Exista multe modalitati in care celulele stem umane pot fi folosite in cercetarea de laborator, ca si in studiile clinice. Oricum, exista multe bariere tehnice intre promisiunile oferite de celulele stem si realizarile folosirii acestora, care vor fi depasite doar continuand cercetarile intensive in acest domeniu.
Ce sunt celulele stem pluripotente induse?
Celulele stem pluripotente induse (iPSCs) sunt celule adulte care au fost reprogramate genetic intr-o stare de celule stem embrionare prin fortarea exprimarii de gene si factori importanti pentru a mentine proprietatile de definitie ale celulelor stem embrionare. Desi aceste celule indeplinesc criteriile definitorii pentru celule stem pluripotente,nu este cunoscut daca iPSCs si celulele stem embrionare difera in moduri medicale semnificative. iPSCs la soareci au fost raportate prima data in 2006 si umane la sfarsitul lui 2007.
Cele de la soareci au aratat caracteristici importante ale celulelor stem pluripotente, incluzand repere exprese de celule stem, formand tumori ce contin celule din cele trei straturi de germeni si fiind apte sa contribuie in multe tesuturi diferite cand sunt injectate in embrioni de soareci, intr-un stagiu de inceput in dezvoltare. iPSCs umane exprima de asemenea repere ale celulelor stem si sunt capabile sa genereze caracteristici ale celulelor din cele trei straturi de germeni.
Desi sunt necesare cercetari aditionale, aceste celule sunt deja unelte folositoare in dezvoltarea farmaceutica si influentarea bolilor, iar cercetatorii spera sa le foloseasca in medicina transplantului.
Un prim scop al activitatii de cercetare a celulelor stem embrionare umane este identificarea modului cum aceste celule nediferentiate se diferentiaza. Cercetatorii stiu ca absenta sau prezenta genelor este esentiala in acest proces. Unele dintre cele mai serioase boli, precum cancerul ori defectele din nastere, se datoreaza diviziunii celulare si deferentierii anormale. O mai buna intelegere a procesului de control genetic si molecular poate furniza informatii despre modul cum apar aceste boli, dar si noi strategii de tratament. Cea mai mare problema o ridica intelegerea deplina a semnalelor care duc la aparitia si disparitia genelor care influenteaza diferentierea celulelor stem.
Celulele stem pot fi de asemenea folosite pentru a testa noi medicamente. De exemplu, noile medicamente pot fi testate pentru siguranta pe celule diferentiate generate prin serii celulare pluripotente umane. Alte tipuri de serii celulare sunt deja folosite in acest fel.
Care sunt utilizarile potentiale ale celulelor stem umane si a obstacolelor care trebuie sa fie depasite inainte de folosirea lor potentiala?
Probabil cele mai importante aplicatii probabile ale celulelor stem umane este generarea celulelor si a tesuturilor care pot fi folosite in terapiile ce se bazeaza pe fructificarea celulelor. In prezent, organele si tesuturile donate sunt deseori folosite pentru a inlocui tesuturile distruse sau bolnave, dar nevoia de tesuturi si organe transplantabile depaseste de departe oferta disponibila. Celulele stem, orientate sa se difereniteze in celule specifice, ofera posibilitatea unei surse permanente de celule si tesuturi ce pot fi inlocuibile pentru a trata boli precum Parkinson, Alzheimer, traumatismele vertebro-medulare, infarctul, arsurile, bolile de inima, diabetul, osteo-artrita si artrita reumatoidala.
De exemplu, va fi posibil sa generam in laborator celule sanatoase ale muschiului cardiac si apoi sa transplantam aceste celule in pacientii cu boli de inima cronice. Studiile preliminare efectuate pe soareci si alte animale indica faptul ca celulele stem din maduva osoasa, transplantate intr-o inima afectata, pot da nastere celulelor cardiace si pot repopula cu cu succes tesutul inimii.
Alte studii recente in sistemele de culturi celulare indica ca e posibil sa ghidezi diferentierea celulelor stem embrionare sau celulele adulte din maduva osoasa in celule cardiace.
Sursa: StemCells
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.