Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg. El este compus dintr-un numar de judecatori egal cu cel al statelor membre ale Consiliului Europei care au ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Acestea sunt astazi in numar de 46. Judecatorii actioneaza la Curte cu titlu individual si nu reprezinta nici un stat. Pentru tratarea plangerilor, Curtea este asistata de o grefa compusa in special din juristi care provin din toate statele membre (numiti si "referenti"). Acestia, complet independenti de tara lor de origine, nu reprezinta nici reclamantii nici statele.

Ce face Curtea Europeana a Drepturilor Omului?

Curtea aplica prevederile Conventiei europene a drepturilor omului. Verificarea respectarii de catre state a drepturilor si garantiilor prevazute de Conventie, reprezinta misiunea Curtii. In acest sens, aceasta trebuie sesizata printr-o plangere (denumita "cerere") depusa de persoane sau, uneori, de state. In cazul in care Curtea constata o incalcare a unuia sau a mai multor drepturi de catre un stat membru, aceasta emite o hotarare. Hotararea este obligatorie, tara in cauza fiind obligata sa o execute.

Cu ce fel de probleme se ocupa CEDO?

Poti sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului in legatura cu cazuri in care ti-a fost incalcat unul sau mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Ce este Conventia Europeana a Drepturilor Omului?

Conventia este un tratat international prin care numeroase state europene (47 in prezent) au cazut de acord sa protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetatenilor. Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia insasi, precum si in protocoalele nr. 1, 4, 6, 7 si 13, la care o parte dintre state au subscris.

Pe scurt, drepturile prevazute de Conventie sunt:

 • dreptul la viata,
 • dreptul la un proces echitabil in materie civila sau penala,
 • dreptul de a respecta viata privata si de familie,
 • libertatea de exprimare,
 • libertatea de gandire, constiinta si religie,
 • dreptul la un recurs efectiv,
 • dreptul de a se respecta bunurile proprii,
 • dreptul la vot si dreptul de a se prezenta la alegeri.

Conventia si protocoalele sale prevad interzicerea urmatoarelor:

 • tortura si pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante,
 • detentia arbitrara si ilegala,
 • discriminarea in ceea ce priveste exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de Conventie,
 • expulzarea sau neprimirea de catre un stat a propriilor cetateni,
 • pedeapsa cu moartea,
 • expulzarea colectiva a strainilor.

Concret, problemele cu care diversi cetateni se adreseaza CEDO, includ:

 • tortura si relele tratamente asupra detinutilor, actul de detentie, disfunctiile din cadrul proceselor civile sau penale
 • discriminarea in exercitarea drepturilor, drepturile parintilor copiilor institutionalizati
 • respectarea domiciliului si a corespondentei
 • restrangerea drepturilor de exprimare a opiniei, de comunicare sau primire a unei informatii, de reuniune si de a demonstra
 • expulzarile si extradarile
 • confiscarea bunurilor, exproprierile
 • si altele asemenea.

Cine poate depune o plangere la CEDO?

In principiu se poate adresa CEDO oricine are o problema care raspunde criteriilor de eligibilitate enumerate mai sus. Nu este obligatoriu sa ai cetatenia unuia dintre statele membre, trebuie insa ca incalcarea drepturilor tale sa fi fost comisa de unul dintre aceste state, in jurisdictia sa care, in general, corespunde teritoriului sau. Poti sa te adresezi CEDO fie ca persoana fizica fie ca persoana juridica (societate, asociatie etc.) dar trebuie sa fii direct si personal victima incalcarii pe care o denunti. Nu poti sa te plangi intr-o maniera generala de o lege sau un act pentru ca, de exemplu, acestea ti se par injuste, nu poti, de asemenea, sa te plangi in numele altor persoane (cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt clar identificate si esti reprezentantul lor oficial).

Cerere CEDO - Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Eligibilitatea cererilor:

 • Curtea poate cerceta numai plangeri referitoare la violarea unuia sau mai multor drepturi enumerate in Conventie si protocoale. Ea nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale, nu poate anula sau modifica deciziile lor si nici nu poate interveni direct in favoarea ta pe langa autoritatea de care te plangi.
 • Curtea poate examina numai cererile indreptate impotriva unuia dintre statele care au ratificat Conventia si Protocoalele sale, si daca se refera la evenimente posterioare unei date determinate. Aceasta data variaza de la stat la stat dar este determinata si de masura in care cererea se refera la un drept enuntat in textul Conventiei sau intr-unul dintre Protocoale.
 • Curtea accepta doar plangeri cu privire la actele unei autoritati publice dintr-unul dintre statele membre (Parlament, administratie, tribunal etc). Curtea nu se poate ocupa de plangeri indreptate impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private.
 • Curtea poate fi sesizata doar dupa ce au fostepuizate in prealabil caile de recurs interne si in termen de sase luni incepand cu data deciziei definitive interne (deci din Romania). Epuizarea cailor de recurs interne presupune utilizarea tuturor remediilor juridice care sunt disponibile in situatia de care te plangi sausa demonstrezi ca acesteremedii nu puteau fi eficace. Concret, aceasta presupune sa fi apelat la tribunale pana la instanta suprema competenta, in fata careia trebuie sa fie expus problema. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca au fost respectate regulile de procedura (de exemplu cererea ta sa nu fie respinsa din cauza inregistrarii cu intarziere a recursului etc).
 • Important! Daca te plangi de o decizie judecatoreasca, mai ales de o condamnare, nu este necesar sa fi incercat sa obtii revizuirea procesului dupa ce ai parcurs instantele judiciare uzuale. Nu este necesar nici sa fi exercitat recursuri de gratiere sau sa fi solicitat gratierea sau amnistierea. In plus, petitiile (adresate Parlamentului, sefului statului sau al guvernului, unui ministru sau ombudsman) nu constituie remedii pe care trebuia sa le fi incercat.

Termene:

 • Dupa ce autoritatea nationala competenta cea mai inalta a pronuntat o decizie, dispuni de un interval de maximum sase luni pentru a sesiza CEDO. Acest interval incepe sa curga de la data la care ai luat cunostinta, tu personal sau avocatul tau, de decizia finala in ordinea normala a instantelor, si nu incepand de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri in revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de gratiere sau amnistiere sau a oricarei alte cereri adresate unei autoritati cu titlu de gratiere.
 • Termenul de sase luni este intrerupt de prima scrisoare pe care o adresezi Curtii, in care expui cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul plangerii tale si trimiti formularul de cerere completat. Atentie! O simpla cerere de informatii nu este suficienta pentru a intrerupe termenul de sase luni.

Ce va contine cererea mea?

Cererea va trebui sa includa:

 • un scurt rezumat al faptelor de care doresti sa te plangi, precum si al capetelor de cerere;
 • mentionarea dreptului sau drepturilor garantate de Convenie care consideri ca ti-au fost incalcate;
 • indicarea remediilor juridice pe care le-ai exercitat;
 • lista deciziilor pronuntate in cazul tau de catre o autoritate publica, precizand pentru fiecare decizie: data, continutul (in mod sumar) si autoritatea care a pronuntat-o. Anexeaza la scrisoare o copie completa a acestor decizii.
  Atentie! Aceste documente nu iti vor fi returnate, deci asigura-te ca trimiti copii, nu originale!
 • semneaza personal, sau prin reprezentantul tau, formularul.
 • daca nu doresti ca identitateata sa fie publica, precizeaza acest lucru si motivele care justifica aceasta cerere. Curtea are posibilitatea, in cazuri exceptionale si motivate, sa autorizeze anonimatul.

Important! Nu e nevoie, mai ales in primele etape, sa fii avocat pentru a te adresa Curtii. Cu toate acestea, in cazul in care Curtea va decide sa ceara guvernului sa trimita observatii scrise in raspuns la plangerile facute de tine, vei fi obligat, in principiu, sa fii reprezentat/a de un avocat, care trebuie sa vorbeasca engleza sau franceza.

Ce limba folosesc cand ma adresez Curtii?

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar, daca iti este mai usor, poti scrie in limba romana. Corespondenta ulterioara din timpul primelor faze ale procedurii, va putea fi derulata in limba romana. Totusi, ulterior, in situatia in care se decide analizarea in continuare a cazului, corespondenta va fi purtata intr-una dintre limbile oficiale (engleza sau franceza), deci tu sau reprezentantul tau veti fi obligati sa folosesti una dintre aceste limbi pentru a iti redacta observatiile ulterioare.

Cum transmit cererea mea Curtii?

Singura cale pentru depunerea unei plangeri la CEDO este sa transmiti cererea / plangerea ta prin posta. Chiar daca initial te adresezi Curtii prin email sau fax, trebuie sa trimiti documentatia completa prin posta in cel mai scurt timp. Deplasarea ta la Strasbourg, in aceasta etapa, este complet inutila. Gasesti adresa de corespondenta - la care trebuie sa trimiti cererea /petitia / plangerea - mai jos, la sfarsitul acestui material.

Cerinte administrative:

 • NU capsa, lipi sau lega in nici un fel copiile documentelor transmise Curtii
 • numeroteaza toate paginile de la prima panala ultima (numere consecutive).
 • foloseste in orice corespondenta ulterioara numarul dosarului care ti-a fost cu siguranta comunicat imediat dupa depunerea plangerii tale
 • transmite de urgenta orice documente solicitate si respecta temenele si solicitarile
 • transmiteorice informatii noi apar pe parcursreferitoare la plangerea ta

Cat ma costa sa depun o plangere la CEDO?

Cazul tau va fi examinat de CEDO in mod gratuit. Va trebui sa suporti doar propriile cheltuieli (onorariul avocatului, costurile legate de procurarea actelor, costurile de corespondenta cu CEDO).

Ce sanse are plangerea mea?

Cu titlu informativ, mai mult de 90% din cererile examinate de catre Curte sunt declarate inadmisibile pentru nerespectarea uneia sau alteia din conditiile de admisibilitate mentionate mai sus.

Ce pot spera sa obtin in urma demersului meu la CEDO?

In situatia in care Curtea decide ca ai fost victima unei incalcari, iti poate acorda "o satisfactie echitabila", care consta intr-o suma de bani in compensatie pentru daunele suferite. Curtea poate cere, de asemenea, ca statul in cauza sa iti returneze cheltuielile de judecata avute pentru restabilirea drepturilor tale.

Ce nu poate face CEDO pentru mine?

 • Curtea nu actioneaza ca instanta de apel fata de instantele nationale
 • Curtea nu intervine in mod direct in favoarea ta pe langa autoritatile de care te plangi
 • Curtea nu te va ajuta sa gasiti nici sa platesti un avocat pentru a iti redacta cererea
 • Curtea nu poate lua in considerare plangeri legate de "Declaratia universala a drepturilor omului" sau de "Carta drepturilor fundamentale" ci doar de Conventia europeana a drepturilor omului
 • Curtea nu iti poate oferi nici o informatie cu privire la prevederile legale in vigoare in statul impotriva caruia te plangi.

Cum pot contacta Curtea Europeana a Drepturilor Omului?

Iata coordonatele Curtii :

Dl. Grefier/The Registar
Curtea Europeana a Drepturilor Omului / European Court of Human Rights
Consiliul Europei / Council of Europe
F-67075 Strasbourg Cedex
France
Tel: +33 (0)3 88 41 20 18
Fax: +33 (0)3 88 41 27 30
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 
Online: Contact the Court

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Maria
Cine ma ajuta?
Din 2004 am facut o plangere la CEDO prin OADO Bucuresti ( printr-un jurist).
Cererea a fost luata in considerare,dov ada raspunsul de la CEDO. A urmat pasii ce se impuneau, pana in ziua cand OADO Bucuresti s-a desfiintat si deci nu a mai avut cine sa ma reprezinte. Ca urmare s-au depasit termenele, iar raspunsul Guvernului roman, la preintampinarea ceruta de CEDO,care mi-a parvenit si mie, cu mare intarziere si in limba franceza a fost "imbatabil", Deoarece nu am cunostinte juridice, nu imi permit sa angajez avocat, cazul meu e ca si pierdut. Azi, 26 oct.2009 am primit un fax de la OADO Bucuresti trimis de CEDO Strasbourg in 21oct.2009, in limba franceza, ca trebuie sa raspunda OADO Bucuresti, deoarece in 2007 nu raspunsese la intampinarea Guvernului, pana la 3 noiembrie. Daca nu se va raspunde se va considera ca nu mai doresc continuarea procesului. Doresc sa afirm cu certitudine, ca om simplu pensionar, fara putere financiara, nu poti sa-ti sustii cauza, drepturile. Mentionez ca am documente, dar sub ce forma, cum sa le trimit.Ma poate ajuta cineva??va voi da detalii!!
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
raspune
Maria, incearca prin Avocatul poporului, uite aici un link: https://www.prostemcell.ro/avocatul-poporului.html e de datoria si in obligatia sa sa preia cazul tau...

Spor!
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
CIUCIU STELIAN
simple informatii
Mesaj

Stimate Domn ,
Nu vas sfatui In niciun caz / ca cazul d-stra sa fie Preluoat de catre Institutia ASA ZISA /AVOCATUL POPORULUI / din punctul meu de vedere cat si legal este o institutie care serveste mai mult guvernului roman / si nu cetatenilor staatului roman / trebuie sa fi foarte abil In materie de drept adminsitrativ / civil s-au penal / ca In unele cazuri reale sa poti fi ajutat de aceasta Institutie / Nu uitati ca avocatul Poporului / este exact ca si Un secretar de staat / propus de catre Guvernul Romaniei si Parlamentul romanie / se prefac ca muncesc pentru a avea undecheltui sumele alocate acestei institutii /

Asa ca nu va puneti prea mare Incredere ca Avocatul poporului sa va reprezinte la Strasbourg CEDO / Nu mai un avocat de specialitate In speta In care o doriti / ar putea face cerere catre strasbourg / sa va ajute cu plata avocatului / dar si aceste cereri In marea majoritate sunt refuzte / In cazul la baza acestora va rezulta din examinare ca cererea / actiunea nu este deajuns motivata / sau indamisibila /

CU Stima si deosebit respect / pentru Doamna MARIA /

Semneaza
Stelian
Postat la
%b %27, %2013
Postat de
Adriana
DREPTATE!
Este posibil să se respingă o cerere pentru că valoarea pierderii este prea mică? Mică în raport cu ce? O persoană care a pierdut 3000 lei,în justiție, adică pensia integrală pe 3 luni, cum este?!Ruinată!
Dacă este așa, înseamnă că pe cei săraci nu-i apără nimeni? Puteam să pierd doar 900 lei, nu mă deranjam în instanță, dar așa, cu putin ajutor, iată ce am rezolvat!
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
mamir ciprian
batjocorirea tinerilor di centreul multifunctional galati judetul; galati
un grup de tineri proveniti din centrele de plasament am prit locuinte apartamente cu o camera la cuntrul multifunctional situat pe strada zimbrului nr 5 galati judetul galati facte cu fonduri europene pentru noi va aduc la cunostinta ca in acest centru pe timp de iarna luna de luna ale iernii primaria ne pune sa platim 1200roni pe iarna credeti ca este posibil asa ceva varugam sa ne ajutati fiinca primaria si cu doamna director manailaq emanuiela ne ameninta cu evacuarea de la 01 04 2015 uni dintre noi neam intemeiat familii si avem si copii doi trei copii de familie si nu vrem ca acesti copii sa duca un un chin mai greu asa cum lam dus noi pe vremea noastra prin centrele de plsament va rugam din inima si cu credinta in dumnezeu sa ne ajutati findca mai nou orimaria si cu dna directoare manaila emanuela neau dat in judecata si aoi vor ca la prima instanta sa ne dea afara motivand ca din vina noastra ne vine atat de mult la intretinere va rugam mult sa ne ajutati cu respect mamir ciprian si colegii

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează