Terapie cu celule stemToate bolile cunoscute pana in prezent au o baza celulara - un defect aparut in replicarea celulara, in regenerarea si repararea tisulara - care sa creeze un teren propice pentru dezvoltarea si autointretinerea procesului patologic.

Tinand cont de acest fapt se poate afirma, teoretic doar, ca orice boala poate fi tratata folosind celule stem.

De exemplu, dupa un infarct miocardic, celulele cardiace din teritoriul afectat, private de oxigen si nutrienti pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, isi pierd din roluri, afectand astfel functionalitatea cordului per ansamblu. Daca aceste celule ar fi inlocuite cu unele viabile, inima si-ar putea relua lucrul la randament maxim.

Exista boli in care organismul incearca sa lupte impotriva proceselor patogene, insa mecanismele sale sunt depasite de intensitatea agresiunii. In acest caz, rolul celulelor stem este de a intari sistemul natural de aparare la organismului.

Celulele stem au o utilitate importanta in ceea ce priveste transplantul unor organe, aceasta datorita faptului ca, prin folosirea setului corespunzator de celule, cercetatorii le pot influenta dezvoltarea, cu formarea de tesuturi si organe, ca de exemplu ficat, rinichi.

De retinut!

Toate aceste utilizari atribuite celulelor stem sunt pur teoretice. Deocamdata nu s-a recurs la aplicarea unor astfel de tratamente, cercetatorii insistand asupra importantei continuarii studierii lor.

Intre bolile pentru care se studiaza intensiv tratamentul cu celule stem sunt incluse: diabetul, boala Parkinson, boala Crohn, afectiuni cardiace, boli genetice, cancere, precum si leziuni medulare.

Diabet: in ceea ce priveste diabetul, cercetatorii incearca sa influenteze transformarea celulelor stem in celule producatoare de insulina, acestea urmand a fi transplantate persoanelor diagnosticate cu o asemenea afectiune.

Boala Parkinson: in declansarea bolii in sine este incriminata distrugerea neuronilor dintr-o anumita regiune a creierului. Boala se caracterizeaza prin pierderea capacitatii de control a miscarilor voluntare asociind si un tremor fin al extremitatilor. De multi ani, tratamentul acestei boli, care afecteaza peste 2% din populatia peste 65 de ani se bazeaza pe administrarea de levodopa, substanta pe care creierul o transforma in dopamina (aceasta lipsind la persoanele afectate, datorita pierderii, in cadrul procesului patogenic a neuronilor care o produc). Pe parcursul terapiei, insa, levodopa isi pierde din eficienta, in paralel crescand rata de aparitie a efectelor secundare, pacientul devenind in final, o cauza pierduta. Daca insa, se reuseste obtinerea de celule nervoase viabile si functionale se poate incerca transplantarea acestora si inlocuirea celor bolnave.

Boli cardiace: dintre acestea, este vizat in special infarctul miocardic, incercandu-se inlocuirea regiunii de muschi cardiac afectat de procesul ischemic.

Cancer: exista forme de cancer, precum cel de san, in care chimioterapia si radioterapia au ca efect secundar distrugerea maduvei osoase, ceea ce impune multa precautie si restrange mult din folosirea acestor modalitati terapeutice. Daca prin intermediul celulelor stem se poate reface maduva osoasa, medicii ar putea institui terapia anticanceroasa mai repede si in doze mai mari, in vederea sporirii eficientei.

De asemenea, celulele stem pot fi folosite si in vederea formarii de celule cu actiune specifica anticanceroasa, contribuind astfel la lupta impotriva cancerului initiata de organism.

Celulele stem pot fi folosite si in vederea refacerii unei parti de tesut sau chiar pentru transplantul diferitelor organe in cazul in care acestea au trebuit excizate in scop terapeutic.

Traumatisme vertebro-medulare: celulele stem sunt folosite pentru formarea celulelor nervoase ce intra in componenta maduvei spinale. Scopul este de a obtine ameliorarea simptomatologiei si chiar vindecarea persoanelor cu hemiplegii sau tetraplegii survenite in urma unor leziuni grave ale coloanei vertebrale.

Boala Crohn: este o inflamatie cronica de natura autoimuna, cu localizare predilecta la nivelul ileonului terminal (motiv pentru care mult timp a si fost denumita ileita terminala) sau colonului proximal, avand insa si forme extra-intestinale. Mucoasa intestinului prezinta numeroase ulceratii si fisuri profunde datorate unor procese imune aberante, in care celulele imune sunt directionate impotriva celulelor intestinale. In acest caz, terapia cu celule stem vizeaza inlocuirea acestor celulele imune cu unele cu functie normala.

Boli genetice: aceste boli se caracterizeaza prin existenta unui defect cu localizare la nivelul diferitelor gene sau cromozomi, care afecteaza organismul inca de la nastere, cum ar fi: anemia falciforma, fibroza cistica, boli neuromusculare, precum si cancere (acestea avand o importanta componenta genetica, pana in prezent identificandu-se cel putin 4 categorii de gene implicate in aparitia lui).

Alte boli in care transplantul de celule stem este folosit sau este in diferite faze de studiu:

 • Boli autoimune
 • Boli degenerative articulare
 • Diabet zaharat tip II
 • Ciroza hepatica
 • Poliartrita reumatoida
 • Accidente vasculare cerebrale
 • Scleroza multipla
 • Accidentele vasculare cerebrale
 • Insuficienta cardiaca
 • Ischemie cerebrala
 • Artroze
 • Amiloidoza
 • Distrofie musculara progresiva
 • Mucopolizaharidoze
 • Sindromul Hurler (MPS I H, deficitul de ?-L-iduronidase )
 • Sindromul Scheie (MPS I S)
 • Sindromul Hurler-Scheie (MPS I H-S)
 • Sindromul Hunter (MPS II, deficitul de iduronidase sulfat )
 • Sindromul Sanfilippo (MPS III)
 • Sindromul Morquio (MPS IV)
 • Sindromul Maroteaux-Lamy (MPS VI)
 • Sindromul Sly (MPS VII)
 • Distrofii ale substantei albe medulare (leucodistrofii)
 • Adrenoleucodistrofia
 • Leucodistrofia metacromatica
 • Boala Krabbe (leucodistrofia cu celule globoide)
 • Glicoproteinoze
 • Mucolipidoza II
 • Fucosidoza
 • Aspartilglucozaminuria
 • Alfa-manozidoza
 • Imunodeficiente
 • Imunodeficiente ale celulelor T
 • Ataxia telangiectazia
 • Sindromul DiGeorge
 • Imunodeficiente combinate ale celulelor T si B
 • Boli ale celulelor fagocitare
 • Imunodeficiente complexe
 • SIDA

Sursa: SfatulMedicului

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %15, %2011
Postat de
florea narcisa
intrebare
pentru tumora pe creier operata Astrocitom r II in cazul unei recidive celulele stem ajuta?
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
marian
intrebare
va rog sa-mi raspundeti ptr neuropatie- charcot marie toth transplantul de celule stem ar fi o solutie de insanatosire sau cel putin ameliorare?
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
daniel
Buna ziua
@florea narcisa: celulele stem ajuta in prevenirea unei recidive, insa in situatia data (inteleg ca tumora a recidivat din nou) sa faci un implant, costa destul de mult si nu este garantat de nimeni ca scapa definitiv respectivul/a de complicatii. Cel mai sigur un medic neurochirurg este cel mai competent in lamurirea cazului dvs. ;)) @marian: ameliorare poate, dar nu garanteaza nimeni... sunt mai multi factori care coroborati impreuna pot sa induca acea stare de "mai bine". Totul este in stadiu de experiment, de studiu, ceva concret si viabil nu exista in legatura cu transplantul de celule stem, doar in cazul bolilor de sange acesta si-a dovedit eficienta - 80%. Asta este... cu Dumnezeu inainte.
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
mazal
celule stem mezenchimale
aveti detalii referitoare la aplicatiile celulelor stem mezenchimale,ma i precis in ce stadiu se afla trial-urile.
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
bobic
celule stem adulte
Recoltate din ţesutul adipos sau din pulpa dinţilor, celulele stem mezenchimale reprezintă viitorul medicinei regenerative.
Toate ţesuturile umane, cum ar fi cel nervos, cardiac, muscular sau osos, conţin o matrice de susţinere pe care se grefează celulele funcţionale. Această matrice este formată din fibroblaşti, celule care se diferenţiază nativ din celulele stem mezenchimale. De asemenea, o serie de alte celule, inclusiv cele adipoase, musculare, gliale şi chiar neuronale îşi au originea în celulele stem mezenchimale.
Până în acest moment, implantul de celule stem mezenchimale a fost folosit pentru refacerea unor defecte osoase, pentru a grăbi vindecarea fracturilor sau pentru a trata afecţiuni precum artroza sau osteoartrita. Rezultate excelente, dar insuficient confirmate în lumea ştiinţifică au fost obţinute şi în Asia, în tratarea unor boli degenerative ale sistemului nervos central. Astfel de cercetări sunt încă în derulare în Europa şi în SUA

detalii vezi in sectiunea "celule stem/stiinta & cercetare" sau video in "multimedia" - https://www.prostemcell.ro/multimedia-stem/primul-test-clinic-cu-celule-stem-embrionare.html
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
tanase marian
solicit un ajutor
excelentele voastre ma numesc tanase marian am o neuropatie datorita unui ,,a. v. c. ,, zerou tratat,,. recunosc ca nu am banii necesari an a fi tratat la o clinica an germania,,.soli cit pe propria mi raspundere un tratament experimental cu celule stem implantate accept riscurile, eu va multumesc pentru atentie si permisivitate,, detalii daca acceptati soliciterea mea la e mail,,,,............. si telefonic,,0216 734240,,,,..... . sa detaliez cate ceva vad ca mai am spatiu astfel eu am pierdut din motivatii medicale terapia heparinica antiagreganta acum sase ani iar acum sase luni la o recadere am pierdut o din nou,,detalii la telefon,, merg greu ,.t. a. o tin sub control doar mobilitate la mers ami da probleme ,.va multumesc din suflet astept o comunicare,,... ........... eu am o pensie militara de 2070 roni asdar nu pot suporta o terapie an vest ,va rog din suflet acceptati ma ,,.cu respect sa traiti,,.......
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
ANDRIES LILIANA
INTREBARE
buna seara, fiul meu in varsta de 26 ani,sufera de o boala congenitala,RET INOPATIE PIGMENTARA,ATRO FIE OPTICA,(papila alba, net conturata,vase subtiri,scleroa se,depozite pigmentare,oste oblaste,disemin ate pe tot fundul de ochi,retina subtire va rog sa-mi raspundeti daca transplantul de celule stem ar fi o solutie a problemei de vedere a fiului meu s-au daca ar ameliora evolutia bolii, va multumesc

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .