Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
  • Page:
  • 1
  • 2

SUBIECT: Dragoste adevarata... cum se manifesta?

Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3636

<strong>"Dar cu dragostea cum stai?" Va mai amintiti? Aceasta intrebare facea parte dintr-o reclama in jurul anilor '90!
Se vorbeste despre dragoste atat de mult! Atat de mult incat a intrat in banal. Declaratiile de dragoste sunt din ce in ce mai rare, ma refer la acele declaratii care sa fie si traite nu doar trambitate!
In fine, stiati ca in Sf. Scriptura apar 4 feluri de dragoste, daca pot spune asa? Cred ca se va intelege mai bine, ce vreau sa spun din cele ce voi relata mai departe. Cine stie poate chiar tu care vei citi cele postate de mine, vei vedea cu ce fel de dragoste iubesti si cine stie, poate ca te vei gandi si poate vei dori sa faci anumite schimbari....:) Deci in greaca suna asa:

1. STORGE - dragoste fireasca
Adica ea se afla in firea cuiva. De obicei este o afecţiune pe care o ai faţă de cineva sau de ceva care prinzi drag. Un simţământ plăcut pe care îl ai faţă de soţ, soţie, copii ,un câine, pisică, animal domestic.
Când cineva zice că iubeşte cu dragoste STORGE poate spune despre ceva sau cineva Îmi place!" In Romani 1:28-31 gasim: "Fiindcă n’au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite...Astfel au ajuns … fără dragoste firească".
Lipsa lui Dumnezeu din viata oamenilor va duce chiar si la lipsa dragostei firesti care, nu-i asa, ni se pare normala, elementara, sau de la sine inteles.

2. EROS - dragostea erotica, senzuala
Mai mult o poftă de care o persoană se lasă stăpânită. Această dragoste este orientată spre satisfacerea poftelor erotice ,intime.
Deşi EROS este o dragoste îndreptată către cealaltă persoană , ea se gândeşte în primul rând la sine. Această dragoste afirmă : „te iubesc căci mă satisfaci”.
EROS are la bază o atracţie în cealaltă persoană, datorită faptului că celălalt are „ceva ” care te atrage. Atunci când celălalt nu mai are acel „ceva”, dragostea EROS a dispărut şi spui celuilalt: „nu te mai iubesc”.
Din păcate la televiziune este prezentată EROS, şi se vorbeşte despre AGAPE (voi dezvolta mai jos). Adică se prezintă pasiunea dar se vorbeşte despre sentimente înalte, iar multe persoane, pornite de pasiune, ajung să se căsătorească din pasiune. Oare este corect? Cât de des auzi băieţii : „Te iubesc aşa de tare … Vreau să fiu cu tine toată viaţa. Oricum ne iubim, nu ar fi nimic dacă am face dragoste înainte de căsătorie!”
Iar apoi, după ce şi-au satisfăcut poftele, îşi caută nestingheriţi viaţa. De ce ? Deoarece erau conduşi de pofte , nu de dragoste .
EROS este o dragoste care îi place mai întâi să primească şi numai astfel dăruieşte. Dacă nu primeşte, EROS se supără pe celălalt. EROS dăruieşte numai ca să primească ceva în schimb. Ea este o dragoste condiţionată de purtarea celuilalt.
Cât de mult este această dragoste mediatizată !!!! :( Practic nici o revistă nu o trece cu vederea, iar în reviste precum „Cool” , „Bravo” sau „Popcorn” sau in tabloide, se simte ca la ea acasă. La fel stau lucrurile şi în telenovele. Şi nu ştiu de ce multe persoane se mai uită la ele.
Din nefericire, mulţi tineri adoptă o conduită similară, şi se aşteaptă ca şi în căsătorie să funcţioneze.:(

3. FILEO - dragostea manifestata intre prieteni
Iubeşti FILEO ai prins drag pe cineva . FILEO ia naştere în inima cuiva care se simpte atras de frumuseţea caracterului celuilalt . În epistola lui Pavel către Tit 2:3-4 , scrie :
Spune că femeile în vîrstă … ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească (fileo) bărbaţi şi copiii;
Deci acest fel de dragoste presupune un caracter frumos .FILEO iubeşte lucrurile pe care le iubeşte şi celălalt .
Ea este o dragoste care răspunde la bunătatea sau la dragostea celuilalt. Este o dragoste care dăruieste, dar care aşteaptă şi să primească. Atunci când nu i se răspunde la fel, ea rămâne îndurerată .
Ev. dupa Ioan 5:20 arată această dragoste în relaţia Dumnezeu Tatăl şi Dumnezeu Fiul:
Căci Tatăl iubeşte (fileo) pe Fiul, şi-I arată tot ce face; şi-I va arăta lucrări mai mari decît acestea, ca voi să vă minunaţi.”Aici dragostea FILEO presupune şi o relaţie de încredere.

4. AGAPE - dragostea lui Dumnezeu, dragostea desavarsita! :woohoo: , de care am mai amintit, in fuga.
AGAPE este aceea dragoste care iubeşte pe cineva care a găsit preţ în ochii ei . Ea are la bază preţuirea celuilalt (fie că merită fie că nu ).
AGAPE nu este o dragoste care se aprinde datorită faptului că celălalt are merite deosebite , ci îşi are originea în caracterul celui care iniţiază acest fel de dragoste. Astfel Dumnezeu „este ” dragostea AGAPE în caracterul Său, în firea Lui.
Cine nu iubeşte, n’a cunoscut pe Dumnezeu; pentrucă Dumnezeu este dragoste.” (1 Ioan 4:8)
AGAPE continuă să iubească chiar când nu i se răspunde la fel, sau chiar când celălalt nu se mai face vrednic de a fi iubit. AGAPE este dragostea necondiţionată de purtarea celuilalt, ea este un act de voinţă din partea celui care iubeşte astfel nu doar un simţământ trecător.
AGAPE se jerveşte, şi vorbeşte mult despre dragostea care o are Dumnezeu pentru noi. Iar înţelegând această latură a dragostei, alt sens capătă jerva lui Hristos pentru noi:
Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.” (Ioan 3:16)
Ioan (care a fost supranumit si Apostolul iubirii) vorbeşte cel mai mult despre dragostea AGAPE, iată cum o descrie în prima sa epistolă (1Ioan 4:7-21) :
- dragostea este de la Dumnezeu , deci ca să capeţi această Dragoste trebuie ca Dumnezeu să fie în tine „Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; căci dragostea este dela Dumnezeu. Şi oricine iubeşte, este născut din Dumnezeu, şi cunoaşte pe Dumnezeu.” Deci ca fii născut din Dumnezeu trebuie să accepţi jertfa Fiului Sau pentu tine.
- dragostea lui Dumnezeu s-a arătat faţă de noi „Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s’a arătat prin faptul că Dumnezeu a trimes în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El.” Dumnezeu te iubeşte , şi ţi-a dat şi o dovadă – Fiul Său a murit pentu ca tu să poţi trăi prin El. „Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi, şi a trimes pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.
-dragostea lui Dumnezeu poate rămâne în tine... „dacă ne iubim unii pe alţii”.

AGAPE doreşte numai binele celuilalt şi se jerveşte dăruindu-se pe sine . Aceasta nu înseamnă că este o dragoste iresponsabilă.... care împlineşte poftele celuilalt, sau calcă legea pentru binele altuia. AGAPE este o dragoste inteligentă, care are la bază cunoaşterea nevoilor celuilalt; ea nu este o "dragoste oarbă".

Cu ce dragoste iubeşti tu? Mai insişti să crezi că pasiunea este dragoste?
Dragotea pe care o ai pentru o persoană de sex opus este una după voia lui Dumnezeu?
Apropo de relevanta de care amintea Daniel, pe un alt topic: nu sunt interesat sa fiu relevant pentru cineva, ci m-as bucura din tot sufletul daca aceste cateva ganduri te-ar ajuta in a iubi si a fi iubit(a) asa cum a randuit Creatorul! Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
</strong>
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata cum se manifesta? #3637

Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3706

Unul dintre cele mai frumoase pasaje din Sf. Scriptura in legatura cu dragostea, dar care de fapt te face sa-ti treaca... fiori pe sira spinarii daca meditezi putin, la randurile de mai jos:

"Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor.
Şi chiar dacă aş avea darul prorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încât să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic.
Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.
Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,
nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr,
acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.
Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.
Căci cunoaştem în parte, şi prorocim în parte;
dar când va veni ce este desăvârşit, acest "în parte" se va sfârşi.
Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.
Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.
Acum dar rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.
" 1 Corinteni 13:1-13
Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3848

"De 2000 de ani ni se vorbeste despre dragoste, iar noi ne sfasiem ca lupii"... Sunt vorbele lui Mihai Eminescu! Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3850

ihdsimmeu a scris:
"De 2000 de ani ni se vorbeste despre dragoste, iar noi ne sfasiem ca lupii" Sunt vorbele lui Mihai Eminescu! Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
Eminescu a mierlit-o de sifilis ...cauzat de dragoste:laugh:
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3851

adi chicago a scris:
Eminescu a mierlit-o de sifilis ...cauzat de dragoste:laugh:
Cu certitudine nu a "mierlit-o" practicand dragostea agape...acea dragoste te opreste de la a pacatui...Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3852

ihdsimmeu a scris:
adi chicago a scris:
Eminescu a mierlit-o de sifilis ...cauzat de dragoste:laugh:
Cu certitudine nu a "mierlit-o" practicand dragostea agape...acea dragoste te opreste de la a pacatui...Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
veronica micle ...si nu existau antibiotice pe vremea lui eminescu
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #3860

Daca dragoste nu e, nimic nu este, spune marele Marin Preda.

Cata dreptate are! In ziua de azi, am uitat sa iubim toate fiintele vii.

Am devenit niste animale rationale!

Ne-am indepartat de legile cosmice, si cele ale lui Dumnezeu!


Cu drag,
Sandy
  • Sandiana
  • Avatarul lui Sandiana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Si maine e o zi!
  • Posts: 753
  • Thank you received: 90
  • Karma: 6
Viata fara iubire este supravietuire.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #10480

Iubirea...



:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #10556

Dragostea este...



:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #10559

Totul depinde ce iubesti si cat.
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #10633

Iubirea ......



:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #15588

Black Eyed Peas - Where Is the Love



:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #16127

Despre iubirea neconditionata… in trei feluri

Cine te iubeste neconditionat?

(gluma auzita la Alin G.)
Daca vrei sa stii care e raspunsul la intrebarea asta, ia-ti partenerul de viata si cainele, inchide-i in portbagajul masinii si plimba-te pe un drum de tara timp de vreo ora. Dupa ce opresti masina si deschizi portbagajul, observa care dintre ei se bucura ca te vede. Acela te iubeste neconditionat!

Dragostea neconditionata

(Sursa: www.succesdublu.ro)

Am citit o poveste pe care vreau sa v-o spun si voua.
Un tanar fusese in razboi in Vietnam aproape 3 ani de zile. Intr-un final se intoarce in America si isi suna parintii la telefon. :
- Mama, tata, ma intorc acasa, dar vreau sa va cer o favoare. Am un prieten foarte bun si as vrea sa il aduc acasa cu mine.
- Sigur, ne-ar face mare placere sa il cunoastem, au spus parintii.
- Mai e ceva ce ar trebui sa stiti despre el; in timpul razboiului a fost ranit foarte rau. A calcat pe o mina si explozia l-a lasat fara o mana si un picior. Nu are unde sa se duca si vreau sa vina sa stea cu voi acasa.
- Ne pare rau sa auzim asta, fiule. Poate rezolvam cumva sa ii gasim unde sa stea.
- Nu, vreau sa stea impreuna cu noi acasa.
- Fiule, ii raspunde tatal, nu-ti dai seama despre ce vorbesti. Un om handicapat ca el inseamna o povara foarte mare pentru noi. Avem si noi vietile noastre de trait. Ce sens are sa ne incarcam viata cu unul ca el. Lasa-l in pace si vino acasa. O sa-si gaseasca el unde sa stea.

In acest moment, fiul inchide telefonl brusc. Parintii n-au mai auzit nimic de el de atunci. Dupa cateva zile, au primit un telefon de la Politie care ii anunta ca fiul lor s-a sinucis aruncandu-se de pe o cladire. Erau chemati sa identifice trupul. Parintii inmarmuriti, au ajuns repede la morga si acolo au descoperit ca intr-adevar, fiul lor era cel care murise. De asemenea au mai descoperit un lucru.
Baiatul lor avea doar o mana si un picior.

Parintii din poveste seamana cu noi. Ne e atat de usor sa ii acceptam si sa ii iubim pe cei care sunt amuzanti, plini de viata, fara probleme, dar nu ne pasa de cei care ne pot incurca planurile, care au probleme, sau nimeni nu-i baga in seama. Suntem ipocriti.

Iubire fara conditii
(fragment din cartea Iubire fara conditii, de Paul Ferrini, aparuta la editura ForYou)

Este necesar ca limitele pe care le stabilesti sa fie bine gandite, daca se pune problema sa treci de ele.
Nu-l face raspunzator pe aproapele tau pentru pacea si fericirea ta si nu-ti asuma nici responsabilitatea pentru pacea si fericirea lui. El n-a venit sa te mantuiasca pe tine si nici tu n-ai venit sa il mantuiesti pe el.
Pe de alta parte, dezleaga-l pe semenul tau de orice resentiment pe care il nutresti fata de el. Nu te abtine in nici un fel de la a-i arata iubire. Caci, a incerca sa-l privezi de fericirea sa, inseamna a-l ataca si a te intemnita pe tine insuti in stransoarea vinei si a fricii.
Nu-ti astupa urechile cand aproapele tau striga dupa ajutor.
Lasa-l sa lucreze alaturi de tine, atata timp cat vrea el. Si, cand e gata sa plece, doreste-i tot binele. Da-i hrana si apa pentru drum. Nu-l indatora si nu-l forta sa stea impotriva vointei sale. Libertatea aproapelui tau nu este un simbol al propriei tale libertati. De aceea, lasa-l sa vina si sa plece dupa bunul lui plac. Ureza-i bun venit cand vine si spune-i bun ramas cand pleaca.
Mai mult de-atat nu poti face. Atat insa este suficient.
Ingrijeste-te de fiecare strain in felul acesta, si eu iti voi arata o lume in care s-a intors increderea si in care domneste iubirea de aproape.
Iubeste-ti aproapele, asa cum ai vrea sa te iubesti pe tine insuti. Fa-l sa fie la fel de important. Nu fa sacrificii pentru el si nu-i cere ca el sa faca sacrificii pentru tine, ci ajuta-l cand poti si primeste-i ajutorul cu recunostinta, atunci cand ai nevoie de el.
Aceasta reciprocitate simpla si plina de demnitate este un gest al iubirii si al acceptarii. El demonstreaza incredere si stima reciproca.
Mai mult de-atat e prea mult. Mai putin de-atat e prea putin.

de Corina Marin

Sursa www.damaideparte.ro

:kiss: :kiss: :kiss:
  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: dani67

Re:Dragoste adevarata... cum se manifesta? #17179

!
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
  • Page:
  • 1
  • 2