Spina Bifida

Spina Bifida desemneaza un defect al coloanei vertebrale

Termenul de spina bifida desemneaza o malformatie, un defect al coloanei vertebrale cuprinzand mai multe leziuni de gravitate si prognostic diferit, care necesita o conduita terapeutica adaptata, dar totdeauna chirurgicala.

Conform importantei acestui defect si a leziunilor care se asociaza, distingem mai multe grade lezionale:

Sindromul Down sau Mongolismul

Sindromul Down sau MongolismulSindromul Down sau "Mongolismul" este o afectiune permanenta in cadrul careia o persoana se naste cu anumite trasaturi fizice distincte, de exemplu facies aplatizat si gat scurt, si un grad de intarziere mintala (retard psihic). Desi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacientilor pot duce o viata normala, activa. Beneficiind de ingrijirea adecvata si ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea crestere si dezvoltare spectaculoase si pot deveni adulti sanatosi si fericiti.

Diabetul

Diabetul zaharat de Tip2Diabetul zaharat este o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului (centrala atomo-electrica ce produce energie in organism), care include modificari lipidice (obezitate, grasimi crescute in sange, in ficat si in muschi), glucidice (hiperglicemie, depunearea glucidelor pe proteine) si proteice (consumarea proteinelor - organismul se mananca pe el insusi).

In aceasta boala organismul nu produce sau nu poate utiliza insulina. Insulina este necesara organismului pentru a putea folosi zaharul. Insulina ia zaharul din sange si il introduce in celule. Fara insulina zaharul se acumuleaza in sange si nu intra in celule. Fara zahar, celulele se vor infometa si vor suferi de lipsa de energie.

Ciroza hepatica

Ciroza hepatica: Tesut cicatricial fibrosCiroza hepatica este o afectiune ireversibila si difuza a ficatului, caracterizata prin distrugerea celulelor hepatice, pierderea elasticitatii (scleroza) tesuturilor, dezvoltarea unui tesut cicatricial fibros si prin regenerarea anormala a celulelor ce constituie noduli de regenerare. Scleroza tesuturilor hepatice impiedica circulatia sangvina, ducand la hipertensiune portala – cresterea presiunii sangvine in interiorul venei care colecteaza sangele de la organele digestive si il transporta la ficat.

Osteoporoza

Osteoporoza este o boala scheletica sistemicaOsteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si prin urmare, creste riscul de fractura.

Se disting 3 forme de gravitate:

  • 1. Osteopenia, scor T (BMD): -1/-2,5 DS;
  • 2. Ostoporoza, scor T: depaseste - 2,5;
  • 3. Osteoporoza manifesta sau complicata (fractura de fragilitate asociata).

Artroza

Artroza este o suferinta a cartilajului articularArtroza este o suferinta a cartilajului articular. Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. In mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitnd mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale.

Hernia de Disc Lombara (HDL)

Hernia de Disc LombaraHernia de Disc Lombara se caracterizeaza prin ruperea inelului fibros de la marginea discului, permitand hernierea materialului nucleului pulpos, care va intersesa radacinile nervoase.

Dupa modul de severitate al conflictului disc-radacina nervoasa se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:

Spondiloza Cervicala

Spondiloza cervicala este o afectiune a coloanei vertebraleSpondiloza cervicala este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale, localizata la nivelul vertebrelor cervicale si a discurilor intervertebrale. Cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita cervicala, afectiunea survine in general la persoanele cu varste peste 40 ani si evolueaza in timp. Desi spondiloza cervicala afecteaza ambele sexe in mod egal, la barbati survine mai devreme decat la femei.

Escarele

Escarele sunt leziuni ulcerative la nivelul pieliiEscarele sunt leziuni ulcerative la nivelul pielii si partilor moi subcutanate aparute in urma compresiunii zonelor de sprijin ale corpului, datorata imobilizarii prelungite a pacientului. In practica, ele sunt complicatii suplimentare ale unor boli diverse, care au ca element comun imobilizarea prelungita la pat a persoanei - paralizii de diverse tipuri si cauze, traumatisme, fracturi, interventii chirurgicale laborioase, arsuri etc.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .