Dreptul la transport in Uniunea EuropeanaToti avem dreptul sa calatorim!

Cetatenii europeni care calatoresc cu avionul sau cu trenul pe teritoriul UE se bucura de un numar mare de drepturi. In viitor, acestea li se vor aplica si celor care calatoresc cu autocarul sau cu vaporul.

In Europa, mai mult de o persoana din cinci considera calatoriile un lucru dificil din cauza varstei inaintate, a handicapului sau a mobilitatii reduse. Pentru a face fiecare calatorie o experienta placuta, Uniunea Europeana a stabilit o serie de drepturi care vizeaza sa va permita sa calatoriti la fel ca oricare alta persoana, fie cu avionul sau cu trenul.

Dreptul la transport pentru pasagerii cu mobilitate redusa

Calatoria cu avionul

In temeiul legislatiei UE, persoanele cu handicap si/sau cu mobilitate redusa sunt protejate impotriva discriminarii in cursul rezervarii si imbarcarii. Acestia au dreptul, de asemenea, la asistenta in aeroporturi (la plecare, la sosire si in tranzit) si la bordul aeronavelor. Pentru a facilita acordarea de asistenta, se recomanda sa trimiteti o notificare prealabila referitoare la nevoile dumneavoastra.

La imbarcarea in avion sunt necesare urmatoarele documente: pasaportul sau cartea de identitate, biletul de avion si asigurarea medicala. Asigurarea medicala nu este obligatorie. Cu ajutorul ei turistii beneficiaza de costuri reduse sau in unele cazuri de tratament gratuit in clinicile din tarile membre U.E. Asigurarea medicala se poate face la orice agentie de turism sau chiar la aeroport. Pretul ei este in functie de numarul de zile al calatoriei.

In ceea ce priveste cursele aeriene, pasagerii beneficiaza deja de un numar semnificativ de drepturi, atat la dus, cat si la intors. Pentru intarzieri de peste doua ore, companiile aeriene sunt obligate sa ofere clientilor mese si bauturi gratuite. In cazul in care intarzierea depaseste cinci ore sau zborul este anulat, pasagerii pot alege intre a li se rambursa costul biletului in termen de sapte zile, a zbura gratuit catre aeroportul de origine sau a fi transferati catre locul de destinatie cu un alt mijloc de transport.

Daca zborul este amanat pentru a doua zi, compania aeriana trebuie sa asigure cazarea pasagerilor.

Informatii detaliate cu privire la transportul persoanelor cu handicap gasiti pe site-ul companiei aeriene care opereaza zborul.

Toate echipamentele de care pot beneficia pasagerii cu handicap sau cu mobilitate redusa trebuie sa respecte Regulamentul UE nr.1107/2006 din 5 iulie 2006 privind drepturile pasagerilor cu handicap si mobilitate redusa.

Servicii oferite pentru persoanele cu handicap:

 • asistenta in imbarcare si debarcare;
 • asistenta la transportul bagajelor;
 • asistenta la efectuarea check-in-ului;
 • posibilitatea de inlocuire a unui scaun cu rotile.

O persoana cu handicap care calatoreste singura trebuie sa fie capabila de urmatoarele:

 • utilizarea independenta a toaletei;
 • poate manca singura;
 • isi poate lua singura medicatia;
 • poate utiliza o masca de oxigen.

In cazul in care pasagerul nu indeplineste oricare din punctele de mai sus, trebuie sa fie insotit de o alta persoana, cu varsta peste 16 ani si sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic.

Detinerea unui certificat medical trebuie sa confirme capacitatea de a calatori in urmatoarele cazuri:

 • in caz de handicap mintal, daca pasagerul nu este insotit de o alta persoana;
 • in cazul in care sanatatea si/ sau nivelul de invaliditate este stabil sau progresiv;
 • pentru transportul de seringi si medicamente solide sau lichide;
 • in caz de boala sau interventii chirurgicale recente.

Certificatul de sanatate completat de catre medic este necesar la imbarcare.

Transportul cu scaune cu rotile
Unele companii aeriene permit transportul scaunului cu rotile propriu. Daca dimensiunile scaunului depasesc limita admisa, acesta va fi considerat drept bagaj de cala.

Atentie! Daca pasagerul doreste sa calatoreasca cu propriul scaun cu rotile trebuie sa declare greutatea si dimensiunile. Daca scaunul este electric, unele linii aeriene pot refuza imbarcarea, iar acesta va fi considerat bagaj de cala.

In cazul in care scaunul functioneaza cu baterii, trebuie declarate caracteristicile acestuia si starea de functionare a bateriilor pentru evitarea scurgerilor.
Companiile aeriene permit transportarea gratuita a scaunelor cu rotile, a carjelor medicale sau a bastoanelor.

In cazul in care pasagerul solicita acest lucru, la aeroport i se va pune la dispozitie gratuit un scaun cu rotile. Daca solicitarea se face anterior, pasagerul va fi intampinat intr-o sectiune de asistenta la aeroport.

Nou! Incepand din 15 septembrie 2014, se accepta pe AT 42 si AT 72 maxim 2 pasageri care necesita scaun cu rotile pentru cabina (TAROM).

Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti

Pentru a asigura confortul calatoriei persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa tinem cont de o serie de factori, cum ar fi starea de sanatate a persoanei, echipamentul solicitat, transportatorii aerieni implicati, limitarile maxime pe tipuri de avion.

A. Pentru persoanele care sufera de anumite boli si sunt considerate cazuri medicale, este obligatoriu ca:

 • rezervarea si plata documentelor de calatorie sa fie facute cu cel putin 72 ore inainte de data calatoriei;
 • la ghiseul de acceptare sa fie prezentat un certificat medical eliberat de medicul curant, din care sa rezulte ca pasagerul poate calatori la data si pe ruta solicitate;
 • pasagerul sa calatoreasca insotit de o escorta adulta, care sa aiba calificare medicala.

a) Necesitatea folosirii unei targi

Pentru aceasta exista anumite limitari pe tip de avion: pe avionul AT 42 si AT 72 nu se monteaza targa iar pentru B737 si A 318 se poate folosi o singura targa pe zbor.
Cheltuielile suplimentare, atat la aeroportul de incepere a calatoriei, cat si in zona de tranzit sau la destinatia finala, sunt suportate de pasager. Aceste costuri se refera la accesul ambulantei la/de la avion si accesul in zonele restrictionate. Targa se taxeaza in conformitate cu tariful stabilit de Romania.
Pasagerul care solicita targa este considerat caz medical iar pentru acesta se aplica informatiile de mai sus.

b) Pentru persoanele care necesita oxigen suplimentar

Acest serviciu este oferit gratuit de catre compania TAROM si nu se aplica limitari numerice pentru persoanele care necesita acest serviciu.
Trebuie insa sa stiti ca nu se accepta buteliile de oxigen care apartin pasagerului. Inainte de emiterea biletului pentru un pasager cu o astfel de cerinta trebuie solicitat acordul companiei TAROM, care pune la dispozitie buteliile pe durata zborului. Pasagerul este considerat caz medical, drept care trebuie sa prezinte avizul medicului curant din care sa rezulte ca poate calatori la data si pe ruta solicitata, precum si cantitatea de oxigen/minut si daca oxigenul suplimentar ii este necesar pasagerului continuu sau intermitent (cu intervalele de timp mentionate).

B. Pasagerii cu mobilitate redusa

Transportul scaunului cu rotile detinut de pasager:

 • se transporta numai la cala, bateriile trebuie scoase si impachetate in cutii care se inchid ermetic.
 • trebuie dezasamblat inainte de a ajunge la ghiseul de inregistrare;
 • trebuie anuntat inca de la momentul rezervarii;
 • trebuie specificata greutatea si dimensiunile

Scaunul cu rotile se transporta gratuit.

a) Pasagerii care necesita scaun cu rotile pentru cabina

Pentru aceasta exista anumite limitari pe tip de avion: pe avionul AT 42 si AT 72 pot calatori maxim 2 pasageri, pe avionul B737 pot calatori maxim 2 pasageri iar pe A 318 pot calatori maxim 6 pasageri.
Trebuie mentionat ca este necesara anuntarea in momentul rezervarii si ca, in functie de afectiunea pasagerului se considera Medical Case.

b) Pasagerii care necesita scaun cu rotile pentru rampa sau scari

Pot anunta aceasta solicitare la momentul rezervarii sau direct la Biroul Asistenta Pasageri. Pentru acest serviciu nu exista limitari.
In afara echipamentelor medicale, transportul a pana la doua piese de echipament de mobilitate pentru o persoana cu capacitate de mobilitate redusa, inclusiv scaune cu rotile electrice (cu conditia unui preaviz de 48 de ore si sub rezerva ca posibilele limitari de spatiu de la bordul aeronavei sa nu impiedice acest lucru, cu respectarea legislatiei relevante in materie de bunuri periculoase).

C. Pasagerii care nu sunt considerati cazuri medicale

 • pasagerii cu deficiente de vedere
 • pasagerii cu deficiente de auz
 • pasageri muti

Conditii:

 • pasagerul trebuie sa mentioneze starea sa in momentul rezervarii. Aceasta masura este necesara in vederea oferirii de asistenta suplimentara pe culoar, in masura in care acestia o vor solicita.
 • nu exista limitari numerice la acceptarea acestora la bordul aeronavelor.

a) Pasagerii care calatoresc insotiti de caini utilitari

Pasagerii care calatoresc insotiti de caini utilitari vor informa inca din momentul rezervarii despre acest fapt.

Conditii de acceptare la bord a cainilor utilitari :

 • se accepta in cabina de pasageri;
 • nu este transportat in cusca, dar este obligatoriu ca acest caine sa aiba botnita;
 • se transporta gratuit.

Bagaje pierdute

Daca bagajul este pierdut, deteriorat sau intarzie, puteti avea dreptul la o compensatie de cel mult 1.220 € aproximativ.

Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate raspunzatoare daca au luat toate masurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau daca luarea acestor masuri era imposibila.

In cazul deteriorarii bagajului, trebuie sa depuneti o reclamatie la compania aeriana in termen de sapte zile de la primirea bagajului dumneavoastra.

In cazul intarzierii primirii bagajului, aceasta perioada este de cel mult 21 de zile.

Transport cu trenul

Daca suferiti de un handicap sau de mobilitate redusa, trebuie sa vi se asigure posibilitatea de a calatori fara probleme. Aveti dreptul de a cumpara biletele si de a face rezervari fara a plati costuri aditionale. Cu scopul de a clarifica conditiile de acces, companiile feroviere si sefii de gara au obligatia sa dezvolte si sa aplice reguli nediscriminatorii in acest sens.

Informatii privind accesibilitatea pentru pasagerii cu mobilitate redusa

La cererea dumneavoastra, companiile de transport feroviar, agentiile de bilete si operatorii de turism va vor informa cu privire la accesibilitatea serviciilor de transport feroviar, la conditiile de acces ale vagoanelor de pasageri si la facilitatile la bord.

Asistenta pentru persoanele cu mobilitate redusa

Dupa ce anul trecut UE a armonizat drepturile pasagerilor trenurilor cu cele ale pasagerilor aerieni, acestia au dreptul sa primeasca informatii despre preturile cele mai avantajoase, despre cele mai rapide rute si despre cele mai bune corespondentele, ca si despre modalitatile de acces in gari si vagoane.

Companiile de transport feroviar si sefii de gara va vor oferi asistenta la imbarcarea in trenurile internationale.

Trebuie sa trimiteti o notificare a calatoriei dumneavoastra cu cel putin 48 de ore inainte, folosind instrumentul de comunicare (de exemplu, numar de telefon, site web…) indicat de compania feroviara.

De asemenea, veti primi in mod normal asistenta la schimbarea trenurilor si la destinatie.

In cazul in care trenul inregistreaza o intarziere de pana la doua ore, biletul este rambursat in proportie de 25%. Pentru intarzieri mai mari, procentul de rambursare este de 50% din pretul biletului.

Bagaje pierdute

In situatia in care compania de cai ferate va pierde sau va deterioreaza bagajele, va fi obligata sa va despagubeasca cu pana la 1300 de euro, in cazul calatoriilor cu trenul.

In viitorul apropiat, si cei care calatoresc cu autocarul si cu vaporul vor fi mai bine protejati, urmand sa se bucure de aceleasi drepturi ca si pasagerii aerieni si feroviari. Printre altele, incepand cu 2012, cei care calatoresc cu vaporul vor fi despagubiti pentru intarzieri care depasesc 90 de minute. Discutiile pe marginea drepturilor persoanelor care se deplaseaza cu autocarul sunt in curs de desfasurare.

In viitor, persoanelor cu mobilitate redusa va trebui, de asemenea, sa li se asigure, in mod obligatoriu, accesul in autocare si vapoare, cum se intampla deja in cazul calatoriilor cu trenul si avionul, astfel incat toti cetatenii UE sa poata calatori nestingheriti.

Calatoria cu masina

Documente necesare pentru masina: Cartea Verde, care se poate obtine de la orice companie de asigurari. Cartea verde nu este obligatorie pe timpul calatoriei in statele Uniunii Europene, cu conditia ca polita de raspundere civila auto sa o includa, dar poate fi utilizata drept dovada de asigurare, la nivel international, si poate fi utilizata mai usor in vederea obtinerii despagubirilor in caz de accident. Daca persoana care calatoreste in UE nu are asupra sa cartea verde, atunci ar trebui sa aiba polita de asigurare. Asiguratorul poate acorda persoanei asigurate un formular european de asigurare in caz de accident, un document standard care faciliteaza oferirea declaratiei pe loc in momentul producerii unui accident in alta tara. Reglementarile europene faciliteaza obtinerea mai rapida a compensatiei pentru victimele accidentelor rutiere. Aceste reguli se aplica nu doar in cazul in care accidentul se petrece intr-un stat UE, dar si cand accidentul se petrece intre doua parti originare din statele membre UE, intr-un stat din afara UE, dar care face parte din sistemul cartii verzi.

Daca masina este luata prin leasing este necesara o dispensa din partea companiei de Leasing. Pentru a obtine acest document va trebui sa trimiteti o cerere tip companiei si vi se va acorda permisiunea. Deasemenea, inspectia tehnica si asigurari la zi sunt obligatorii.

Alte accesorii utile: triunghi reflectorizant, trusa medicala, lanturi pentru roti, lopetica, saculet de nisip, vesta reflectorizanta. Este util si un numar de telefon de la compania de Asigurari sau Leasing. In cazul unui accident, ei va pot furniza informatii utile.

Documntele necesare pentru pasageri sunt asigurarea medicala, buletin, pasaport, carnet de conducere mai vechi de 1 an de zile. Este important ca niciunul dintre aceste acte sa nu expire pana la intoarcere.

Pentru a inchiria o masina

Limita minima de virsta pentru a putea inchiria o masina nu este fixata la nivel european si variaza intre 20 si 23 de ani. Poate exista si o limita maxima de virsta, in vederea inchirierii de autovehicule, care variaza intre 65 si 75 de ani.

Permisul de conducere si asigurarea vehiculelor in UE

Un permis de conducere valabil emis de un stat membru este valabil in intreaga Uniune. In unele tari, in afara permisului de conducere este necesar sa aveti asupra dumneavoastra si talonul vehiculului.

In majoritatea statelor membre, varsta minima legala pentru condus este de 18 ani. Pot exista si limite superioare ce variaza intre 65 si 75 de ani.

Ori de cate ori calatoriti in UE, asigurarea dumneavoastra va va oferi automat acoperirea minima obligatorie. Cartea verde nu este obligatorie in spatiul UE, dar ea reprezinta un document recunoscut international care atesta asigurarea si usureaza rezolvarea problemelor ce se pot ivi in urma unui accident. Daca nu aveti cartea verde, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra certificatul de asigurat.

Asiguratorul dumneavoastra va poate pune la dispozitie un formular european de constatare a accidentului, un document standard care inlocuieste declaratia de la fata locului, in cazul in care aveti un accident in afara tarii.

UPDATE

Consiliul Uniunii Europene a aprobat normele care reglementeaza transportul cu autocarul sau cu autobuzul in spatiul Uniunii Europene. Urmeaza ca acestea sa fie votate si de Parlamentul European, iar in termen de doi ani sa fie aplicate.

Pasagerii care calatoresc cu autocarul sau cu autobuzul trebuie sa aiba aceleasi drepturi precum cei care aleg avionul, trenul sau vaporul. Concret, in caz de accident sau deces, fiecare pasager, respectiv familia acestuia, primeste o despagubire de 220.000 de euro. In cazul pierderii bagajului, suma ajunge la 1.200 de euro pentru fiecare geanta "ratacita".

In cazul persoanelor cu dizabilitati, care folosesc scaunele cu rotile, de exemplu, acestea vor primi integral contravaloarea acestora.

Mai mult, fiecare pasager are dreptul la asistenta de urgenta, care include mancare, haine si transport, precum si cazarea pentru doua nopti, in limita a 80 de euro pe noapte, pentru fiecare persoana.

De asemenea, operatorii nu pot refuza transportul persoanelor cu dizabilitati decat in cazul in care nu pot asigura infrastructura necesara.

In cazul in care calatoria este anulata inainte cu doua ore de data stabilita sau numarul pasagerilor depaseste capacitatea operatorului de transport, compania este obligata sa ofere o alternativa. In caz contrar, pasagerii vor primi contravaloarea biletului plus inca jumatate din costul acestuia.

Cand o calatorie este anulata sau amanata mai mult de 90 de minute, pasagerii trebuie sa primeasca mancare sau chiar cazare pentru doua zile, in limita a 80 de euro pe noapte. Atentie insa! Cazarea va fi oferita doar daca anularea calatoriei sau intarzierea acesteia este cauzata de conditii meteorologice.

Indiferent de durata intarzieri, pasagerii trebuie anuntati cu cel putin 30 de minute inainte de plecare. In cazul in care autocarul are probleme pe parcursul calatoriei, compania trebuia sa puna la dispozitia pasagerilor un mijloc de transport alternativ.

Sursa: Europa.eu

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
stoican mihaela
iluzie
Buna, sa stiti ca plec in decembrie cu copilul in chisinau cu trenul, copilul fiind nedeplasabil , folosind scaunul cu rotile.
De la agentie n-au spus ca nu au nici macar un vagon de dormit utilat pt persoanele cu dizabilitati, si daca carutul nu este rabatabil nu-l putem urca in tren.
Asa ca stam bine cu drepturile persoanelor cu dizabilitati doar pe hartie, practic din pacate suntem in antichitate.
Rusine :(
Postat la
%b %09, %2012
Postat de
liana
lipsa de respect
acum 4 ani am fost in italia. la nici unul din aeropoarte [cluj-napoca italia] nu m-a ajutat nimeni desi am cerut ajutor,m-au tratat cu indiferenta,am fost nevoita sa ma descurc singura,sunt persoana cu handicap neuromotor grad 1
Postat la
%b %14, %2013
Postat de
Mihalcea Eugenia
JENICA
SUNT PERSOANA SURDA SI VREAU SA STIU DACA AM DREPTUL SA IAU ASIGURARE DE SANATATE PT SUA? MULTUMESC!
Postat la
%b %07, %2014
Postat de
Elena Istoc
intrebari.
Am un frate cu hanicap de gr. unu in varsta de 40 de ani,ii sant tutore deoarece parintii mei sant decedati, si as vrea sa stiu ce acte am nevoie ca sa il iau din tara in Italia pt niste controale medicale si poate pt ne muta definitiv acolo?? Va multumesc.
Postat la
%b %15, %2014
Postat de
bucsa cornel
lamurire a unei neintelegeri
Daca pentru o persoana care are un handicap ce nui permite folosirea piciorului sting la conducere si are totusi autoturism cu cutie automata la care nu necesita folosirea ppiciorului sting.Acest autoturism de ce nu se ia in consideratie ca si unul hicomat?avind in vedere facilitatile ce le ofera legea pentru autoturisme hicomate.De fapt pentru un asemenea handicap si un autoturism cu modificari are aceleasi caracteristici, dar acesta i se spune hicomat.
Postat la
%b %08, %2016
Postat de
Mirela F.
Intrebare?
Buna ziua.doresc sa stiu de ce nu se mai acorda scutire scutire de impozit pe salariu pentru persoanele cu handicap ? In legea 448 actualizata in 2016 nu am vazut scrisa aceasta facilitate ,asa cum era scrisa in capitolul 2 sectiunea 7 "Facilitatile persoanei cu handicap".menti onez ca sunt persoana cu handicap accentuat locomotor,de profesie asistent medical generalist si acum sunt in somaj.multumesc .
Postat la
%b %19, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua.

Scutirea de impozit oe salariu se aplica in continuare conf. Cod Fiscal Art. 55 alin. (4) lit. k1)
Postat la
%b %10, %2018
Postat de
Abderim Chibra
Spor de 15%
Buna ziua! Sunt o persoana cu handicap accentuat. Lucrez la o societate pe actiuni (SA); m-ar interesa daca pot beneficia de spor 15%, conform noii legi de salarizare? De la resurse umane, mi s-a spus ca acest drept il au doar salariatii de la institutiile de stat!
Consider ca acest lucru este o discriminare.
Multumesc frumos si astept raspunul!

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .