu.

Incapacitate desemneaza un numar de limitari functionale cauzate de deficiente fizice, intelectuale, senzoriale, de conditii de sanatate ori de mediu. Limitarile pot fi partiale sau totale si nu permit ca o activitate sa fie indeplinita in limitele considerate normale pentru o fiinta umana.

Conceptul cerinte educative speciale a fost introdus in terminologia UNESCO in anul 1990 si desemneaza acele necesitati educationale complementare obiectivelor generale ale educatiei si invatamantului, care solicita o educatie adaptata particularitatilor individuale si/sau caracteristicilor unei anumite deficiente de invatare, precum si o interventie specifica.

Termenul servicii de sprijin se refera la acele servicii care asigura atat independenta in viata de zi cu zi a persoanei cu handicap, cat si exercitarea drepturilor ei (dispozitive de asistare, servicii de interpretare, asistent personal, servicii de ingrijire comunitara, servicii de asistenta psihopedagogica si de specialitate pentru copiii cu deficiente integrati in scoala publica).

Protectia speciala cuprinde totalitatea actiunilor intreprinse de societate in vederea diminuarii sau chiar inlaturarii consecintelor pe care deficienta cauzatoare de handicap (considerata factor de risc social) o are asupra nivelului de trai al persoanei cu handicap.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #2467

Cei tintuiti in scaunul cu rotile ar trebui poate sa aiba o tarie de caracter si de suportare a greutatilor vietii mai mare.. sau mai pe scurt indiferenta. Indiferenta fata de cei cei care se manifesta prin injurii si discriminare... frazele care il includ pe "saracul" sunt preferabile si pot duce chiar la ceva bun... Si-apoi... cand duci "povara" asta in spate de ceva timp, probabil trebuie sa te fi obisnuit deja. Lumea e dura peste tot, insa rautatea se manifesta in fel si chip, viata sociala poate fi in buna masura afectata, lumea tinde sa marginalizeze persoanele cu dizabilitati, sunt multi care nu vor sa aiba de a face cu astfel de persoane, le e groaza si se simt nelalocul lor in compania acestora :(

Doare rau, victima rareori se poate apara sau indrazni sa se impotriveasca. Ambitia de a i se face dreptate o impiedica. Nu poate sa judece cu inima sau sa ierte, sa-i lase pe altii sa greseasca sau pur si simplu sa nu-i pese, ci are nevoie de aplicarea implacabila a unor regulamente pentru a spala nedreptatea ce i s-a facut: "Daca eu am fost pedepsit pe nedrept, acum trebuie sa demonstrez altora ca trebuie sa fie pedepsiti, la randul lor, dar in mod corect de data asta, caci eu lupt impotriva nedreptatii".

Nasol de tot, oricui i se poate intampla... potential... eu sunt unul :ohmy:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #2474

Acum 4 ani am avut o discutie cu un oficial despre posibilitatea infiintarii unui Centru de zi pentru persoanele cu handicap. Discutia a avut loc intr-un mare oras, capitala de judet, oras in care nu exista nici o urma de procupare a autoritatilor pentru persoanele cu handicap.

Raspunsul m-a dezarmat.
"Exista posibilitati sa facem un Centru de zi. Avem spatiu, specialisti si putem gasi si bani. Nu am primit insa nici o solicitare ca sa putem justifica aceasta actiune."
Ani de zile nu s-a dus nimeni in audienta la primar sa ceara un Centru de zi. Nu a existat nici un ONG care sa ceara asa ceva.

In alt oras s-a infiintat un Centru de zi. Asa cere legea si autoritatile s-au conformat. Nu pentru ca identificasera o necesitate locala ci pentru ca asa cere legea. Ca urmare Centru respectiv nu este vizitat de aproape nici o persoana cu handicap. Eu trec pe acolo saptamanal si n-am avut prilejul sa intalnesc nici un alt beneficiar. Nu m-as mira sa-l inchida pentru ca nu stiu cum pot justifica cheltuielile.

Este vorba de discriminare? Este vorba de atitudinea ostila a autoritatilor? Este vorba de nepasarea persoanelor cu handicap fata de probleme care le privesc?
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #2481

Ma incita subiectul.Inainte de a scrie am nevoie de timp de gandire,dar o prima ideie ar fii ,parerea mea,ducem greul in spate de unul singur,ne e jena sa recunoastem ca avem nevoie de ajutor,si mai e si acea inertie,daca voi vedea ca face altul ma duc si eu...ceva de genul asta.
In ceia ce ma priveste,in mare masura ma descurc de unul singur,pe cand altii chiar ar trebuii sa apeleze la astfel de centre,nu o fac dintr-o mentalitate a rusinii...voi revenii cu exemple. Totusi e de inteles,suntem la inceput si aceste centre ce exista acum s-au facut pentru ca a vociferat baroana Nicholson,si am vrut sa scapam de televiziunile straine despre orfelinate,imaginea Romaniei.
Da ,Petrule,nu exista cerere.Nu constientizam ca se poate rezolva.Neincrederea ne domina.De aici pleaca problema.
Este parerea mea ,dar merita sa discutam. Pentru tine fac precizarea,sunt degetar de pe integration.
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Nimeni nu poate fi dezavantajat #4858

Petru a scris:
Acum 4 ani am avut o discutie cu un oficial despre posibilitatea infiintarii unui Centru de zi pentru persoanele cu handicap. Discutia a avut loc intr-un mare oras, capitala de judet, oras in care nu exista nici o urma de procupare a autoritatilor pentru persoanele cu handicap.

.....

Este vorba de discriminare? Este vorba de atitudinea ostila a autoritatilor? Este vorba de nepasarea persoanelor cu handicap fata de probleme care le privesc?
Cred ca nepasarea, as numi-o indiferenta, uneori poate ajuta sa treci peste problemele de acomodare, sau poate e detasare... nustiu, egoismul creste nepasarea... cred ca este boala secolului nostru!!! Nepasarea ne priveste si ne afecteaza pe fiecare in parte!

Cum vedeti voi nepasarea? Cum credeti ca ar putea fi ea oprita? Oare care este rationamentul oamenilor nepasatori? De ce sunt asa inconstienti?
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.