Ce este cardul european de asigurari de sanatate?

Cardul european de asigurari de sanatate

Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Cardul european de asigurari de sanatate confera persoanei asigurate posibilitatea sa beneficieze de servicii medicale necesare in timpul unei vacante, calatorie de afaceri, vizitarea prietenilor sau pur si simplu sederii temporare in orice tara din Uniunea Europeana. El se elibereaza la cererea persoanei asigurate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe baza documentelor care justifica calitatea de asigurat si este valabil 1 an de la data emiterii.

Atentie! Cardul european de asigurari de sanatate este diferit de Cardul national de asigurari de sanatate.

Beneficiile oferite de cardul european de sanatate sunt:

  • acces la serviciile medicale din sectorul public cum ar fi: spitale, farmacii, centre medicale;
  • egalitate la tratament, avand aceleasi drepturi ca si cetatenii din tara respectiva;
  • decontarea serviciilor medicale prin primirea banilor inapoi in cazul in care platiti o suma de bani intr-o tara unde serviciile medicale se achita etc.

Daca deplasarea in strainatate se face in mod special pentru anumite interventii medicale sau de a dispune de tratamente sau operatii, cardul european nu le acopera.

{googleads}Se poate incheia o asigurare medicala de calatorie daca doriti sa mergeti intr-o tara care nu este membra a UE sau in cazul in care daca doriti sa primiti ingrijiri medicale in sistem privat deoarece cardul european permite accesul la servicii medicale doar in sistemul de stat si doar in tarile membre UE.

Ordin al presedintelui CNAS nr. 586 din 6 mai 2009 privind modificarea pct. 3.2.3 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 19 mai 2009

Ce informatii trebuie sa contina cardul european?

Cardul european contine urmatorul set obligatoriu de informatii vizibile:

  • numele si prenumele asiguratului;
  • codul numeric personal al asiguratului;
  • data nasterii asiguratului;
  • data expirarii cardului;
  • codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
  • numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul;
  • numarul cardului.
cardfata.jpg

cardverso.jpg

 

Cardul deschide si usile spitalelor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia. Indiferent daca te imbolnavesti ori ai fost victima unui accident. Nu vei plati nimic daca esti intr-o situatie de urgenta sau iti rupi piciorul, ai o criza de inima sau o toxiinfectie alimentara.

Insa, tu achiti cheltuielile suplimentare din unitatile medicale straine. Cand revii acasa, iti recuperezi banii de la casa de sanatate, in baza chitantelor. Pana acum, romanii au primit ingrijiri in spitale din Franta, Germania si Italia.

New! Comisia Europeana a lansat o aplicatie pentru telefoane inteligente (smartphones) in care este explicat modul de folosire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, arata Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Diferentele existente intre sistemele de asistenta medicala pot face dificil de imaginat modul de utilizare al cardului in diferite tari si care sunt normele valabile pe plan local. Acest ghid practic privind modul de utilizare a cardului in cele 27 de tari ale UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia este in prezent disponibil ca aplicatie pentru telefoane inteligente (smartphones) pe trei platforme: iOS, Android si Windows 7 mobile.

Aplicatia cuprinde informatii generale despre card, numerele de telefon de urgenta, tratamentele care sunt acoperite si costurile, modul de a depune o cerere de rambursare si pe cine sa contactati in cazul in care ati pierdut cardul. Aplicatia este disponibila in 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limba la alta.

Aplicatia nu permite generarea sau descarcarea cardului european de asigurari sociale de sanatate, acesta fiind eliberat, la cerere, de catre sistemul national de asigurari de sanatate.

Cine este eligibil pentru primirea unui card european de asigurari de sanatate?

Poate obtine un card european de asigurari sociale de sanatate persoana asigurata conform legislatiei in vigoare in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, care face dovada platii la zi a contributiilor catre fondul de asigurari de sanatate.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a pus la punct un sistem simplu si comod prin care cetateni pot obtine Cardul European de Sanatate.

Tot ce trebuie sa faceti pentru a obtine cardul este sa completati o cerere, dvs. urmand sa alegeti ziua in care doriti sa depuneti cererea la sediul CNSAS sau la Casele de Asigurari de Sanatate Teritoriale. Cererea va trebui insotita de o copie dupa buletinul sau cartea de identitate (certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si de dovada calitatii de asigurat pe ultimii 5 ani.

Cardul European de Sanatate se elibereaza in decurs de 7 zile din momentul inregistrarii cererii, distribuirea lui facandu-se prin Posta Romana. Cardul astfel obtinut este valabil pentru o perioada de 24 luni in orice tara a Uniunii Europene.

Emiterea cardului european NU poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Cum se obtine CEASS?

{googleads}Persoana interesata sa obtina cardul european de asigurari de sanatate trebuie sa depuna o cerere la casa de asigurari de sanatate la care este asigurat. La cerere se ataseaza o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, copie dupa decizia de pensionare, cupon somaj, copie certificat de incadrare intr-un grad de handicap, copie dupa cartea de munca daca exista intreruperi in activitate sau mai multe locuri de munca, copie dupa foaia matricola, pentru studentii absolventi sau adeverinta de student, copie dupa diploma de bacalaureat, alt act specific, dupa caz). In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere.

UPDATE: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate informeaza asiguratii care au primit certificate provizorii in locul cardurilor europene de asigurari de sanatate, ca pot solicita caselor de asigurari de sanatate inlocuirea acestor certificate cu cardurile europene de asigurari de sanatate.

Pentru inlocuire, persoanele interesate vor adresa o solicitare casei de asigurari de sanatate de care apartin, mentionand adresa la care urmeaza sa fie trimis cardul. Perioada de valabilitate a cardului livrat va fi aceeasi cu cea a certificatului pe care il inlocuieste. Reamintim ca asiguratii romani posesorii ai cardului european de asigurari de sanatate pot beneficia, in baza acestuia, de asistenta medicala necesara pe perioada sederii temporare pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Care sunt costurile pentru obtinerea CEASS?

Costul cardului european de asigurari de sanatate se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, astfel ca siguratii nu trebuie sa plateasca pentru a-l obtine.

Cand poate fi folosit CEASS?

Acest card poate fi folosit in cazul deplasarii in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp necesara deplasarii, dar nu mai mult de un an. Cardul european NU acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene in vederea beneficierii de tratament medical.

Care este valabilitatea CEASS?

Perioada de valabilitate a cardului european este stabilita astfel incat sa acopere perioada de timp necesara sederii temporare, dar nu poate depasi un an de la data emiterii.

Ingrijirile medicale in strainatate

Prezenta sectiune ofera raspunsuri practice la intrebari importante in cazul in care aveti nevoie de ingrijiri medicale in strainatate.

Modelul cardului european de asigurari sociale de sanatate este acelasi in intreaga UE, desi limba cardului va depinde de limba nationala (limbile nationale) din statul membru care il elibereaza, astfel incat furnizorii de servicii medicale din fiecare stat membru pot identifica imediat cardul. De asemenea, pe partea din spate a cardului exista deosebiri in functie de tara.

Serviciile medicale sunt gratuite?

In functie de legislatia tarii in care va aflati, serviciile medicale sunt fie gratuite, fie, in cazul in care trebuie sa le platiti, costurile va vor fi rambursate. Daca trebuie sa platiti anticipat, cardul va garanta faptul ca veti primi banii inapoi in acea tara sau, daca nu ati reusit sa finalizati procedura de rambursare, la scurt timp dupa intoarcerea acasa, de catre autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti. Ingrijirile medicale sunt furnizate in conformitate cu legislatia tarii pe care o vizitati. Daca aveti dubii cu privire la serviciile medicale si la costurile pe care cardul le asigura pentru dvs., este recomandabil sa contactati autoritatea de asigurari de sanatate din tara respectiva.

Ce se intampla daca plec in calatorie fara card si am nevoie de ingrijiri medicale?

Daca apare aceasta nevoie, veti beneficia bineinteles de ingrijirile medicale necesare care sa va permita continuarea vacantei fara sa fie necesar sa va intoarceti acasa pentru ingrijiri medicale. Cu toate acestea, retineti ca aceste documente va faciliteaza accesul la asistenta medicala pe loc si va garanteaza rambursarea costurilor, daca vi s-a solicitat sa achitati anumite cheltuieli in avans. Iata de ce, va sfatuim sa purtati cardul european de asigurari sociale de sanatate pe timpul calatoriilor in orice stat membru din Spatiul Economic European sau in Elvetia, indiferent daca scopul calatoriei este profesional sau personal.

Un medic poate refuza sa ma trateze daca mi-am uitat cardul?

Etica medicala presupune ca un medic nu poate refuza sa va trateze daca starea dumneavoastra de sanatate necesita ingrijiri medicale. Cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca rambursarea cheltuielilor se va realiza in aceleasi conditii ca in situatia in care ati fi putut demonstra statutul dumneavoastra de asigurat prezentand cardul sau un document echivalent. Medicul sau institutia medicala va poate solicita, de asemenea, plata integrala sau plata in avans a unei parti din costul pe care o persoana asigurata in statul membru in cauza ar fi trebuit sa il plateasca. In caz de urgenta, autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti ar putea sa va ajute prin transmiterea pe fax sau prin e-mail a unui certificat provizoriu inlocuitor, care va ofera protectie in aceleasi conditii cu cardul european de asigurari sociale de sanatate.

Ce examene medicale sau tipuri de ingrijiri medicale sunt accesibile pentru studenti si pentru lucratorii detasati?

Aceste doua categorii de persoane (studentii si lucratorii detasati) beneficiaza de un card european de asigurari sociale de sanatate care, in cazul lor, inlocuieste formularul E 128. Cardul european de asigurari sociale de sanatate le asigura acces la ingrijirile medicale necesare, tinand seama de durata sederii lor. In cazul detasarii sau al studiilor in strainatate, perioada poate fi relativ indelungata si gama ingrijirilor medicale accesibile poate fi extinsa mai mult decat in cazul unui turist care sta in strainatate numai cateva zile.

Cazuri de urgenta

Prezenta sectiune ofera sfaturi practice privind modul de actiune in cazul in care va confruntati cu situatii de urgenta.

Voi putea utiliza cardul pentru a fi transportat inapoi in tara in cazul in care am avut un accident grav sau am suferit o afectiune grava?

Cardul poate fi utilizat pentru a obtine un acces mai usor la ingrijiri medicale, dar nu are nimic de a face cu repatrierea. Cardul nu va va fi de folos pentru transportul gratuit inapoi acasa, daca s-ar intampla sa va imbolnaviti grav sau sa suferiti un accident grav. Intr-o asemenea situatie, aveti nevoie de o asigurare separata.

Daca sufar de o boala cronica, motiv pentru care trebuie sa consult medicul in mod regulat si doresc sa ma deplasez intr-un alt stat membru pentru o sedere temporara, va acoperi cardul european de asigurari sociale de sanatate ingrijirile medicale in acea tara?

Da, in cazul in care suferiti de o afectiune cronica (de exemplu, in caz de astm, diabet sau cancer), pe timpul sederii temporare in alt stat membru, aveti dreptul sa beneficiati de ingrijirile medicale care se dovedesc a fi necesare, luand in considerare starea sanatatii dvs.

Cu toate acestea, daca starea sanatatii dvs. necesita supraveghere medicala specializata si, mai ales, utilizarea unor tehnici sau echipamente speciale (de exemplu tratament prin dializa), ar trebui sa va organizati din timp sederea pentru a va asigura ca veti avea acces la echipamentul sau la ingrijirile medicale solicitate. Puteti face acest lucru contactand unitatea medicala specializata din tara pe care doriti sa o vizitati, inainte sa plecati de acasa.

Sunt gravida. Va acoperi cardul european de asigurari sociale de sanatate ingrijirile medicale in cursul sederii mele intr-un alt stat membru?

Da, cardul european de asigurari sociale de sanatate acopera orice ingrijiri medicale legate de sarcina dvs., inclusiv nasterea copilului in perioada in care va aflati temporar intr-o alta tara.

Cu toate acestea, in cazul in care veti prefera sa nasteti in alta tara, va rugam sa luati legatura cu autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti, pentru ca s-ar putea sa aveti nevoie de o autorizatie speciala (formularul S2).

Cum ar trebui sa procedez daca, in cursul sau inaintea vizitei mele, imi dau seama pe neasteptate ca mi-am uitat sau mi-am pierdut cardul?

Daca v-ati uitat sau v-ati pierdut cardul, puteti solicita autoritatii de asigurari de sanatate de care apartineti sa va transmita prin fax sau prin e-mail un certificat inlocuitor provizoriu. Acesta va ofera aceleasi drepturi ca si cardul.

Comentarii 

Postat la
%b %13, %2011
Postat de
Margean Adrian
Certificatul de inlocuire al cardului
am si eu o problema,spital ul unde a fost internat bunicul meu a emis o cerere catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Bucuresti,dar nu au primit nici un raspuns.Spitalu l a spus ca daca nu primesc certificatul de inlocuire al cardului o sa fiu nevoit sa platesc spitaliazarea si tratamentul.Am sunat la CNAS dar persoanele de acolo nu vor sa ma ajute,spun ca pt tratement bunicul meu sa faca bn sa se intoarca in Romania...ce e de facut?daca aveti vreo solutie,va rog ajutati-ma.
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
raspuns
Buna Adrian, cel mai bine este sa mergi personal la CNAS sa ridici cardul sau ma rog, acel certificat (daca esti in tara bineinteles), sau imputernicesti pe cineva daca nu. Daca cardul nu acopera valoarea serviciilor medicale prestate, soliciti eliberarea formularului E112.
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
stanciu elena
probleme medicale
am probleme medicale de cativa ani, am mai fost operata la Szeghedin 2006 am achitat integral costurile fara a primi minic inapoi in tara, problemele s-au agravat, am fost din nou operata ( histerectomie totala , marcheri tumorali mariti ) operatia nu a reusit , necesitand o noua interventie chirurgicala.O pot efectua in strainatae ca sa pot beneficia si de un diagnostic corect in baza cardului ?
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
raspuns
@elena, citeste aici: Acordarea de ajutor persoanelor cu afectiuni de sanatate deosebit de grave pentru tratament medical si interventii chirurgicale in strainatate

https://www.prostemcell.ro/articole-sanatate/formulare-de-tratament-in-strainatate.html
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
mioara
Buna ziua
Buna ziua ! am o nepoata ,care este in Italia si este insarcinata in4 luni .La prima vizita la medic ,,,medicul de acolo i-a spus ca sa poata beneficia de tot gratuit ar trebui sa ii trimnitem de aici cardul de sanatate .Cum ar trebui sa procedez ,eu ,ca matusa ,caci ea nu are pe nimeni aici ,ca sa il pot scoate de la CASA DE ASIGURARI ? VA ROG FRUMOS ..CA NU STIU DE UNDE SA INCEP..CA AICI AM VAZUT CEVA SI DE ACEL FORMULAR E 112 ? VA MULTUMESC .Cu respect
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
daniel
raspuns
Informati nepoata sa descarcarce si sa printeze formularul 112 dupa care acesta trebuie completat in Italia, de obicei, «Unità sanitaria locale» (USL) (unitatea locala de administrare a sanatatii) competenta in functie de teritoriu.

In rest procedati cum scrie mai sus... va trebuie o procura de imputernicire pentru a putea solicita cardul in lipsa nepoatei ;-)
Postat la
%b %20, %2011
Postat de
dinca ion
buna ziua
mama mea a luato fratele meu pentru niste analize in italia si nu a stiut de cardul european pot eu ca fiica sa il scot de la cnas sal trimit multumesc
Postat la
%b %11, %2011
Postat de
dobre Maria
formular E112
As dori o lista cu spitale si clinici(adrese mail )care se afla in relatie cu cas si poate acorda tratament in baza formularului E112
Va multumesc
Maria dobre
Postat la
%b %17, %2011
Postat de
Mirela Galusca
cardul european de sanatate pentru someri
Buna ziua,
Am nevoie de o informatie din partea Dvs. In luna care urmeaza voi pleca la un curs in Germania, pentru o durata de 6 saptamani si doresc sa imi fac card european de sanatate (am mai avut anul trecut, insa mi-a expirat. Atunci eram studenta). Mentionez faptul ca in momentul de fata sunt somera, mi-am terminat studiile in vara aceasta. Ce acte am nevoie pentru a obtine acest card, si care este costul obtinerii lui?
Va multumesc anticipat.
Mirela
Postat la
%b %29, %2011
Postat de
Ghita Daniel
Domn
Fica mea studiaza in Anglia pentru urmatorii 3 ani si are nevoie de asigurare de sanatate europeana.
Am inteles ca valabilitatea cardului este de 6(sase) luni, cum procedeaza pentru restul perioadei de studii?

Cu respect,

Daniel Ghita.
Postat la
%b %30, %2011
Postat de
Mirela
cardul european de sanatate pt studenti
Buna ziua,

Nu sunt foarte sigura, insa din cate stiu eu, in momentul in care ajungi ca student in alta tara ti se face alt card. Eu am studiat in Danemarca si la scurt timp dupa ce am ajuns acolo am primit un alt card, astfel incat nu am fost nevoita sa-l folosesc pe cel din Romania. Nu stiu daca in Anglia e la fel, in caz contrar, ma gandesc ca ar fi o posibilitate sa primeasca cardul pt o perioada mai lunga daca se merge cu dovada in care este specificata perioada in care este plecata in afara tarii. In cel mai rau caz, reinoirea cardului la fiecare 6 luni de catre o persoana care ramane in tara (la mine a depus mama, deci nu e nevoie sa fie neaparat persoana in cauza). Dar cred ca cel mai bine v-ar putea informa cei de la casa de asigurari.

Sper ca am fost de folos.
O seara placuta!
Postat la
%b %08, %2013
Postat de
ionut
probleme dentare
Buna ziua am o fetita de 8 ani si sintem in germania are probleme cu dantura pot folosi cardu european pentru tratarea danturi.va multumesc pentru nu raspuns.
Postat la
%b %28, %2011
Postat de
gabriel
informatie
muncesc in italia,dar acolo nu imi poate din diferite motive,contract de munca,deci ma intereseaza daca pot sa imi platesc asigurare medicala in romania,pt. a obtine acest card de sanatate pt a obtine in caz se imbolnavire sau diferite probeleme de sanatate,,,sint foarte interesat daca pot face cerva,,,ma puteti asuta cu informatii?
Postat la
%b %29, %2011
Postat de
victor
îngrijire medicala într-o tara membra UE
am fost operat şi i s-a montat un by pass la Viena.Am platit integral operatia şi aparatul pentru ca nu eram inca in UE.Acum aparatul trebuie schimbat . Va rog sa-mi spuneti ce trebie sa fac pentru a beneficia de plata by passului . Sunt pensionar de boala. Multumesc.
Postat la
%b %09, %2012
Postat de
Andrei Cazacu
Fara ocupatie
Buna ziua ,
Sunt din Bucuresti, am 32 ani si de aproximativ un an si jumatate nu am un loc de munca, deci implicit nici asigurat medicala. Doar sotia este salariat cu forme legale deci plateste CAS. Daca in cazul fiului meu, lucrurile sunt simple pentru ca el este coasigurat al mamei lui, nu stiu daca si eu am acelasi statut de coasigurat.
Doresc sa pregatesc un dosar de angajare in care mi se cere un "card european de sanatate". Din pacate vad ca mi se cere sa fac dovada platii la zi a asigurarii medicale, lucru imposibil tinand cont ca nu am avut loc de munca cu forme legale.
Intrebarea mea este daca pot sau nu obtine acest card , necesar mie pt. a ma angaja? Va multumesc
Postat la
%b %10, %2012
Postat de
Petru
Raspuns
Daca sotia este salariat cu forme legale si plateste CAS, toata familia este coasigurata.
Dvs, puteti figura ca coasigurat daca faceti dovada ca nu aveti si alte venituri.

Medicul dvs de familie poate sa va explice mai pe larg.

La Casa de Sanatate de care apartineti exista un ghiseu de relatii cu publicul unde puteti primi lamuriri si vi se vor spune actele necesare de la dvs si de la sotie ca sa puteti obtine dovada de coasigurat la zi.
Postat la
%b %05, %2012
Postat de
ionela
URGENT
Buna, marti, adica poimaine plec in Germania in vederea stabilirii acolo, sunt gravida in apropae 3 luni. Sunt studenta inca aici. Ce trebuie sa fac sa beneficiez de ajutor acolo? Multumesc, astept un raspuns cat mai repede.
Postat la
%b %28, %2012
Postat de
stefanel
cardu european
buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o informatie. socrul meu are cancer melanom malign, eu locuesc in italia si vreau sa-l aduc aici, am analizele lui de acolo cu care am fost aici la spital, dar doctori mi-au zis ca trebuie sa aiba doctor aici, sa fie rezident si nustiu ce as putea face. va multumesc!
Postat la
%b %29, %2012
Postat de
raul
stefanel
Daca doctorii de acolo ti-au spus ce trebuie, ce nu ai inteles?
Postat la
%b %18, %2013
Postat de
ciocoiu nicolae
info
Daca nu mai sunt asigurat de 1 an de zile, mai pot scoate cardul european de sanatate? Eu ma aflu in Spania si pentru a-mi face actele aici am nevoie de cardul euro de sanatate...
Postat la
%b %19, %2013
Postat de
burlacu
card european de sanatate
V-as ruga sa ma lamuriti, daca am card european in Austria deoarece lucrez acolo, pot beneficia de servicii medicale in baza acestui card?
Va multumesc, astept raspuns.
Postat la
%b %10, %2013
Postat de
Maria
card european dupa de 3 ani
As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste cardul european de sanatate.Din 2010 nu am mai contribuit la asigurarile de sanatate , eu lucrand in invatamant mai bine de 6 ani .In 2011 am plecat in strainatae si am reluat studiile.Mai pot cere cardul european de sanatate daca nu am mai contribuit din 2010???
va mutumesc, astept un raspuns .
Postat la
%b %11, %2014
Postat de
Alexandra
Card european de sanatate
Buna ziua! as dori sa stiu daca pot cere cardul european de sanatate de la o Casa de Asigurari din alt judet? Si daca se poate ce acte mi-ar trebui? Multumesc anticipat!
Postat la
%b %19, %2014
Postat de
ani
card european de sanatate
Buna
Dupa trecerea celor 6 luni cardul numai este valabil.
Dar daca platesc lunar contributia cardul va trebui schimbat sau pot conta in continuare pe el?
Postat la
%b %06, %2014
Postat de
Andra
Eliberare card
Buna ziua!
Nu stiam de existenta acestui card. Am gasit informatia cautand pe internet variante de asigurari medicale. Daca inteleg bine, ce am de facut ar fi: printez cererea, o completez, nu am nevoie de o dovada ca sunt asigurata pentru ca exista acel sistem de verificare, si o depun. Unde o depun si de unde ridic cardul? Cat dureaza eliberarea? Multumesc!
Postat la
%b %09, %2014
Postat de
Dani
Rasp
1. Completezi si semnezi cererea de eliberare a cardului european de asigurat (descarca modelul).
2. Atasezi copie BI/CI si adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Pentru salariati, la adeverinta de salariat se anexeaza documentele care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (copie dupa cartea de munca, chitante de plata, documente care atesta faptul ca au facut parte din categorii de asigurati exceptate de la plata contributiei, respectiv, cu plata contributiei din alte surse).
3. Depui cererea + documentele la sediul CAS.
4. Cardul iti va fi eliberat in termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii documentelor de mai sus.
5. Spor!
Postat la
%b %09, %2014
Postat de
bogdan
nastere in germania
buna seara . eu voi pleca in germania cu serviciu iar sotia mea este insarcinata in 7 luni . As vrea sa o iau cu mine in germania . Cardul acesta acopera si nasterea acolo?...sotia mea este angajata si urmeaza sa intre in concediu prenatal.
Postat la
%b %10, %2014
Postat de
Dani
Rasp
Da, cardul european de asigurari sociale de sanatate acopera orice ingrijiri medicale legate de sarcina sotiei dvs., inclusiv nasterea copilului in perioada in care va aflati temporar intr-o alta tara.

Cu toate acestea, in cazul in care veti prefera sa nasteti in alta tara, va rugam sa luati legatura cu autoritatea de asigurari de sanatate de care apartineti, pentru ca s-ar putea sa aveti nevoie de o autorizatie speciala formularul S2.
Postat la
%b %13, %2014
Postat de
Ofelia
NASTERE IN GERMANIA
Buna ziua,
as dori sa stiu daca cardul european de sanatate acopera cheltuielile unei nasteri prin cezariana in Germania, sotul meu are domiciliul in Munchen si as vrea sa nasc acolo.

Multumesc mult !
Postat la
%b %28, %2014
Postat de
daniel
Rasp
Daca aveti nevoie pe neasteptate de ingrijiri medicale in timp ce calatoriti intr-un stat membru din Spatiul Economic European (SEE) sau Elvetia (cu alte cuvinte, ingrijirile medicale in cauza nu reprezinta scopul calatoriei), cardul dumneavoastra european de asigurari sociale de sanatate va garanteaza acoperirea cheltuielilor ocazionate de asistenta medicala acordata.
Postat la
%b %22, %2014
Postat de
andreea
obtinerea cardului european de sanatate
Buna,am o intrebare. Sunt plecata in anglia si sunt insarcinata in 7 luni,iar doctorii de aici spun ca nu pot sa nasc aici fara acest card.sunt intr-o situatie foarte delicata si nu pot sa calatoresc.am.n evoie urgenta de card si vreau sa stiu daca se poate elibera fara sa fiu prezenta,sa ma inlocuiasca cineva cu actele necesare am 22 de ani si ce acte trebuie. Va rog e urgenta multumesc
Postat la
%b %28, %2014
Postat de
daniel
Rasp
În UE, stabilirea ţării în care aveţi dreptul la asigurări sociale, inclusiv asigurare medicală, depinde de statutul economic şi de locul dumneavoastră de reşedinţă, nu de naţionalitate.

Dacă aveţi neclarităţi cu privire la drepturile la asistenţă medicală şi doriţi să aflaţi mai multe detalii înainte de a începe un tratament, nu uitaţi că fiecare ţară din UE dispune de cel puţin un punct naţional de contact care vă poate furniza informaţii despre rambursările la care aveţi dreptul şi eventualele plafoane aplicabile.

Îngrijiri medicale neprevăzute - Regatul Unit
Postat la
%b %15, %2014
Postat de
mioara rusu
asigurare pt studenti in strainatate
am fiica anul 1 la o universitate in Spania si aici in tara nu mai figureaza asigurata de la terminarea liceului(iun 2014) iar acolo nu isi poate face mutatia la politie fara cardul european! care este procedura?
Postat la
%b %15, %2014
Postat de
carmen
folosirea cardului international in rominia de un strain
buna ,sotul meu e spaniol ,sintem casatoriti legal de 11 ani , si am hotarit sa ne mutam definitiv in rominia . el are card european de medic . as vrea sa stiu daca poate utiliza acest card in rominia, deoarece spania a zis cai acopera toate platile medicale fiind pensionar ,dar in rominia in caracal ni sa spus ca nu exista inca aparate sa citeasca aceste carduri . daca necesita sa se interneze cum trebuie sa procedeze ? multumesc
Postat la
%b %28, %2014
Postat de
daniel
Rasp
Pentru a utiliza cardul european de asigurari sociale de sanatate, trebuie sa mergeti la un spital sau va adresati unui medic generalist ori spe[censored]t care are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania.
Consultatiile si examenele medicale necesare sunt rambursate de aceasta.

Pentru a solicita o audienta online la unul din departamentele CNAS, completati formularul de cerere si veti primi prin [censored] data si ora audientei programate.
Postat la
%b %19, %2014
Postat de
mihaela
asigurare in Turcia
Buna ziua. Acest card este de vreun folos in Turcia la spitalul privat Anadolu la un pacient cu cancer? Multumesc anticipat.
Postat la
%b %28, %2014
Postat de
daniel
Rasp
Turcia nu este membra a U.E., in consecinta, cardul european de sanatate NU va este de folos in acest stat.

Lista tarilor in care te poti trata medical pe banii statului roman.

Daca autoritatile din alt stat membru al UE (sau din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia) nu va recunosc cardul CEASS, puteti solicita casei dumneavoastra de asigurari sa ia legatura cu medicul sau spitalul in cauza.
Postat la
%b %17, %2014
Postat de
Marius
Am rupt picioru in Anglia
Am rupt picioru in Anglia in timp ce m-a aflam in vacanța la veri. Acum sunt internat in spital si îmi trebuie urgent de certificat provizoriu de asigura de asigurare de sănătate european si nu am fost asigurat nici odată in țara, ce acte îmi trebuie ca sa dus mama 2zile aleargă de la o unitate la alta. Si unde trebuie sa se duca
Postat la
%b %13, %2015
Postat de
iulian
buna
vreau sa plec in alta tara sunt obligat sa imi iau acest card de sanatate adica fara el nu pot pleca sau e alegerea mea daca il iau sau nu ?
Va multumesc
Postat la
%b %13, %2015
Postat de
andreea
andreea
fetita mea si_a rup manuta si a fost operata de urgenta(in italia) dupa ce am iesit din spital mi_au cerut suma de 3500 euro ca sa platim dat fiind faptul ca nu are card europeamn de sanatate daca ii fac cardul acum pot fi rambursati banii de statul roman??
Postat la
%b %28, %2015
Postat de
badea niculina
reinoirea cardului european
Eu am un card european si mia expirat,eu sunt in spania si as dori un numar de telefon pentru reinoirea lui.
Postat la
%b %24, %2015
Postat de
salagean Maria
Diabetic care nu lucrează de 3 ani
Bună seara .Sunt insulindependen ta desi nu mai lucrez de 3 ani am primit cardul național de sănătate , vreau să mi vizitez copii in Austria .Puteți sa mi spuneți dacă benefi si de card european
Postat la
%b %20, %2015
Postat de
Angela
Cardul european de sănătate pentru pensionarii militari
Soțul meu este pensionar militar. Cum poate obține atât cardul de sănătate (care nu ia ajuns acasă prin poşta) cât şi cardul european de sănătate?
Ce fel de acte trebuiesc pentru eliberarea cardului european de sănătate pentru pensionarii militari?
Mulțumesc
Postat la
%b %22, %2015
Postat de
Mocanu
card european
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti, ca sa nu mai mearga parintii mei sa depuna acele cereri, pot depune eu acele acte? Ce acte imi mai trebuie in afara de aceea cerere si copiile dupa buletin?
Va multumesc!
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
Vili
Student in Germania
Pentru un student in Germania se emite un card european de sanatate in Romania sau in Germania?
Si pentru fiecare caz ce acte sunt necesare?
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
Ana
Studii Germania
Sunt asigurat de cateva luni, pot solicita card european daca platesc din urma pe 5 ani? sunt student in Germania si voi sta acolo 3 ani, la fiecare 6 luni trebuie sa solicit alt card?
Postat la
%b %06, %2015
Postat de
dedu gabriela
card european
in romania nu sunt asigurat medical, acum sunt in franta, daca merg in tara si imi fac card european este recunoscut aici ? si daca da, ce demersuri se fac, se poate face online sau de o alta persoana?
Postat la
%b %06, %2015
Postat de
DaniN
Raspuns
Aveti raspunsul in articol. Recititi cu atentie unde este scris "Cine este eligibil pentru primirea unui card european de asigurari de sanatate?"
Postat la
%b %10, %2016
Postat de
Mãdãlina Diac
Card european
Buna ziua! Daca am domiciul in Neamt, dar am viza de flotant in Iasi, imi pot lua cardul de sanatate din Iasi? Multumesc anticipat!
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
Marin
Cardul se poate emite retroactiv ?
Buna ziua fratele meu a venit la mine in vizita in uk si a suferit un mic accident in care si-a taiat mana si a fost nevoit sa fie spitalizat pentru 3 zile si o interventie medicala ,el este student si asigurat acasa ce se intampla daca nu are un carnet european de asigurare de sanatate se poate face unul retroactiv astfel incat sa se poata plati statului britanic? astept raspunsul dvs va multumesc
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
DanN
Raspuns
In conditiile in care unui asigurat roman aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acorda asistenta medicala, fara ca acesta sa prezinte unitatii sanitare cardul european de asigurari sociale de sanatate, asiguratul roman suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

Pentru a-si recupera cheltuielile efectuate, la momentul intoarcerii in tara, persoana asigurata trebuie sa formuleze o cerere catre casa de asigurari de sanatate la care este asigurata, insotita de documentele justificative ale cheltuielilor efectuate si solicitate. Pe baza unei astfel de cereri asiguratului i se pot rambursa costurile serviciilor medicale, in conformitate cu procedura instituita pentru utilizarea formularului E126.

Aceasta procedura este prevazuta in Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si in Regulamentul (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71.
https://www.prostemcell.ro/articole-sanatate/rambursarea-cheltuielilor-medicale-in-ue.html
Postat la
%b %25, %2015
Postat de
Avram M
Card european de sanatate pt studenti
Buna ziua,

As dori sa aflu in ce conditii se poate emite card european de sanatate pentru o persoana care studiaza anul II de master in Germania (NU cu Erasmus). Mentionez ca persoana respectiva a mai avut anterior card european de sanatate iar acum cand va expira la sfarsitul lunii, mi s-a spus de la Casa de Asiguari ca nu mai poate primi pt ca s-a schimbat legea si ca trebuie sa se asigure in Germania pentru ca de la 01.10 2015 nu mai are calitatea de asigurat. Desi ca parinti avem asigurarile achitate la zi, iar fiica-mea dupa studii de licenta a plecat imediat la master, deci nu a lucrat si nu a avut venituri, am fost la Finante si am platit CASS -ul din perioada 01.10.2015 pana in iunie anul viitor pentru a obtine adeverinta de asigurat necesara emiterii Cardului european de sanatate.
Dar nici asa nu se accepta actele pt eliberarea cardului european de sanatate si nu stiu cui sa ma adresez si cum pot rezolva problema. Se stie ca asigurarea de sanatate costa destul de mult in strainatate iar faptul ca studentii nu mai au drepul la acest card mi se pare un abuz din partea functionarilor care refuza sa accepte actele la ghiseu si sa gaseasca o solutionare favorabila.
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
Silvia
Sunt in aceeasi situatie
Ati reusit sa rezolvati ceva? Fiica mea studiaza in uk si am suntem in aceeasi situatie. Sunt derutata si m-ar ajuta un sfat. Va multumesc
Postat la
%b %02, %2016
Postat de
lucica
card european de sanatate
As vrea sa stiu cum a-ti rezolvat problema fiicei .Fetita mea e studenta in Germania si am aceeasi problema ca a dvs,.In ianuarie a fost pt analize in Parhon -se duce de 2 ori pe an-si am platit.Acum am platit la finante contributie din oct -iun2016, si tot nu vor sa ii dea card european de sanatate.deoare ce e studenta in strainatate si fraudeaza sistemul.TELEFO N 0766370945
Postat la
%b %08, %2015
Postat de
Varga Eniko
Card european pentru ingrijire sarcina
Buna ziua,
In articol am citit ca in cazul in care ma aflu in alta tara decat tara in care sunt asigurata, cu acest card se acopera orice ingrijiri medicale legate de sarcina inclusiv nasterea. M-am interesat la CNAS Cluj si cu cardul european mi s-a spus ca nu pot beneficia de ingrijire medicala, doar urgente ce poate sa includa nasterea.
Intrebarea e pot beneficia de ingrijire medicale lagate de sarcina cu cardul european?
Va multumesc
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
daniel
Raspuns
Buna ziua,
@Avram M si @Silvia
Pe cale elecronica ([censored]) faceti la Casa de Asigurari de care apartineti o cerere de eliberare a cardului la care atasati copie dupa cartea de identitate si copie dupa chitanta de plata a CASS-ului - eventual documente care sa ateste calitatea de student in UE, obtineti un nr de inregistrare si asteptati sa primiti raspunsul lor oficial, in scris.
https://www.prostemcell.ro/images/stories/download/cerere_cardeu.pdf

In functie de raspunsul primit, 'vedem' ce se poate face mai departe, legal, in aceasta speta.
Postat la
%b %14, %2016
Postat de
lucica
studenti romani in strainatate
Fiica mea studiaza in Germania. Nu mai beneficiaza se cardul national si european de sanatate, asta am aflat-o deoarece trebuia sa-si faca investigatii in Parhon cu internare si cardul de sanatate national nu mai e valabil. AM INCERCAT SA PLATESC CEI 5.5 RETROACTIV dar la Buzau nu vor sa accepte sa o considere cetatean roman cu domiciliul in RO plecat in alta tara sau persoana fara venit. In Germania trebuie sa plateasca 80 euro si are numai urgente
Postat la
%b %28, %2016
Postat de
Cami
Plecare in Anglia pe o perioada nedeterminata
Buna ziua am o intrebare daca plec in Anglia sa muncesc mai mult de un an de zile , imi fac acest card care este valabil timp de 6 luni , dar daca revin in tara sa mi-l reinoiesc de fiecare data la 6 luni este posibil ?
Postat la
%b %10, %2016
Postat de
Constantin Gogoanta
Cardul european su dializa
Buna ziua, va rog imi puteti spune daca am cardul european si plec in vacanta la fiica mea, in Italia, acolo pot face dializa gratuit? Multumesc
Postat la
%b %14, %2016
Postat de
Maria M.
Diagnostic Cancer in Strainatate
Buna ziua.

Din pacate ma aflu intr-o situatie foarte complicata. In timp ce mama se afla la mine in vizita, eu locuiesc in Spania, se simtea de putine zile cam rau. Ea isi luase card-ul european si am fost la spital. Au internat-o de urgenta pentru investigatii si inca nu i-au pus diagnosticul final pentru ca asteapta sa ii faca biopsia cat mai curand. Ne-au spus ca este o foarte mare probabilitate sa fie cancer si este nevoie a incepe chimioterapie cat mai curand pentru a nu ii mai agrava situatia, ei cred ca este vorba de metastaza deja. In cazul in care ii trebuie tratament imediat poate incepe tratamentul aici? Am vorbit cu un asistent social si ne-a informat ca nu este nevoie sa platim nimic aici pentru ca este suficient doar de cardul european. Am putea avea probleme cu Statul roman la intoarcere? Ne-ar putea cere sa platim facturile corespondente tratamentului? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Postat la
%b %07, %2016
Postat de
Alina
Urgent
Buna ziua, va rog ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi,indruma ri.. Ma aflu in Germania de 2luni si jumatate impreuna cu sotul meu, mai exact suntem in Manheeim . Acum o saptamana sotul meu a suferit un infarct ,a fost dus de urgenta la spital ,iau facut cateva analize in care au rezultat ca are cele 3artere ce duc la inima infundate ..l-au bagat in operatie punandu-i 5stenturi pe artere. Acum avem o mare problema ,chiar suntem disperati din cauza ca nu avem asigurare la ei deloc, sotul meu neavand nici in Romania niciodata ,fiind de copil mic plecat prin diferite tari. Suntem datori la spital 8000Euro pentru tot ce i-sa facut acolo. Credeti ca exista o lege sau o institutie unde sa ne adresam sa ne ajute sa platim din banii acestia? Nu avem atatia banii, de lucru la ei nu am reusit sa gasim nestiind limba sa o vorbim momentan. Ce am putea face ? Va multumesc din suflet , orice sfat ma poate ajuta sa fac ceva.
Postat la
%b %07, %2016
Postat de
DaniN
Raspuns
Buna seara,
Cititi va rog articolul "Rambursarea cheltuielilor medicale in U.E."
https://www.prostemcell.ro/articole-sanatate/rambursarea-cheltuielilor-medicale-in-ue.html

In conditiile in care unui asigurat roman aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acorda asistenta medicala, fara ca acesta sa prezinte unitatii sanitare cardul european de asigurari sociale de sanatate, asiguratul roman suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.
Postat la
%b %06, %2017
Postat de
mihaipetru
Asigurat european
Sotia lucreaza in Austria ca ingrijitor batrani si este asigurata. Are card de sanatate european emist de autoritatile austrice si a beneficiat cand a fost nevoie de servicii medicale in Austria, in baza cardului. In Romania insa nu aputut beneficia raspunzandu-i-s e ca apare ca asigurata dar nu pot citi cardul pentru a putea elibera o reteta sau trimitere in baza lui. Eu sunt asigurat in Romania si nu o pot trece ca si coasigurat deoarece ea figureaza asigurata. Asigurat european..benef icii in Romania exact zero. Ce putem face?
Postat la
%b %05, %2017
Postat de
Corina N.
STUDENT ROMAN IN UK
Cum pot obtine un card european de sanatate in calitate de student in UK? Se poate aplica in Romania? Ce documente sunt necesare? Multumesc

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .