Gratuitatea la transportul urban cu metroul pentru persoanele cu dizabilitati si insotitorii acestora se acorda pe perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de handicap si a actului de identitate.
Gratuitatea la transportul urban cu metroul pentru asistentii personali si asistentii personali profesionisti se acorda pe perioada de valabilitate a contractului individual de munca si a actului de identitate.
Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din subordinea Consiliilor Locale ale Municipiului Bucuresti asigura persoanelor cu dizabilitati, insotitorilor acestora si asistentilor personali, reprezentantilor legali, curatela/ tutela dupa caz, gratuitate la transportul urban cu metroul prin decontarea abonamentului lunar cu numar nelimitat de calatorii, sub forma unei cartele magnetice sau a cardului reincarcabil.
Cartela de metrou sau cardul contactless (legitimatia de calatorie), este un titlu de transport pe baza caruia au acces la calatoria cu metroul persoanele cu dizabilitati, insotitorii acestora, reprezentantii legali sau asistentii personali. Metrorex nu emite titluri de transport speciale pentru persoanele cu dizabilitati. Persoanele interesate trebuie sa se adreseze directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului unde au domiciliu sau resedinta, pe raza sectoarelor municipiului Bucuresti. Modalitatea de acordare a gratuitatii si cuantumul acesteia se stabilesc prin hotarare a consiliilor locale.
Pentru a beneficia de gratuitate la transportul urban cu metroul persoanele care sunt indreptatite sa solicite aceasta, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 art. 25, vor achizitiona abonamentele lunare de la punctele de vanzare Metrorex, cu solicitarea bonului fiscal.
Harta metrou Bucuresti
Facilitati pentru accesul persoanelor cu dizabilitati la metrou
Pentru circulatia persoanelor cu dizabilitati motorii si a persoanelor cu diferite dizabilitati (persoane accidentate, bolnavi, persoane in varsta, femei gravide, etc.), statiile de metrou existente vor fi echipate cu lifturi exterioare si interioare, platforme inclinate si escalatoare.
Prin natura lor, ascensoarele/ lifturile de la metrou sunt folosite in special de catre persoanele cu nevoi speciale. Metrorex, prin semnalistica din statiile de metrou, incurajeaza folosirea, cu prioritate, a ascensoarelor de catre persoanele cu dizabilitati, persoanele varstnice, persoanele cu copii mici in brate sau carut, persoanele care folosesc carje, bastoane sau au alte probleme de sanatate.
Portile speciale de acces sunt destinate calatorilor:
- Cu dizabilitati;
- Cu minori cu varsta de pana la 6 ani, in carucior/ in brate/ de mana;
- Insotiti de caini de companie (obligatoriu cu botnita si lesa)/ caini ghizi / caini utilitari.
Se recomanda atentie la deplasarea cu ascensoarele sau scarile rulante pentru evitarea producerii de accidente. Stationarea calatorilor pe scara rulanta se va face numai pe partea dreapta a acesteia, in sensul de mers.
Urcarea sau coborarea in si din tren a calatorilor care transporta carucioare pentru copii sau a calatorilor in scaune rulante se vor face obligatoriu pe la prima usa in sensul de mers al trenului.
Calatorilor le este permis accesul doar cu animale si pasari de mici dimensiuni, aflate in custi sau colivii, precum si cu caini ce vor avea obligatoriu botnita si lesa.
Cainii ghizi nu vor avea lesa si botnita, nu se vor atinge si nu vor fi despartiti de persoanele nevazatoare.
Persoanele nevazatoare insotite de caini ghizi vor urca in primul vagon de metrou, in sensul de mers al trenului, pentru a fi observate de personalul de conducere tren.
Accesibilizarea statiilor de metrou in functiune pentru persoanele cu deficiente de vedere se va realiza in 63 de statii de metrou si consta in dotarea acestora atat cu elemente din otel inoxidabil aplicate pe suprafata existenta, cat si cu panouri de semnalistica Braille, astfel:
1. Benzi speciale din elemente de otel inoxidabil:
- Elemente tip "linie";
- Elemente tip "punct";
2. Panouri de semnalistica Braille:
- Panouri tip 1: panouri de informare generala exterioare, montate la suprafata, in dreptul fiecarui acces al statiei;
- Panouri tip 2: panouri interactive de informare generala interioare, montate in vestibule;
- Panouri tip 3: panouri de informare grupuri sanitare.
Pentru statiile de metrou unde deja exista benzi speciale din ceramica: statiile Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului si Straulesti, legatura cu Terminalul Multimodal, sunt prevazute completari locale cu benzi ceramice si panouri de semnalistica Braille, iar pentru Magistrala 5, unde exista deja benzile speciale in toate statiile, vor fi montate doar panourile de informare.
Asistenta din partea personalului statiei si de conducere a trenului de metrou este obligatorie si gratuita - Ordin nr. 579/2024.
Abonamente gratuite Metrorex pentru persoanele cu dizabilitati
Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ale Sectoarelor Municipiului Bucuresti vor pune la dispozitia beneficiarilor Legii nr. 448/2006, abonamente lunare de transport gratuit cu metroul si cu numar nelimitat de calatorii.
Primariile de Sector, prin DGASPC, va asigura gratuitate la transportul urban cu metroul, urmatoarelor categorii de beneficiari:
- Persoane adulte cu dizabilitati grave si accentuate, cu domiciliu sau resedinta pe raza sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui referat intocmit de serviciile de evaluare complexa din cadrul DGASPC, in care sa se precizeze faptul ca persoana este deplasabila si poate sa foloseasca mijloacele de transport in comun de suprafata;
- Asistentii personali si asistentii personali profesionisti, angajati in cadrul DGASPC;
- Insotitorii copiilor cu dizabilitati accentuate (numai in prezenta acestora);
- Insotitorii adultilor cu dizabilitati auditive si mintal accentuate (numai in prezenta acestora).
NU beneficiaza de aceasta gratuitate urmatoarele categorii de persoane:
- Persoanele cu dizabilitati nedeplasabile;
- Persoanele care beneficiaza de gratuitate in baza altor acte normative;
- Minorii cu dizabilitati cu varsta de pana la 7 ani circula automat gratuit cu metroul (pentru ei, se deconteaza doar abonamentului insotitorului);
- Minorii cu dizabilitati care sunt inscrisi la o unitate de invatamant de stat circula si ei automat gratuit cu metroul (abonamentul insotitorului va fi decontat).
Persoana cu dizabilitati poate calatori singura sau impreuna cu un singur insotitor ori cu asistentul personal, dupa caz. Insotitorul care calatoreste cu persoana cu dizabilitati (deplasabila sau in scaun rulant) poate fi orice persoana.
METODOLOGIA privind acordarea gratuitatii transportului urban cu metroul
La acordarea abonamentelor lunare se va tine cont de valabilitatea certificatului de incadrare in grad de handicap, a actului de identitate si a contractului individual de munca al asistentului personal.
In vederea asigurarii gratuitatii transportului cu metroul, DGASPC de Sector va deconta fiecarui beneficiar eligibil un abonament lunar achizitionat de catre acesta, pe care dupa utilizare si expirarea perioadei de valabilitate a gratuitatii, beneficiarul il va depune la serviciul de specialitate cu atributii in acordarea facilitatilor, insotit de o cerere tip la care va atasa urmatoarele documente:
- Copie act de identitate (persoana cu dizabilitate, reprezentant legal sau asistent personal);
- Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii sau bonul de reincarcare al acestuia, dupa caz, fata - verso (pdf sau jpg);
- Extras de cont al solicitantului (pdf sau jpg).
CERERE de decontare a abonamentelor Metrorex
!!! Cererea pentru eliberarea cartelei METROREX pentru persoanele cu dizabilitati se depune si prin mijloace electronice la autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala domiciliaza sau are resedinta beneficiarul.
Pentru a deconta cartelele de metrou pentru persoana cu dizabilitati cat si pentru insotitorul acesteia este necesar ca legitimatiile depuse sa prezinte alaturat si bonul fiscal emis la achizitionarea acestora pentru fiecare in parte.
Persoanele indreptatite pot depune spre decontare abonamentele de metrou in termen de maxim 60 zile, de la data achizitionarii acestora, iar seria inscriptionata pe legitimatia de metrou trebuie sa se regasesca tiparita pe bonul fiscal depus la decont.
DGASPC va face decontul in limita maxima a 12 abonamente/an si fara suprapunerea perioadei de valabilitate a acestora, conform rezolutiei acordata pentru fiecare cerere de decont.
Pentru cererile depuse spre decontarea cartelei de metrou si inregistrate pana in ultima zi lucratoare a fiecarei luni (care nu trebuie sa depaseasca data de 25 a lunii), plata se va face in luna urmatoare, prin mandat postal sau cont bancar in functie de modul de plata a drepturilor persoanelor cu dizabilitati sau asistentilor personali.
Nu este necesar ca cererile sa fie depuse lunar. Ele pot fi depuse si pentru o perioada maxima de trei luni (adica trei abonamente).
Gratuitatea va fi acordata prin decontarea abonamentului lunar cu numar nelimitat de calatorii, achizitionat de persoana cu dizabilitati sau asistentul personal.
In acest sens, pentru a beneficia de gratuitate la transportul urban cu metroul persoanele indreptatite vor achizitiona abonamentele lunare pentru transportul urban cu metroul si le vor inainta spre decontare la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de Sector, dupa expirarea perioadei de valabilitate a acestora.
Persoanele indreptatite pot depune spre decontare abonamentele de metrou in termen de maxim 90 de zile, de la data expirarii perioadei de valabilitate a acestora. Suma decontata se va vira persoanelor indreptatite luna urmatoare odata cu drepturile banesti cuvenite, prin modalitatea de plata aleasa.
Facilitati Metrorex pentru persoanele cu dizabilitati
Actiunea de accesibilizare a statiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilitati face parte din strategia de dezvoltare a Metrorex.
Prin accesibilitate, se intelege eliminarea tuturor obstacolelor si a barierelor in calea participarii depline a persoanelor cu dizabilitati in toate domeniile, respectiv asigurarea in tde egalitate a accesului la mediul fizic, la transport, informatie si mijloace de comunicare, inclusiv la tehnologii si sisteme informatice precum si la alte facilitati si servicii furnizate publicului larg.
Reteaua de metrou existenta are prevazut, conform legislatiei in vigoare, accesul persoanelor cu dizabilitati, in special accesul persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Astfel in statiile de metrou exista echipamente de tipul escalatoarelor, platformelor inclinate si a lifturilor interioare/ exterioare pentru usurarea transportului pentru calatorii cu dizabilitati.
Proiectul "Accesibilizarea statiilor de metrou in functiune pentru persoanele cu deficiente de vedere" se adreseaza persoanelor cu vedere slaba, cu un camp vizual limitat si/sau persoanelor fara vedere, care depind in principal sau exclusiv de informatii acustice sau tactile pentru a se deplasa. Astfel, in spatiile publice apartinand retelei de metrou (accesele de metrou, pasajele pietonale, peroane) vor fi amplasate elemente specifice menite sa asigure o cale de deplasare tactila pentru persoanele cu deficiente de vedere. Elementele specifice consta in benzi speciale din dale ceramice, ce vor permite persoanelor care utilizeaza bastonul alb sa obtina informatii despre un anumit traseu sau despre prezenta unui eventual pericol. De asemenea, prin implementarea rutelor ghidate pentru persoanele cu deficiente de vedere se va putea creste si viteza pietonala de deplasare, ceea ce va duce la cresterea gradului de confort pentru publicul tinta si promovarea transportului cu metroul.
La data de 19 septembrie 2024, la sediul Ministerului Finantelor, a fost semnat acordul specific privind "Programul de imbunatatire a accesului la reteaua de metrou din Bucuresti". Obiectivul principal al programului este identificarea si implementarea solutiilor pentru imbunatatirea accesului la metroul din Capitala, in special pentru persoanele cu dizabilitati sau mobilitate redusa.
"Acces fara Bariere" la metrou
"Printr-un studiu derulat prin program, se va examina situatia actuala a retelei de metrou si se vor propune solutii pentru imbunatatirea si standardizarea accesului la statiile de metrou existente, adoptand "Principiul Accesului fara Bariere" pentru a raspunde nevoilor tuturor pasagerilor si in special a celor cu mobilitate redusa, precum si masuri pentru cresterea capacitatii Metrorex de a raspunde nevoilor specifice ale acestei categorii de pasageri si pentru o mai buna integrare intermodala a retelei de metrou cu alte mijloace de transport in comun", anunta Ambasada Elvetiei in Romania intr-o postare pe pagina de Facebook.
Cu o contributie elvetiana de 9,7 milioane de franci, acest program se va derula pana in aprilie 2029.
OBLIGATIILE BENEFICIARILOR
- Prezenta beneficiarului la solicitarea abonamentului lunar este obligatorie.
- Abonamentul pentru o noua luna calendaristica va fi acordat numai cu conditia prezentarii precedentului abonament.
- In cazul pierderii, furtului abonamentului de transport cu metroul, la solicitarea scrisa a beneficiarului, i se va elibera acestuia, la momentul prezentarii la sediul DGASP de Sector, un nou abonament lunar, numai dupa prezentarea anuntului de pierdere efectuat intr-un cotidian de presa.
- Insotitorii copiilor/persoanelor cu dizabilitati au obligatia de a utiliza abonamentele lunare cu numar nelimitat de calatorii numai in prezenta acestora; in cazul in care organele de control constata ca insotitorul utilizeaza legitimatia fara a fi prezenta persoana cu dizabilitati, acesta va fi obligat sa achite contravaloarea abonamentului pentru insotitor de la data eliberarii legitimatiei pana la data constatarii contraventiei.
- Categoriile de beneficiari prevazute de lege, inclusiv familia sau reprezentantul legal ai acestora au obligatia, potrivit Legii nr. 448/2006, republicata de a aduce la cunostinta directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, in termen de 48 ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau resedinta, starea materiala si altesituatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.
Baza legislativa
- Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanei cu handicap;
- HG nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
COMMENTS
Postat la
%b %14, %2022Postat de
Mona si DanDoamna Turcitu .
Reformulez raspunsul nostrum astfel incat sa gasiti raspunsul la intrebarea dumneavoastra .
In susul paginii Prostemcell exista 8 (opt) casete in culori diferite.
Pe orizontala, a saptea caseta este Info. Tastati pe aceasta caseta Info.
Sau daca vreti altfel, a-2-a din dreapta spre stanga.
Gasiti sageti indicatoare .
1. Din Info tastati Articole Utile
2. Din articole Utile tastati Dizabilitate
3. Din Dizabilitate tastati Drepturile copiilor cu dizabilitati
4. Din Drepturile copiilor cu dizabilitati tastati Abonamente gratuite la metrou
Postat la
%b %06, %2023Postat de
CarmenDanielaBuna ziua si La multi ani!Constat ca drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt din ce in ce mai restranse.Daca inainte primeau toti pachetele cu ajutoare de la UE, acum s-a conditionat primirea acestora de venit,Ajutorul la energie pentru persoane cu dizabilitati-la fel-este conditionat de venit.Mie nu mi se pare normal acest lucru.Pentru persoanele cu venituri mici sunt ajutoare sociale.Si hai sa ne gandim un pic, cine sunt marea majoritate a pensionarilor actuali?Cei care au lucrat in perioada ceausista.Sau mai clar spus, nu au vrut sa lucreze in acele timpuri, pentru ca oricand se gasea servici.Si acum acestia beneficiaza de mariri, ajutoare , iar cei care au lucrat 40 ani, cu handicap, dar nedeclarat, ca exista sansa sa fi dat afara daca se afla, acum sunt lasati la voia sortii.
Postat la
%b %09, %2023Postat de
Mona si DanDoamna Carmen Daniela ,
Precizez de la bun inceput ca eu, sau noi suntem membrii ai acestui ; Forum Prostemcell. Suntem oameni simpli ca si dumneavoastra, dar ne ajutam cu drag prin comunicare si dialog intre noi.
Din comentariul dumneavoastra reiese ca ati lucrat 40 de ani. Sau mai bine inteles, exista persoane care au lucrat , au iesit la pensie pentru limita de varsta. In intreaga viata nu a facut demersuri pentru a avea dovezi medicale care sa certifice dizabilitatea. Sigur ca da, este perfect posibila aceasta situatie.
Persoana respectiva nu a vrut sa solicite aceasta facilitate. Insa daca persoana are dovezi medicale sau le obtine de la medicul de specialitate are in orice moment posibilitatea de a isi intocmii Dosar de incadrare in grad de handicap/dizabilitate.
Avand acest dosar solicitati respectarea Legii 448 din 2006.