Celulele stem embrionare vs. adulteAmbele tipuri de celule prezinta avantajele si dezavantajele sale privind utilizarea potentiala pentru terapiile regenerative bazate pe celule. Desigur, ele difera ca numar si tipuri de celule diferentiate in care se transforma.

Celulele stem embrionare se pot transforma in toate tipurile de celule diferentiate din organism pentru ca sunt pluripotente.

Celulele stem adulte sunt in general limitate privind capacitatea de diferentiere in diferite tipuri de celule ale tesuturilor lor de origine.

In culturile de celule se pot creste un numar mai mare de celule stem embrionare, in timp ce celulele stem adulte sunt rare in tesuturile mature, iar sporirea numarului acestora prin culturi celulare nu a fost inca exersata.

Un potential avantaj pentru un adult al folosirii celulelor stem este ca propriile celule ale pacientului pot fi inmultite in culturi si apoi reintroduse in pacient. Folosirea propriilor celule stem adulte ale pacientului inseamna ca acestea nu vor fi respinse de sistemul imunitar. Acesta reprezinta un avantaj, intrucat respingerea imuna este o problema dificila care poate fi preintampinata doar cu medicamente imunosupresoare.

Celulele stem embrionare provenite de la un donor introduse intr-un pacient pot duce la o respingere a transplantului. Nu s-a experimentat pe oameni daca celulele stem embrionare de la un donor vor fi respinse.

Celulele stem adulte sunt celule nediferentiate aflate printre celule cu functii specializate, in cadrul unui tesut sau organ, care au capacitatea de autoregenerare si de diferentiere in cele mai importante tipuri celulare. Rolul esential al acestor celule in organismul viu este acela de a mentine integritatea si de a repara uzura tesutului in care se gasesc.

Astfel de celule stem au fost identificate in multe tesuturi si organe. Se pare ca ele ocupa, in cadrul tesutului, o zona specifica bine delimitata, unde pot ramane sub forma nediferentiata chiar si ani, pana cand sunt activate si incep sa se divida sub influenta directa a leziunilor tisulare. Printre organele care contin in mod cert celule stem adulte se numara: creierul, maduva osoasa, pielea, ficatul.

Celulele stem adulte prezinta, comparativ cu celulele stem embrionare, anumite avantaje si dezavantaje care le indica sau nu in utilizarea terapeutica.

Avantaje

  • Printre avantaje se numara si faptul ca nu exista probleme de ordin etic in ceea ce priveste utilizarea lor. De asemenea, in cazurile in care donorul si primitorul sunt aceeasi persoana, nu exista riscul respingerii transplantului celular prin interventia sistemului imun. Daca insa, donorul este diferit de acceptor, poate sa apara reactie imuna din partea organismului gazda care sa duca la respingerea transplantului.

Dezavantaje

Cercetatorii au descoperit 3 dezavantaje extrem de importante celulelor stem adulte care impun prudenta si pot chiar contraindica folosirea lor in terapie.

  • 1. In primul rand, faptul ca acestea sunt celule mature si nu au capacitate mare de proliferare, in sensul ca pot genera doar anumite tipuri celulare, in numar limitat. Aceasta observatie este sustinuta de experimente efectuate pe animale care demonstreaza ca celulele stem cu origine sangvina sunt capabile sa formeze hepatocite si celule cu rol in refacerea integritatii tegumentului. Practic, aceasta observatie se traduce prin faptul ca celulele stem adulte pot fi utilizate in tratamentul unui spectru restrans de boli. In comparatie, celulele stem embrionare sunt capabile sa formeze orice tip de celula si astfel sa fie folosite in tratamentul mai multor boli
  • 2. In al doilea rand, in cadrul unui organism, celulele stem adulte sunt greu de identificat. Tinand cont de faptul ca organismul este format din miliarde de celule, cautarea in mod particular a celulelor stem corespunde proverbialului "ac in carul cu fan". Chiar si daca sunt identificate, numarul lor fiind redus, nu pot fi utilizate in multe scopuri. Spre deosebire de ele, celulele stem embrionare sunt usor de reperat, deoarece formeaza populatia celulara dominanta in organismul embrionului, practic orice tip de celula embrionara putand juca rol de celula stem. De asemenea, celulele embrionare se pot divide de un numar nelimitat de ori, generand tot timpul celule noi in cantitati utile, atat pentru cercetare cat si pentru terapie.
  • 3. In al treilea rand, celulele stem adulte se dezvolta greu, fapt evidentiat de numeroase studii care au aratat durata lunga de timp, de ordinul lunilor chiar, necesara unor celule stem adulte de a se transforma in tipul particular de celule vizat initial, fapt deosebit de dezavantajos in cazul in care starea pacientului aflat in tratament impune transplantarea rapida a celulelor. Celulele stem embrionare insa au rata de diviziune rapida si pot fi chiar depozitate, astfel ca daca apare nevoia administrarii lor, aceasta se poate realiza imediat.

De unde provin embrionii folositi pentru recoltarea celulelor?

Celulele stem embrionare se definesc prin originea lor. In mod specific, celulele stem embrionare au originea in embrioni care provin din fertilizarea in vitro realizata in clinici speciale si care sunt apoi donati laboratoarelor, in scopuri de cercetare. Trebuie mentionat ca donarea se face doar daca donorul isi da acceptul legal, dupa ce in prealabil i s-a explicat in mod amanuntit intregul proces. Este interzisa folosirea in scopuri de cercetare a embrionilor rezultati in urma fertilizarii naturale.

Embrioni care provin din fertilizarea in vitroFertilizarea in vitro presupune recoltarea ovulelor si spermei si fertilizarea lor in conditii speciale de laborator, apoi implantarea unuia sau mai multor ovule fecundate in uterul viitoarei mame. Ovulele fecundate restante sunt inghetate si tinute in recipiente speciale in cazul in care primul embrion implantat nu se dezvolta corespunzator. Daca sarcina decurge normal si femeia nu mai doreste folosirea embrionilor pastrati in laborator, acestia pot fi donati, constituind sursa de celule stem embrionare.

De curand, in Statele Unite, s-a publicat un sondaj realizat in randurile persoanelor care au apelat la serviciile clinicilor de fertilizare si din care reiese ca peste jumatate din ele sunt de acord cu donarea embrionilor nefolositi.

Poate recoltarea celulelor sa crute embrionul?

Acest subiect este unul foarte controversat printre oamenii de stiinta. De-a lungul timpului s-a incercat gasirea unei metode prin care sa fie posibila mentinerea viabilitatii embrionului, in paralel cu recoltarea celulelor stem.

O posibila abordare implica recoltarea celulelor stem de la embrioni neviabili, donati de clinicile de fertilizare. Pana la 60% din totalitatea embrionilor rezultati prin fertilizare in vitro sunt incapabili sa se dezvolte in produsi de conceptie viabili. Studiile realizate in scopul stabilirii eficientei acestei metode demonstreaza ca se pot recolta celule stem normale de la astfel de embrioni, insa numarul lor este foarte redus.

O alta posibilitate de recoltare a celulelor stem implica o tehnica folosita in clinicile de fertilizare in vitro in vederea detectarii, anterior implantarii embrionului, a eventualelor mutatii cromozomiale.

Alta metoda consta in reprogramarea celulelor stem adulte sa se comporte precum celule embrionare. Acest lucru a fost realizat in august 2005, rezultatele fiind publicate in prestigioasa revista "Science", insa cercetatorii au precizat ca celulele stem hibrid realizate astfel nu aveau aplicabilitate terapeutica.

Studii pe soareciDe curand, insa mai multe echipe de cercetatori, efectuand studii pe soareci au descoperit cai noi de realizare a celulelor stem embrionare sau a unor tipuri celulare identice lor. Astfel, studii efectuate la Institutul pentru Celule Stem de la Harvard, au demonstrat posibilitatea formarii celulelor plecand de la embrioni neviabili de soarece, iar cele efectuate la Institutul Whitehead de Cercetari Biomedicale din Cambridge au obtinut celule embrionare plecand de la celule adulte recoltate din pielea soarecilor. Experimentele nu au fost inca extrapolate la embrionii umani, insa oamenii de stiinta sunt entuziasti in legatura cu aceste rezultate.

S-a realizat vindecarea efectiva a vreunei boli folosind celule stem?

Experimentele si cercetarile efectuate pe celule stem embrionare au inceput efectiv de-abia din anul 1998, cand un grup de oameni de stiinta condusi de dr. James Thomson de la Universitatea din Wisconsin, SUA, a pus bazele unei metode de izolare si cultivare a celulelor. Bugetele alocate studierii celulelor stem embrionare au fost modificate si adaptate din anul 2001, laboratoarele neavand pana atunci posibilitati financiare adecvate cercetarii amanuntite a acestui tip de celule. Asadar, in ciuda faptului ca celulele stem au, teoretic, multiple aplicatii practice, cercetarea lor este inca la inceput.

Celulele stem adulte, cum ar fi celulele hematoformatoare din maduva rosie a oaselor (numite si celule stem hematopoietice), sunt, in prezent, singurele tipuri folosite in tratarea unor boli cum ar fi leucemiile, limfoamele sau hemopatiile maligne. Astfel de celule sunt folosite in scopuri terapeutice inca din anii 1960.

Se ridica celulele stem embrionare la nivelul asteptarilor cercetatorilor?

Cercetatorii considera ca atata timp cat asteptarile sunt realiste, rezultatele terapiei cu celule stem ii pot surprinde chiar si pe cei mai pesimisti. Studiile si experimentele desfasurate in ultimii ani au demonstrat ca aceste celule au capacitatea de a influenta decisiv numeroase domenii ale medicinii, atat datorita abilitatii de formare a celulelor de tipul neuronilor, hepatocitelor, cardiomiocitelor, celulelor pancreatice sau endoteliale, cat si prin posibilitatea de a interactiona in mod direct cu aceste celule modificandu-le materialul genetic in vederea folosirii lor in cadrul terapiei genice.

Conditia de baza insa este, sa nu se plece de la premisa ca celulele stem vor reprezenta tratamentul universal pentru orice boala.

Sursa: StemCells

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %21, %2011
Postat de
Mihai
Dilema
Si eu m-am gandit foarte mult cand sa nascut fetita daca sa recoltez astfel de celule stem, si am fost in mare dilema, nu am stiu ce sa fac, pe de o parte imi este teama ca aceste celule pot incapea pe mana unor indiizi care pot face diverse experimente, si apoi medicina evolueaza mult, deja sau gasit solutii de recoltare de celule stem si de la adulti si care sunt folosite in terapii. Media este plina de informatii care si te incurajeaza dar care nu ofera garantii reale

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează