Celula Stem

stemcellsCelula stem este definita ca o celula care, prin diviziune, produce doua celule care au capacitatea de a ramane in stadiul de celula stem (pastrand astfel caracterul nediferentiat) sau de a se diferentia in urma unor diviziuni succesive.

In ultimul timp am auzit foarte des de denumirea "celule stem" si ne-am intrebat ce sunt aceste celule si ce au ele in plus fata de celelalte celule din organismul uman. De fapt aceste celule stem sunt nespecializate inca, adica nu au inca o functie definita, ele mai pot fi numite si "celule blank", ceea ce inseamna ca soarta lor este nedecisa inca, dar ele au un mare potential, putand sa preia orice specializare este necesara.

Ce sunt celulele stem?

ce-sunt-celulele-stemPotrivit cercetatorilor, celulele stem sunt acele celule inca nediferentiate, care au capacitatea de se transforma in diverse tipuri de celule si, mai apoi, de a forma orice tip de tesut din corp (celule precum cele din piele, ficat, inima, creier etc).

Organismul uman contine peste 220 de tipuri diferite de celule, fiecare cu caracteristici proprii tesutului din care fac parte: tesut muscular, tesut osos, tesut nervos, tesut adipos, tesut conjunctiv, etc.

Care sunt proprietatile unice ale celulelor stem?

Celulele stem difera de alte tipuri de celule din organismToate celulele stem, indiferent de sursa de unde provin, au trei proprietati generale: sunt capabile de a se divide si de a se reinnoi singure perioade lungi de timp, sunt nespecializate si pot da nastere celulelor specializate.

Celulele stem difera de alte tipuri de celule din organism. Cercetatorii incearca sa inteleaga doua proprietati fundamentale ale celulelor stem care sunt legate de capacitatea lor de a se reinnoi singure pe termen lung:

Ce sunt celulele stem embrionare?

Celule stem embrionare umaneCelule stem embrionare sunt celule nediferentiate care au particularitati ce le deosebesc fundamental de celulele adulte cu functii specializate.

Capacitatea lor de diviziune este nelimitata in conditiile in care organismul caruia apartin este viu, iar din aceasta caracteristica deriva cea mai importanta functie pe care o au si pentru care sunt atat de folosite, si anume aceea de a actiona precum un sistem de refacere si reparare a oricarei parti constituente a organismului.

Ce sunt celulele stem adulte?

Celula stem adulta este o celula nediferentiataO celula stem adulta este o celula nediferentiata care poate fi gasita printre celulele diferentiate dintr-un tesut sau organ, se poate reinnoi singura si se poate inmulti dand nastere tipurilor principale de celule specializate din tesutul sau organul respectiv.

Rolurile principale al celulelor stem adulte dintr-un organism viu constau in mentinerea repararea tesutului in care se gasesc ele. Unii cercetatori folosesc termenul celule stem somatice in loc de celule stem adulte. Spre deosebire de celulele stem embrionare, care sunt definite prin originea lor (masa celulara interna a blastocitului), originea celulelor stem adulte din tesuturile mature este necunoscuta.

Celulele stem - embrionare vs. adulte

Celulele stem embrionare vs. adulteAmbele tipuri de celule prezinta avantajele si dezavantajele sale privind utilizarea potentiala pentru terapiile regenerative bazate pe celule. Desigur, ele difera ca numar si tipuri de celule diferentiate in care se transforma.

Celulele stem embrionare se pot transforma in toate tipurile de celule diferentiate din organism pentru ca sunt pluripotente.

Celulele stem adulte sunt in general limitate privind capacitatea de diferentiere in diferite tipuri de celule ale tesuturilor lor de origine.

Utilizarile potentiale ale celulelor stem

Utilizarile potentiale ale celulelor stemExista multe modalitati in care celulele stem umane pot fi folosite in cercetarea de laborator, ca si in studiile clinice. Oricum, exista multe bariere tehnice intre promisiunile oferite de celulele stem si realizarile folosirii acestora, care vor fi depasite doar continuand cercetarile intensive in acest domeniu.

Ce sunt celulele stem pluripotente induse?

Este implantul cu celule considerat sigur?

este implantul cu celule considerat sigurO celula este o unitate de foarte de baza structurala si functionala a vietii. In timp ce bacteriile sunt unicelulare, deoarece acestea constau doar de o singura celula, oamenii sunt considerate multicelulare in care au literalmente mii de miliarde de celule.

Aceste celule simple sunt cunoscute ca celule stem. Ce inseamna acest lucru, este faptul ca o celula stem este de fapt o celula care nu are inca un loc de munca specific in organism. Celulele stem sunt celule imature, nespecializate in organism, care sunt in masura sa creasca in tipuri de celule specializate, printr-un proces cunoscut sub numele "diferentiere". Exista doua surse primare de celule stem: celulele stem embrionare si celulele stem adulte, acesta din urma, care sunt gasite in multe organe si tesuturi in corpul uman, inclusiv pulpa dentara continute in dinti.

Ce pot face si ce nu celulele stem

Ce pot face si ce nu, celulele stemDescoperire revolutionara a secolului XX, celulele stem nu dau rezultate in cazul celor paralizati in urma traumatismelor la coloana.

Celulele stem sunt celule primare, care nu au apucat sa se diferentieze, care au capacitatea de a se transforma in celule specializate si care mai departe pot forma orice tip de tesut sau organ: muschi, nervi, ficat, piele sau celule sangvine.

Celulele stem, elemente de baza pentru corpurile noastre

cercetarea si terapia cu celule stemCuvintele "cercetarea si terapia cu celule stem" evoca o serie de raspunsuri. In cazul pacientilor vulnerabili din punct de vedere emotional, acestea le dau speranta. In cazul oamenilor de stiinta, un entuziasm foarte mare cu privire la perspectivele de viitor. In cazul expertilor juridici si eticienilor, necesitatea de a garanta ca se mentine siguranta pacientilor si spiritul de justitie distributiva. Iar in mintea antreprenorilor, o oportunitate de a dezvolta o afacere profitabila.

Vor fi celulele stem un instrument terapeutic al viitorului?

celulele-stem-viitorSe poate regenera orice parte a organismului uman prin implantarea in tesuturi a celulelor care detin o multitudine de proprietati? Specialistii in domeniu isi intensifica eforturile pentru a gasi raspunsuri la intrebari ce suscita suficient interes, dar indeosebi sa constate efectul acestor aplicatii.

In curand, se presupune ca artroza va ramane doar o amintire urata. Cel putin asa indica una dintre promisiunile medicinei regeneratoare, al carei promotor de lansare este TiGenix. Aceasta companie publica biomedicala belgiana comercializeaza de ceva timp ChondroCelect, un produs pe baza de celule stem cu rol de regenerare a cartilajului osos al genunchiului, conform Journal du Net.