Asistenta juridica gratuita

In cazul in care persoana cu handicap, indiferent de varsta, nu se poate ingriji de interesele sale, aceasta beneficiaza de protectie juridica sub forma consilierii judiciare si de asistenta juridica gratuita in conditiile art. 81 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, cu modificarile si completarile ulterioare - Legea 448/2006 art. 25 (2).

Asistenta juridica gratuita se acorda independent de venituri, in situatii speciale ce au legatura cu statutul de minor, de dizabilitate sau alte situatii similare pentru apararea drepturilor. Valoarea ajutorului public judiciar acordat nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 10 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

ASISTENTA JURIDICA: Protectie impotriva abuzului si neglijarii
Cauzele in fata instantei de judecata care au ca obiect drepturile persoanelor cu handicap se judeca cu celeritate (art. 25, Legea nr. 448/2006).
Victimele violentei domestice pot apela numarul national gratuit: 0800 500 333

Cine poate beneficia de asistenta juridica gratuita?

Asistenta juridica gratuita se acorda urmatoarelor categorii de persoane:

  • persoanele asupra carora a fost savarsita o tentativa la infractiunile de omor, omor calificat si omor deosebit de grav, prevazute la art. 174-176 din Codul penal, o infractiune de vatamare corporala grava, prevazuta la art. 182 din Codul penal, o infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala grava a victimei, o infractiune de viol, act sexual cu un minor si perversiune sexuala, prevazute la art. 197, 198 si art. 201 alin. 2-5 din Codul penal;
  • sotul, copiii si persoanele aflate in intretinerea persoanelor decedate prin savarsirea infractiunilor de omor, omor calificat si omor deosebit de grav, prevazute la art. 174-176 din Codul penal, precum si a infractiunilor intentionate care au avut ca urmare moartea persoanei;
  • victimele altor infractiuni daca venitul lunar pe membru de familie al victimei este cel mult egal cu salariul de baza minim brut pe tara stabilit pentru anul in care victima a formulat cererea de asistenta juridica gratuita;

Cum pot obtine asistenta juridica gratuita ca victima a unei infractiuni?

Asistenta juridica gratuita se acorda pe baza de cerere si numai daca victima a sesizat organele de urmarire penala sau instanta de judecata in termen de 60 de zile de la data savarsirii infractiunii. In cazul sotului, copiilor si persoanelor aflate in intretinerea victimelor infractiunilor, termenul de 60 de zile se calculeaza de la data la care victima a luat cunostinta de savarsirea infractiunii. Daca victima s-a aflat in imposibilitatea, fizica sau psihica, de a sesiza organele de urmarire penala, termenul de 60 de zile se calculeaza de la data la care a incetat starea de imposibilitate.

Ce trebuie sa cuprinda cererea?

Cererea trebuie sa cuprinda:

  • numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul sau resedinta victimei;
  • data, locul si circumstantele savarsirii infractiunii;
  • daca este cazul, data sesizarii si organul de urmarire penala sau instanta de judecata;
  • calitatea de sot, copil sau persoana aflata in intretinerea persoanei decedate;
  • daca este cazul, venitul lunar pe membru de familie al victimei;
  • numele, prenumele si forma de exercitare a profesiei de avocat de catre aparatorul ales sau mentiunea ca victima nu si-a ales un aparator.

La cererea pentru acordarea asistentei juridice gratuite se anexeaza, in copie, documentele justificative pentru datele inscrise in cerere si orice alte documente detinute de victima, utile pentru solutionarea cererii.

Unde se depune cererea?

Cererea pentru acordarea asistentei juridice gratuite se depune la tribunalul in a carui circumscriptie domiciliaza victima si se solutioneaza de doi judecatori din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensatii financiare victimelor unor infractiuni, prin incheiere, in termen de 15 zile de la data depunerii.

Incheierea prin care s-a respins cererea pentru acordarea asistentei juridice gratuite este supusa reexaminarii de catre tribunalul in cadrul caruia functioneaza Comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, la cererea victimei, in termen de 15 zile de la comunicare.

Reexaminarea se solutioneaza in complet format din doi judecatori.

COMMENTS 

Postat la
%b %01, %2013
Postat de
Danciuc Olga
poprire salariu
Buna ziua,

Ma numesc Olga Danciuc si as dori sa stiu cat din salariu imi poate retine angajatorul pentru datoria mea catre banca. Mentionez ca banca a trimis la locul de munca o hotarare.
Mai vreau sa adaug ca am datorii si la CAR.
Va multumesc!
Postat la
%b %26, %2014
Postat de
cruceru
ce mai este de facut
In anu 2008 am cumparat un teren intravilan.In acte totu era mai mult decat perfect (actu de vanzare-cumpara re,schite cadastrale,aviz e OCPI) dar la fata locului pe teren exista un stalp de 20000v pe care are drept de servitute ENEL. Primaria mia dat si urbanizm in care nu este trecut stalpu ba mai mult spune ca avem utilitati (apa si curent electric care nu exista pe teren). Aceiasi primarie care a vandut prin licitatie in 2005 si au incheiat actele in 2007 un teren pe care are drept de servitute enelul incalcand legea 350 din 2001 art 29 din 2001.Dupa spusele primarului (care lam inregistrat cu telefonu) am luat teapa si urbanizm nu exista nici cand am cumparat noi.IN 2009 am depus plangere la parchet contra vanzatorilor,no tarului public,cadastri st,OCPI,primari e bineinteles ca am pierdut.Nu va spun cate articole au incalcat procuroru de caz si prim-procuroru doar articolele sant facute pentru prostime nu pentru ei.EU vorbesc cu acte dovedituare nu pe cuvant cum au fost crezuti de procurori vanzatorii si cadastristu.Tot parerea procurorilor este ca OCPI are voie sa elibereze acte oficiale false.Iar de primarie ce sa mai vorbim elibereaza urbanizm fals,vinde prin licitatie in 2005 si incheie actele in 2007 vanzand un teren care conform constitutiei Romaniei art 136 terenu respectiv nu trebuia dat in proprietate publica asfel incalcand art 27 Dreptul Meu la Proprietate.
Postat la
%b %19, %2014
Postat de
Bunduri Alexandru
sing.
Buna ziua,
-Mama mea este titulara unui certificat de handicap grav.
-Potrivit art 10 din L448 din 2006 ar putea sa beneficieze de medicamente gratuite " in conditiile stabilite dprin contractul cadru"
Va rog sa-mi spuneti intre cine se incheie acel "contract cadru" si cum poate dansa sa beneficieze de acest drept. Mama este institutionaliz ata pentru supraveghere permanenta si ingrijire, intr-un centru privat.
Va multumesc
Cu Stima. A Bunduri

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează