XCell-Center
Gmbh Custodisstrabe 3-17 D-50679 Koln
Tel: +49.221.8025.095 ;
Fax: +49.221.8025.096
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Site: www.xcell-center.com
Institutul de Medicina Regenerativa XCell-Center
Centrul XCell este un grup clinic privat si un institut de medicina regenerativa, situate in orasele Düsseldorf si Köln, Germania. In cadrul Centrului nostru, tratamentul cu celulele stem adulte proprii (autologe) este combinat cu cercetarile stiintifice medicale.
Sediul administrativ, recent inaugurat, al Centrului XCell se afla in incinta spitalului Dominikus din Düsseldorf, unul dintre principalele orase din Germania din punct de vedere economic si cultural. Institutia privata este dotata cu echipament medical ultramodern, un interior contemporan si confortabil.
In ianuarie 2009, la spitalul Dominikus din Düsseldorf a fost inaugurat noul sediu administrativ si clinic al Centrului XCell. Clinica privata, extinsa pe suprafata a doua etaje, dispune de aparataj ultramodern IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) si TC (Tomografie Computerizata), o angiografie complet echipata pentru vizualizarea si tratamentul maladiilor cardio-vasculare, un ansamblu de utilaje tehnice pentru tratament si un laborator propriu. Camerele pentru pacienti sunt amenajate intr-un stil modern, cu TV ecran plat si DVD, pentru crearea confortului necesar pentru recuperarea pacientului si a familiei sale sau a insotitorului.
Centrul XCell Düsseldorf se afla in incinta Spitalului Dominikus din Düsseldorf-Heerd. Am Heerdter Krankenhaus, 40549 Düsseldorf, E-Mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
A doua filiala este Centrul XCell Köln, situat in incinta spitalului Eduardus al Institutului de Medicina Regenerativa. Pentru a ajunge la ambele clinici, va puteti deplasa cu avionul, cu trenul sau cu autocarul. In cazul in care preferati avionul, va stau la dispozitie Aeroportul international Düsseldorf si Aeroportul international Köln.
Centrul XCell Köln se afla in incinta Spitalului Eduardus din Köln. Custodisstrasse 3, 50679, Köln.
In cadrul Centrului nostru, tratamentul cu celulele stem adulte proprii (autologe) este combinat cu cercetarile medicale specifice.
Centrul XCell este membru al Societatii Germane de Medicina Regenerativa.
Se ofera tratament pentru urmatoarele boli:
Boli neurologice, ca de exemplu:
- Accident Vascular Cerebral
- Paralizie Cerebrala
- Leziunile Maduvei Spinarii
Boli degenerative, ca de exemplu:
- ALS
- Scleroza Multipla
- Parkinson si boala Alzheimer
- Autism
- Degenescenta Maculara
- Osteoartrita
Bolile organelor interne, ca de exemplu:
- Diabetul Zaharat de Tip 1 &Tip 2
- Bolile Cardiovasculare
Prezentarea generala a tratamentului cu celule stem
In cadrul Centrului XCell, pacientii sunt tratati cu propriile celule stem adulte. Centrul este prima institutie privata din lume care este licentiata sa extraga celulele stem si sa aplice materialul dat pentru tratamentul autolog.
Terapia este concentrata asupra tratamentului de diabet zaharat (tip 1 si 2 si consecintele lor) si de atac cerebral. Este aplicata insa si pentru tratarea altor maladii neurologice, in particular: traume spinale, scleroza multipla (SM), scleroza laterala amiotrofica (SLA), bolile Parkinson si Alzheimer, precum si artrite, maladii cardiace si maladii oculare, neuropatii si incontinente.
Am dori sa subliniem, de la bun inceput, ca mai exista unele intrebari privind rolul celulelor stem la care stiinta contemporana inca nu este in stare sa raspunda, si ca in ciuda progreselor inregistrate recent, nu exista vreo garantie ca terapia cu celule stem va avea succes. Cu toate acestea, vedem, in fiecare saptamana, ca noul "medicament" ajuta o multime de oameni. Din aceste considerente, noi aplicam terapia cu celule stem adulte ori de cate ori tratamentul clasic nu da rezultate satisfacatoare pentru pacient.
Dupa evaluarea informatiilor relevante din istoria fiecarui potential pacient si analiza sangelui, echipa noastra medicala decide daca potentialul pacient este un candidat potrivit pentru tratamentul cu celule stem.
Cum se procedeaza?
Procedura consta in urmatoarele faze:
- Faza de calificare
- Izolarea, analiza si obtinerea concentratului de celulle stem in laborator
- Implantarea celulelor stem
- Asistenta medicala ulterioara
{googleads}Procedura este efectuata conform principiilor GMP (Good Manufacturing Practice) si in concordanta cu standardele tehnologice si medicale in vigoare. Riscurile ce tin de terapia cu celule stem adulte sunt minime, caracteristicile ei fiind asemanatoare cu interventiile chirurgicale obisnuite. Datorita faptului ca, in procesul terapeutic, sunt utilizate celulele proprii ale pacientului, riscul ca organismul sa le respinga - asa cum s-ar putea intampla in cazul introducerii unor celule straine - e aproape zero.
Obiectivul tratamentului este sa restabileasca pe cat posibil functiile pierdute din cauza bolii.
Tipul de tratament: tratament autolog stem-cell din propriile celule aflate in maduva osoasa, cu scopul de a inlocui celulele distruse si de a le reactiva pe cele existente.
-
Documentar video - TV Link: urmariti fazele tratamentului in direct. Se extrag, diferentiaza si multiplica din mostra de maduva recoltata din osul coxal din zona iliaca (osul lat al bazinului)
Faza de calificare
In aceasta faza este determinata situatia specifica a pacientului si este determinata calificarea pentru tratamentul cu celule stem. Pacientul trebuie sa prevada toate informatiile necesare pentru evaluare.
Calificarea consta in studierea tuturor informatiilor relevante in legatura cu boala. Bazati pe aceste informatii, medicii desemnati ca sa evalueze situatia, vor lua o decizie daca indicatia vazuta din punct de vedere medical poate sa fie tratata cu celule stem sau nu. Pe parcursul evaluarii toti factorii de risc si tratamentele alternative vor fi luate in considerare.
Informatiile necesare pentru evaluare sunt obtinute de la:
- Anamneza pacientului
- Un raport neurologic despre boala pacientului
- Un MRI/CT scan al pacientului
- Un raport de radiologie (MRI/CT)
- Observatiile mediciilor de la centru in legatura cu functiunile fizice ale pacientului
Faza de recoltare
Inainte de recoltarea mostrei din maduva osoasa, pacientul trebuie sa completeze un formular in care isi da acceptul pentru tratament . In cazul in care pacientul foloseste medicamente care dilueaza sangele, trebuie sa se opreasca cu continuarea acestor medicamente. Aceasta decizie va fi luata dupa stabilirea datei de recoltare si discutarea amanuntita a acestei proceduri.
La data stabilita pacientul trebuie sa se prezinte la clinica. Dupa aplicarea unei anestezii locale, medicii vor recolta in jur de 150-200 ml din maduva osoasa. Recoltarea mostrei se va desfasura conform descrierii de mai jos:
- Dupa ce se aplica anastezia locala, un ac este introdus in crista iliaca (in bazin sau denumit si pelvis).
- Mai multe tuburi sunt umplute cu recolta din maduva osoasa.
Introducerea acului la anestezia locala va fi un pic dureroasa (se poate compara cu o anestezie locala primita la dentist). Introducerea acului in (unul din oasele bazinului) aproape ca nici nu se va simti. Dupa 3 sau 4 zile de la recoltare, pacientul va simti o mica durere in locul in care acul a fost introdus. Teoretic este posibila o infectie dar probabilitatea acesteia este minora, mai ales ca se lucreaza intr-un mediu steril. In mod normal nu sunt efecte secundare, cu exceptia unei "pete albastre" care va fi prezenta pentru cateva zile.
O alta metoda de extragere a celulelor stem consta in mobilizarea acestora cu ajutorul factorilor de crestere . Acestia sunt injectati in organismul pacientului avand misiunea ca celulele stem din maduva osoasa sa patrunda in sange si sa fie izolate din sange. Aceasta metoda este utilizata mai rar in cadrul Centrului XCell, desi, in anumite cazuri, ea este o alternativa eficienta.
Cantitatea recoltata din maduva osoasa in comparatie cu cantitatea folosita de exemplu la transplantul pentru tratamentul leucemiei este cu 2-5 ori mai mica. Mostra cu maduva osoasa recoltata in tuburi sterile va fi transportata urgent catre laborator (GMPc). Tuburile trebuie sa ajunga la laborator in maximum 48 de ore dupa recoltare.
In laboratorul din cadrul XCell-Center mostrele sunt prelucrate si testate pe calitate, dupa care sunt transportate intr-o camera cu atmosfera controlata, complet sterila si unde tot personalul lucreaza in conditii stricte de igiena.
Faza de preparare
Calitatea si cantitatea celulelor stem care sunt continute in maduva osoasa colectata este testata in unul din laboratoarele noastre. Mai intai, celulele stem sunt izolate, prin intermediul procedurii cromatografice, de eritrocite, leucocite si plasma. Probele se analizeaza in conditii sterile, pentru a evita contactul cu diferite microorganisme. De asemenea, celulele stem sunt testate contra prezentei marcherilor virali: HIV, hepatita B si C, citomegalie. Intregul proces de izolare si analiza se documenteaza, astfel incat concentratul de celule stem sa fie eliberat pentru administrare numai atunci cand corespunde tuturor criteriilor de calitate.
Procesul se compune din:
- Izolarea celulelor stem in cadrul asa numitului proces rosu prin care leucocitele albe din sange si plasma sunt separate. Mostra nu intra niciodata in contact cu aerul si astfel nu poate sa fie contaminata
- Numararea numarului total de celule stem
- Determinarea vitalitatii celulelor stem
- Testarea PCR a Hepatitei B/C, HCV, HIV 1/2
- Sterilitatea
Dupa prelucrare se pregateste un raport cu rezultatele. Rezultatul este pozitiv si se ia in consideratie daca:
- Sunt prezente mai mult de doua milioane de celule stem (CD34+)
- Vitalitatea celulelor stem prezentate este mai mare de 80%
In cazul in care rezultatul este sigur, celulele stem izolate vor fi introduse in cateva tuburi sterile la -190º Celsius, in nitrogen lichid pentru depozitare.
Implantarea celulelor stem
Exista patru metode de administrare a celulelor stem. In functie de maladie, pacientului i se aplica o metoda specifica de implantare a celulelor stem. Acestea sunt urmatoarele:
- Administrarea intravenoasa
- Administrarea cateterului prin angiografie
- Administrarea prin punctie lombara (interzisa momentan)
- Injectarea directa in locul afectat, prin interventie chirurgicala
Pentru tratarea labei piciorului diabetic, concentratul de celule stem poate fi introdus direct in tesutul afectat.
Administrarea intravenoasa
Cea mai simpla metoda este administrarea intravenoasa. Ea este utilizata in cazul in care este necesara distribuirea in tot organismul a celulelor. Un neajuns al acestei metode este faptul ca la organul sau tesutul afectat ajunge o cantitate redusa a concentratului de celule stem. De aceea, administrarea intravenoasa este, de regula, combinata cu alte metode. Metoda este recomandata pentru pacientii cu boli vasculare, insult, lovituri, traume ale maduvei spinale, scleroza multipla, scleroza amiotrofica laterala, boala Parkinson sau Alzheimer.
Angiografia
Angiografia permite administrarea directa a celulelor stem in organul afectat. Astfel, dupa o anestezie locala, in artera piciorului se introduce un cateter. Prin intermediul examinarii radiologice, cateterul este deplasat spre organul afectat - de exemplu, ficatul, inima sau pancreasul - in care se introduc celulele stem. Procedura dureaza aproximativ o ora si 30 minute. Dupa angiografie, pacientul este tinut sub supraveghere medicala pentru cateva ore. Angiografia este utilizata pentru pacientii care sufera de diabet zaharat, celulele stem fiind introduse direct in pancreas, pentru pacientii cu infarct al miocardului sau insuficienta cardiaca (slabi de inima).
Transplantarea intravertrebrala (punctia lombara)
Pentru tratamentul maladiilor neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau boala Alzheimer, celulele stem pot fi introduse in canalul medular prin intermediul punctiei lombare. Celulele sunt introduse in canalul medular la nivelul vertebrelor lombare, unde nu se mai contine maduva spinala, respectiv, aceasta nu poate fi afectata. Canalul medular contine un lichid cerebrospinal special care circula permanent. Datorita acestuia, celulele stem sunt transportate direct la tesutul afectat din maduva spinala sau creier. Punctia se face sub anestezie locala.
Punctia lombara se aplica in cazurile in care nu poate fi utilizata angiografia, de exemplu, in caz de blocaj arterial sau risc inalt de hemoragie. Metoda este foarte sigura, desi pot aparea si unele efecte adverse: dureri de cap, greturi, dureri in spate cu iradieri in picioare, care sunt temporare si nu prezinta pericol.
Procedura
Pacientul, de obicei poate sa serveasca micul dejun sau pranzul inaintea transplantarii. Celulele sunt implantate a treia zi inapoi in pacient prin punctie lombara. Se introduce un ac de seringa printre vertebrele L4 si L5 unde o cantitate de lichid cefalorahidian este eliminat. Celulele stem sunt transplantate intravertebral in lichidul spinal (4ml) sau intravenos (2-4ml) cu ajutorul unei injectii, dupa un analgezic local. Tratamentul va dura cam o jumatate de ora. Dupa aceea pacientul va sta intr-o camera trei ore pentru supraveghere si daca nu sunt complicatii poate sa se intoarca acasa. Riscul unei infectii este minim deoarece se lucreaza intr-un mediu perfect steril. Dupa efectuarea tratamentului va este pus la dispozitie un numar de telefon disponibil 24 ore pe zi pentru consult si indrumare in cazul unei situatii de urgenta.
Evenimente nefavorabile: Dupa implantarea celulelor stem, rareori pot aparea senzatii de greata, dureri de cap, dureri de spate sau dureri in picioare care vor disparea la doua-trei zile dupa aceea. Un membru al echipei medicale se va afla in legatura permanenta cu dumneavoastra, comunicand prin telefon sau email si se va interesa de conditiile de sanatate si de progresele care apar in urma tratamentului.
Costul tratamentului: Costul tratamnentului este fixat pentru fiecare diagnostic in parte, pretul minim pentru tratament este de aproximativ 7545 € la adulti si 9545 € la copii in care este inclus:
- Colectia de maduva osoasa
- Prepararea si depozitarea temporara a celulelor stem la centrul medical
- Administrarea celulelor stem
- Cheltuielile centrului medical si de administratie
Preturile exclud cheltuielile de voiaj si camera de hotel. Nu sunt alte cheltuili suplimentare, exceptand tratamenntul si sederea necesara la centrul medical.
Suma totala este platibila cand se primeste factura. Factura se va expedia cu cel putin o saptamana inainte de tratament. Se poate achita costul tratamentului numerar la caseria Institutului, in momentul venirii dvs la clinica.
In cazul in care mostra nu contine destule celule stem, sau daca celulele stem nu pot fi administrate din cauze medicale, atunci numai aceste cheltuieli nu vor fi incluse in chitanta si nu trebuiesc platite. In cazul in care celulele stem recoltate nu sunt de ajuns, pacientul poate sa decida impreuna cu medicii daca doreste sa planifice inca o recoltare din maduva osoasa.
Transplantarea directa (chirurgical)
Injectarea concentratului de celule stem direct in tesutul organului afectat permite administrarea unei maxime concentratii de celule. In functie de organul, tesutul sau regiunea care trebuie tratate, interventia chirurgicala poate include o anestezie generala si internarea in clinica pentru cateva zile.
De exemplu, in cazul in care se trateaza o trauma a maduvei spinale se efectueaza, sub anestezie generala, o laminectomie, adica vertebrele si membrana medulara (dura mater) traumate sunt deschise, in timp in care celulele stem sunt introduse direct pe tesutul afectat cu ajutorul unui ac de dimensiuni mici. Apoi membrana si vertebrele sunt inchise si operatia este finisata. Dupa o astfel de operatie, de obicei, pacientii raman in clinica doua-trei zile.
Tratamentul unui atac cerebral implica administrarea directa a celulelor stem in regiunea afectata a creierului. Procedura este efectuata sub anestezie locala, cu ajutorul unui sistem neuro-navigational cu precizie inalta. Printr-o trepanatie (orificiu) in craniu cu diametrul de 8-10 mm se introduce un cateter pana la zona afectata. Dupa procedura, rana este inchisa si, in cateva zile, devine invizibila. Pacientul ramane cateva zile in clinica Centrului XCell, fiindu-i acordata asistenta medicala necesara.
Operatia chirurgicale invaziva de implantare cu celule stem direct pe creier
Inaintea interventiei chirurgicale, daunele fizice si functionale vor fi evaluate de catre un computer tomograf (CT), printr-o imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) si o tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Odata ce regiunile afectate ale creierului sunt indentificate si cartografiate, neorochirurgul va implanta celulele stem folosind un sistem de inalta tehnologie de navigare, care permite celulelor sa fie introduse cu mare precizie. Toate procedurile chirurgicale de implantare sunt efectuate sub anestezie generala.
Riscurile interventiei chirurgicale
Orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri si efecte secundare: riscuri ce tin de anestezie si infectii, complicatii ale plagii chirurgicale, dureri temporare dupa operatie. Rareori, dupa interventia chirurgicala la creier, este posibila aparitia unor accese epileptice temporare. Nu sunt excluse si unele hemoragii. Centrul XCell reduce la minim riscurile postchirurgicale, utilizand cele mai avansate tehnologii medicale si asigurand respectarea stricta a regulilor de igiena.
Costul tratamentului: Pretul total pentru acest tratament va fi de 25.500 € insa specialistii decid daca acesta procedura este compatibila diagnosticului dumneavoastra.
Asistenta medicala ulterioara
In majoritatea cazurilor, dupa aplicarea terapiei cu celule stem nu apar complicatii. De aceea, pacientii nostri pot parasi Centrul XCell in cateva ore de la administrarea tratamentului. Pacientii care au suportat o interventie chirurgicala raman in clinica timp de 2-3 zile, pentru supraveghere medicala.
Dupa externare, pacientii nostri profita de o linie disponibila 24 din 24 ore. In afara de aceasta, ei raman in contact cu medicul lor sau cu un consultant, prin telefon sau e-mail, astfel incat Centrul XCell sa poata monitoriza rezultatele terapiei. De exemplu, in urma tratamentului cu celule stem este necesara modificarea dozei de insulina, iar Centrul este dispus sa ofere recomandarile necesare pentru reabilitarea ulterioara a pacientilor.
Dupa tratament, pacientii trebuie sa stea in spital intre cinci si 10 zile pentru reabilitare, dupa care pot pleca acasa, avand la dispozitie 24/24 ore un numar de telefon pentru eventualele complicatii post-operatorii.
Important:
Nu exista evolutie instantanee, progresul nu poate avea loc intr-un moment, este de fapt un proces continuu, o serie de pasi catre viitor.
Terapia pe baza de celule stem adulte nu este un panaceu contra tuturor relelor. Potentialul terapeutic este dificil de evaluat. Unele persoane simt o imbunatatire a starii sanatatii dupa tratamentul cu celule stem proprii, in timp ce acelasi tratament nu are vreun efect asupra altor persoane. De aceea, este necesara continuarea cercetarilor asupra urmatoarelor intrebari: Care sunt mecanismele care activizeaza celulele stem? Care mediatori provoaca procesul de vindecare? Care este potentialul celulelor stem adulte implantate in tesut? De care factori anume depinde procesul de diferentiere a celulelor in mai multe tipuri?
Calitatea celulelor stem
Calitatea a maduvei osoase utilizate are un rol important. Cu cat varsta e mai inaintata, cu atat capacitatea de divizare si viabilitatea celulelor stem este mai mica. Intrebarea referitoare la momentul in care celulele stem din maduva osoasa isi epuizeaza potentialul lor de vindecare este importanta, in special, pentru bolile care afecteaza persoanele in varsta. Multi cercetatori considera ca rezultatele cercetarilor vor demonstra ca este necesar ca celulele stem sa fie extrase in timpul tineretii. Este mai avantajos de a conserva celulele stem din maduva osoasa a persoanei tinere, decat de a depozita sangele din cordonul ombilical, deoarece cantitatea de celule stem din sangele ombilical nu corespunde cerintelor necesare pentru tratament.
Celulele stem adulte nu creeaza riscuri de aparitie a tumorilor
Una dintre intrebarile adresate deseori in legatura cu terapia cu celule stem este aceea daca celulele stem pot spori riscul aparitiei cancerului. Temerea este justificata in cazul in care este vorba de terapia cu celule stem embrionare, deoarece acestea se divid extrem de rapid si deja a fost demonstrat potentialul lor de provocare a cancerului atat in organismul uman, cat si in cel animal. Din aceasta cauza, terapia cu celule stem embrionare este interzisa in Germania. La centrul XCell, sunt utilizate in scopuri terapeutice numai celulele stem proprii ale pacientului.
Contact
Recent, programarile se fac la adresele de e-mail:
- Dl Leo Ludemann - Sef Sectie: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
- Dl Juanjo Olivar - Persoana de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
De obicei, acestea (programarile) se planifica de comun acord cu pacientul, dupa ce se trimit actele necesare luarii in evidenta a solicitantului, persoanei de contact de la XCell-Center prin e-mail:
- Un RMN recent, nu mai vechi de 6 luni
- Diagnosticul precizat de medicul curant
- Analizele complete ale sangelui, inclusiv timpul quik (de coagulare)
- Testul hepatic si cel de HIV/SIDA
Informatii
Institutul XCell-Center pune la dispozitia pacientilor pentru deplasare la/din aeroport - hotel, propriul microbuz dotat cu rampa pentru accesul carucioarelor rulante. Se ofera transport contra cost 150 € pentru Cologne, 200 € din Dusserdolf si 500 € pentru deplasarea din Aeroportul Frankfurt la Koln, respectiv hotel si clinica.
Pentru cazare sunt incheiate protocoale de colaborare cu hoteluri situate in apropierea Institutului. Programarile se fac de obicei cu o luna inaintea venirii la XCell, online - rezervari pentru 5-7 zile - la urmatoarele adrese sau puteti sa alegeti dintre cele :
- https://www.kolping-messehotel.de/
- https://www.sofitel.com/gb/home/index.shtml
- https://www.residenz-am-dom.de/
Ultima ora:
Exista zboruri directe Bucuresti - Koln cu decolare de pe Aeroportul Baneasa, important este sa faceti programarea pentru biletele de avion cu cel putin 2-3 saptamani inainte, printr-o agentie de voiaj din localitatea dvs sau online, pentru compania aeriana Germanwings in care sa explicati gradul de mobilitate precum si faptul ca aveti ca bagaj un carucior rulant (acolo unde este cazul), sau daca preferati un zbor mai ieftin alegeti Blue Air cu plecari din Baneasa, Sibiu si Tmisoara.
Pentru tratament la Dusserdolff, operatorul Lufthansa decoleaza direct de pe Otopeni.
Sursa: XCell-Center
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.