Pensia de invaliditate si conditiile in care aceasta se acorda, sunt reglementate de dispozitiile legale prevazute de Legea nr. 360/2023 privind sistemul unitar de pensii publice.
CUPRINS:
- 1. Ce este pensia de invaliditate
- 2. Cadrul legislativ
- 3. Boli pentru care se poate acorda pensia de invaliditate
- 4. Cine poate solicita pensia de invaliditate
- 5. Gradele de invaliditate
- 6. Acte necesare
- 7. Cine poate beneficia de pensia de invaliditate
- 8. Calculul pensiei de invaliditate
- 9. Reguli cumul pensie cu alte venituri
- 10. Indemnizatia de insotitor
- 11. Revizuirea, recalcularea, suspendarea, incetarea si reluarea platii
- 12. Angajatii cu dizabilitati se pot pensiona mai repede
- 13. Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta
- 14. Formulare, decizii, adeverinte, anexe
- 15. Baza legala
Nota: Casa Nationala de Pensii Publice, prin Portalul CNPP, ofera posibilitatea asiguratilor din sistemul public de pensii, de a-si deschide un cont online.
Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural si tehnologic si va avea noi componente care vor functiona in mod integrat si centralizat:
- Portal pentru comunicarea cu cetatenii, care va furniza, pe langa serviciile actuale si un nou set de functionalitati;
- Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament si servicii electronice in zona de inregistrare a contribuabililor;
- Servicii electronice in domeniul accidentelor de munca si al bolilor profesionale;
- Aplicatia "e-Talon", care va genera automat cuponul lunar de pensie in format electronic si tiparit, pentru toti pensionarii aflati in plata.
Sistemul pentru relatia cu cetatenii va avea un spatiu privat pentru fiecare utilizator inregistrat, in care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spatii vor fi transmise toate comunicarile in format electronic.
Pasii de urmat pentru deschiderea acestui cont online sunt:
- Intrarea pe pagina Casei Nationale de Pensii Publice - CNPP;
- Cautarea sectiunii "De ce sa imi fac cont" - unde se aplica pentru solicitarea de deschidere a unui cont online la campul "Completeaza formular";
- Completarea cu datele personale a formularului online;
- Listarea formularului pentru deschiderea contului online insotit de copia actului de identitate al titularului si depunerea (personal sau prin apartinator) la sediul casei judetene/ sectoriale de pensii de care apartin. Se poate semna formularul si electronic, insa doar cu o semnatura electronica calificata - serviciu oferit de diverse companii, contra-cost.
In urma procesarii cererii de activare a contului de catre Casa Teritoriala de Pensii, solicitantul va primi un username si parola pentru a-si accesa contul.
Ca urmare a procesului de digitalizare a Casei Nationale de Pensii Publice, toti cetatenii (utilizatorii) care detin un cont online activ, cu username si parola, vor beneficia de transferul gratuit de date in noul sistem informatic integrat, disponibil din noiembrie 2025, pe siteul CNPP.
1. Ce este pensia de invaliditate
Pensia de invaliditate este un drept care se acorda lunar persoanelor aflate in incapacitatea de a munci si care indeplinesc o serie de conditii cumulative:
- un stagiu minim de cotizare contributiv cerut de lege, in anumite situatii;
- o decizie medicala de incadrare intr-unul dintre cele trei grade de invaliditate, emisa de Comisia de Expertiza Medicala din cadrul Casei de Pensii competente teritorial.
De pensia de invaliditate pot beneficia si persoanele care au o serie de afectiuni ce nu sunt produse de conditiile de munca si care nu au legatura cu activitatea desfasurata, dar duc la pierderea sau reducerea capacitatii de munca, pensia de invaliditate fiind numita impropriu "pensie de boala".
Includerea unor anumite afectiuni in categoriile de situatii care justifica acordarea unei pensii de invaliditate face ca dispozitiile legale sa aiba un caracter larg si sa faciliteze aplicarea lor pentru toate situatiile in care o persoana are nevoie de acest tip de ajutor, chiar daca acestea nu sunt mentionate explicit in textele de lege.
Invaliditate vs Handicap
Invaliditatea este, conform prevederilor legale, un risc asigurat, un eveniment care, la producerea efectelor lui, obliga institutiile sistemului public de pensii sa acorde asiguratilor prestatiile sociale.
Categoria "invaliditate" a aparut in sistemele de asigurari sociale ca o forma de protectie fata de un risc specific, cel al diminuarii sau reducerii capacitatii de munca, asigurare prin care persoana se protejeaza de eventualitatea riscului ca la un moment dat sa nu mai poata castiga prin forte proprii resursele necesare traiului din cauza unor conditii de sanatate.
In sine, invaliditatea reprezinta starea unei persoane care si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale sau bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este de gradul I, gradul II si de gradul III, asa cum sunt explicate in cuprinsul acestui articol.
Asadar, invaliditatea se refera, in general, la incapacitatea unei persoane de a indeplini anumite sarcini sau functii, ca urmare a unei deficiente sau boli. Poate implica pierderea permanenta, totala sau partiala a capacitatii de munca sau a aptitudinilor fizice de a presta o activitate remunerata.
Handicapul, pe de alta parte, se refera la o restrictie sau limitare a participarii la viata sociala, economica sau culturala a unei persoane, ca urmare a unei deficiente sau dizabilitati. Handicapul este adesea considerat rezultatul interactiunii dintre caracteristicile individuale si factorii de mediu. Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea 448/2006, "persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale".
Conventia Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap defineste persoanele cu handicap ca fiind acele persoane "care au deficiente fizice, mintale, intelectuale sau senzoriale de durata, deficiente care, in interactiune cu diverse bariere, pot ingradi participarea deplina si efectiva a persoanelor in societate, in conditii de egalitate cu ceilalti".
Invaliditatea si handicapul sunt doua notiuni reglementate separat, care confera persoanelor drepturi distincte, dar care nu se exclud una pe cealalta, intrucat o persoana incadrata intr-un grad de handicap poate deveni eligibila pentru pensie de invaliditate.
Pensia de invaliditate este un drept de care se poate beneficia atat timp cat este necesar. Totodata, in functie de varsta, de stagiul de cotizare contributiv si de indeplinirea unor criterii, pensia de invaliditate se poate transforma in pensie pentru limita de varsta sau pensie anticipata.
Pensia de invaliditate nu trebuie confundata cu indemnizatia de invaliditate. Fiecare in parte este acordata si reglementata de texte de lege diferite, pentru situatii separate. Pensia vine din fondurile de asigurari sociale, la care contribuie toti cei care muncesc, cu anumite procente din venituri, iar indemnizatia de invaliditate se acorda in baza prevederilor Legii nr. 448/2006, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si se calculeaza diferit.
Un alt aspect important de retinut este acela ca o persoana poate primi de la sistemul public de pensii doar una dintre cele patru categorii de pensii:
- pensia pentru limita de varsta;
- pensia anticipata;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmas.
Prin urmare, potrivit legii, daca intruniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta sau alegeti sa beneficiati de pensia anticipata, nu mai puteti avea si pensie de invaliditate. Totodata, daca va aflati in situatia de a alege o varianta, legea va permite sa optati pentru cea cu valoare mai mare.
2. Cadrul legislativ
Conform prevederilor articolului 61 din Legea 360/2023, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive in sistemul public de pensii, care nu au implinit varsta standard de pensionare si care au capacitatea de munca afectata din cauza:
- accidentelor de munca si bolilor profesionale, constatate conform legii;
- altor boli si accidente care nu au legatura cu munca.
Implementarea noii legislatii privind sistemul de pensii, este menita sa asigure echitate si sa reflecte contributiile reale ale fiecarui pensionar. Beneficiarii sunt incurajati sa colaboreze cu institutiile abilitate pentru a se asigura ca primesc toate drepturile care li se cuvin.
Stagiul de Cotizare Contributiv si Perioadele Neeligibile
Nu toate perioadele de munca sunt luate in considerare la calcularea stagiului de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei de invaliditate. Excluderile includ perioadele realizate prin contracte de asigurare sociala, incheiate conform diferitelor legi, precum:
- Legea nr. 263/2010 (incepand cu 1 ianuarie 2018).
- OUG nr. 163/2020, care permitea asigurarea retroactiva (incepand cu 28 septembrie 2020).
- Legea nr. 360/2023, incepand cu 1 septembrie 2024.
Perioade Asimilate Stagiului de Cotizare
In anumite cazuri, legislatia permite asimilarea unor perioade la stagiul de cotizare contributiv. Printre acestea se numara:
- Studiile universitare de zi, urmate si finalizate cu diploma (licenta, master sau doctorat).
- Serviciul militar efectuat ca militar in termen sau cu termen redus.
- Perioadele in care beneficiarul a primit indemnizatii de asigurari sociale, precum concediu medical sau concediu pentru cresterea copilului.
Perioadele Necontributive si Impactul Asupra Stagiului de Cotizare
Nu toate perioadele din viata profesionala contribuie la calcularea stagiului de cotizare. Perioadele necontributive includ:
- Vechimea in munca acordata conform Decretului-Lege nr. 118/1990, pentru persoane stramutate, deportate sau private de libertate.
- Perioada de somaj realizata inainte de 1 aprilie 2001.
- Stagiul suplimentar de vechime in munca, acordat pentru munca in conditii speciale sau deosebite.
- Perioada in care o persoana a beneficiat de venit de completare sau plati compensatorii dupa 1 aprilie 2001.
Stagiul Potential la Stabilirea Pensiei de Invaliditate
Stagiul potential este perioada de timp prevazuta de prezenta lege, considerata stagiu de cotizare si acordata la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afectiunilor invalidante.
In cazul in care persoana nu a realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege in anexa nr. 5, se acorda un stagiu potential. Acesta reprezinta diferenta dintre stagiul complet de cotizare si stagiul realizat efectiv de persoana pana la momentul acordarii pensiei de invaliditate.
Totusi, stagiul potential nu poate depasi durata ramasa pana la atingerea varstei standard de pensionare. Aceasta masura asigura un tratament echitabil pentru persoanele care, desi nu au atins stagiul complet de cotizare, au fost fortate sa inceteze activitatea din motive de sanatate.
Stagiul Minim de Cotizare Contributiv
Stagiul minim de cotizare contributiv reprezinta perioada minimă de timp in care o persoana a platit contributii la sistemul public de pensii, fiind eligibila astfel pentru a solicita pensia la implinirea varstei standard de pensionare. Conform legislatiei in vigoare, stagiul minim de cotizare este de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. In lipsa acestui stagiu minim, dreptul la pensie nu poate fi obtinut, indiferent de varsta persoanei.
Vechimea Minima in Munca
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, solicitantul trebuie sa indeplineasca anumite cerinte minime de vechime in munca.
- A realizat stagii de cotizare contributiv in sistemul public de pensii si are varsta mai mica decat varsta standard de pensionare prevazuta de lege (anexa nr. 5 la lege);
- Are capacitatea de munca diminuata, dovedita prin decizie medicala asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
In ceea ce priveste cerintele de vechime minima pentru pensia de invalidate, se ia in considerare un stagiu potential care este determinat prin compararea a doua aspecte: stagiul complet de cotizare necesar pentru a fi eligibil pentru pensia pentru limita de varsta, conform anexei 5 la lege, si stagiul de cotizare efectiv realizat de solicitant pana in momentul depunerii cererii pentru pensia de invaliditate.
Perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu efectiv realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii, constituie stagiu de cotizare si se are in vedere la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate, doar in conditiile realizarii unui stagiu de cotizare contributiv in sistemul public de oricat, efectiv (munca), sau asimilat (somaj, armata, etc).
Nimeni nu va putea sa fie incadrat pentru a primi pensie de invaliditate daca nu are fie macar si o luna de stagiu contributiv, adica daca nu a lucrat deloc cu carte de munca.
In Romania nu exista pensie de handicap, ci doar pensie de invaliditate si indemnizatie de handicap. Cele doua se pot cumula.
3. Boli pentru care se poate acorda pensia de invaliditate
Termenul de pensie de boala nu este utilizat in legislatie, dar, cu toate acestea, exista o serie de afectiuni care pot duce la invaliditate, astfel ca persoanele respective pot fi incadrate cu unul din cele trei grade de incapacitate de munca si, in consecinta, pot primi acest tip de pensie.
Pensia pe caz de boala se poate acorda in cazul afectiunilor care reduc la cel putin jumatate capacitatea de munca a unei persoane. Pentru a fi pensionat pe caz de boala, solicitantul, indiferent daca este barbat sau femeie, trebuie sa fi cotizat la stat cel putin 15 ani, atat in ceea ce priveste contributia la pensie cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate. In cazul in care persoanele care nu indeplinesc criteriul legat de vechimea minima, cazurile sunt evaluate fiecare in parte pentru a se stabili daca solicitantul primeste incadrarea la pensionare pe caz de boala si remuneratia specifica aferenta.
Sunt considerate afectiuni invalidante:
- bolile profesionale;
- afectiunile ca urmare a accidentelor de munca;
- bolile canceroase indiferent de stadiul lor de evolutie;
- orice alte afectiuni care duc la pierderea capacitatii de munca, de la paralizii la afectiuni neurologice;
- afectiunile renale ce impun dializa;
- afectiunile pulmonare invalidante;
- boli cardiovasculare invalidante;
- afectiuni degenerative ale aparatului locomotor, care afecteaza capacitatea de miscare si efort fizic;
- afectiuni cronice, inclusiv SIDA;
- afectiuni senzoriale - pierderea vederii, auzului;
- accidentele care nu au legatura cu munca, dar care duc la pierderea capacitatii de munca.
Tabelul cu boli pentru pensionare poate fi un punct de plecare important, dar nu suficient, pentru ca este nevoie de o evaluare medicala pentru a stabili gradul de invaliditate. In cazul in care o persoana este respinsa pentru pensionare pe caz de boala, exista posibilitatea de a contesta aceasta decizie (se depune o cerere de reevaluare, insotita de documentatia medicala necesara).
4. Cine poate solicita pensia de invaliditate
Solicitarea obtinerii pensiei de invaliditate este o decizie personala ce ramane la libera apreciere a persoanei in cauza si nu este conditionata de niciuna dintre situatiile care permit accesul la beneficiile oferite de aceasta forma de asigurare sociala.
Persoanele care se considera incapabile sa munceasca, drept urmare a uneia dintre situatiile descrise mai sus, pot solicita o evaluare a capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate. In consecinta, la solicitarea prealabila a persoanei sau apartinatorului, un medic expert al asigurarilor sociale va emite decizia care confirma incadrarea in unul dintre cele trei grade de invaliditate descrise specific de lege.
Evaluarea Capacitatii de Munca
HG nr. 1677/2024 modifica Regulamentul de organizare si functionare a INEMRCM si are scopul de a centraliza cabinetele teritoriale de expertiza medicala sub coordonarea INEMRCM, transferandu-le din subordinea caselor teritoriale de pensii.
In cadrul INEMRCM vor functiona comisiile de avizare si control al dosarelor medicale, metodologie medicala, expertiza medicala superioara si, ocazional, comisii de verificare a incadrarii in grade de invaliditate. Toate aceste comisii, formate din medici experti, vor asigura corectitudinea si uniformitatea in evaluarea capacitatii de munca si acordarea pensiilor de invaliditate.
Aceste comisii vor avea urmatoarele competente:
- analiza si avizarea documentatiilor medicale intocmite in vederea incadrarii in grade de invaliditate;
- controlul legalitatii incadrarii in grade de invaliditate;
- revizuirea medicala a pensionarilor de invaliditate internati in sectiile clinice ale INEMRCM.
De asemenea, este important de stiut faptul ca avizele emise de comisiile INEMRCN (din punct de vedere medical si metodologic) sunt definitive si aplicarea acestora este obligatorie la nivelul cabinetelor de expertiza medicala a capacitatii de munca, cu toate consecintele ce decurg in privinta dreptului la pensia de invaliditate.
Decizia medicului (sau a echipei de medici experti se ia pe baza documentelor medicale, a evaluarii si, eventual, a unor investigatii medicale pe care le poate solicita.
!!! In vederea aplicarii prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aproba formularele-tip utilizate in activitatea de expertiza medicala a capacitatii de munca, prevazute in anexele nr. 1-17 care fac parte integranta din Ordinul nr. 1104/2024.
Cele 17 anexe cuprind, intre altele:
- modelul raportului de expertiza medicala a capacitatii de munca, in care sunt trecute concluziile privind diagnosticul clinic, planul de recuperare si indicatiile privind activitatile permise sau imposibilitatea de a mai desfasura activitati profesionale;
- modelul concluziilor expertizei medicale la revizuire si
- modelul deciziei medicale privind capacitatea de munc
Deficienta functionala exprima deterioarea functionala temporara sau permanenta a unui segment, organ sau sistem al corpului ca urmare a unei boli sau a unui traumatism. Deficienta functionala reflecta severitatea conditiilor medicale si gradul in care deficienta diminua capacitatea de munca a unui individ; reflecta limitarile functionale in realizarea activitatilor cotidiene. Pentru deficientele functionale invalidante trebuie sa existe dovezi ca deficitul functional se preconizeaza ca va dura o perioada continua sau de cel putin de 12 luni. Deficienta functionala se coreleaza cu incapacitatea adaptativa si gradul de invaliditate.
In sistemul de evaluare a capacitatii de munca din Romania, severitatea deficientei functionale se apreciaza pe cinci trepte, astfel:
- Fara deficienta functionala, in cazul in care functia se situeaza intre anumite limite, plus minus, fata de media conventionala - limitele largi ale normalului;
- Deficienta functionala usoara cand afectarea este minima dar depaseste anumite limite admisibile dar, in general nu este limitata capacitatea de adaptare la mediul social si profesional (capacitate de munca pastrata);
- Deficienta functionala medie, cand deficitul functional genereaza o incapacitate adaptativa care poate impiedica partial desfasurarea unor activitati legate de munca (capacitate de munca diminuata);
- Deficienta functionala accentuata, cand deficitul functional este semnificativ si prin incapacitatea adaptativa generata impiedica in mai mare masura desfasurarea activitatilor profesionale (capacitate de munca diminuata) si limiteaza partial capacitatea de autoservire;
- Deficienta functionala grava, cand tulburarile functionale sunt atat de severe incat persoana nu isi mai poate asigura autoservirea.
Incapacitatea adaptativa reflecta gradul severitatii deficientei functionale si impactul asupra abilitatilor individului de a efectua activitati cotidiene. Se exprima procentual din capacitatea adaptativa normala in cadrul unui sistem cuantificat. Nu conduce in sine la obtinerea unui beneficiu de asigurari sociale.
Incapacitatea adaptativa se coreleaza cu deficienta functionala si gradul de invaliditate. Incapacitatea adaptativa este generata de deficite functionale diverse. In situatia existentei mai multor afectiuni asociate, pentru a stabili diagnosticul capacitatii de munca se va lua in considerare afectiunea cu incapacitatea adaptativa determinata de deficienta functionala cea mai severa (afectiunea principala), asa incat efectul valorii insumate a multiplelor incapacitati adaptative nu poate depasi valoarea incapacitatii adaptative determinata de afectiunea principala, adica, incapacitatile adaptative nu se sumeaza.
Pentru bolnavii cu afectiuni psihice sau pentru bolnavii cu afectiuni medicale grave ori care se afla in risc de marginalizare si excluziune sociala, medicul expert al asigurarilor sociale poate solicita efectuarea unei anchete sociale de catre serviciul de asistenta sociala din cadrul primariei de domiciliu sau resedinta, respectiv la domiciliu, la locul de munca, la unitatea sanitara, particularizata la caz, cu indicarea unor obiective necesare evaluarii medicale.
Modelul anchetei sociale este cel prevazut in anexa nr. 10.
Bolnavii netransportabili sunt expertizati pe baza documentatiei medicale. Medicul curant are obligatia de a completa un referat medical detaliat, care sa cuprinda date clinice si paraclinice pentru sustinerea diagnosticului clinic si gravitatea afectiunilor.
Incadrarea in Grad de Invaliditate
Dupa examinarea persoanei care solicita incadrarea in grad de invaliditate si analizarea documentatiei medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala in care are obligatia sa faca mentiuni cu privire la posibilitatea sau, dupa caz, imposibilitatea desfasurarii anumitor activitati profesionale (Usoare, Medii, Dificile sau Nu pot desfasura activitati profesionale).
Activitatea este permisa: Poate desfasura activitati profesionale - In ortostatism, Pozitie asezat, Spatii acoperite, Fara presiunea timpului, Cu pauze suplimentare, Alternante ale deplasarilor cu interval de repaus.
Invaliditatea nerevizuibila este conditia invalidanta caracterizata prin diminuarea capacitatii de munca determinata de deficiente functionale permanente - deficiente ale caror nivel de severitate este stabil si ireversibil dupa ce s-a parcurs tratamentul medical, chirurgical si de reabilitare adecvat si maximal.
Invaliditatea revizuibila este conditia invalidanta caracterizata prin diminuarea capacitatii de munca determinata de deficiente functionale temporare - deficiente al caror nivel de severitate este constant pe o perioada de cel putin 12 luni, dar la care tratamentul medical, chirurgical sau de reabilitare adecvat mai poate aduce fluctuatii functionale.
Actul de incadrare intr-un grad de invaliditate este eliberat in cel mult 45 de zile de la data inregistrarii solicitarii si se comunica in cinci zile de la emitere. Decizia poate fi contestata in 30 de zile, la comisiile medicale, iar contestatia este solutionata in 45 de zile de la inregistrare. Hotararile comisiilor medicale pot fi atacate in instanta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
5. Gradele de invaliditate
In functie de cat de mult este afectata capacitatea de munca, o persoana poate fi incadrata la unul dintre cele trei grade de invaliditate.
Capacitatea de munca se defineste prin posibilitatea desfasurarii unei activitati organizate, prin care persoana isi asigura intretinerea sa si a familiei. Capacitatea de munca se exprima ca un raport intre posibilitatile biologice individuale (evaluate din punct de vedere medical) si solicitarea profesionala. Este determinata de abilitatile fizice si intelectuale, determinate genetic, si de nivelul de integrare socio- profesionala, care tine de pregatire si de experienta.
In raport cu gradul de diminuare a capacitatii de munca, invaliditatea este:
- Invaliditate de gradul I - caracterizata de deficienta functionala grava si capacitate de autoservire pierduta;
- Invaliditate de gradul II - caracterizata de deficienta functionala accentuata si capacitate de autoservire pastrata partial;
- Invaliditate de gradul III - caracterizata de deficienta functionala medie si capacitatea de autoservire pastrata.
Capacitatea de autoservire in cazul bolilor invalidante presupune in principal posibilitatea efectuarii anumitor activitati prin care se asigura autonomia personala: activitati instrumentale ale vietii (de exemplu, achizitionarea celor necesare, pregatirea hranei, efectuarea treburilor casnice, sarcini casnice, ingrijirea obiectelor de uz casnic, etc.), activitati legate de ingrijiri de baza: hranitul, igiena personala, imbracat- dezbracat, igiena eliminarilor, transfer si mobilizare.
Capacitatea de autoservire se considera pastrata in cazul in care persoana poate realiza toate activitatile legate de autoservire pe baza resurselor proprii (abilitati, cunostinte, capacitate de efort fizic corespunzatoare).
Capacitatea de autoservire se considera pastrata partial in cazul in care este necesar sprijinul adecvat pentru ingrijire din partea furnizorilor de servicii medicale (investigatii, diagnostic, tratament).
Capacitatea de autoservire se considera pierduta in cazul in care este necesar sprijinul din partea altei persoane pentru realizarea tuturor activitatilor legate de autoservire care depasesc nivelul resurselor personale (activitati de baza ale vietii, activitati instrumentale ale vietii).
Relatia deficienta functionala - incapacitatea adaptativa - capacitatea de munca, respectiv capacitatea de autoservire si gradul de invalidiate.
Incadrarea in grad de invaliditate se realizeaza potrivit criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic functional si evaluare a capacitatii de munca, pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II, III de invaliditate. Gradele de invaliditate sunt redefinite, pentru a permite desfasurarea unor activitati si cumulul pensiei cu veniturile generate de acestea.
Se pot angaja persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate?
Pentru oricare dintre gradele de invaliditate prevazute, in functie de diminuarea capacitatii de munca si de tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale, la recomandarea medicului expert al asigurarilor sociale din cadrul INEMRCM.
Una dintre caracteristicile distincte ale pensiei de invaliditate gradul III este posibilitatea de a continua activitatea profesionala, dar cu anumite restrictii. Angajatorul trebuie sa adapteze conditiile de munca la nevoile persoanei, iar solicitantul poate desfasura activitati mai putin solicitante din punct de vedere fizic sau intelectual. In cazul in care angajatorul nu poate oferi un loc de munca adaptat, persoana are dreptul sa beneficieze de pensie integrala.
Potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, invaliditatea se cuantifica in raport cu posibilitatea desfasurarii activitatilor legate de viata profesionala si/ sau cotidiana.
Persoanele cu capacitate de munca diminuata incadrate in gradele de invaliditate I, II sau Ill, pot desfasura activitati profesionale, doar in conditiile speciale, acestea fiind definite in Criteriile Medicale de evaluare a capacitatii de munca.
Locurile de munca in conditii speciale - conditii ce presupun activitati cu solicitari energetice mici/ medii, conditii de microclimat corespunzatoare, mecanisme functionale compensatorii ale restantului morfo-functional: proteze, orteze, dispozitive de autoservire, profesionalizare speciala, adaptarea locului de munca, mijloace de locomotie adaptate, raport de munca/ de serviciu conform Codului muncii si Codului administrativ, asa incat, restantul morfo-functional in situatia deficientelor functionale invalidante poate fi suficient pentru a sustine capacitatea de munca pentru anumite tipuri si conditii.
Recomandarile privind activitatile profesionale posibile in cazul persoanelor cu invaliditate, sunt recomandari cu caracter general, standardizate si nu recomandari care sa vizeze anumite locuri de munca specifice.
Daca starea de sanatate va permite sa lucrati, urmati pasii de mai jos:
1. Indiferent de gradul de invaliditate, trebuie gasit un angajator privat dispus sa va angajeze conform gradului de reducere a deficientei functionale, a limitarii activitatii si a competentelor profesionale adaptate postului de lucru.
2. Odata gasit jobul potrivit nevoilor dvs. si acordul verbal al angajatorului puteti incepe demersurile pentru obtinerea adeverintei de medicina muncii din cadrul cabinetului de expertiza a muncii subordonat INEMRCM local de care apartineti.
3. Incheierea CIM cu norma intreaga de 8 ore sau fractie la recomandarea comisiei de evaluare in grad de handicap, pe o perioada nedeterminata sau determinata cu o perioada de proba platita de minim 45 de zile si maxim 90 de zile.
Puteti avea si un loc de munca remote, la distanta (lucru de acasa). Munca la domiciliu este reglementata de Codul Muncii si implica:
- Salariatul isi stabileste singur programul de munca;
- Stabilirea programului de vizita in cazul in care angajatorul doreste sa-l viziteze;
- Stabilirea perioadelor de aprovizionare cu materie prima si ridicarea produsului finit, daca munca prestata de persoana cu dizabilitati implica productie. Aprovizionarea si ridicarea produsului finit intra in obligatia angajatorului.
Incepand cu luna ianuarie 2025, angajatorii care au cel putin 50 de angajati trebuie sa raporteze catre ANOFM, posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati [Legea nr. 448/2006, art. 78, alin (2)].
Conform legislatiei din Romania, adeverinta de medicina muncii, Anexa 6 din Ordinul nr. 11004/2024, este obligatorie pentru validarea unui contract de munca. Fara acest document, contractul este considerat nul de drept, ceea ce inseamna ca este invalid din momentul incheierii lui.
In cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie de invaliditate se deschid dupa data de 1 septembrie 2024, la schimbarea ulterioara a gradului de invaliditate, pensia corespunzatoare noului grad se stabileste conform prevederilor legii, valorificandu-se totodata stagiile de cotizare realizate in perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate.
Incadrarea in grade de invalidate are impact asupra veniturilor personale, deoarece persoanele cu deficienta grava sau accentuata beneficiaza de scutire de impozit pe venit.
Daca o persoana este incadrata in grad de invaliditate, dar are si un certificat de handicap, atunci veniturile sale nu sunt impozabile.
Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.
6. Acte necesare
Procedura cere ca, pentru inceput, sa fie stabilit gradul de invaliditate, apoi se va formula o cerere catre Casa Nationala de Pensii. Pentru fiecare dintre etape, sunt necesare o serie de acte medicale si documente specifice.
!!! In conformitate cu dispozitiile art. 93 alin. (7) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, este obligatia caselor teritoriale de pensii de a comunica angajatorului - in 5 zile de la emiterea unei decizii de pensionare - o informare care va cuprinde numele si prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum si data emiterii acesteia.
Pentru a putea comunica angajatorului informatiile cu privire la emiterea deciziei de pensionare, persoana care solicita inscrierea la pensie trebuie sa prezinte, pe langa documentele prevazute de legislatia cadru in domeniul pensiilor, o adeverinta eliberata de angajatorul la care isi desfasoara activitatea la data solicitarii inscrierii la pensie, din care sa rezulte datele de identificare ale angajatorului, (adresa, e-mail, fax, nr. telefon).
Facem precizarea ca, in cazul persoanelor care desfasoara concomitent activitate la mai multi angajatori, la dosarul de pensie se vor depune adeverinte eliberate de fiecare angajator in parte.
In vederea evaluarii capacitatii de munca, persoanele care solicita expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii lor in grad de invaliditate depun o cerere la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea INEMRCM, in functie de domiciliul solicitantului, de catre acesta, respectiv de catre apartinator, in cazul persoanelor nedeplasabile.
Prin apartinator se intelege persoana identificata printr-un act de identitate si care depune in numele persoanei nedeplasabile documentele prevazute mai jos.
Actele pentru incadrarea in gradul de invaliditate
Pentru a obtine pensia de invaliditate, solicitantul trebuie sa intocmeasca un dosar care sa contina:
- cerere tip - anexa nr. 9;
- actul de identitate;
- actele medicale prin care se dovedesc afectiunile ce influenteaza capacitatea de munca;
- rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional;
- adeverinta de la angajator prin care se atesta numarul de zile de concediu medical cumulat in ultimele 12/24 de luni, cu precizarea clara a datei ultimei zile de concediu medical;
- acte din care sa rezulte cauza invaliditatii;
- documentul care atesta data la care a intervenit invaliditatea, daca este cazul.
De la caz la caz, si alte documente pot atesta gradul de invaliditate:
- fisa BP2/adeverinta emisa de Directia de Sanatate Publica pentru boala profesionala;
- avizul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), prin care se atesta ca persoana este victima unui accident de munca, sau adeverinta de confirmare a inregistrarii la Inspectoratul Teritorial de Munca a accidentului de munca;
- actele medicale ce atesta diagnosticul de schizofrenie, neoplazie, SIDA, iar pentru afectiunile de natura neoplazica, si rezultatul examenului histopatologic;
- certificatul emis de Comisia de Expertiza Medico-Militara, daca accidentul sau boala a survenit in timpul ori din cauza indeplinirii serviciului militar sau a scolii militare.
Actele pentru a obtine pensia de invaliditate
Dupa incadrarea intr-un grad de invaliditate, persoana in cauza poate solicita pensia de invaliditate in baza urmatoarelor documente:
- cerere pentru inscrierea la pensie - anexa nr. 6;
- carnetul de munca in original si copie ori alte acte inlocuitoare ale acestuia;
- carnetul de asigurari sociale, pentru agricultori;
- actele suplimentare care pot sa ateste vechimea in munca;
- acte de stare civila;
- livret militar - original si copie, pentru barbati;
- diploma de absolvire a invatamantului universitar sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior, care atesta durata studiilor si ca au fost efectuate la zi;
- dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor facute in strainatate;
- adeverinta privind sporurile reglementate de lege sau prin contractul individual de munca;
- adeverinta care atesta incadrarea in conditii speciale si deosebite;
- certificat de incadrare in grad de handicap, daca este cazul;
- adeverinta privind venitul brut realizat, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la lege;
- certificat de nastere copil, in original si copie;
- hotararea judecătoreasca definitiva prin care s-a incuviintat adoptia, in original si copie;
- adeverinta eliberata de angajator/angajatori din care sa rezulte ca nu a optat pentru continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 ani, conform art. 46 alin. (2) din lege, in original;
- adeverinta eliberata de angajatorul/angajatorii la care isi desfasoara activitatea, cu datele de identificare ale acestuia/acestora, in vederea informarii cu privire la emiterea deciziei de pensie, conform art. 93 alin. (7) din lege, in original;
- declaratie pe propria raspundere pentru determinarea locului de sedere obisnuita, in aplicarea art. 5 alin. (3) din lege, prevazuta in anexa nr. 5;
- decizia medicala asupra capacitatii de munca, in original;
- adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
- copie a formularului pentru înregistrarea accidentului de munca - FIAM, avizat de inspectoratul teritorial de munca, in caz de accident de munca;
- copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala - BP2, avizata de direcția de sanatate publica, in caz de boala profesionala;
- copie a documentului portabil A1 sau a unui certificat echivalent, care sa ateste aplicarea legislatiei de securitate sociala din Romania, în cazul in care accidentul de munca s-a produs in alt stat membru al UE/SEE/Elvetia/Marea Britanie sau intr-un alt stat cu care Romania aplica un instrument juridic bilateral in domeniul securitatii sociale.
- procura speciala pentru mandatar, daca este cazul;
- extras de cont bancar daca se doreste virarea pensiei in cont;
- alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
7. Cine poate beneficia de pensia de invaliditate
De pensia de invaliditate pot beneficia persoanele care au cotizat la sistemul public de pensii. Perioada de cotizare este utilizata pentru a se stabili valoarea lunara a pensiei de invaliditate.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care:
- Au realizat stagii de cotizare contributiv in sistemul public de pensii DE MINIM 1 LUNA DE ZILE si au varsta mai mica decat varsta standard de pensionare prevazuta de lege (anexa nr. 5 la lege);
- Au capacitatea de munca diminuata, dovedita prin decizie medicala asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
- Beneficiarul nu trebuie sa fi atins varsta standard de pensionare. Pensia de invaliditate este destinata celor care, din cauza unor probleme de sanatate, nu pot astepta pana la varsta de pensionare pentru a primi sprijin financiar.
- Clarificarea situatiilor de incadrare in gradele de invaliditate: Capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati, in functie de specificul fiecarei situatii si tipul raportului de munca.
Vor beneficia de pensie de invaliditate, chiar daca nu au cotizat la sistemul public de pensii, urmatoarele categorii de persoane:
- elevii, ucenicii si studentii care au capacitatea de munca diminuata din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale;
- angajatii romani care presteaza munca in strainatate din dispozitia angajatorilor romani, in conditiile legii si ale regulamentelor europene sau acordurilor bilaterale privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, dupa caz, daca au inregistrat un accident de munca si detin un document emis conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala nr. 883/2004 si nr. 987/2009 care sa ateste faptul ca fac obiectul legislatiei de securitate sociala din Romania, respectiv documentul portabil A1.
Data Acordarii Pensiei de Invaliditate
Pensia de invaliditate se acorda de la:
- Data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau a calitatii de asigurat, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei medicale.
- Data emiterii deciziei medicale, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei, pentru persoanele fara calitatea de asigurat.
- Data inregistrarii cererii, in cazul depasirii termenului de 30 de zile.
Drepturi si Obligatii ale Beneficiarilor
Beneficiarii pensiei de invaliditate au anumite drepturi si obligatii specifice:
- Dreptul de a primi pensia chiar daca desfasoara activitati profesionale in limitele capacitatii de munca, conform gradului de invaliditate.
- Obligatia de a se prezenta periodic la reexaminare medicala, conform solicitarii casei teritoriale de pensii. Neprezentarea poate duce la suspendarea pensiei.
Exemplu de caz: Baiat de 19 ani cu sindrom Down incadrat in grad de handicap grav permanent cu asistent personal. A absolvit 10 clase (DMS - deficienta mintala severa) in regim gimnazial. Exista posibilitatea de a obtine o pensie de invaliditate pentru el?
In acest caz deoarece nu exista stagiu de cotizare nici asimilat (studii superioare sau serviciul militar) nu se poate solicita o pensie de invaliditate. Singura posibilitate prin care se poate solicita este cea in care a avut somaj imediat dupa terminarea liceului, caz in care trebuie solicitata o adeverinta de la AJOFM (SOMAJ). Apoi se va stabili o examinare la Comisia de Expertiza Medicala (de pe langa INEMRCM de care apartineti) apoi dupa primirea certificatului de incadrare in grad de invaliditate se va putea solicita Pensia de Invaliditate
CNPP precizeaza ca beneficiarii sistemului public de pensii, ale caror venituri din pensii si indemnizatii, cumulate, se situeaza sub valoarea de 1.281 de lei, incaseaza lunar aceasta valoare, denumita "Indemnizatie sociala pentru pensionari", conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modalitati de plata a pensiilor
In sistemul public de pensii plata pensiei se face lunar, in functie de optiunea pensionarului: prin mandat postal la domiciliul/resedinta pensionarului, respectiv a reprezentantului legal al acestuia, in cont curent sau in cont de card, in conditiile stabilite prin conventiile incheiate intre CNPP si Compania Nationala "Posta Romana" S.A. sau intre CNPP si banci.
In vederea incasarii pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adreseaza direct institutiilor financiar-bancare, solicitand deschiderea contului pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti sau a reprezentantului sau legal, la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala, emisa conform legii.
Plata pensiei prin cont curent personal se va face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a inregistrat cererea la casa teritoriala de pensii.
Acte necesare:
- Cererea tip eliberata de institutia financiar-bancara;
- Talonul de pensie.
Aceste acte pot fi transmise, prin posta, in original, in regim de scrisoare recomandata cu confirmare de primire la Casa Locala de Pensii unde titularul este pensionar.
In prezent, CNPP deruleaza plati prin urmatoarele banci comerciale: ALPHA Bank; ATE Bank; BANCA TRANSILVANIA; BCR; BRD; CEC Bank; CREDIT EUROPE Bank; CREDITCOOP; EXIMBANK (fosta Banca Romaneasca); FIRST Bank; GARANTI Bank; ING; SALT Bank (fosta IDEA Bank); INTESA SANPAOLO Bank; LIBRA Bank; OTP Bank; PATRIA Bank; PROCREDIT Bank; RAIFFEISEN Bank; UNICREDIT Bank; VISTA Bank.
Plata facturilor cu cardul direct la postas, de la domiciliu, acum posibila oriunde in tara
!!! Puteti achita, printre altele, facturi de energie electrica, gaze, telefonie, internet, apa, precum si rate la credite si diverse taxe si impozite. Detalii, AICI
8. Calculul pensiei de invaliditate
Calcularea cuantumului pensiei de invaliditate tine cont de:
- Stagiul de cotizare realizat. Cu cat stagiul este mai mare, cu atat cuantumul pensiei va fi mai mare.
- Valoarea punctului de pensie, stabilita anual prin legislatie.
- Stagiul potential acordat. Calculat pentru perioada dintre momentul acordarii pensiei si varsta standard de pensionare.
Pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate, legea prevede ca stagiul potential este acordat indiferent de varsta sau de stagiul de cotizare efectiv realizat, cu conditia ca pierderea capacitatii de munca sa fie totala.
In cazul persoanelor incadrate in gradul II de invaliditate, pensia poate fi considerabil mai mare decat cea pentru gradul III, datorita pierderii accentuate a capacitatii de munca. Totusi, persoanele incadrate in gradul I beneficiaza de un cuantum superior, deoarece si-au pierdut complet capacitatea de munca.
Punctajul Lunar pentru Stagiul Potential
La calculul punctajelor lunare, anuale si a numarului total de puncte, respectiv la cuantumul pensiei se are in vedere stagiul de cotizare contributiv realizat, perioadele asimilate stagiului de cotizare si perioadele necontributive stagiului de cotizare.
Persoanele care au dreptul la pensie de invaliditate beneficiaza de un punctaj lunar pentru stagiul potential, stabilit astfel:
- 0,25 puncte pentru gradul I de invaliditate;
- 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate;
- 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate.
La calculul pensiei de invaliditate, se iau in considerare:
- Stagiul de cotizare contributiv realizat, perioadele asimilate si perioadele necontributive.
- Excluderea anumitor stadii de cotizare contributiva, realizate in baza unor contracte de asigurare sociala, incheiate dupa anumite date, precum:
- 1 ianuarie 2018, conform Legii nr. 263/2010.
- 28 septembrie 2020, conform OUG nr. 163/2020.
- 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin. 2 si alin. 3 din Legea nr. 360/2023.
Acestea perioade se valorifica doar la momentul trecerii la pensia pentru limita de varsta.
Noua Formula de Calcul a Pensiei
Valoarea pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta (VPR).
Pensia de Invaliditate = VPR x Numar total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referinta) = valoarea punctului de pensie impartit la 25 (2.032 : 25 = 81,28).
- Valoarea punctului de referinta este de 81 de lei si va fi indexat anual, in luna ianuarie, cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Numar total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.
Punctele de contributivitate sunt anii in care ati contribuit la sistemul de pensii. Ati contribuit 30 de ani, primiti 30 de puncte.
Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le luati in plus pentru ca ati ramas in campul muncii peste cei 25 de ani.
Punctele de necontributivitate reprezinta anii petrecuti in pensie de invaliditate, concedii medicale, in armata, in somaj, in facultate sau in concediu de crestere a copilului (0,25 puncte de fiecare an). Daca ati urmat 4 ani de facultate, atunci primiti 4 x 0,25 = 1 punct.
Noua lege aduce modificari legate de lista perioadelor considerate perioade asimilate, respectiv dispar perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, asa cum stabilea Legea 263/2010.
Chiar daca unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate in legislatie ca stagii de cotizare.
Astfel, potrivit art. 14 din lege, perioada de necontributivitate este perioada care se considera vechime in munca fara sa se fi platit contributia la sistemul de pensii si este formata din perioadele asimilate, adica perioada in care persoana a efectuat stagiul militar sau a urmat cursuri de zi ale unei facultati, masterat sau doctorat recunoscute de statul roman (cu absolvirea acestora/acesteia cu diploma si fara a fi fost angajat ) sau a fost in somaj (perioada aprilie 2001 - ianuarie 2006) ori in concediu de crestere a copilului de pana in 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv 7 ani (incepand cu ianuarie 2006), sau in concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boli profesionale (dupa ianuarie 2005).
In ceea ce priveste persoanele care au absolvit mai multe facultati, acestea pot opta pentru considerarea unei singure perioade de studii drept stagiu de cotizare. Poate fi vorba de licenta, masterat sau doctorat.
CNPP imparte veniturile luate in calcul pentru pensii, conform Legii 360/2023, in doua categorii: lista veniturilor permanente si cea a veniturilor nepermanente.
Lista veniturilor permanente
Aceasta lista contine sporul de vechime in munca, sporuri, indemnizatii si majorari ale retributiei tarifare, sporuri acordate de catre ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative in vigoare in diverse perioade, evidentiate impreuna cu salariile aferente in statele de plata si pentru care s-a datorat si s-a virat contributia de asigurari sociale, sporuri cu caracter permanent si alte sporuri. Lista completa a sporurilor permanente poate fi descarcata de AICI
Lista veniturilor nepermanente
Lista veniturilor nepermanente include:
- Formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
- Premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
- Recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- Al treisprezecelea salariu;
- Formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
- Sporul acordat pentru personalul didactic care indruma practica psihopedagogica si care asigura perfectionarea de specialitate a invatatorilor si educatorilor;
- Indemnizatiile de munca nenormata;
- Alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contributia de asigurari sociale.
Veniturile nepermanente sunt luate in calcul doar in situatia in care pot fi dovedite prin adeverinte, modelul acestora gasindu-se in Anexa 6 a Legii 360/2023.
Calculul pensiei va avea in vedere atat venitul pentru care s-a platit contributia la sistemul de asigurari sociale, cat si vechimea realizata efectiv in munca, pe teritoriul Romaniei.
La calculul numarului total de puncte se va adauga si un numar de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani, si anume:
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
- 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.
Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. Aceste puncte se vor a fi stimulente pentru prelungirea vietii profesionale pana la 70 ani.
Avand in vedere faptul ca numarul de puncte de stabilitate se acorda pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, in situatia unei persoane cu handicap grav din nastere care a realizat un stagiu de cotizare contributiv de 16 ani si 8 luni Nu se acorda puncte de stabilitate.
Acordarea punctelor de stabilitate in cazul persoanelor cu handicap grav pornind de la o treime din stagiul complet de cotizare, ar incalca principiul stabilitatii asigurarii la sistemul public de pensii prevazut la art. 2 lit. j) din Legea nr. 360/2023, potrivit caruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat pentru o perioada mai mare de 25 de ani, se acorda un numar suplimentar de puncte.
Conform art. 73 din Legea nr. 360/2023, copiii au dreptul la pensie de urmas pe toata durata invaliditatii, de orice grad, daca aceasta s-a ivit pana la varsta de 16 ani si daca isi continua studiile intr-o forma de invatamnt organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.
Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR. Valoarea VPR va fi cea care se va majora pe viitor, nu parametrii de calcul ai VPR.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic, indiferent de numarul de luni de stagiu de cotizare realizat in anul respectiv.
Pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate ulterior intrarii in vigoare a legii, punctajul lunar al asiguratului se determina potrivit prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul respectiv.
In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile legii se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.
Indemnizatia de Solidaritate
Conform OUG 127/2024, pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav si accentuat, ale caror pensii au ramas neschimbate dupa recalcularea din 31 august, vor primi, incepand cu 1 ianuarie 2026, o indemnizatie de solidaritate. Beneficiarii vor primi indemnízatia de solidaritate intr-o suma fixa, pana cand pensia lor recalculata creste peste valoarea pensiei pe care o aveau pe 1 septembrie 2024. Dupa aceasta recalculare, indemnizatia va fi fixa si nu va mai fi actualizata.
Cuantumul indemnizatiei de solidaritate va fi calculat in functie de pensia de limita de varsta pe care o primesc beneficiarii si va fi marit anual, in luna ianuarie a fiecarui an.
Cresterea indemnizatiei va fi stabilita astfel:
- Se ia procentului de majorare a indicatorului social de referinta;
- La acest procent se adauga inca 50% din cresterea reala a salariului mediu brut;
- Rezultatul se aplica la pensia actuala pentru a determina valoarea indemnizatiei de solidaritate in fiecare luna ianuarie a fiecarui an.
Banii pentru indemnizatia de solidaritate vor fi platiti din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii iar Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), ímpreuna cu agentiile judetene, va plati lunar aceasta indemnizatie, in acelasi timp cu pensiile.
Pe langa indemnizatia lunara, actul normativ introduce si acordarea unor puncte de sprijin pentru pensionarii care, dupa 1 ianuarie 2026, dobandesc calitatea de pensionar. Aceste puncte se vor acorda astfel:
- 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap vizual grav sau handicap grav.
- 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap accentuat.
Valoarea unui punct de sprijin reprezinta 0,125 din ISR (660x0,125=82,5 lei).
!!! In cazul pensionarilor cu dizabilitati se introduce formula de calcul care are la baza aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fara a tine cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilitati grave si accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativa a pensiilor acestor persoane. In plus, inghetarea pensiilor la valoarea din 31 august 2024 si lipsa oricarei indexari pe o perioada de 10-15 ani reprezinta o incalcare a dreptului la o viata demna si a principiului echitatii sociale si egalizarii sanselor.
9. Reguli cumul pensie cu alte venituri
Atat invaliditatea cat si dizabilitatea vizeaza limitari de activitate, incapacitatea persoanei de a munci si de a-si asigura nivelul de trai.
Pensia de invaliditate variaza in functie de gradul de reducere a capacitatii de munca si de stagiul de cotizare necesar in functie de varsta persoanei la data emiterii deciziei medicale.
In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora.
Aceasta inseamna ca, incepand cu data de 1 septembrie 2024, pensionarii de invaliditate:
- Pot continua sa primeasca pensia de invaliditate chiar daca se angajeaza si obtin venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala.
- Pot lucra in baza unui contract individual de munca, cu exceptia anumitor functii publice sau elective care sunt specificate in lege.
Asadar, pensionarii cu gradul I, II si III de invaliditate POT CUMULA pensia de invaliditate cu venituri obtinute in baza unui contract individual de munca si SE POT ANGAJA in campul muncii, conform pregatirii profesionale si a starii de sanatate, in baza unei ADEVERINTE MEDICALE sau fisa de aptitudini/ fisa medicala pentru angajare, emisa de medicul expert de asigurari sociale care activeaza in Cabinetele de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca aferente INEMRCM de care apartine solicitantul.
!!! Pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I, II sau III, care are pensia de invalidate suspendata in baza art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, intrucat este salariat, poate solicita reluarea acesteia in plata, la cerere, in conditiile in care exista o decizie medicala asupra capacitatii de munca valabila. In acest moment, pensionarii de invaliditate cu grade definitive, asimilate conform art. 62 din Legea nr. 360/2023 au drept de munca pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Programul de lucru
Persoanele cu dizabilitati pot fi incadrate cu norma intreaga de munca. Totusi, daca obtin recomandarea comisiei de evaluare, au posibilitatea sa opteze pentru a lucra mai putin de 8 ore pe zi. Salariul insa va fi raportat la orele efectiv lucrate.
Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical.
Conform legislatiei din Romania, adeverinta de medicina muncii este obligatorie pentru validarea unui contract de munca. Fara acest document, contractul este considerat nul de drept, ceea ce inseamna ca este invalid din momentul incheierii lui.
In concluzie, Legea 360/2023 stabileste, la articolul 105, posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri pentru care se datoreaza obligatoriu contributii de asigurari sociale de sanatate, conform Codului fiscal.
Categoriile de persoane exceptate de la plata CASS prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a) c) si e) g) din Codul fiscal, astfel ca persoane cum sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, persoanele cu dizabilitati, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006 (indemnizatia lunara primita de persoanele cu handicap grav si de accentuat, respectiv indemnizatia de insotitor prevazuta la art. 43, respectiv la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006), bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, sunt exceptate de la plata diferentei de CASS stabilite conform art. 174 alin. (9) din Codul fiscal.
Sotia sau sotul beneficiar de pensie de urmas poate sa cumuleze pensia cu venituri de natura salariala, doar daca acestea nu depasesc nivelul salariului minim brut pe tara, garantat in plata.
Salariatii care au deja calitatea de pensionar si au peste varsta de 70 de ani, pot cumula pensia cu salariul si pot activa in campul muncii atat timp cat le permite sanatatea si in functie de necesitatile entitatii care ii are angajati, fara a exista o limita in ceea ce priveste perioada de timp.
"Stagiul de cotizare realizat in regim de cumul nu intra in calculul punctelor de stabilitate", precizeaza CNPP.
10. Indemnizatia de insotitor
Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor.
Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, aferent lunii pentru care se face plata.
In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati.
!!! Din 1 ianuarie 2025, cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata (4.050 lei):
- Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor (pe cuponul de pensie) prin Casele de Pensii in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate este de 2.025 lei.
- Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor (pe card) prin PRIMARIE in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate este de 2.575 lei.
Optarea primirii indemnizatiei de insotitor
Datorita numeroaselor nemultumiri din teritoriu cu privire la diferenta neechitabila, in prezent de 550 lei (2.575-2.025=550), dintre cuantumurile indemnizatiilor de insotitor primite prin PRIMARIE si cele primite prin Casele de Pensii, dorim sa va aducem la cunostinta cadrul legal prin care puteti beneficia de cuantumul mai mare in baza unei cereri adresate serviciului de asistenta sociala din cadrul primariei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta.
11. Revizuirea, recalcularea, suspendarea, incetarea si reluarea platii
In functie de starea de sanatate, gradul de invaliditate poate fi revizuit, iar pensiile de invaliditate pot fi recalculate. In alte situatii, plata sumelor cuvenite poate fi suspendata, poate inceta sau poate fi reluata.
Conform art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire
Revizuirea Medicala
Dupa incadrarea intr-un anumit grad de invaliditate si obtinerea pensiei aferente, trebuie sa mergeti periodic la medicul expert al asigurarilor sociale. In functie de afectiunea pe care o aveti, periodicitatea poate fi intre 1 si 3 ani, pana cand impliniti varsta standard de pensionare.
Revizuirea medicala a pensionarilor incadrati in grad de invaliditate se efectueaza la termenul stabilit de medicul expert al asigurarilor sociale care are in evidenta pensionarii.
Medicul expert al asigurarilor sociale, dupa examinarea medicala a persoanei in cauza si analizarea documentatiei medicale prezentate, completeaza concluziile medicale la revizuire si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca, in 3 exemplare.
Documentatia medicala pentru revizuirea medicala la termen cuprinde:
- Referatul medical detaliat cu consemnarea starii prezente si evolutiile bolii, a datelor clinice si paraclinice care sustin diagnosticul clinic, completat de catre medicul curant, specialist pentru afectiunile invalidante;
- Rezultatele investigatiilor solicitate;
- Biletele de iesire din spital sau copii de pe foaia de observatie clinica, pentru spitalizarile recente, dupa caz;
- Datele din fisa de dispensarizare a bolnavului, dupa caz;
- Programul recuperator completat de catre medicii curanti.
Sunt exceptati de la revizuirea medicala pensionarii care:
- au invaliditati permanente, iar capacitatea de munca este afectata ireversibil;
- au implinit varsta standard de pensionare;
- au cu pana la cinci ani mai putin fata de varsta standard de pensionare, dar au stagii complete de cotizare.
!!! Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea medicala sau, dupa caz, incetarea platii pensiei, in conditiile legii.
Revizuirea medicala poate fi facuta si la solicitarea persoanei in cauza, daca starea de sanatate s-a ameliorat sau dimpotriva, gradul de invaliditate s-a accentuat.
Contestarea Deciziei Medicale asupra Capacitatii de Munca
Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la comisiile medicale regionale de contestatii.
Contestatia se inregistreaza la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca emitent al deciziei medicale asupra capacitatii de munca ce face obiectul contestatiei.
Contestatia, impreuna cu dosarul medical al titularului, se inainteaza comisiei medicale regionale de contestatii competente, in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii.
Pot face obiectul contestatiei orice elemente relevante pentru stabilirea dreptului la pensie de invaliditate, inscrise in decizia medicala asupra capacitatii de munca.
Decizia medicala emisa in solutionarea contestatiei inlocuieste decizia initiala si produce efecte de la data acesteia.
Deciziile comisiilor medicale regionale de contestatii pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare.
Deciziile medicale asupra capacitatii de munca necontestate in termen, raman definitive.
Recalcularea Pensiei de Invaliditate
Daca revizuirea medicala duce la emiterea unei decizii medicale noi, pensia se va recalcula in conformitate cu noul grad de invaliditate, iar drepturile banesti vor fi mai mari sau mai mici, in functie de evolutia gradului de incapacitate de munca.
Pensia de invaliditate se poate recalcula prin:
- adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare;
- valorificarea altor documente de natura sa conduca la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia;
- depunerea unor declaratii rectificative, de natura a modifica veniturile si/sau stagiile de cotizare valorificate initial la stabilirea acesteia.
Documente necesare:
- cerere de recalculare - anexa nr. 16;
- talon de pensie;
- actul de identitate al solicitantului;
- adeverinte pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 si nevalorificate la stabilirea drepturilor initiale.
Actele se pot depune direct de catre titularul drepturilor sau se poate apela la un mandatar desemnat cu procura speciala, la sediul casei teritoriale de pensii in a carei evidenta se afla dosarul de pensie, pana la data de 25 martie 2025.
!!! Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, emise anterior intrarii în vigoare a legii, intocmite cu respectarea prevederilor legale, in vigoare la momentul emiterii, se valorifica la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie.
De asemenea, cererea completata si documentele necesare mai pot fi depuse prin urmatoarele modalitati:
- Prin posta - Cererea poate fi trimisa prin posta, insotita de documentele necesare, la adresa casei de pensii care a emis decizia de recalculare
- Prin e-mail - cererea poate fi transmisa prin e-mail, insa acest lucru necesita o semnatura electronica calificata.
Solutionarea cererii
Dupa depunerea cererii, aceasta se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data inregistrarii, prin decizie. Termenul de 45 de zile poate fi prelungit cu 30 zile in situatia in care sunt necesare documente si/sau operatiuni suplimentare pentru solutionarea cererii.
Persoanele care au muncit sub 25 de ani NU primesc puncte bonus sau de stabilitate.
Decizia de recalculare poate fi contestata in termen de 45 de zile de la emitere, in instanta.
Formularea de contestatii impotriva deciziilor de recalculare, in contradictoriu chiar cu Institutia emitenta, va forta casele de pensii sa explice detaliat modul de calcul si sa justifice legalitatea acestor decizii. Este important ca pensionarii sa nu ramana in pasivitate si sa nu accepte fara rezerve o decizie nefavorabila, constientizand ca pot solicita controlul instantei de judecata cu privire la legalitatea deciziei de recalculare primite.
Revizuirea pensiei de invaliditate se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului in situatia in care, ulterior stabilirii/platii pensiei se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite. Sumele rezultate in urma revizuirii drepturilor de pensie se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie de 3 ani, calculat de la data constatarii acestor diferente.
Suspendarea Pensiei de Invaliditate
Suspendarea platii pensiei de invaliditate poate sa survina in mai multe situatii. Una dintre acestea este neprezentarea, din motive care va sunt imputabile, la termenele pentru revizuirea medicala. In acest caz, pensia este suspendata incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea.
Alte situatii in care plata pensiei de invaliditate poate fi suspendata:
- stabilirea domiciliului in alt stat. Romania nu are incheiate conventii pentru plata pensiei de invaliditate in alte state;
- refuzul de a participa la programele de recuperare indicate.
Plata pensiei de invaliditate inceteaza in urmatoarele conditii:
- deces;
- nu mai sunt indeplinite criteriile legale;
- redobandirea capacitatii de munca;
- absenta de la revizuirea medicala obligatorie;
- refuzul participarii la programe de recuperare.
Reluarea Platii Pensiei de Invaliditate
Plata pensiei de invaliditate poate fi reluata, la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost eliminata cauza care a dus la suspendare.
Asadar, daca ati suferit un accident de munca sau aveti o boala si v-ati pierdut partial ori total capacitatea de munca, puteti beneficia de pensie de invaliditate. Aveti acelasi drept si daca boala sau accidentul in urma caruia a intervenit invaliditatea nu are legatura cu serviciul dvs. Ca sa beneficiati de acest drept, trebuie sa indepliniti conditiile legale.
12. Angajatii cu dizabilitati se pot pensiona mai repede
Persoanele angajate care au handicap grav, accentuat sau mediu beneficiaza, de o pensionare mai rapida, fara sa se tina seama de momentul la care au capatat dizabilitatea.
Concret, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare si a stagiilor de cotizare contributive toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap, si nu doar cei care au capatat handicapul inainte de asigurarea la pensii.
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, in conditii de handicap, beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap cu valabilitate permanenta, in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
- Cu 15 ani, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
- Cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
- Cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
Reducerea prevazuta mai sus se aplica persoanelor cu dizabilitati care, la data solicitarii pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap, emis in conditiile Legii nr. 448/2006.
In vederea acestor reduceri, certificatul de incadrare in grad de handicap contine obligatoriu:
- data dobandirii handicapului;
- gradul de handicap;
- mentiunea ca handicapul este permanent;
- mentiunea ca certificatul a fost emis conform legii nr. 448/2006.
Reducerea varstei de pensionare se face numai in situatia realizarii in conditii de handicap a stagiilor de cotizare contributive prevazute de lege in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap.
Persoanele care, in conformitate cu certificatul de incadrare in grad de handicap, sunt incadrate in grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip (fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare) si care lucreaza in conditii de handicap, vor primi o majorare cu un numar de puncte fix de 0,5 pct si 0,25 pct pentru fiecare an realizat in conditiile enumerate mai sus.
De asemenea, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare amintite mai sus si cele realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Femeile care au nascut si au crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza, in conditiile legii, de reducerea varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 la lege cu cate 6 luni pentru fiecare copil, respectiv maximum 3 ani si 6 luni pentru 7 si mai multi copii.
Asadar, si mamele care nu au realizat stagiul complet de cotizare, dar l-au bifat pe cel minim vor putea beneficia de reducerea varstei standard de pensionare.
In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv, adica perioada in care o persoana a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.
13. Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta
La pensie de invaliditate au dreptul atat persoanele asigurate la momentul solicitarii, cat si persoanele care nu mai au calitatea de asigurat. Asiguratii sistemului public care si-au pierdut capacitatea de munca pot solicita pensie de invaliditate daca sunt incadrati intr-un grad de invaliditate prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale si au 15 ani de stagiu de cotizare contributiv realizat in sistemul public de pensii.
Pensia de invaliditate se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru acordarea acesteia si se acorda cuantumul si numarul total de puncte realizat cel mai avantajos.
Perioada petrecuta in pensie de invaliditate nu va mai fi asimilata ca stagiu necontributiv, atunci cand se trece la pensia de varsta, conform Legii nr. 360/2023.
Conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta se considera indeplinite la varsta standard de pensionare sau la varsta standard redusa, in conditiile art. 48 - 53, respectiv art. 56 din lege, precum si la implinirea varstei standard reduse in conditiile prevazute de alte acte normative.
In situatia persoanelor care nu indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare contributiv, trecerea in categoria pensionarilor pentru limita de varsta se face din oficiu, la implinirea varstei standard de pensionare (63 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati), pastrandu-se cuantumul si numarul total de puncte realizat aferente pensiei de invaliditate.
In situatiile prevazute mai sus, indemnizatia de insotitor se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta se face astfel:
- La implinirea varstei standard de pensionare sau a varstei standard reduse potrivit legii;
- Daca pensia pentru limita de varsta este mai mica decat pensia de invaliditate poate primi in continuare pensia de invaliditate.
In situatia in care se trece de la pensia de invaliditate gradul I la pensia pentru limita de varsta, indemnizatia de insotitor se pastreaza indiferent de pensia pentru care se opteaza. Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta se realizeaza din oficiu.
!!! Conform Legii pensiilor publice, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta. Pensionarii de invaliditate care au varsta mai mica cu pana la cinci ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare contributive prevazute in anexa nr. 5 nu mai sunt supusi revizuirii medicale.
Cat despre pensia anticipata, ea se cuvine, cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv cu pana la cinci ani.
Daca pensionarul de invaliditate indeplineste conditiile din lege pentru pensionare anticipata, ar putea sa opteze fie pentru mentinerea pensiei de invaliditate, fie pentru statutul de pensionar anticipat.
Valoarea pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos:
La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de actuala lege sau de alte acte normative.
Pe de alta parte, dupa indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin adaugarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate, precum si prin adaugarea perioadelor acoperite de contracte voluntare pentru cumpararea de vechime pentru pensie.
In cazul diminuarii capacitatii de munca, beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate.
In situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 360/2023, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, respectiv cu data de 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii, pana la implinirea varstei de 70 ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din legea mentionata.
!!! Potrivit legii pensiilor publice, mecanismul (cumparare vechime) prin care cei ce vor sa acopere perioade in care nu au cotizat la pensii exista pana la data de 30.12.2024.
Astfel, cei care nu au iesit Inca la pensie pot incheia un contract de asigurare sociala "pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale", potrivit noii legi.
Perioada acoperita de contractul de asigurare reprezinta stagiu de cotizare si este luata in calcul la obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
Cei interesati sa plateasca retroactiv la pensii pot sa incheie mai multe contracte de asigurare sociala, atata timp cat perioadele de asigurare inscrise in acestea, cumulate, nu depasesc sase ani.
Contractul trebuie incheiat, in forma scrisa, cu casa teritoriala de pensii de care apartine, cu domiciliul sau resedinta, beneficiarul. Acesta poate fi semnat direct de beneficiar sau, dupa caz, de reprezentantul legal ori mandatarul acestuia, desemnat prin procura speciala.
14. Formulare, decizii, adeverinte, anexe
FORMULARE CERERI PENSIE
- CERERE privind acordarea pensiei pentru limita de varsta;
- CERERE privind acordarea pensiei anticipate;
- CERERE privind acordarea pensiei de invaliditate;
- CERERE privind acordarea pensiei de urmas;
- CERERE pentru recalcularea pensiei;
- CERERE buletin de calcul decizie pensie.
DECIZII PENSIE
- DECIZIE si anexa acordare pensie limita varsta;
- DECIZIE si anexa acordare pensie anticipata;
- DECIZIE si anexa acordare pensie invaliditate;
- DECIZIE si anexa acordare pensie urmas;
- DECIZIE suspendare;
- DECIZIE incetare;
- DECIZIE anulare;
- DECIZIE reluare;
- DECIZIE si anexa recuperare sume necuvenite;
- DECIZIE si anexa acordare pensie limita varsta comunitara;
- DECIZIE si anexa acordare pensie anticipata comunitara;
- DECIZIE si anexa acordare pensie invaliditate comunitara;
- DECIZIE si anexa acordare pensie urmas comunitara.
ADEVERINTE
- ADEVERINTA grupa I;
- ADEVERINTA grupa I sau II;
- ADEVERINTA grupa I anexa 2 si 3;
- ADEVERINTA grupa I asimilare in conditii speciale;
- ADEVERINTA venituri brute;
- ADEVERINTA spor de noapte.
ALTE ANEXE
- ANEXA nr. 5 - Varstele standard de pensionare, stagiile complete si stagiile minime de cotizare contributive;
- ANEXA nr. 4 - Profesii din activitatea artistica;
- ANEXA nr. 3 - Lista unitati conditii speciale;
- ANEXA nr. 2 - Locuri de munca conditii speciale;
- ANEXA nr. 1 - Personal navigant.
15. Baza legala:
- LEGE nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii;
- NORME de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii;
- HOTARARE nr. 1542/2022 pentru aprobarea criteriilor si normelor de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate;
- OUG nr. 94/2021 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
- ORDIN nr. 1.418 din 11 octombrie 2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate;
- HG 1284/2011 privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de munca in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
- Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
- NORME METODOLOGICE din 20 februarie 2002 de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
- LEGE nr. 448/2006 din 6 decembrie 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - actualizata
COMMENTS
Postat la
%b %15, %2018Postat de
GigelBună seara.
Vă deranjez cu o întrebare.
Dacă am pensie de urmaș, pot beneficia totodată de pensia de invaliditate (medicală) ?
Sau ce alte beneficii pot fii cumulate cu pensia de urmaș având în vedere că sunt persoană cu handicap grad I permanent .
Vă mulțumesc anticipat !
Postat la
%b %27, %2018Postat de
FloriSunt cu pensie de handicap, nu am primit nici pâna azi 27 februarie pensia pe luna aceasta! De asemenea as vrea sa intreb când intra in cont ajutorul de 500 lei\luna, acordat de Primaria Bucuresti, când am depus actele au spus ca intra in cont in luna februarie. Pina azi, nimic...!
Postat la
%b %01, %2019Postat de
alex alexba poate primi pensie de invalid de la casa de pensii in valoare de 640 in 2019 .chiar daca primeste indemnizatie de handicap .mergeti la casa de pensii a judetului si acolo va prezentati la cabinetul de expertiza medicala cu acte medicale noi recente care dovedesc afectiunile plus buletin si certififact de handicap mai cautati informatiii despre subiect pe net sun ff multe .se poate sigur eu primesc si pensie de invadiliditate si indemnizatie de la handicap
Postat la
%b %06, %2019Postat de
adella floricapentru pensie de boala trebuie sa ai mai multe boli?am mai multe operatii sufar cu glanda tiroida diabet la ficat virus c. m-as incadra la pensia de boala si vechime de 20 ani ? as dori un raspuns va multumesc
Postat la
%b %08, %2019Postat de
PetruBuna ziua
Nu conteaza vechimea sau numarul de boli
Pentru a ajunge la Comisia de expertiza a muncii trebuie sa prezentati referate medicale de medicii spe[censored]ti care va au un evidenta..
Postat la
%b %20, %2019Postat de
CornelPuneti titlul: incadrarea in gradele de handicap si vorbiti despre invalizii.Sunt doua notiuni diferite cu proceduri si incadrari diferite.Pe deasupra folositi si termenul dizabilitate care este generalist si da bine in exprimare fara a avea relevanta si impact in realitate.Roman ia ca de obicei folosete 3 termeni pt. acelasi lucru,nefiind in stare pana acum sa uniformizeze si sa armonizeze folosirea unui singur termen.Intro situatie reala invalidul gradul 1 nu beneficiaza de parcare gratuita ca handicapul gradul 1.Dupa lege,invalidul gradul 1 trebuie sa-si ia si certificat de handicap gradul 1 pt. a beneficia de acest minim drept.Cu alte cuvinte va fi si invalid si handicapat dar ca sa de-a bine ii vom spune persoana cu dizabilitate.Da ca nu ar fi TRIST pt. acesti oamenii situatia ar fi chiar amuzanta.
Postat la
%b %25, %2019Postat de
Mona si DanDomnule Cornel, dumneavoastra sunteti suparat, insa nu cititi legile in asamblul lor.
Conform Legii 448 din 2006, reactualizata in 2017 prevede ca;
ART. 86
(1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
Insa atunci cand este expertizata capacitatea de munca a persoanei Comisiile de incadrare in grade precizeaza invaliditatea. Sunt 3 grade de invaliditate si anume;
Gradul 1 de invaliditate echivaleaza cu gradul grav de dizabilitate;
Gradul 2 de invaliditate echivaleaza cu gradele accentuat si gradiul mediu de dizabilitate.
Gradul 3 de invaliditate echivaleaza cu gradul usor de dizabilitate.
Este adevarat ca dizabilitatea este sinonim cu invaliditate. Dar si cu handicapul.
Este vorba de o incapacitate a persoanei din cauza unei afectiuni medicale.