stemcellsCelula stem este definita ca o celula care, prin diviziune, produce doua celule care au capacitatea de a ramane in stadiul de celula stem (pastrand astfel caracterul nediferentiat) sau de a se diferentia in urma unor diviziuni succesive.

In ultimul timp am auzit foarte des de denumirea "celule stem" si ne-am intrebat ce sunt aceste celule si ce au ele in plus fata de celelalte celule din organismul uman. De fapt aceste celule stem sunt nespecializate inca, adica nu au inca o functie definita, ele mai pot fi numite si "celule blank", ceea ce inseamna ca soarta lor este nedecisa inca, dar ele au un mare potential, putand sa preia orice specializare este necesara.

Celulele stem - "Medicina viitorului sta in celulele stem", spun oamenii de stiinta din intreaga lume. Fiind deja identificate in corpul uman, este o chestiune de timp pana cand vor putea fi utilizate ca metoda de terapie spun cercetatorii, care dedica celulelor stem o mare parte din studii.

Cele mai frecvente intrebari si raspunsuri referitoare la celulele stem:

Celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii.

In acest fel, celula stem se poate divide fie simetric (caz in care rezulta doua noi celule stem, fie doua celule diferentiate), fie asimetric (rezultand o celula stem si o celula diferentiata). Capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule identice se numeste auto-innoire, iar cea de a da nastere altor tipuri de celule se numeste diferentiere.

Proprietatile celulelor stem le fac utile diferitelor specialitati clinice, precum si cercetarii medicale, insa folosirea lor ridica probleme etice si in prezent, datorita faptului ca celule stem pluripotente provin de la un alt organism viu, considerat o fiinta in sine, si anume embrionul uman (cu varsta cuprinsa intre 2 zile si 8-9 saptamani).

Argumentele in favoarea depasirii acestei bariere de ordin etic sunt utilizarea celulelor stem embrionare in potentiala vindecare a unor boli grave, printre care si diferite tipuri de cancere, precum si faptul ca recoltarea lor sa face doar de la embrionii furnizati de clinicile de fertilizare.

Cercetarile despre celulele stem reprezinta cunostinte evoluate despre modul cum un organism se dezvolta dintr-o singura celula si cum celulele sanatoase inlocuiesc pe cele bolnave intr-un organism. Acest domeniu promitator al stiintei conduce, de asemenea, pe cercetatori spre investigarea posibilitatii de a trata boli pe baza terapiilor ce se sprijina pe celule, arie deseori numita medicina regenerativa ori reparativa.

stemcell

Celulele stem reprezinta unul dintre cele mai fascinante domenii ale biologiei din zilele noastre. Dar ca multele domenii in curs de dezvoltare de necesitate stiintifica, cercetarile legate de celulele stem ridica intrebari stiintifice la fel de rapid precum genereaza noi descoperiri.

In urma unor modificari, celulele stem ar putea fi folosite pentru regenerare tisulara (miocard, tesut hepatic, epiderma, etc), conditia preliminara fiind intelegerea factorilor extrinsecice controleaza celulele stem. deoarece, in lipsa acestora, pluripotenta lor poate rezulta in formarea unor tumori.

Notiunea de "Transplant de celule stem" desemneaza transferarea de celule stem de la un donator (printr-o transfuzie) catre un recipient. Transfuzia se realizeaza dupa chimioterapie in combinatie cu radioterapie si are drept scop refacerea, respectiv inlocuirea hematopoiezei.

UPDATE Parlamentul European a aprobat, cu o majoritate covarsitoare, recoltarea si donarea voluntara a celulelor stem si tesuturilor. Raportul prezentat in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles include afirmatii incurajatoare privind legalizarea activitatilor dintre bancile de celule stem familiale si cele publice.

ARBACS (Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem) sustine pe deplin aceasta rezolutie care dezvolta sistemul medical atat la nivel mondial cat si in Romania. Principalele concluzii care se desprind din aceasta victorie europeana a sistemului medical deriva din faptul ca rezolutia aprobata: - incurajeaza recoltarea de celule stem din sangele de cordon ombilical la nastere si cresterea frecventei acestui act medical la mai mult de 1% in randul intregii populatii europene.

Astfel, recoltarea celulelor stem este suplimentar legiferata, aprobata si incurajata pe tot teritoriul Uniunii Europene, atat pentru bancile publice cat si pentru cele familiale.

Unul dintre cele mai importante proiecte din sistemul medical din Romania a fost inaugurat ieri la Institutul Clinic Fundeni, unde s-a deschis prima banca publica de celule hematopoietice.

Sursa: StemCells

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.