abonament-metrou-handicap

Cartela "Legitimatie de Calatorie" este un titlu de transport pe baza caruia au acces la calatoria cu metroul. Metrorex nu emite titluri de transport speciale pentru persoanele cu dizabilitati. Persoanele interesate trebuie sa se adreseze directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti.

Pentru a beneficia de gratuitate la transportul urban cu metroul persoanele care sunt indreptatite sa solicite aceasta conform prevederilor Legii nr. 448/2006 art. 25, vor achizitiona abonamentele lunare de la punctele de vanzare SC Metrorex SA, cu solicitarea bonului fiscal.

Harta metrou Bucuresti

Harta metrou Bucuresti

Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

Pentru circulatia persoanelor cu handicap motor si a persoanelor cu diferite dizabilitati (persoane accidentate, bolnavi, persoane in varsta, femei gravide, etc.), statiile de metrou existente vor fi echipate cu lifturi exterioare si interioare, platforme inclinate si escalatoare.

Portile speciale de acces sunt destinate calatorilor:

 1. cu dizabilitati;
 2. cu minori cu varsta de pana la 6 ani, in carucior/in brate/de mana;
 3. insotiti de caini de companie (obligatoriu cu botnita si lesa)/ caini ghizi / caini utilitari.

Se recomanda atentie la deplasarea cu ascensoarele sau scarile rulante pentru evitarea producerii de accidente. Stationarea calatorilor pe scara rulanta se va face numai pe partea dreapta a acesteia, in sensul de mers.

Urcarea sau coborarea in si din tren a calatorilor care transporta carucioare pentru copii sau a calatorilor in scaune rulante se vor face obligatoriu pe la prima usa in sensul de mers al trenului.

Este permis accesul calatorilor in metrou a persoanelor nevazatoare in compania cainilor cu botnita si lesa.

Accesibilizarea statiilor de metrou in functiune pentru persoanele cu deficiente de vedere se va realiza in 63 de statii de metrou si consta in dotarea acestora atat cu elemente din otel inoxidabil aplicate pe suprafata existenta, cat si cu panouri de semnalistica Braille, astfel:

1. Benzi speciale din elemente de otel inoxidabil:

 • Elemente tip "linie";
 • Elemente tip "punct";

2. Panouri de semnalistica Braille:

 • Panouri tip 1: panouri de informare generala exterioare, montate la suprafata, in dreptul fiecarui acces al statiei;
 • Panouri tip 2: panouri interactive de informare generala interioare, montate in vestibule;
 • Panouri tip 3: panouri de informare grupuri sanitare.

Pentru statiile de metrou unde deja exista benzi speciale din ceramica: statiile Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului si Straulesti, legatura cu Terminalul Multimodal, sunt prevazute completari locale cu benzi ceramice si panouri de semnalistica Braille, iar pentru Magistrala 5, unde exista deja benzile speciale in toate statiile, vor fi montate doar panourile de informare.

Abonamente gratuite METROREX pentru persoanele cu dizabilitati

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului va pune la dispozitia beneficiarilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, abonamente lunare de transport gratuit cu metroul si cu numar nelimitat de calatorii. Acordarea abonamentelor se va realiza lunar de catre Serviciul Prestatii Sociale si Facilitati din subordinea DGASPC ale Mun. Bucuresti, la sediul acestora.

Primariile Sectoriale ale Mun. Bucuresti prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, va asigura gratuitate la transportul urban cu metroul, urmatoarelor categorii de beneficiari:

 • Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat, cu domiciliu sau resedinta pe raza sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui referat intocmit de serviciile de evaluare complexa din cadrul DGASPC-urilor sectoriale, in care sa se precizeze faptul ca persoana este deplasabila si poate sa foloseasca mijloacele de transport in comun de suprafata;
 • Asistentii personali si asistentii personali profesionisti, angajati in cadrul DGASPC-urilor sectoriale;
 • Insotitorii copiilor cu handicap accentuat (numai in prezenta acestora);
 • Insotitorii adultilor cu handicap auditiv si mintal accentuat (numai in prezenta acestora).

NU beneficiaza de aceasta gratuitate urmatoarele categorii de persoane:

 • Persoanele cu handicap nedeplasabile;
 • Persoanele care beneficiaza de gratuitate in baza altor acte normative;
 • Minorii cu handicap cu varsta de pana la 7 ani circula automat gratuit cu metroul (pentru ei, se deconteaza doar abonamentului insotitorului);
 • Minorii cu handicap care sunt inscrisi la o unitate de invatamant de stat circula si ei automat gratuit cu metroul (abonamentul insotitorului va fi decontat).

METODOLOGIA privind acordarea gratuitatii transportului urban cu metroul

La acordarea abonamentelor lunare se va tine cont de valabilitatea certificatului de incadrare in grad de handicap, a actului de identitate, a contractului individual de munca al asistentului personal.

In vederea asigurarii gratuitatii transportului cu metroul, DGASPC-ul de Sector, va deconta fiecarui beneficiar eligibil un abonament lunar achizitionat de catre acesta, pe care dupa utilizare si expirarea perioadei de valabilitate a gratuitatii, beneficiarul il va depune la serviciul de specialitate cu atributii in acordarea facilitatilor, insotit de o cerere tip la care va atasa urmatoarele documente:

a) copie act de identitate;
b) abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii sau bonul de reincarcare al acestuia, dupa caz, fata - verso (pdf sau jpg);
c) extras de cont al solicitantului (pdf sau jpg).

CERERE de decontare a abonamentelor Metrorex

!!! Cererea pentru eliberarea cartelei METROREX pentru persoanele cu handicap se depune si prin mijloace electronice la autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala domiciliaza sau are resedinta beneficiarul.

Persoanele indreptatite pot depune spre decontare abonamentele de metrou in termen de maxim 60 zile, de la data achizitionarii acestora, iar seria inscriptionata pe legitimatia de metrou trebuie sa se regasesca tiparita pe bonul fiscal depus la decont.

DGASPC-urile sectoriale va face decontul in limita maxima a 12 abonamente/an si fara suprapunerea perioadei de valabilitate a acestora, conform rezolutiei acordata pentru fiecare cerere de decont.

Pentru cererile depuse spre decontarea cartelei de metrou si inregistrate pana in ultima zi lucratoare a fiecarei luni (care nu trebuie sa depaseasca data de 25 a lunii), plata se va face in luna urmatoare, prin mandat postal sau cont bancar in functie de modul de plata a drepturilor personelor cu handicap sau asistentilor personali; taxele postale aferente mandatelor postale vor fi suportate de catre DGASPC-urile sectoriale ale Mun. Bucuresti.

Nu e necesar ca cererile să fie depuse lunar. Ele pot fi depuse si pentru o perioada maxima de trei luni (adica trei abonamente).

Gratuitatea va fi acordata prin decontarea abonamentului lunar cu numar nelimitat de calatorii, achizitionat de persoana cu handicap sau asistentul personal.

In acest sens, pentru a beneficia de gratuitate la transportul urban cu metroul persoanele indreptatite vor achizitiona abonamentele lunare pentru transportul urban cu metroul si le vor inainta spre decontare la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, dupa expirarea perioadei de valabilitate a acestora.

Persoanele indreptatite pot depune spre decontare abonamentele de metrou in termen de maxim 90 de zile, de la data expirarii perioadei de valabilitate a acestora. Suma decontata se va vira persoanelor indreptatite luna urmatoare odata cu drepturile banesti cuvenite, prin modalitatea de plata aleasa.

OBLIGATIILE BENEFICIARILOR

 • Prezenta beneficiarului la solicitarea abonamentului lunar este obligatorie.
 • Abonamentul pentru o noua luna calendaristica va fi acordat numai cu conditia prezentarii precedentului abonament.
 • In cazul pierderii, furtului abonamentului de transport cu metroul, la solicitarea scrisa a beneficiarului, i se va elibera acestuia, la momentul prezentarii la sediul DGASPC-ului de Sector, un nou abonament lunar, numai dupa prezentarea anuntului de pierdere efectuat intr-un cotidian de presa.
 • Insotitorii copiilor/persoanelor cu handicap au obligatia de a utiliza abonamentele lunare cu numar nelimitat de calatorii numai in prezenta acestora; in cazul in care organele de control constata ca insotitorul utilizeaza legitimatia fara a fi prezenta persoana cu handicap, acesta va fi obligat sa achite contravaloarea abonamentului pentru insotitor de la data eliberarii legitimatiei pana la data constatarii contraventiei.
 • Categoriile de beneficiari prevazute de lege, inclusiv familia sau reprezentantul legal ai acestora au obligatia, potrivit Legii nr. 448/2006, republicata de a aduce la cunostinta directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, in termen de 48 ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau resedinta, starea materiala si altesituatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.

Baza legislativa

 • Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanei cu handicap;
 • HG nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2022
Postat de
Mona si Dan
ABONAMENT ELEVA
Doamna Turcitu .
Reformulez raspunsul nostrum astfel incat sa gasiti raspunsul la intrebarea dumneavoastra .
In susul paginii Prostemcell exista 8 (opt) casete in culori diferite.
Pe orizontala, a saptea caseta este Info. Tastati pe aceasta caseta Info.
Sau daca vreti altfel, a-2-a din dreapta spre stanga.
Gasiti sageti indicatoare .

1. Din Info tastati Articole Utile
2. Din articole Utile tastati Dizabilitate
3. Din Dizabilitate tastati Drepturile copiilor cu dizabilitati
4. Din Drepturile copiilor cu dizabilitati tastati Abonamente gratuite la metrou
Postat la
%b %06, %2023
Postat de
CarmenDaniela
ingradire drepturi persoane cu dizabilitati
Buna ziua si La multi ani!Constat ca drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt din ce in ce mai restranse.Daca inainte primeau toti pachetele cu ajutoare de la UE, acum s-a conditionat primirea acestora de venit,Ajutorul la energie pentru persoane cu dizabilitati-la fel-este conditionat de venit.Mie nu mi se pare normal acest lucru.Pentru persoanele cu venituri mici sunt ajutoare sociale.Si hai sa ne gandim un pic, cine sunt marea majoritate a pensionarilor actuali?Cei care au lucrat in perioada ceausista.Sau mai clar spus, nu au vrut sa lucreze in acele timpuri, pentru ca oricand se gasea servici.Si acum acestia beneficiaza de mariri, ajutoare , iar cei care au lucrat 40 ani, cu handicap, dar nedeclarat, ca exista sansa sa fi dat afara daca se afla, acum sunt lasati la voia sortii.
Postat la
%b %09, %2023
Postat de
Mona si Dan
INGRADIRE DREPTURI PERSOANE CU DIZABILITATI
Doamna Carmen Daniela ,
Precizez de la bun inceput ca eu, sau noi suntem membrii ai acestui ; Forum Prostemcell. Suntem oameni simpli ca si dumneavoastra, dar ne ajutam cu drag prin comunicare si dialog intre noi.
Din comentariul dumneavoastra reiese ca ati lucrat 40 de ani. Sau mai bine inteles, exista persoane care au lucrat , au iesit la pensie pentru limita de varsta. In intreaga viata nu a facut demersuri pentru a avea dovezi medicale care sa certifice dizabilitatea. Sigur ca da, este perfect posibila aceasta situatie.
Persoana respectiva nu a vrut sa solicite aceasta facilitate. Insa daca persoana are dovezi medicale sau le obtine de la medicul de specialitate are in orice moment posibilitatea de a isi intocmii Dosar de incadrare in grad de handicap/dizabilitate.
Avand acest dosar solicitati respectarea Legii 448 din 2006.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează