Sanatatea definitie

Sanatatea se defineste in mod curent ca starea unui organism la care functionarea tuturor organelor se face in mod normal si regulat.

Majoritatea oamenilor considera sanatatea din prisma a ceea ce ofera, presupunand ca, ei sunt sanatosi atat cat pot fi si, probabil vor ramane la aceasta stare.

Totusi, foarte multe aspecte ale sanatatii noastre sunt afectate prin ceea ce facem, prin ceea ce gandim. Avand informatiile corecte, putem alege in cunostinta de cauza si sa ne imbunatatim atat sanatatea cat si viata in anasamblu. Cu cat suntem mai sanatosi, cu atat mai mult tonus, vigoare si entuziasm vom prezenta si, astfel vom dobandi obiective importante. In caz contrar, lipsa informatiei conduce la limitari semnificative, generate de problemele de sanatate.

Aproape fiecare dintre noi a avut o perioada din viata de sanatate deplina dar si perioade care trebuiau imbunatatite. Nu putem aduce ca exemplu o persoana sanatoasa in intregime sau bolnava pe de-a-ntregul. Anumite aspecte a vietii noastre apar ca fiind mai caracteristice decat altele.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus definitia urmatoare: "Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor". Mai tarziu a fost inclusa in aceasta definitie si "capacitatea de a duce o viata productiva social si economic".

Sanatatea reprezinta un concept complex cu cateva aspecte ce cuprind dimensiunea emotionala, intelectuala, fizica, sociala si spirituala. Sanatatea inseamna mult mai mult decat absenta bolii. Ea este un proces ce contribuie la bunastare si echilibru.

 • Sanatatea emotionala se refera la capacitatea de exprimare si de solutionare a emotiilor unei persoane intr-un mod constructiv.
 • Sanatatea intelectuala se refera la capacitatea de evaluare a informatiei si de luare a unei decizii importante.
 • Sanatatea fizica se refera la conditia organismului si la raspunsul acestuia in cazul vatamarii si a bolii.
 • Sanatatea sociala reprezinta capacitatea de a aranja, de a se bucura, de a contribui si benficia de relatiile dezvoltate cu alte persoane.
 • Sanatatea spirituala se refera la sensul de consistenta, armonie si de echilibru ce apare in promovarea energiei si de educare a sanatatii in ansamblu.

Toate dimensiunile sanatatii sunt influentate, afectate chiar, de mai multi factori, care pot fi grupati in factori ai sistemului de ingrijire a sanatatii, factori ai mediului, factori genetici si factori ai stilului de viata.

Alegerile in ceea ce priveste sanatatea implica mai mult decat informatia obiectiva. De asemenea, necesita intelegerea obiectivelor de ansamblu ale individului. Obiectivele indivizilor se bazeaza in general pe trebuintele si asteptarile acestora. Definirea in mod realist a obiectivelor permite indivizilor sa realizeze eforturi specifice in sensul indeplinirii obiectivelor. Obiectivele pe termen scurt sunt mai usor de realizat decat cele pe termen lung. Atunci cand sunt de dezbatut mai multe obiective este bine sa se acorde prioritatile si confortul necesar. Desemnarea prioritatilor poate fi realizata pe baze rationale, prin autoevaluare. Acesta este un proces de continua examinare a trebuintelor si asteptarilor unei persoane, explorand tipologia de comportamente din stilul de viata ce faciliteaza sau obstructioneaza acele trebuinte si expectatii si astfel, permite planificarea adaptarilor adecvate in comportament.

Strategia UE privind sanatatea ( 2014-2020)

Politici

In baza tratatului fondator, UE este obligata sa garanteze ca protectia sanatatii umane este parte integranta a tuturor politicilor sale si sa coopereze cu statele membre pentru a ameliora sanatatea publica, pentru a preveni bolile si pentru a elimina sursele de pericol la adresa sanatatii fizice si mintale.

Strategia UE "Impreuna pentru sanatate" vine in sprijinul Strategiei Europa 2020. Strategia Europa 2020 isi propune sa transforme UE intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, care sa promoveze cresterea pentru toti. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, o conditie esentiala este ca cetatenii sa aiba o stare buna de sanatate.

Programe

Programul are 4 obiective majore:

 • sa promoveze sanatatea, sa previna bolile si sa favorizeze dezvoltarea unor medii propice pentru un stil de viata sanatos, tinand seama de principiul conform caruia chestiunile legate de sanatate trebuie sa fie integrate in toate politicile;
 • sa protejeze cetatenii Uniunii impotriva amenintarilor transfrontaliere grave la adresa sanatatii;
 • sa contribuie la dezvoltarea unor sisteme de sanatate inovatoare, eficiente si sustenabile;
 • sa faciliteze accesul europenilor la asistenta medicala mai buna si mai sigura.

Investitiile in sanatate

Pe langa faptul ca reprezinta o valoare in sine, sanatatea este o conditie necesara pentru prosperitate. Utilizarea eficienta a resurselor in domeniul sanatatii poate promova cresterea.

Europa are nevoie de investiţii inteligente in domeniul sanatatii:

 • bugetele sistemelor de sanatate nu trebuie neaparat sa fie mai mari, ci sa fie cheltuite mai inteligent
 • este nevoie de investiţii in sanatate, in special prin intermediul programelor de promovare a sanataţii
 • sunt necesare investiţii in asigurarile de sanatate pentru a reduce inegalitaţile şi excluziunea sociala

Programul este gestionat de Comisia Europeana, cu asistenta Agentiei Executive pentru Consumatori, Sanatate si Alimente (CHAFEA).

Mai multe detalii AICI (all topics).

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .