Stimularea electrica a sistemului nervos centralStimularea electrica (acest termen se poate referi la neuromodulare, la neurostimulare, la stimulare epidurala), SMT (Stimularea Magnetica Transcraniana) si ICM /IC (Interfata Creier-Masina sau Interfata Calculatorului); toate aceste tehnici se folosesc de protocoale diferite si produc diverse rezultate. Cu toate acestea, toate aceste metode exploreaza automaticitatea coloanei vertebrale si apoi incearca sa se foloseasca de ea.

Conform doctorului Reggie Edgerton "Neurostimularea este folosirea curentilor electrici de frecventa mica pentru stimularea coloanei vertebrale din zona afectata in scopul regenerarii, permitandu-le circuitelor nervoase din coloana vertebrala sa asculte si sa reactioneze la mesajele care vin de la creier." Aceste tehnici se bazeaza pe diverse studii si par sa genereze o redirectionarea a acestor curenti precum si (probabil) un anume grad de imbunatatire a functiei autonome a pacientului (dar atentie aceasta 'imbunatatire' nu a facut inca obiectul multor publicatii stiintifice).

Stimularea electrica a coloanei vertebrale, stimularea transcraniana si interfata creier-masina

1 - Stimularea epidurala: Doctorul Harkema (Universitatea din Louisville, Kentucky) si alte centre - SE RECRUTEAZA PACIENTI

 • Context informational: In anul 2014, patru pacienti cu leziuni ale coloanei vertebrale au avut parte de unitati electrice de stimulare implantate chirurgical (un dispozitiv de stimulare electrica a fost pozitionat in spatele pacientului, deasupra regiunii lombare a coloanei vertebrale pentru a activa ansamblul de nervi din zona lombara). Acest mic studiu a generat mare valva in mass media si a incurajat Fundatia Christopher Reeve sa isi lanseze proiectul intitulat "Big Idea”, menit sa desfasoare un studiu clinic pentru a implanta treizeci si sase de pacienti suferind de traumatism cronic al coloanei vertebrale cu un dispozitiv comparabil de stimulare epidurala. Rezultatele pentru primii patru pacienti au fost publicate in iulie 2015 (pentru mai multe informatii dati click aici). Doi pacienti au prezentat o leziune completa de natura motorie si senzoriala (ASIA A) in timp ce alti doi pacienti au prezentat o leziune incompleta de natura senzoriala. Dupa ce au avut parte de un antrenament fizic, pacientii au fost in stare sa se ridice si sa faca cativa pasi atunci cand stimulatorul era activat. Poate aceasta sa fie luata drept o recuperare completa? Nu, nu este in schimb este important sa intelegem ca miscarea membrelor este posibila doar cand dispozitivul de stimulare este activat si desi pacientii isi pot misca picioarele la comanda, acestea nu sunt aspecte indeajuns de substantiale pentru a fi catalogate drept metode care permit pacientilor sa mearga din nou. Cu toate acestea, iar asta este aspectul cel mai interesant al studiului, acesti pacienti au raportat cu totii ca au obtinut o oarecare recuperare autonoma semnificativa. Aceasta recuperare include functia intestinului gros, functia vezicii, functia sexuala precum si controlul temperaturii. Din nefericire, din moment ce aceste informatii nu au fost nici publicate si nici documentate, este dificil sa evaluam daca rezultatul poate fi masurat drept o imbunatatire usoara sau un control complet.
 • Ultima actualizare (februarie 2018): S-a raportat faptul ca mai multi pacienti au beneficiat de despozitivul de stimulare epidurala ca parte din studiul doctorului Harkema, insa rezultatele in cazul acestor pacienti nu au fost publicate oficial. Singura actualizare recenta impartasita prin programul Big Idea a informat ca FDA a aprobat acum studiul clinic (care se asteapta sa inroleze 36 de pacienti in SUA). De asemenea, s-a prezentat un afis la ultima Conferinta de Neurostiinta (din noiembrie 2017) care a vorbit pe larg asupra efectelor electrostimularii pentru a obtine imbunatatiri ale functiilor intestinului gros, a vezicii precum si a celei sexuale. Afisul a fost oarecum vag cu privire la gradul de imbunatatire iar concluzia a fost urmatoarea: "stimularea epidurala a coloanei vertebrale, pe langa antrenamentul bazat pe activitate ar putea ajuta in a conferi un grad adecvat de excitare a coloanei vertebrale, tinta principala fiind circuitul neuronal implicat in functiile urogenitale si in cea a intestinului gros". Pentru mai multe informatii accesati link-ul de aici.
  Mai mult decat atat, intr-o cercetare stiintifica din mai 2017, doctorul Reggie Eggerton pune in vedere ca electrostimularea ar putea ajuta oamenii in cazul unei leziuni ale coloanei cervicale pentru a le imbunatati functia, dar acest studiu a fost desfasurat doar pe sobolani. Pentru mai multe informatii accesati link-ul de aici.
 • Inrolarea pacientilor: Acum au loc cateva alte studii care implica un transplant de stimulator epidural, in diverse locatii (in SUA precum si in alte tari).
 • La momentul actual au loc in diverse locuri (in SUA precum si in alte tari) cateva testari care implica un transplant de stimulator epidural.
  Aceste studii nu fac acum parte din proiectul “Big Idea”, dar tot are loc recrutarea pacientilor, potrivit www.clinicaltrial.gov.
 • Louisville (Kentucky - SUA). Nu ne este inca clar daca studiul clinic care a inceput in 2015 recruteaza la momentul prezent sau nu). Se asteapta ca in total treizeci si sase de pacienti sa fie inrolati. Potrivit registrului pentru studiul clinic, acest studiu inca recruteaza pacienti: NCT02339233. Pentru mai multe informatii, puteti intra pe site-ul web din Louisville si puteti sa si aplicati drept candidat potential pentru cercetarile viitoare a coloanei vertebrale, la Louisville neurosurgery form. (Formularul de neurochirurgie Louisville).

Exista si cateva alte studii in diverse locatii (in SUA si alte locatii) ce implica stimularea epidurala:

 1. UCLA (California, SUA). Acest studiu se bazeaza pe recuperarea functiei mainii dupa implantarea unui stimulator epidural la pacientii cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale. Pentru mai multe informatii, dati click aici NCT02313194.
 2. Universitatea Vanderbilt (Nashville, Tennessee). Acest studiu este menit sa masoare efectul unei stimulari epidurale asupra mobilitatii unor pacienti cu leziune cronica a coloanei vertebrale. Pentru mai multe detalii, dati click aici: NCT02899858
 3. Universitatea din Zurich (Elvetia). Acest studiu verifica efectele epistimulatorului asupra controlului vezicii urinare. Pentru mai multe detalii dati click aici, NCT02165774. Inrolarea pacientilor a avut deja loc.
 4. Minnesota: vedeti detaliile in capitolul de mai jos (studiu E-STAND).

2 - Studiul de Stimulare epidurala din Minnesota (studiu E-STAND) - RECRUTAREA ARE LOC

 • Context informational: Inca din anul 2016, doctorul Lee de la clinica Mayo, a implantat un stimulator electric in cativa pacienti care prezentau leziuni complete ale coloanei (Asia A - care nu prezentau nici o functie motorie sau senzoriala sub zona afectata). Acesta a raportat rezultate incredibil de pozitive, care l-au motivat atat pe el cat si pe echipa lui sa inceapa un studiu mai mare.
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): E-STAND (Stimularea epidurala dupa leziunea neurologica) este un studiu clinic condus de doctorul David Darrow, neurochirurg din Minneapolis, Minnesota. Conform site-ului web E-STAND (https://www.estand.org): "Studiul a fost menit sa dezvaluie cum trebuie alese conditiile de stimulare ce furnizeaza cele mai multe imbunatatiri ale functiilor motorii. Studiul E-STAND isi propune sa identifice cum stimularea epidurala a coloanei vertebrale la acesti pacienti poate afecta tensiunea arteriala, functia inimii, functia urinara precum si cateva aspecte ale functiei cognitive."
 • Inrolarea pacientilor (Minnesota - 100 pacienti): Potrivit site-ului lor web, studiul E-STAND tocmai a inceput sa recruteze pacienti care prezentau o leziune cronica (cu durata mai mare de un an) la nivelul C6- T10 cu Asia A (leziune completa a coloanei) sau Asia B (leziune incompleta a coloanei). Va rugam sa verificati alte detalii precum si criterii importante de includere, aici NCT03026816

3 - Electrostimularea transcutanata: SE RECRUTEAZA PACIENTI

 • Contextul informational: Electrostimularea transcutanata se bazeaza mai mult sau mai putin pe aceleasi principii de lucru ca stimularea epidurala. Cu toate acestea, stimularea transcutanata nu necesita vreo interventie chirurgicala de vreme ce dispozitivul lucreaza prin piele. In acest fel, tratamentul este non-invaziv, ceea ce reprezinta un mare avanraj fata de stimularea epidurala si prin urmare este considerata drept un tratament ce nu prezinta riscuri* pentru pacienti. In iulie 2015, echipa doctorului Reggie Edgerton precum si o companie privata pe care acesta a intemeiat-o (NeuroRecovery Technologies - NTR) a raportat ca cinci barbati cu leziuni motorii complete ale coloanei vertebrale (intre doi si sase ani dupa accidentare) au prezentat o functie locomotorie voluntara imbunatatita. Experimentele au implicat si o stimulare transcutanata in combinatie cu un medicament administrat pe cale orala, care fusese deja aprobat pentru tulburarile de anxietate. Puteti vedea aici comunicatul de presa precum si videoclipul aici iar publicatia stiintifica aici. Trebuie specificat ca asa numitele miscari locomotorii obtinute prin aceasta metoda nu sunt functionale din moment ce nu se desfasoara cu vreo greutate. Insa acesta este totusi un rezultat impresionant avand in vedere faptul ca a avut loc fara vreo interventie chirurgicala. Se asteapta ca tehnologia de stimulare externa sa complementeze stimulatorii implantati care sunt momentan testati de alte echipe.

*La riscuri, trebuie insa evidentiat faptul ca un pacient a raportat totusi, o crestere dramatica a durerii sale neuropate in urma tratamentului. In afara de acest caz, nu a ma fost raportat vreunul asemanator pana acum iar aceasta poate fi considerata drept o exceptie, desi una neplacuta.

 • Ultima actualizare: Din cate stim la momentul de fata, NTR strange fonduri pentru a fi capabil sa dezvolte si sa desfasoare un studiu clinic in SUA. Deja cateva studii sunt in desfasurare.
 • Inrolarea pacientilor: Cateva studii clinice care fac uz de stimularea transcutanata se afla in stare de desfasurare sau de planificare in SUA precum si in alte tari:
 1. Universitatea din Zurich (Elvetia). Dati click aici pentru mai multe detalii: NCT03137108
 2. UCLA (SUA). Acest studiu se focuseaza pe posibilele imbunatatiri ale controlului vezicii urinare in urma stimularii subcutanate: NCT02331979
 3. Shepherd Center NIH (SUA): Recruteaza doar pacienti cu o leziune incompleta a coloanei vertebrale, la nivelul T12 si deasupra acestuia. Pentru mai multe detalii, faceti click aici: NCT02340910
 4. Australia: vedeti mai jos proiectul Project Edge.

4 - Project Edge - Neuro-modularea - Doctorul Reggie Edgerton, de la Spinal Cure Australia - STUDIU CLINIC IN PREGATIRE

 • Context informational: Project Edge, lansat in septembrie 2016, isi propune un program de cercetare de cinci ani pe neuro-modulare, in partneriat cu Universitatea de Tehnologie din Sydney, Spinal Cure Australia, precum si profesorul Reggie Edgerton, cu sprijin din partea institutiei Spinal Cord Injuries din Australia. Pentru mai multe informatii dati click aici, https://www.projectedge.org.au/.
 • Ultima actualizare (ianuarie 2018): Prin proiectul Project Edge, acest program de la UTS se va concentra initial pe dezvoltarea tratamentelor transcutanate, iar primele experimente isi propun sa redea functia motorie a mainii la voluntarii care sufera de cvadriplegie. Studiile viitoare ar putea implica pacientii paraplegici si de asemenea stimulatorii epidurali (implantati). Ultima actualizare, din ianuarie 2018 de pe site-ul Edge informeaza ca "acum are loc construirea unei facilitati internationale in cadrul facilitatii botanice ale UTS" pentru a gazdui Project Edge si ca "fondurile care permit experimentele clinice vor incepe in 2018".
 • Inrolarea pacientilor: Studiul inca nu desfasoara nici o inrolare a pacientilor. Pentru mai multe informatii, dati click aici

5 - Doctorul Gregoire Courtine, EPFL Elvetia/ GTX Medical (anterior G-Therapeutics)-NL - SE RECRUTEAZA PACIENTI

 • Context informational: De-a lungul ultimului deceniu, echipa doctorului Courtine a dezvoltat o terapie pragmatica care a redat controlul supraspinos asupra miscarilor piciorului in urma traumatismelor severe ale coloanei vertebrale la rozatoare. GTX MEDICAL, cunoscuta in trecut sub denumirea de G-therapeutics, este o companie localizata in Olanda si Elvetia. Aceasta a fost intemeiata de catre doctorul Gregoire Courtine, in colaborare cu alte persoane, printre care si directorul executiv Sjaak Deckers. La ora actuala compania se afla in curs de dezvoltare a doua produse impreuna cu firma Motek, specializata in echipamentele de reabilitare, si anume unul este un stimulator ce poate fi implantat in coloana vertebrala, iar celalalt dispozitiv este o platforma de suport a greutatii corporale care se monteaza deasupra pacientului. Firma Motek se va ocupa mai departe de comercializarea celui de-al doilea produs mentionat. Se asteapta ca terapia sa ii ajute pe oamenii paralizati sa mearga din nou, prin permiterea unei regenerari a sistemului nervos, mai ales daca pacientii prezinta o leziune incompleta. Aceasta abordare a fost testata cu succes pe animale complet paralizate si va fi testata cat de curand pe oameni. Atentie: terapia se concentreaza pe pacientii ce prezinta o leziune incompleta a coloanei vertebrale.
 • Ultima actualizare (februarie 2018): Gregoire Courtine a lansat recent un mic studiu la care s-au inrolat opt pacienti cu leziune cronica INCOMPLETA a coloanei vertebrale, in Elvetia. Studiul a inrolat deja trei pacienti, dintre care doi au trecut deja prin acest tip de tratament, si au avut parte pana acum de rezultate "promitatoare". Aceste rezultate au iesit recent in evidenta la conferintele stiintifice dar nu au fost inca publicate de vreme ce studiul se afla inca in desfasurare si inca are loc recrutarea pacientilor. Rezultatele obtinute pana acum includ abilitatea unui fost pacient hemiplegic de a-si misca piciorul paralizat anterior, chiar si dupa finalizarea neuro-modularii. Trebuie remarcat faptul ca studiul se desfasoara cu un alt stimulator decat cel dezvoltat de echipa lui Decker, de vreme ce ultimul dispozitiv nu este gata de functionare inca. Potrivit directorului executiv al GTX Medical-therapeutics, valoarea specifica a acestui studiu particular precum si al terapiei viitoare implica aspectele spatiale precum si temporale ale mersului, adica stimularea coloanei vertebrale de asa fel incat se faciliteaza mersul.

  Urmatorii pasi: Potrivit lui Deckers, terapia care se afla momentan in stadiul de pregatire este una foarte promitatoare si va amplifica sansele ca oamenii cu o leziune incompleta a coloanei vertebrale sa isi revina. Cu toate acestea, mai este nevoie de ceva timp pana cand terapia devine valabila in masa. Va fi nevoie de doi pana la trei ani inainte ca GTX Medical sa inceapa un studiu clinic la scara larga care implica mult mai multi pacienti de la patru pana la cinci centre de reabilitare din Europa. Dupa aceasta, vor trece cativa ani inainte ca tratamentul sa fie valabil pe piata.
 • Inrolarea pacientilor (Elvetia): Acest studiu (STIMO) se afla acum in faza de recrutare a participantilor cu leziune incompleta a coloanei vertebrale (nivelul ASIA C sau nivelul DT10 sau mai mult decat atat). Atentie: participantii trebuie sa fie pregatiti si gata de a trece printr-o terapie intensiva intre cinci si sase luni in Lausanne, Elvetia. Pentru mai multe detalii si conditii, dati click aici: NCT02936453

6 - Stimularea magnetica transcraniana (SMT) sau Stimularea craniana de profunzime - SE RECRUTEAZA PACIENTI

Context informational: SMT se foloseste de inductia electromagnetica pentru a genera curenti electrici in creier si de-a lungul coloanei vertebrale. Cateva studii recente efectuate de Universitatea din Helsinki au aratat ca SMT ar putea ajuta pacientii in a dezvolta noi miscari voluntare pe care le-ar tot efectua pentru o perioada de timp, chiar si atunci cand stimularea nu ar mai exista.

Ultima actualizare (ianuarie 2018): Mai exista cateva studii in desfasurare (vedeti mai jos) in Cleveland, Boston precum si in alte locuri pentru a evalua terapia SMT pentru traumatismele coloanei vertebrale precum si alte disfunctii ale sistemului nervos.

Inrolarea pacientilor: Diverse studii inroleaza pacienti:

 1. Universitatea din Miami NINDS : NCT02446210
 2. Clinica din Cleveland (care inroleaza doar pacienti cu cvadriplegie incompleta): NCT01539109
 3. Centrul Shepherd (care inroleaza doar pacienti cu cvadriplegie): NCT02611375
 4. Centrul Medical Bronx VA (care inroleaza doar pacienti cu cvadriplegie): NCT02469675
 5. Universitatea din Zurich (care inroleaza doar pacienti cu leziune incompleta a coloanei, nivelul T10 si deasupra acestuia. Studiul testeaza efectele stimularii in profunzime a creierului asupra abilitatilor locomotorii.): NCT03053791
 6. Spitalul General al Universitatii din Sao Paulo (Brazilia): care inroleaza doar pacienti cu leziune incompleta a coloanei): NCT02562001
 7. Universitatea din Sao Paulo (care inroleaza doar pacienti cu leziune incompleta a coloanei pentru a verifica imbunatatirea senzoriala si motorie in urma SMT, dar atentie, reabilitarea are loc intr-un centru stationar din/in, Brazilia) NCT02899637

7 - Interfata creier-masina (ICM) - Doctorul Miguel Nicolelis in Brazilia

 • Context informational: Auzim deseori despre pacienti paralizati care isi pot folosi un membru "doar" prin puterea mintii lor, adica prin folosirea unei interfete creier-masina. Acesta a fost si principiul din spatele experimentului desfasurat si publicat in august 2016 de doctorul Miguel Nicolelis in Brazilia (vezi o publicatie despre experiment in revista Nature, aici). Opt pacienti paralizati (dintre care sapte persoane au prezentat o leziune completa a coloanei) au beneficiat de o recuperare partiala a functiei neurologice, atat senzoriale cat si motorii, dupa un an intreg de antrenament prin folosirea unei casti ICM non-invazive, pe langa o metoda de antrenament bazata pe realitatea virtuala. Potrivit surselor teoretice, "Dupa douasprezece luni de antrenament cu aceasta metode, toti cei opt pacienti au beneficiat de imbunatatiri neurologice in ceea ce priveste senzatiile somatice (localizarea durerii, simtul atingerii si senzatiile proprioceptive) la dermatomi multipli. De asemenea, pacientii si-au recuperat si controlul motor la muschii principali, sub nivelul coloanei afectate […]. Drept rezultat, 50 % din acesti pacienti au trecut de la o paraplegie completa la una incompleta"[…]
 • Cum functioneaza? Teoretic vorbind, conform ipotezei, recuperarea neurologica rezulta din plasticitatea corticala cat si din cea a coloanei vertebrale, rezultate din folosirea pe termen lung a interfetei creier-masina. Pe langa faptul ca reactiveaza retelele nervoase inactive ale coloanei vertebrale, acest antrenament virtual, care include si biofeedback-ul, ar fi putut ajuta creierul pacientului sa isi recupereze o reprezentare anterior stearsa a membrelor sale inferioare.
 • Inrolarea pacientilor: Nu ne sunt cunoscuti urmatorii pasi din acest studiu. Trebuie remarcat insa faptul ca desi studiul este unul entuziasmant din punct de vedere stiintific, acesta ramane totusi limitat la un experimemt de laborator pe un numar mic de pacienti. Vor fi necesare mai multe investigatii pentru a distinge impactul antrenamentului dificil de efectele pur datorate ICM-ului asupra recuperarii partiale a pacientului, inainte ca aceasta tehnica sa fie aplicata in viata "reala".

8 - ICM - STENTRODE/COLOANA VERTEBRALA BIONICA - MELBOURNE, Australia

 • Context informational: Cercetatorii medicali de la Universitatea din Melbourne, cu ajutorul unei sponsorizari financiare din partea DARPA (Departamentul de Aparare, SUA) printre altele, au creat o noua interfata creier-masina, minim invaziva, menita sa permita oamenilor cu leziuni ale coloanei vertebrale sa isi miste membrele cu ajutorul mintii si cu ajutorul unui exoschelet, sau a unor membre bionice. Mai multe informatii sunt disponibile in acest articol. Interfata creier-masina este alcatuita dintr-un electrod plasat pe un stent, minim invaziv, care este implantat intr-un vas sangvin aproape de creier. Acesta va inregistra activitatea cerebrala si va transforma semnalele primite in comenzi electrice, care la randul lor duc la miscarea membrelor printr-un dispozitiv de sprijin al mobilitatii asemanator unui exoschelet. Pentru mai multe informatii asupra acestui proiect, dati click aici.

  Ultima actualizare (ianuarie 2018): Ultimul input din partea echipei din Melbourne (ascultati acest fisier multimedia din 2017), a indicat ca primul studiu efectuat pe oameni (care a implicat probabil trei pacienti cu o paralizie completa datorata leziunii coloanei vertebrale) ar incepe in 2017. Cu toate acestea, nu am mai identificat noi informatii in acest caz.

  Inrolarea pacientilor: Nici o informatie nu este inca valabila.

9 - ICM pentru pacientii cvadriplegi - Doctorul A-Louis Benabid- Franta - SE INROLEAZA PACIENTI

Context informational: Centrul Medical de la Universitatea Grenoble-Alpes, din Franta precum si autoritatile de reglementare i-au acordat doctorului Alim-Louis Benabid aprobarea de a incepe protocolul pentru cercetare clinica, la Clinatec. Cercetarea isi propune sa demonstreze posibilitatea ca un pacient suferind de tetraplegie datorita leziunii coloanei vertebrale sa controleze miscarile exoscheletului de-a lungul catorva grade printr-un implant care masoara activitatea cortexului cerebral. Studiul se va concentra pe cinci pacienti iar recrutarea este in faza de desfasurare. Leti, un actionar in cadrul acestui program de cercetare a proiectat un implant permanent de electrocorticografie, intitulat Wimagine®, unic pe plan mondial. Atunci cand implantul este pozitionat pe suprafata cortexului cerebral, poate transmite semnalele cerebrale cu succes timp de ani de zile. Sursa acestor informatii este www. Minatec.org.

Ultima actualizare (ianuarie 2018): Primul pacient cvadripleg inrolat in cadrul studiului a fost operat pe 21 iunie 2017. Acest fapt a fost anuntat de catre doctorul A.L Benabid, in timpul ultimului congres WSSFN, la Berlin. Accesati link-ul de aici pentru mai multe informatii despre Clinatec.

Inrolarea pacientilor: Acest studiu este in faza de inrolare a pacientilor. Atentie, candidatii trebuie sa sufere de cvadriplegie, sa aiba intre 18 si 40 de ani si sa fie fluenti in limba franceza, printre altele. Pentru mai multe informatii, accesati: NCT02550522

Sursa: endParalysis.com

Articol tradus de Flavia-Maria Hemcinschi, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează