Asistentul Personal al persoanei cu TVM

Asistentul Personal al persoanei cu TVMPersoanele care sufera de TVM (leziuni ale maduvei spinarii) au nevoie de asistenta personala in desfasurarea unor activitati zilnice.

Este de la sine inteles ca marea majoritate a persoanelor care au nevoie de asistenta au un grad ridicat al leziunilor. Poate ca au nevoie de ajutor ca sa se culce sau sa se scoale din pat, sa fie ajutati in diversele aspecte care tin de vezica urinara si intestin, ajutati cu baia si cu imbracatul imbracatul. Unii au nevoie de ajutor la condus masina, la cumparaturi, sau sa fie ajutati la curatenie. Totusi, exista un procent din ce in ce mai mare de persoane, cu grad mai mic de boala, care au nevoie de ajutor pe masura ce imbatranesc. Au nevoie sa fie ajutati la muncile casnice pentru ca inainteaza in varsta si simt acut durerile si oboseala.

Cere si ti se va da

Poate ca nu este usor intotdeauna sa ceri si sa primesti ajutor. Dificultatea izvoraste poate din ambiguitatea celor doua notiuni pe care le implica acest cuvant. In primul rand, anumite persoane nu cer ajutor pentru ca nu doresc sa "ingreuneze" pe ceilalti, mai ales pe membrii familiei. Daca simtiti acest lucru dupa TVM, intrebati-va daca pentru dumneavoastra ar fi o greutate sa ajutati o persoana iubita, in caz de nevoie. Probabil ca nu. Si cu toate acestea, multe persoane care sufera de TVM nu cer ajutor atunci cand au nevoie. Noi facem parte dintr-o familie; facem parte din societate; si cu totii avem nevoie unii de ceilalti. Cu totii avem uneori nevoie de ajutor si ne bazam pe ceilalti in multe, multe feluri, iar marea majoritate a oamenilor ofera cu drag ajutor familiei si prietenilor, atunci cand acestia au nevoie. Copii depind de parinti si se bazeaza pe ei pentru a fi ingrijiti si, in general, copiii isi ajuta parintii pe masura ce acestia imbatranesc si devin din ce in ce mai dependenti de ajutor. Sta in firea lucrurilor. La fel functionam si in societate, ne ajutam unii pe altii in viata. Asistenti profesionisti ne ajuta atunci cand suntem bolnavi; profesorii ne educa; iar politistii si pompierii ne apara de pericole. De fapt, cele mai multe dintre slujbele publice ofera servicii pentru oameni. Realitatea este ca nu-i nicio rusine sa ceri si sa primesti ajutor, atunci cand ai nevoie. Este posibil sa devii in viata de fiecare zi cu adevarat o "greutate" pentru ceilalti, daca nu primesti ajutor atunci cand ai nevoie.

Cum ne ingrijim de persoanele care ne ingrijesc

Cum ne ingrijim de persoanele care ne ingrijescIntre 40-45% din persoanele care sufera de leziuni ale maduvii spinarii (TVM) au nevoie de asistenta personala in desfasurarea unor activitati zilnice. Marea majoritate sufera de tetraplegie si au nevoie de ajutor ca sa se culce sau sa se scoale din pat, gestionarea spectelor ce privesc vezica urinara si intestinul, baia si imbracatul.

Cu cat gradul leziunii este mai mic, cu atat mai mica este nevoia de ajutor.

Asistentul Personal versus Ingrijitor

De cele mai multe ori, o ruda, sotul/sotia sau un alt membru apropiat al familiei este prima persoana care acorda ingrijirea personala in urma unui astfel de accident. Desi aceasta ingrijire initiala este absolut normala, ea nu este recomandata pe termen indelungat. Daca este posibil, cel mai bun lucru este sa gasiti un Asistent Personal pe care sa-l platiti pentru a furniza ingrijirea pe termen lung, iar ingrijitorul din familie sa acorde doar ajutor ocazional. Din nefericire, multe persoane care sufera de TVM, leziuni spinale, nu au alte optiuni decat sa se bazeze pe membrii familiei pentru ajutorul zilnic. In timp ce Asistentul Personal este un angajat, ingrijitorul familial este termenul folosit pentru un membru al familiei care nu este platit, dar este responsabilul principal in acordarea ajutorului unei persoane iubite. Nu exista "un tipic familial" in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor cu leziuni spinale. Fiecare situatie este unica, si fiecare ingrijitor impreuna cu persoana ingrijita creaza un cele din urma un fel de sistem de ingrijire, care li se adapteaza cel mai bine.

Ce inseamna sa ingrijesti?

Ce inseamna sa ingrijesti?Ce inseamna sa ingrijesti? Marturiile unui ingrijitor

Sa ingrijesti pe cineva care are nevoie te va invata multe lectii. Una din cele mai importante lectii pe care o inveti este aceea de a-ti trai viata la maxim. Ingrijitorii trebuie sa faca fata unor probleme si situatii cu adevarat speciale. A avea grija de o alta persoana este o experienta intima si personala. Persoanele care ajung in postura unui ingrijitor trebuie sa inteleaga o realitate importanta si anume: nu o poti face singur oricat ai incerca! Iti este imposibil sa faci asta timp de 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana! Nu poti fi un bun ingrijitor daca nu ai grija de tine. Trebuie sa stii ca poti fi fericit in pozitia de ingrijitor, dar acest lucru nu se va intampla daca lasi boala sau dizabilitatile celorlalti sa iti umbreasca propriile nevoie.

Ce inseamna sa fii o persoana fericita atunci cand ai grija de cineva din familie? Cum poti sa castigi incredere in abilitatile tale si sa fii mandru de ceea ce ai realizat? Cum iti aperi propriile idei, cum ai grija de tine si mai ales cum gasesti un echilibru intre propriile tale nevoi si cele ale persoanei iubite?

Darul nostru cel mai de pret este forta interioara. Este "rasplata" pentru durere, si desi, multi dintre noi am renunta la aceasta pentru o viata mai usoara si sanatatea si bunastarea celor dragi, trebuie totusi sa recunoastem valoarea extraordinara pe care aceasta o are.