Christopher si Dana Reeve'sChristopher D'Olier Reeve (25 septembrie 1952 - 10 octombrie 2004) a fost un actor american, regizor, producator si scriitor. El a studiat actoria la scoala de film Juilliard, dupa care a jucat rolul lui Superman (Clark Kent) in patru filme, din 1978 pana in 1987. Pe 27 mai 1995, Christopher Reeve a paralizat intr-un accident in timpul unei competitii hipice. El a fost condamnat la scaunul cu rotile pentru restul vietii sale. Dupa acest incident actorul a promovat cauza persoanelor cu leziuni la maduva spinarii si studiul celulelor embrionice stem.

El a infiintat Fundatia Christopher Reeve si a co-fondat Centrul de Cercetare Reeve-Irvine. Reeve a murit la 52 ani, pe 10 octombrie 2004, in urma unui stop cardiac. Reeve s-a casatorit cu Dana Morosini in aprilie 1992, si au avut un fiu, Will. Reeve mai avea doi copii, Matthew si Alexandra, dintr-o relatie anterioara cu Gae Exton. Dana Reeve a murit de cancer pulmonar in martie 2006.

Un actor cu un destin tragic de necontestat! Nascut pe 25 septembrie 1952 in New York, ai carui parinti: F.D.Reeve a fost un scriitor si profesor recunoscut iar mama acestuia, jurnalista Barbara Johnson au divortat inca de cand avea 4 ani, a copilarit alaturi de fratele sau Benjamin si mama sa in Princeton/ New Jersey si tatal sau vitreg un bancher investitor. Dupa studiile primare, studiaza la "Cornell University" si decide ca va deveni actor. In ultimul an de facultate el si Robin Williams sunt alesi sa studieze arta dramatica la o scoala faimoasa din New York - "Juilliard School of Performing Arts" si in 1974 i se incredinteaza primul rol, de debut, in drama Tv., ecranizarea unei nuvele de Maxim Gorky: "Enemies" unde interpreteaza un ofiter.

Datorita fizicului sau robust, infatisarii sale fizice: un barbat frumos, atletic si plin de carisma, in 1978 devine primul si cel mai renumit interpret al eroului fara frica, gata sa sara oricand in ajutorul cuiva aflat la necaz, cel pe care il adora toti copii si adolescentii, toate fetele ce spera in venirea printului pe un cal alb, inaripat... " Superman" I-IV (1978 - 1987) In 1980 , interpreteaza rolul Richard Collier in filmul plin de romantism/drama "Somewhere in Time" transpusa dupa romanul scriitorului norvegian/american Richard Matheson  in regia lui Jeannot Szwarc care ii mai aduce o nominalizare (in total el detine pana la sfarsitul carierei: o nominalizare la G.G., 6 premii si alte 11 nominalizari)

{googleads}Tatal, din legatura sa de dragoste cu Gae Exton, a producatorului si regizorului, identic la chip cu tatal sau Matthew Reeve (n. 1979) si a asistentei de regie, Alexandrei Reeve (n. 1982), actorul se casatoreste in 1992 cu actrita Dana Morosini Reeve, cu care are un fiu (n.1992), Will Reeve, azi actor ca si parintii sai.

In mai 1995 , in timp ce filma are loc un accident in care actorul, cazand de pe cal pe platourile din Charlottesville, ramane paralizat de la brau in jos pentru toata viata.

Continua tratamente dupa tratamente, spera alaturi de familia si mai ales sotia care ii va fi alaturi pana la sfarsitul vietii( si care nu-i va supravietui decat un an), dar soarta ii este potrivnica, filmeaza intr-un remake "Rear Window"/1998 in care il poti vedea pe "Superman", ajuns aproape o "leguma" dar tot la fel de tenace si luptator, in care daca, trupul sau nu mai raspundea, mintea si spiritul sau ii ramasesera neatinse.

Moare in urma unui atac de cord dupa 9 ani de lupta cu paralizia, pe 10 octombrie 2004, este condus pe ultimul drum si omagiat de multi actori si publicul ce-l iubise si, pentru care a ramas un SUPER MAN nu un...Captain America..., Spider-Man..., sau Batman...

Are o stea în partea de nord, aria 7000, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Documentarul Hope in Motion (Speranta in Miscare) produs si regizat de catre fiul lui Superman, Matthew Exton Reeve, prezinta recuperarea remarcabila a lui Christopher Reeve si lupta lui constanta spre recastigarea deplina a mobilitatii sale.

Dupa mai multe luni de cercetare asupra celulelor stem si campanii publice de strangere de fonduri, dupa inaugurarea Centrului de Resurse pentru Paralizie Christopher and Dana Reeve, Chris a murit inainte ca dorinta sa de a merge din nou sa se intample.

Ceea ce rezulta din acest film, terminat la putin timp dupa decesul actorului, este un portret al unui adevarat luptator, determinat si inteligent, cu personalitate puternica, ambitios si motivat, care a fost capabil sa-si mentina viu simtul umorului in fata vicisitudinilor vietii.

R.I.P. Chris!

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează