Adoptiile in UE: dreptul copilului de a avea o familieAdoptiile in UE: dreptul copilului de a avea o familie

Problema copiilor abandonati si institutionalizati in Europa este importanta si trebuie tratata in mod serios, se arata in rezolutia Parlamentului European. Adoptia, inclusiv la nivel international, ar trebui sa fie incurajata pentru a asigura dreptul copilului la o viata de familie.

Rezolutia, depusa de grupurile politice PPE, S&D, ALDE, ECR si GUE, subliniaza protectia dreptului copiilor la o viata de familie, garantand ca acestia nu sunt fortati sa petreaca perioade lungi de timp in orfelinate.

Adoptiei in tara de origine a copilului ar trebui sa i se acorde prioritate, ori de cate ori este posibil, interesul copilului fiind prioritar. Solutii alternative pot fi gasirea unei familii de plasament, precum ingrijirea personala sau de tip rezidential, sau gasirea unei familii prin adoptie internationala, in conformitate cu legislatia nationala relevanta si conventiile internationala. Plasarea intr-o institutie ar trebui folosita doar ca solutie temporara, se arata in textul rezolutiei adoptate de Parlamentului European.

In cazul adoptiilor internationale, statele membre ar trebui "sa recunoasca implicatiile psihologice, emotionale, fizice si social/educationale" care pot interveni atunci cand un copil este mutat din locul sau de origine si sa ofere asistenta corespunzatoare parintilor adoptivi si copilului adoptat. In plus, autoritatilor nationale li se solicita sa prezinte rapoarte periodice statelor membre de origine in legatura cu dezvoltarea unui copil care a facut obiectul unei adoptii internationale.

Facilitarea adoptiilor in UE

Potrivit deputatilor, toate institutiile UE ar trebui sa joace un rol mai activ in cadrul forurilor internationale pentru a imbunatati, a simplifica si a facilita procedurile aferente adoptiei internationale si a elimina birocratia inutila asigurand, totodata, apararea drepturilor copiilor din tarile terte.

Deputatii solicita un proces de reflectie asupra posibilitatii coordonarii la nivel european a politicilor si strategiilor privind instrumentul adoptiei internationale, avand insa in vedere ca statelor membre le revine competenta in domeniul adoptiilor. Aceasta masura ar putea imbunatatii asistenta in domeniul serviciilor de informare, pregatirea adoptiei interstatale, procesarea cererilor de adoptii internationale si serviciile post-adoptie.

Prevenirea traficului de copii

In rezolutie se solicita institutiilor UE si statelor membre sa participe in mod activ la lupta impotriva traficului de copii in scopul adoptiei.

Elementele de protectie procedurale si examinarea atenta a tuturor documentelor de adoptie, inclusiv certificatele de nastere, contribuie la protectia copilului impotriva incalcarii drepturilor sale, care apare atunci cand exista dubii cu privire la varsta sau identitatea copilului. Un sistem fiabil de inregistrare a nasterii poate impiedica traficul de copii in scopul adoptiei si recunoasterea reciproca a documentelor necesare pentru adoptie sunt unele din instrumentele disponibile.

Sursa: Parlamentul European

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează