Rovinieta si parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati

Rovinieta si parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati

Situatia persoanelor cu dizabilitati se imbunatateste considerabil. Pe langa faptul ca mii de persoane cu handicap si insotitorii acestora sunt scutiti, pe baza de cerere, de la plata rovinietei, persoanele incadrate intr-un grad de handicap primesc indemnizatii indexate. Mai mult, la cerere, persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora pot obtine cardul-legitimatie aferent locurilor gratuite de parcare.

Cardul-legitimatie are valabilitate pe intreg teritoriul Romaniei.

Persoanele cu dizabilitati, proprietari de autoturism si insotitorii lor primesc gratuit rovinieta si loc de parcare, cu conditia sa le ceara autoritatilor.

Nota: Rovinieta este gratuita doar pentru persoanele cu handicap grav si insotitorul legal sau asistentul personal proprietar de autoturism. Pentru persoanele cu handicap accentuat sau mediu, acestea trebuie sa fie proprietare de autoturism (in niciun caz coproprietare, sot-sotie) pentru a beneficia de rovinieta gratuita.

Pentru a beneficia de aceste facilitati pe drumurile publice, persoanele cu dizabilitati, proprietari de autoturism trebuie sa depuna la DGASPC sau la primarii, o CERERE insotita de certificatul de incadrare in gradul de handicap al minorului/adultului cu dizabilitati, copie a actului de identitate si o fotografie tip "carte de identitate/buletin de identitate" (dupa caz). De asemenea, mai trebuie depus si documentul care atesta calitatea de insotitor (acolo unde este cazul) precum si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului. Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care va elibera rovinietele solicitantilor. Autovehiculul care transporta o persoana cu handicap posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.

UPDATE:
Legea nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 518 din 13 iulie 2015 si va intra in vigoare de joi, 16 iulie, la trei zile de la aparitie.
Actul normativ stabileste unele modificari pentru toate persoanele cu handicap care poseda autoturisme sau motociclete.
Concret, conform noilor prevederi, persoanele cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor pe care le detin, fara a mai fi nevoite sa le modifice in functie de handicapul de care sufera.
Pana acum, acestea erau obligate prin lege sa adapteze masinile sau motocicletele handicapului locomotor pe care il au, pentru a nu plati impozitul auto.
De asemenea documentul citat introduce un nou alineat in lege, prin care stabileste ca persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale (rovinieta) pentru un singur autoturism detinut. Reglementarea se aplica si insotitorilor persoanelor cu handicap sau asistentilor personali ai acestora, dupa caz.
Vechea legislatie nu impunea nicio limitare in acest sens, astfel incat persoanele cu handicap aveau dreptul sa conduca pe drumurile nationale din Romania, fara plata rovinietei, una sau mai multe masini.

Card-legitimatie pentru persoanele cu handicap

Perioadele de valabilitate a cardului-legitimatie in functie de gradul de handicap vor fi urmatoarele:

- gradul grav / valabilitate "permanent";
- gradul accentuat / valabilitate 12 luni;
- gradul mediu / valabilitate 6 luni;

Nota: In cazul deteriorarii cardului-legitimatie, persoana in cauza beneficiaza de schimbarea acestuia.

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.

Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

Cardul-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare va avea urmatoarele caracteristici:

  • dimensiuni 106mm/148mm, culoare albastru deschis, exceptie facand doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de albastru inchis,
  • va fi plastifiat, exceptie facand doar spatiul rezervat semnaturii titularului in partea stanga verso.
  • totodata, partea din stanga fata a cardului va contine simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, data la care expira cardul, seria si numarul acestuia, precum si denumirea si stampila autoritatii emitente.
  • partea din dreapta fata va contine de asemenea afirmatia "Card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap", precum si cuvintele "Model al Comunitatii Europene" in limba romana si ca fundal codul distinctiv al Romaniei: RO, incercuit de inelul celor 12 stele simbolizand Uniunea Europeana.
  • partea din stanga verso va contine numele si prenumele titularului, precum si semnatura si fotografia acestuia. Partea din dreapta verso va contine afirmatia "Acest card-legitimatie indreptateste titularul la locurile de parcare special amenajate in Romania", precum si "Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a autovehiculului, astfel incat acesta sa fie vizibil pentru verificare".

Card de parcare pentru persoanele cu handicap in Uniunea Europeana

Asistenta si informatii generale 

Prezenta brosura reprezinta o fisa informativa care ofera o prezentare generala privind conditiile de utilizare a unui card de parcare pentru persoanele cu handicap in diferite state membre ale Uniunii Europene. Inainte de a calatori intr-un alt stat, cititi normele in vigoare din acel stat. In anumite cazuri va trebui sa solicitati informatii suplimentare la fata locului. Folositi informatiile furnizate in interiorul pliantului in limba statului pe care il vizitați, afisandu-l langa cardul dumneavoastra de parcare. Aceste informatii vor pune la dispozitia autoritatilor locale justificarea conform careia cardul dumneavoastra are la baza un model comunitar standardizat si trebuie sa beneficiati de toate facilitatile de parcare asociate/acordate persoanelor cu handicap in statul respectiv.

Pentru conformitate aici, temeiul legal pentru eliberarea acestui card de parcare:

1. ORDIN nr. 223 din 16 iulie 2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap;

2. Recomandarea 2008/205/CE din 3 martie 2008, de adaptare a Recomandarii 98/376/CE privind tichetul de parcare pentru persoanele cu dizabilitati;

3. Prevederile art. 65 al. 2 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare;

4. Prevederile art. 40 si art. 41 din HG nr. 268/2007 privind aprobarea Normelor metodologice din 14/03/2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

5. Ordin nr. 62/2007 din 23/04/2007 pentru aprobarea Instructiunilor privind legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprrafata pentru persoanele cu handicap si modelul acestuia ;

6. Prevederile Ordinului MMSF/ANPH nr. 223 din 16 iulie 2007;

7. Ordin 11/2008 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati

8. Ordin nr. 1246 din 12.07.2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav

Comentarii 

Postat la
%b %13, %2011
Postat de
Snake
Card parcare
Acest card in iasi se elibereaza de la DAPPP directia adminstratiei parimoniului public privat situat pe strada Smardan nr 5 langa ziarul de iasi(intersesctia
Bucsinescu)
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
sanda
cum pot face rost de legitimatie
as dori sa aflu si eu cum pot primi legitimatia pentru parcare gratuita :-?
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
re: cum pot face rost de legitimatie
Rasfoieste baza legislativa si vei afla :lol:
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
felicia
card-legitimati e
Va rog sa-mi spuneti cine elibereaza aceste carduri -legitimatii de parcare pentru pers cu handicap si in baza caror documente.Vreau sa stiu daca au dreptul si insotitorii sau numai pers. cu handicap grav.Daca se elibereaza de catre primarii si unde se fac?
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
re:card-legitim atie
scrie clar in articol, ce nu ai INTELES?
"Pentru a beneficia de aceste facilitati pe drumurile publice, persoanele cu dizabilitati trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala sau la primarii, o cerere insotita de certificatul de incadrare in gradul de handicap si copie a actului de identitate. De asemenea, mai trebuie depus si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese ca acesta e adaptat handicapului. Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care va elibera rovinietele solicitantilor" si "Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimati e pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate."
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
balota loredana
pt parcare
as dorii sa stiu daca parcarea din fata blocului se plateste la pers cu handicap sau la insotitorii lor . daca poate cineva care stie sa-mi rasp.
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
raspuns
@loredana: daca ai card de parcare gratuita eliberata de catre Primaria in raza caruia locuiesti este ok, nu platesti ptr parcarea din fata blocului... retine, fara card NU ai aceasta facilitate. ;)
@felicia: chiar nu ai citit ce ti-am raspuns cu atentie? Uite "Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care va elibera rovinietele solicitantilor" si "Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimati e pentru locurile gratuite de parcare."
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
valer
sal
am dus actele la primarie din 7-02-2010 pentru cardu de parcare dar fac pe mutii.habar n-au ce tre sa faca.
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
salve
valer scoate la imprimanta text si legislatie de aici si prezinta-le-o.. . asa afla si ei ce noutati apar
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
balla
De ce suntem umiliti noi cei cu dizabilitati?
As dori sa aflu ce act trebuie sa detin ptr parcarea din fatza blocului ...:( ptr ca a devenit o problema :angry: Sunt oameni carora le place sa fac uz de puterea lor finaciara crezand ca noi persoanele cu dizabilitati nu avem nici un drept ..:( unde ar trebui sa apelez ptr a afla informatiile pe care le doresc ..?
Va multumesc
Postat la
%b %06, %2015
Postat de
axel
locuri si card pt parcare
raspuns la locuri de parcare din fata blocului ; se face conform legi 448/2006 rep[iblicat in 2008 art 65 alin 2 . In acest art se spune tot despre loc de parcare si card legitimatie. Eu mam judecat 2 ani cu primaria ptr aceasta
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
re: De ce..
1. Cerere tip, avizata de Asociatia de Proprietari;
2. Cartea de identitate cu domiciliul la adresa unde soliciti locul de parcare;
3. Certificatul de inmatriculare al autoturismului;
4. Contract de leasing (daca este cazul);
5. Certificat fiscal eliberat de Directia Generala de Impozite si Taxe Locale din care sa rezulte ca nu figurezi cu debite restante catre bugetul local;

Spatiul va fi inchiriat pe un an
Cererea tip iti va fi eliberata de catre reprezentantii Serviciului Parcari. Retine! Spatiile se acorda in conformitate cu tabelele intocmite de Asociatiile de Proprietari ale blocurilor limitrofe parcajelor, in limita locurilor alocate existente pe teren. Cererea tip va fi semnata si stampilata de catre presedintele Asociatiei de Proprietari unde domiciliezi. Actele le vei depune la Registratura Serviciului Parcari. Vei putea folosi spatiul inchiriat timp de un an de zile.
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
stefan
problema
Buna ziua ! Locuiesc intr-un bloc nou are are si un teren ingradit pe care il folosim ca parcare. Terenul este foarte mic si nu incap decat 15 masini. In bloc sunt 39 de apartamente. Exista o persoana care zice ca are nu stiu ce handicap si care vrea sa obtina un loc de parcare rezervat pe terenul blocului care este al asociatiei de locatari. Aceasta persoana are dreptul sa obtina acest loc de parcare? Mentionez ca langa blocul nostru sunt si alte blocuri vechi si parcari publice.
Multumesc!
Postat la
%b %21, %2018
Postat de
serban
Reguli convietuire Asociatie Proprietari
NU! Daca terenul este in proprietatea asociatiei de locatari, aceasta trebuie sa hotarasca in Adunarea Generala daca ii aloca persoanei respective acel drept sau nu. Terenul respectiv este proprietatea tuturor locatarilor in functie de cota indiviza a fiecaruia. Oricine parcheaza pe respectivul teren ar trebui sa aiba o intelegere cu Asociatia de Proprietari (repet, fdaca terenul este al asociatiei si nu al primariei) si sa plateasca o chirie lunara. Asta NUMAI daca se stabileste asa ceva in Adunarea Generala a proprietarilor. Altfel, toti proprietarii sunt indreptatiti sa foloseasca in egala masura proprietatea comuna.
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
baciu
ptr problema ta
Legal DA, are dreptul sa obtina un loc propriu de parcare daca locuieste in acea zona si are masina adaptata handicapului. Primaria este factorul decizional in acest caz.
Daca i se refuza solicitarea persoanei cu dizabilitati, aceasta poate actiona in judecata respectiva institutie pe tema discriminarii.. . asta este :)
Postat la
%b %28, %2011
Postat de
paul
problema
Am inteles conditiile legi, dar nu inteleg ca masina sa fie adaptata handicapului deoarece mai bine bine, masina este cu cutie automata si ma descuc foarte usor, legea e aiurea. Multumesc.
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
titiana
Buna
Pt. toate nelămuririle, eu lucrez în primăria oraşului Recaş şi întocmesc aceste carduri - legitimaţii pentru persoanele cu handicap şi pentru reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap.
Conform legii 448/ 2006 şi H.G.nr. 268/2007 pt. aprobarea normelor metodologice toate primăriile au obligaţia să întocmească aceste carduri-legitim aţie ne ţinându-se seama ca maşina să fie adaptată handicapului numai în cazurile unde persoana cu handicap solicită acest card - legitimaţie dar nu toate maşiniile sunt adaptate handicapului. După depunerea actelor necesare pt. întocmirea cardului persoana care se ocupă în cadrul primăriei în termen de 30 de zile de la depunerea cererii şi a documentelor are obligaţia de a o întocmii şi a o elibera. Modelul se află în Model al Comunităţii Europene ( model card - legitimaţie) de parcare pentru persoanel cu handicap .
Dacă mai doriţi lămuriri contactaţimă pe adresa de maill.
Postat la
%b %28, %2011
Postat de
Petru
Parcare handicap
Buna ziua.

D-na Tatiana, ati putea sa ne spuneti care norma legala determina eliberarea Cardului de parcare de obligativitatea ca masina sa fie adaptata handicapului?
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
IOAN SAS
parcare privata
Buna ziua ,

Am o parcare privata ; o persoana cu handicap are dreptul sa intre si sa nu plateasca ?
Eu cred ca e ca si cum ai un apartament proprietate privata si vine unu sa se culce fiindca nu are unde , dar are o hartie de la primarie ca nu are casa.
Care este aria de valabilitate a legiti-
matiei ?
Postat la
%b %10, %2012
Postat de
Petru
Raspuns
Legitimatia de parcare pentru persoana cu handicap este valabila in parcarile amenajate pe domeniul public si/sau de interes public.
Postat la
%b %26, %2011
Postat de
Valentin
Va rog , ajutatima!
Sunt dintr-o localitate de langa Piatra Neamt, vreau sa stiu de unde pot obtine legitimatia card pentru locurile de parcare cu plata . Si daca detin simpla legitimatie de handicap,daca blocatorii au voie sa blocheze masina in parcarea marcata , pentru persoanele cu handicap???!!!
Postat la
%b %04, %2012
Postat de
ELENA
PARCARE HANDICAPATI
Sunto pers.cu hand.loco-motor accentuat,dar nu am masina si permis.Fiul meu care locuieste cu mine are masina si carnet.Cand am nevoie el ma transporta unde am nevoie.In acest caz ,pot beneficia de parcare si rovinieta gratuita?cine m-a ajuta ptr.nu inteleg
Postat la
%b %04, %2012
Postat de
dorel
raspuns
Buna Elena,
Din pacate NU poti beneficia de rovinieta si nici de card pentru parcare gratuita. DOAR daca masina este inmatriculata si adaptata cf handicapului pe numele tau.
Asta e...
Postat la
%b %07, %2012
Postat de
claudiu
rovinieta si permis de parcare
cu siguranta beneficiati de aceste drepturi dar interesati-va la primaria de care apartineti
Postat la
%b %20, %2012
Postat de
Lutyk
Masina adaptata handicapului?
In ce sens sa fie adaptata masina cf. handicapului. Eu am handicap auditiv. Asta ce presupune ca imi trebuie masina decapotabila ca sa nu mai obtureze geamurile si plafonul sunetele din trafic?
Postat la
%b %20, %2012
Postat de
daniel
Rasp
Pentru detalii Lutyk ia legatura cu titiana (vezi comentariu) de la Primaria Recas - titianateaca@ya hoo.com
Postat la
%b %11, %2012
Postat de
Gabi
Finantare terapie
Buna ziua, as dori sa stiu daca se pot acorda ajutoare financiare pentru persoanele cu handicap. Intreb deoarece vrem sa continuam terapia hiperbara iar primaria spune ca nu are temei legal sa poata finanta terapia. Precizez ca nu este de stat aceasta terapie si imi face impresia ca mi se pun piedici. As vrea sa stiu un articol ceva de lege cu care sa pot sa ma adresez celor in masura sa rezolve aceasta dilema. Multumesc...ast ept un mesaj daca nu cer prea mult. O zi buna.
Postat la
%b %13, %2012
Postat de
necula marina
masina cutie automata
Buna ziua. Sunt persoana cu handicap,dar conduc o masina cu cutie de viteza automata (nu adaptata). Pot obtine si eu o legitimatie de parcare gratuita? Multumesc.
Postat la
%b %24, %2012
Postat de
daniel
Rasp
Pentru a beneficia de aceste facilitati pe drumurile publice, persoanele cu dizabilitati trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala sau la primarii, o cerere insotita de certificatul de incadrare in gradul de handicap si copie a actului de identitate. De asemenea, mai trebuie depus si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese ca acesta e A D A P T A T handicapului. Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care va elibera rovinietele solicitantilor.
In cazul dvs, NU!
Postat la
%b %16, %2012
Postat de
Vlad Aurel
Vlad Aurel
Sunt cu handicap gr.2, Am primit adeverinta pentru parcare gratuita. Am parcat in loc special ptr handicap, si aratat adeverinta si a refuzat. Pe ce motiv ?
La primaria din comuna Mogosoaia judetul Ilfov nu are tiparia model ?
Cum facem ?
Va rog explicati mie clar cum gasesc model ptr. card legitimitate parcare gratuita ?
Voi gasi model si merg la primaria si acolo face tot semneaza si stampila.
Postat la
%b %24, %2012
Postat de
daniel
Rasp
Analizati si insusiti-va Prevederile art. 40 si art. 41 din HG nr. 268/2007 privind aprobarea Normelor metodologice din 14/03/2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap: https://www.prostemcell.ro/images/stories/download/hg_nr_268_2007.pdf
Postat la
%b %28, %2012
Postat de
Gabriela
Legitimatie parcare gratuita
Eu am dizabilitate fizica grad accentuat, nu am voie sa conduc, dar am masina. Partenerul meu, cetatean englez, conduce masina si astfel pot sa merg oriunde este nevoie. Din cate am inteles, din comentariile citite, eu nu am drept la legitimatie si rovinieta gratuita. Desi suntem membru cu drepturi depline in UE, legile sunt aplicate dupa plac. Mama partenerului meu, deoarece este in varsta si se deplaseaza cu greutate, are o astfel de legitimatie, care este folosita de catre fiica ei, ori de cate ori o ia in masina pe mama.De ce acolo se poate si aici, nu?
Postat la
%b %17, %2014
Postat de
Kornis Lajos
card de parcare
Buna ziua!! Ma intereseaza daca am legitimatie de handicap accentuat (surzi) am drept pentru parcare gratuita cu masina mea personala? Cu multumiri
Postat la
%b %04, %2014
Postat de
CECILIA
discriminare
Sunteti buni sa-mi raspundeti, de ce toate drepturile in vederea automobilelor, sunt strans legate de modificarea lor obligatorie. DE CE celelalte persoane cu handicap grav, cu multe alte diagnostice [psihic, epilepsie, deficienta mentala, s.a.] care e imposibil sa fie transportati cu mijlocul in comun, nu au aceleasi drepturi? Pute a discriminare clara.
Postat la
%b %16, %2014
Postat de
Teodorescu
drept de parcare gratuită
Mă interesează dacă o persoană care are ”card-legitimat ie aferent locurilor gratuite de parcare” trebuie să plătească ”locul de parcare” în ”parcările cu plată”, pentru 10 - 15 minute, în cazul în care ”LOCURILE de PARCARE GRATUITĂ MARCATE sunt OCUPATE”.
Exemplu: În fața unei Farmacii, intru să iau o pastilă, și UIT SĂ PUN PE BORD LEGITIMAȚIA - când IES, GĂSESC mașina BLOCATĂ si echipajul care a blocat-o LÂNGĂ MAȘINĂ - prezint ”CARDUL-LEGITIM AȚIE AFERENT LOCURILOR de PARCARE GRATUITĂ” și nu mi se deblochează FĂRĂ PLATA AMENZII, pe motiv că am ocupat UN LOC de PARCARE cu PLATĂ - i-am arătat că cele 2 locuri MARCATE erau ocupate, și AM FOST OBLIGAT să PLĂTESC AMENDA de 110 lei. Este DREPT sau este ABUZ???
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
clinci constantin
card legitimatie pentru parcare gratuita
De aproximativ 10 luni am depus la primaria Chiajna dosarul pentru eliberare card legitimatie parcare gratuita pentru persoane cu handicap si luna de luna am primit aceiasi explicatie,ca inca nu au reusit sa gaseasca autoritatea-imp rimereia care editeaza modelul card legitimatie pentru al comanda si apoi a mil elibera.Va rog comunicati-mi cine editeaza acest card legitimatie pentru ale da celor din primarie mura in gura aceasta informatie.Ment ionez faptul ca sunt persoana cu handicp si beneficiez de acest drept.
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
daniel
Rasp
Este obligatia Primariei sa gaseasca o editura/tipogra fie
(oricare) care sa imprime acesta legitimatie, distribuirea facandu-se apoi de catre ei.

Pentru detalii, ia legatura cu "titiana" (vezi comentariu mai sus) de la Primaria Recas -
Postat la
%b %18, %2015
Postat de
Dana Lazar
Întrebare?
Vă rog să-mi spuneţi dacă un însoţitor al unei persoane cu handicap poate să beneficieze de un abonament de parcare pt. aceste persoane, chiar daca persoana cu handicap nu locuieşte la aceeaşi adresă cu însoţitorul???
Postat la
%b %14, %2015
Postat de
Mar
Handicap international
Am si eu o intrebare, daca un cetatean strain stabilit in Romania cu cerificat de handicap eliberat de catre alt stat respwcriv Italia ,poate beneficia de parcare gratuita la adresa de rezidenta din Romania.Si demesurile pe care trebuie sa le faca ,deoarce primaria locala refuza pe motiv ca actele sunt eliberate de alta tara.
Multumesc.
Postat la
%b %19, %2015
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

De dispoziţiile legii 448/2006 beneficiază per soanele cu handicap, cetăţeni români si cetăţeni ai altor state pe perioada în care au domiciliul ori reşedinţaîn România.

Pentru a beneficia de drepturile legii romanesti aveti nevoie de un certificat de persoana cu handicap eliberat in Romania.

Prezentati-va la Directia de handicap (DGASPC) de care apartineti cu actele eliberate in Italia si solicitati eliberarea unui certicicat .
Postat la
%b %17, %2015
Postat de
Mona si Dan
Rasp: Handicap International
Este dificil de a raspunde la o asemenea intrebare. Insa exista o logica a lucrurilor.
In primul rand ... oare exista loc de parcare la resedinta respectiva ?
Ceilalti propietari de locuinta isi platesc locul de parcare ? Este posibil ca sa fiti singura persoana care solicitati asa ceva, in timp ce ceilati sa nu-si faca nicio grija in ignorarea legilor locale.
Din moment ce aveti acte romanesti primaria nu ar trebuii sa va ignore drepturile.
Dar si lipsa sau insuficenta locurilor de parcare duce la incapacitatea autoritatilor de a rezolva aceasta problema.
Postat la
%b %17, %2015
Postat de
laurden
PARCAREA
Am avut o parcare de ceva anii buni...dar ..sa intamplat sa uit sa platesc la timp...Si..m-am trezit ca am pierdut parcarea...Nu mi se pare corect sa mi se fure parcarea fara sa fiu anuntat ...Logic ar fi trebuit sa ma avertizeze...Su nt o persoana surda..Ma chinuiesc sa gasesc un loc de parcare...La cladirea mea sa ..au venit noi locatori si ...ei prin pile la primarie au obtinut ..nu stiu prin ce mijloace parcarea mea pe care o aveam de multi ani..Am incercat sa o recuperez ..dar nimic pana acum ...eventual o posibila parcare in alta parte nici asta..La cine sa ma plang pt un ajutor? Multumesc!
Postat la
%b %16, %2015
Postat de
Grosu D
Discriminare
Legi facute de "oameni"pentru oameni.
Are cineva vreo explicatie,refe ritoare la perioada de valabilitate a acestui card, in functie de gradul de handicap ?
De aia ne scot astia din casa sa mergem la vot, sa votam incompetenti ?
Eu daca am proteza la piciorul drept, pot sta mai mult in picioare la primarie, in comparatie cu reprezentantul unei pers cu handicap gradul unu?
Dati-o naibi "oameni" buni
Postat la
%b %25, %2016
Postat de
Grosu D
Revenire
Am facut o sesizare la guvern in legatura cu ce am scris mai sus. Am primit si raspuns.
O sa atasez cu copy-paste raspunsul:
"Cardul-legitim atie de parcare pentru persoanele cu handicap, este valabil pe perioada documentului care atesta incadrarea in grad de handicap."

S-aveti sanatate!
Postat la
%b %04, %2016
Postat de
gelu.M
parcare
pana la urma cum ramane cu masina ?
se modifica sa nu pentru persoanele cu handicap?
in articolui de mai sus se specifica"Concr et, conform noilor prevederi, persoanele cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototricicluril or pe care le detin, fara a mai fi nevoite sa le modifice in functie de handicapul de care sufera".
Legea nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 518 din 13 iulie 2015 si va intra in vigoare de joi, 16 iulie, la trei zile de la aparitie.
in aricolul de mai sus se mentioneaza persona cu handicap cat si persoana cu dizabilitati
se face referire la una si aceeasi persoana?
ce se intelege prin "cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire"
cine intra in aceasta categorie?
Fiul/fica intra in aceasta categorie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Postat la
%b %14, %2016
Postat de
Ofelia
Handicap locomotor inexistent
Buna ziua!
Va scriu in legatura cu atribuirea locurilor de parcare din Municipiul Pitești. Constat cu stupoare ca o data ce au inceput sa se atribuie locuri de parcare pe spatiul privat au inceput si sa apara nenumarate persoane cu handicap, ca ciupercile dupa ploaie. Beneficieaza de parcare orice persoane care reuseste sa-si fabrice un handicap, iar noi cei care nu ne descurcam asistam neputinciosi cum persoane perfect sanatoase dar cu handicap pot beneficia de parcare gratuita. Va intreb si eu aceste locuri de parcare se atribuie pentru orice handicap, chiar si pentru diabet? Sau se atribuie doar persoanelor care au un handicap locomotor?
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Dupa cun ati putut citi la inceputul acestei pagini, legea da dreptul obtinerii unei parcari persoanelor cu handicap mediu, accentuat si grav. Indiferent de tipul handicapului.

In cazul in care cunosteti persoane care si-au fabricat handicapul adresativa autotitatilor.
Postat la
%b %14, %2016
Postat de
EDY
parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati
sunt tatal unei fetite de un an si o luna,incadrata de azi cu handicap mediu.stam in mediu rural.prezentan d o copie la primarie dupa decizia de incadrare la gradul de handicap,mi s-a spus de catre functionara de acolo ca beneficiem de permis de parcare pt persoane cu dizabilitati pe numele fetitei,modelul albastru de mai sus.am completat o cerere in acest sens si urmeaza sa duc o poza tip buletin a fetitei dupa care sa primesc acest permis.intrebar ile mele sunt:in ce conditii ma pot folosi de acest permis?numai cand sunt cu copilul in masina sau ma deplasez in interesul acesteia?insoti tori putem fi considerati noi,parinti in cazul nostru avand in vedere varsta si malformatia congenitala complexa la mana dreapta(nu are decat doua degete dintre care numai unul e functional)?
multumesc.
Postat la
%b %03, %2016
Postat de
POP ALEXANDRU GHEORG
Semne handicap
Cum pot obtine 2 semne ce se aplica pe autoturisme a persoanelor cu handicap
Postat la
%b %04, %2016
Postat de
IRINA MIHAELA
semne handicap
mergeti la primaria localitatii de care apartineti cu certificatul de handicap si actul de identitate al dvs si al vehiculului pe care vreti sa puneti semnele si ei trebuie sa va dea
Postat la
%b %27, %2016
Postat de
Netea V
rovinieta
Sora mea este persoana cu dizabilitati cu handicap permanent grav , masina ei nefind modificata , deoarece nu poate conduce si o urc si dau jos din masina pe brate. Cautand informatii despre card am aflat ca s-a modificat legea privind rovinieta. anul trecut in septembrie am uitat de plata rovinietei reanoind-o abia in septembrie . In consecinta , la inceputul acestui an m-am trezit si cu amenda pe care am achitat-o.Am posibilitatea de a recupera amenda nejustificata si contravaloarea rovinietei platita nejustificat si cum anume cu exceptia actionarii in instanta. Banuiesc ca daca fac asta toata distractia ma va costa mai mult decat suma de recuperat. Multumesc anticipat.
Postat la
%b %13, %2017
Postat de
Ionela Gela
parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati
Buna ziua! Sunt o persoana cu handicap accentuat si locuiesc cu parintii. Masina pe care o folosim este pe numele lor si va rog frumos sa-mi spuneti daca putem sa avem dreptul la parcarea gratuita. Sa aveti sanatate!
Postat la
%b %15, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Conform legii persoanele cu dizabilitati, proprietari de autoturism si insotitorii lor primesc gratuit rovinieta si loc de parcare, cu conditia sa le ceara autoritatilor.
Postat la
%b %28, %2017
Postat de
Cencu A.C.
Legitimatie parcare
Buna seara,
Fratele meu este incadrat la grad de handicap I.
Cu ajutorul sotului meu, il mai scoatem la plimbare su autoturismul nostru. Cum pot obtine o legitimatie de parcare tinand cont de faptul ca persoana cu handicap si nici asisteuntul social nu sunt propietari vreunui autoturism ci o alta persoana care ii plimba.
Am intrebat si la primaria de care apartienm si ni s-a comunicat ca doar daca persoana cu handicap este proprietarul autoturismului putem obtine aceasta legitimatie.
Ce este de facut? Sau cum pot obtine macar niste placute precum ca in masina se afla persoane cu dizabilitati.
Mentionez ca am avut o problema pana acum ca am parcat pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilitati, dar am avut noroc ca oameni au inteles dar au zis sa facem rost de cele mentionate mai sus.
Postat la
%b %08, %2018
Postat de
Mihaimv
Parcare cu taxa
Buna... Am si eu o nelămurire, am tichet de parcare albastru am loc de parcare langa domiciliu cu indicator de handicap si placuta cu nr masini. Acum ce vroiam sa stiu cu acest tichet pot parca in parcarile din oras unde se percepe taxa pe ora si unde nu sunt amenajate locuri de parcare pt persoanele cu handicap. Sau risc sa mi se blocheze roata si amenda. In caz ca nu achit taxa de parcare
Postat la
%b %25, %2018
Postat de
DaniN
Raspuns
Nu, poti parca masina doar in locurile special amenajate, cu indicatoare...
Postat la
%b %25, %2018
Postat de
DaniN
Raspuns
Nu, nu poti lasa/parca masina decat in locurile special amenajate cu indicatoare...
Postat la
%b %24, %2018
Postat de
Florea Calin
Persoane cu handicap
Ma intereseaza daca sant persoana cu handicap permanent si posed legitimatie internationala de parcare definitiva ,pot parca autoturismul fara plata pe aeroportul Otopeni pe o peroada mai lunga , 60 zile pana la revenirea in tara ? Multumesc !
Postat la
%b %25, %2018
Postat de
DaniN
Rasp
Nu, nu se poate parca masina decat cu plata
Postat la
%b %16, %2018
Postat de
Nasca Stefan
Card European UK de parcare
Bună!As dori vă rog niste informații !Am un băiat de 14 ani cu dizabilitati, locuim in Anglia și avem card de parcare pentru persoane cu dizabilitati același model ca și în România!Intreba rea mea este daca venim in România în vacanță este valabil și în România?Cel putin ni să spus că este valabil pe tot spațiul uniunii europene !Dar totusi cu legislația și legile noastre ne gândim totuși că nu se va lua în considerare, poate!Astept ceva răspunsuri în legătură cu această situație!Va multumesc!
Postat la
%b %18, %2018
Postat de
daniel
Raspuns
Consultati brosura de aici: https://goo.gl/EsNhYQ
Postat la
%b %13, %2019
Postat de
Parcare Privata
Parcare Privata
Buna ziua ma numesc Vaduva Nicu si am si eu o nelamurire cu privire la parcarile private.
Zilele trecute am avut treaba la DGASPC Dolj,negasind loc de parcare in apropiere am parcat in parcarea privata a unui restaurant,care are 8/9 locuri de parcare,in momentul parcari mele parcare fiind goala in totalitate..par carea are afisat REZERVAT DOAR PENTRU CLIENTI
Am parcat si intrat in restaurant sa ii intreb daca am voie sa parchez pentru 30 min.
Au venit doua doamne una mai tanara una mai in varsta,cea mai tanara a parut sa ma lase in schimb cea in varsta foarte decisa mi-a zis ca parcarea este numai pentru clienti.
Intrebarea este, imi permite legea sa pot folosi parcarea lor?
Sunt persoana cu handicap accentuat.
Multumesc Frumos

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .