Strategia europeana 2021-2030 pentru persoanele cu dizabilitati

Strategia europeana 2021-2030 pentru persoanele cu dizabilitati O Uniune a egalitatii: Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati 2021-2030

"Persoanele cu dizabilitati au dreptul de a avea conditii bune la locul de munca, de a trai independent, de a beneficia de sanse egale, de a participa pe deplin la viata comunitatii lor. Ele au dreptul la o viata fara obstacole, iar obligatia noastra, in calitate de comunitate, este sa le asiguram participarea deplina in societate, in conditii egale cu ceilalti."
Presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen

Citește mai departe...

Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act)

Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act)

Actul european privind accesibilitatea (Accesibily Act) ofera solutii pentru a alinia si armoniza legislatia statelor membre cu privire la accesibilitate. De peste trei ani, Forumul European al Dizabilitatii (EDF) si membrii sai au militat puternic pentru publicarea unei propuneri legislative privind accesibilitatea produselor si serviciilor in UE. La 2 decembrie 2015, Comisia Europeana a publicat in cele din urma propunerea sa fata de aceasta mult asteptata legislatie, fiind salutata de catre EDF.

Citește mai departe...

Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilitati

Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilitatiStrategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilitati: un angajament reinnoit pentru o Europa fara bariere

1. Introducere

In Uniunea Europeana (UE), o persoana din sase sufera de handicap, de la o forma usoara pana la o forma grava, iar in total, aproximativ 80 de milioane de persoane nu pot, deseori, sa participe din plin la viata sociala si economica din cauza barierelor fizice si comportamentale. Nivelul de saracie a persoanelor cu dizabilitati este cu 70% superior mediei inregistrate, fapt care se datoreaza partial accesului lor limitat la ocuparea fortei de munca.

Citește mai departe...

Bani europeni pentru cercetarea bolilor rare si gasirea de tratamente

Ziua bolilor rareCu prilejul Zilei bolilor rare (Rare Disease Day), Comisia Europeana a anuntat ca va oferi o finantare in valoare de 144 de milioane EUR pentru 26 de proiecte de cercetare in domeniul bolilor rare. Aceste proiecte vor schimba in bine vietile a circa 30 de milioane de europeni care sufera de o astfel de boala. Proiectele selectate reunesc peste 300 de participanti din 29 de tari din Europa si din intreaga lume, printre care echipe ale unor institutii universitare prestigioase, IMM-uri si asociatii ale pacientilor. Obiectivul acestui demers este mobilizarea resurselor si colaborarea dincolo de granite, pentru a intelege mai bine bolile rare si pentru a gasi tratamente adecvate.

Citește mai departe...

Sprijin pentru a proteja categoriile de persoane defavorizate

Sprijin pentru a proteja categoriile de persoane defavorizateIn cinci ani de criza economica, milioane de oameni au ajuns intr-o situatie materiala precara, in pragul saraciei sau in pericol de a fi exclusi social. Tocmai de aceea, tarile UE vor fi ajutate sa-si utilizeze mai eficient bugetele sociale pentru a proteja categoriile defavorizate, informeaza Comisia Europeana pe site-ul propriu.

Numarul persoanelor fara adapost a crescut la nivelul intregii Uniuni Europene. Majoritatea sistemelor nationale de protectie sociala sunt suprasolicitate, iar guvernele fac eforturi mari pentru a veni in ajutorul celor aflati in nevoie, al caror numar nu inceteaza sa creasca, informeaza Comisia Europeana pe site-ul propriu.

Citește mai departe...

Donarile voluntare si neremunerate de tesuturi si celule

donari_tesuturi_celulePropunerile de rezolutie a Parlamentului European referitoare la donarile voluntare si neremunerate de tesuturi si celule

Parlamentul European,

- avand in vedere articolul 184 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene,

- avand in vedere Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si, in special, articolul 1 privind demnitatea umana si articolul 3 privind dreptul la integritate al persoanei, care fac referire la "interzicerea utilizarii corpului uman si a partilor sale, ca atare, ca sursa de profit",

Citește mai departe...

Drepturi nerespectate pentru pasagerii cu dizabilitati

pasagerii-cu-dizabilitatiNumerosi pasageri aerieni cu handicap si cu mobilitate redusa inca se confrunta cu probleme constand in refuzuri nejustificate si alte cereri nefondate atunci cand incearca sa calatoreasca, motiv pentru care CE a reamintit, care sunt drepturile acestora.

Clarificarile survin in contextul in care mii de persoane cu handicap, atat participanti la Jocurile Paralimpice, cat si spectatori se pregatesc sa calatoreasca spre Londra pentru Jocurile Olimpice.

Citește mai departe...

Drepturile persoanelor cu dizabilitati nu sunt respectate in Europa

Drepturile persoanelor cu dizabilitati nu sunt respectate in EuropaDiscriminarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale si persoanelor cu probleme de sanatate mentala persista, in pofida ratificarii Conventiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CRPD) de catre UE si 20 de state membre.

Doua noi rapoarte ale Agentiei europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA) relateaza experientele de excludere si discriminare a persoanelor cu dizabilitati intelectuale sau probleme de sanatate mentala.

Citește mai departe...

Stagii la Parlamentul European pentru persoanele cu dizabilitati

Stagii la Parlamentul European pentru persoanele cu dizabilitatiParlamentul European ofera stagii platite pentru persoanele cu dizabilitati. Aceste stagii se adreseaza atat absolventilor de studii superioare, cat si celor care au calificari sub acest nivel. Programul ofera stagii platite de 5 luni pentru persoanele cu dizabilitati si se desfasoara in paralel cu alte optiuni de stagiu si vizite de studiu la Secretariatul Parlamentului European.

Principalul scop al programului este de a oferi unor persoane cu dizabilitati o experienta de lucru semnificativa, ca stagiar la Parlamentul European, dandu-le sansa de a se familiariza cu activitatile acestei institutii.

Citește mai departe...