Rovinieta si parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati

Rovinieta si parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati

Situatia persoanelor cu dizabilitati se imbunatateste considerabil. Pe langa faptul ca mii de persoane cu handicap si insotitorii acestora sunt scutiti, pe baza de cerere, de la plata rovinietei, persoanele incadrate intr-un grad de handicap primesc indemnizatii indexate. Mai mult, la cerere, persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora pot obtine cardul-legitimatie aferent locurilor gratuite de parcare.

Cardul-legitimatie are valabilitate pe intreg teritoriul Romaniei.

Persoanele cu dizabilitati, proprietari de autoturism si insotitorii lor primesc gratuit rovinieta si loc de parcare, cu conditia sa le ceara autoritatilor.

Nota: Rovinieta este gratuita doar pentru persoanele cu handicap grav si insotitorul legal sau asistentul personal proprietar de autoturism. Pentru persoanele cu handicap accentuat sau mediu, acestea trebuie sa fie proprietare de autoturism (in niciun caz coproprietare, sot-sotie) pentru a beneficia de rovinieta gratuita.

Pentru a beneficia de aceste facilitati pe drumurile publice, persoanele cu dizabilitati, proprietari de autoturism trebuie sa depuna la DGASPC sau la primarii, o CERERE insotita de certificatul de incadrare in gradul de handicap al minorului/adultului cu dizabilitati, copie a actului de identitate si o fotografie tip "carte de identitate/buletin de identitate" (dupa caz). De asemenea, mai trebuie depus si documentul care atesta calitatea de insotitor (acolo unde este cazul) precum si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului. Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care va elibera rovinietele solicitantilor. Autovehiculul care transporta o persoana cu handicap posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.

UPDATE:
Legea nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 518 din 13 iulie 2015 si va intra in vigoare de joi, 16 iulie, la trei zile de la aparitie.
Actul normativ stabileste unele modificari pentru toate persoanele cu handicap care poseda autoturisme sau motociclete.
Concret, conform noilor prevederi, persoanele cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor pe care le detin, fara a mai fi nevoite sa le modifice in functie de handicapul de care sufera.
Pana acum, acestea erau obligate prin lege sa adapteze masinile sau motocicletele handicapului locomotor pe care il au, pentru a nu plati impozitul auto.
De asemenea documentul citat introduce un nou alineat in lege, prin care stabileste ca persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale (rovinieta) pentru un singur autoturism detinut. Reglementarea se aplica si insotitorilor persoanelor cu handicap sau asistentilor personali ai acestora, dupa caz.
Vechea legislatie nu impunea nicio limitare in acest sens, astfel incat persoanele cu handicap aveau dreptul sa conduca pe drumurile nationale din Romania, fara plata rovinietei, una sau mai multe masini.

Card-legitimatie pentru persoanele cu handicap

Perioadele de valabilitate a cardului-legitimatie in functie de gradul de handicap vor fi urmatoarele:

- gradul grav / valabilitate "permanent";
- gradul accentuat / valabilitate 12 luni;
- gradul mediu / valabilitate 6 luni;

Nota: In cazul deteriorarii cardului-legitimatie, persoana in cauza beneficiaza de schimbarea acestuia.

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.

Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

Cardul-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare va avea urmatoarele caracteristici:

  • dimensiuni 106mm/148mm, culoare albastru deschis, exceptie facand doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de albastru inchis,
  • va fi plastifiat, exceptie facand doar spatiul rezervat semnaturii titularului in partea stanga verso.
  • totodata, partea din stanga fata a cardului va contine simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, data la care expira cardul, seria si numarul acestuia, precum si denumirea si stampila autoritatii emitente.
  • partea din dreapta fata va contine de asemenea afirmatia "Card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap", precum si cuvintele "Model al Comunitatii Europene" in limba romana si ca fundal codul distinctiv al Romaniei: RO, incercuit de inelul celor 12 stele simbolizand Uniunea Europeana.
  • partea din stanga verso va contine numele si prenumele titularului, precum si semnatura si fotografia acestuia. Partea din dreapta verso va contine afirmatia "Acest card-legitimatie indreptateste titularul la locurile de parcare special amenajate in Romania", precum si "Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a autovehiculului, astfel incat acesta sa fie vizibil pentru verificare".

Card de parcare pentru persoanele cu handicap in Uniunea Europeana

Asistenta si informatii generale 

Prezenta brosura reprezinta o fisa informativa care ofera o prezentare generala privind conditiile de utilizare a unui card de parcare pentru persoanele cu handicap in diferite state membre ale Uniunii Europene. Inainte de a calatori intr-un alt stat, cititi normele in vigoare din acel stat. In anumite cazuri va trebui sa solicitati informatii suplimentare la fata locului. Folositi informatiile furnizate in interiorul pliantului in limba statului pe care il vizitați, afisandu-l langa cardul dumneavoastra de parcare. Aceste informatii vor pune la dispozitia autoritatilor locale justificarea conform careia cardul dumneavoastra are la baza un model comunitar standardizat si trebuie sa beneficiati de toate facilitatile de parcare asociate/acordate persoanelor cu handicap in statul respectiv.

Pentru conformitate aici, temeiul legal pentru eliberarea acestui card de parcare:

1. ORDIN nr. 223 din 16 iulie 2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap;

2. Recomandarea 2008/205/CE din 3 martie 2008, de adaptare a Recomandarii 98/376/CE privind tichetul de parcare pentru persoanele cu dizabilitati;

3. Prevederile art. 65 al. 2 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare;

4. Prevederile art. 40 si art. 41 din HG nr. 268/2007 privind aprobarea Normelor metodologice din 14/03/2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

5. Ordin nr. 62/2007 din 23/04/2007 pentru aprobarea Instructiunilor privind legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprrafata pentru persoanele cu handicap si modelul acestuia ;

6. Prevederile Ordinului MMSF/ANPH nr. 223 din 16 iulie 2007;

7. Ordin 11/2008 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati

8. Ordin nr. 1246 din 12.07.2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav

COMMENTS 

Postat la
%b %21, %2018
Postat de
serban
Reguli convietuire Asociatie Proprietari
NU! Daca terenul este in proprietatea asociatiei de locatari, aceasta trebuie sa hotarasca in Adunarea Generala daca ii aloca persoanei respective acel drept sau nu. Terenul respectiv este proprietatea tuturor locatarilor in functie de cota indiviza a fiecaruia. Oricine parcheaza pe respectivul teren ar trebui sa aiba o intelegere cu Asociatia de Proprietari (repet, fdaca terenul este al asociatiei si nu al primariei) si sa plateasca o chirie lunara. Asta NUMAI daca se stabileste asa ceva in Adunarea Generala a proprietarilor. Altfel, toti proprietarii sunt indreptatiti sa foloseasca in egala masura proprietatea comuna.
Postat la
%b %13, %2019
Postat de
Parcare Privata
Parcare Privata
Buna ziua ma numesc Vaduva Nicu si am si eu o nelamurire cu privire la parcarile private.
Zilele trecute am avut treaba la DGASPC Dolj,negasind loc de parcare in apropiere am parcat in parcarea privata a unui restaurant,care are 8/9 locuri de parcare,in momentul parcari mele parcare fiind goala in totalitate..par carea are afisat REZERVAT DOAR PENTRU CLIENTI
Am parcat si intrat in restaurant sa ii intreb daca am voie sa parchez pentru 30 min.
Au venit doua doamne una mai tanara una mai in varsta,cea mai tanara a parut sa ma lase in schimb cea in varsta foarte decisa mi-a zis ca parcarea este numai pentru clienti.
Intrebarea este, imi permite legea sa pot folosi parcarea lor?
Sunt persoana cu handicap accentuat.
Multumesc Frumos

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .