Initiate de europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, Serile de discutii europene au continuat cu noi prezentari. De aceasta data invitatul serilor a fost europarlamentarul FIDESZ Ádám Kósa, care a sustinut o serie de discursuri avand titlul "Noi perspective in politica privind persoanele cu dizabilitati a Uniunii Europene" la Sf-Gheorghe si Cluj.
Ádám Kósa este specialist in problemele privind persoanele cu dizabilitati. Primul europarlamentar surdo-mut s-a interesat personal despre situatia serviciilor sociale si a vizitat mai multe institutii care se ocupa de persoane cu dizabilitati pe parcursul vizitei de doua zile in Transilvania.
Am inceput Serile de discutii europene in luna noiembrie a anului trecut ca maghiarii din Transilvania sa aiba ocazia sa se informeze in mod direct asupra subiectelor profesionale de interes in UE. Astfel putem apropia Uniunea de comunitatea maghiara din Transilvania, si putem prezenta Transilvania si maghiarii ce traiesc aici europarlamentarilor proveniti din alte state membre - a spus europarlamentarul UDMR Csaba Sógor in deschiderea noii etape din Serile de discutii europene. El a mai adaugat ca impreuna cu Ádám Kósa sunt membrii ai comisiei pentru Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale al Parlamentului European, unde deputatul FIDESZ se ocupa in principal de problemele persoanelor cu dizabilitati in relatie cu abilitatea lor de a avea un loc de munca.
Discursurile lui Ádám Kósa din Casa Írisz de la Sfantu Gheorghe si Galeria Reményik Sándor din Cluj au fost urmarite in majoritate de un public format din specialisti in domeniu. Deputatul a prezentat pe scurt institutiile Uniunii si munca din PE, iar apoi a detaliat progresul facut in domeniu datorita Tratatului de la Lisabona. Conform spuselor sale, Tratatul ridica Carta Uniunii Europene a Drepturilor Fundamentale in dreptul european, astfel interzice discriminarea pe baza dizabilitatilor sau diferentelor genetice si afirma dreptul persoanelor cu dizabilitati la integrarea sociala necesara ocuparii unui loc de munca sau la conditiile necesare pentru desfasurarea activitatii lor, cum ar fi accesabilitatea. Ádám Kósa a declarat ca acest aspect reprezinta o problema in toate statele membre. Comisia Europeana intentioneaza sa aplice din 2013 Pachetul European pentru Accesabilitate, care ar oferi un cadru pentru asigurarea circulatiei persoanelor cu dizabilitati motrice.
Europarlamentarul FIDESZ a prezentat mai multe statistici si a atras atentia publicului asupra faptului ca in Uniunea Europeana aproape 80 de milioane de oameni traiesc cu o forma de dizabilitate. In UE, rata de ocupare a fortei de munca in cadrul persoanelor cu dizabilitati este de 40%, in Ungaria acest procent este de 10%, iar in Romania sub 3-4% dintre aceste persoane are un loc de munca. „Aceasta diferenta mare se inregistreaza datorita faptului ca politica sociala este in competenta statelor membre, Uniunea doar arata directia de dezvoltare, insa decizia apartine statelor” – a spus europarlamentarul din Ungaria, care a mai adaugat ca este foarte important ca societatea sa abordeze situatia persoanelor cu dizabilitati cu empatie, sa-i ajute in integrarea lor sociala si este la fel de important ca aceste persoane sa aiba acces la educatie si formare profesionala. Raportandu-se la aceasta idee, europarlamentarul Csaba Sógor a declarat ca bugetul ministerelor din Romania responsabile cu probleme sociale, de educatie si sanatate ar trebui sa creasca, si este nevoie de stategii pe termen lung ca persoanele cu dizabilitati sa poata trai ca membrii deplini ai societatii. Europarlamentarul maghiar din Transilvania a accentuat ca este in interesul statului sa sustina, prin masuri financiare si educationale, persoanele cu dizabilitati, deoarece astfel nu numai ca acorda ajutor social, ci contribuie le integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata fortei de munca. Csaba Sógor considera ca acordarea drepturilor minoritatilor este un capitol similar datorita faptului ca acest aspect poate fi considerat nu numai o problema de securitate, ci si ca un potential castig economic pentru tara. Ádám Kósa a mai adaugat ca in aceste conditii membrii comunitatii maghiare ce traiesc cu o forma de dizabilitate au mare nevoie de educatie in limba materna. De astfel de educatie beneficiaza doar copii surdo-muti maghiari la Cluj, cei cu alte dizabilitati nu au ocazia sa beneficieze de educatie corespunzatoare.
Pe parcursul vizitei de doua zile in Transilvania, Ádám Kósa a vizitat Centrul de Reabilitare Székely-Pótsa din Chilieni, judetul Covasna si centrul de dezvoltare si terapie din cadrul Casei Írisz a Fundatiei Crestine Diakonia, singura institutie din zona, unde sunt angajati tineri cu dizabilitati. Institutia a fost prezentata de catre Péter Makkai, coordonatorul local al fundatiei, iar vizita a continuat la centrul de horticultura aflat in constructie la Valea Crisului si magazinul de haine second hand al fundatiei.
Programul lui Ádám Kósa a inclus si o vizita la Centrul de reabilitatre si dezvoltare timpurie din Sanmartin, unde Enikő Sógor, conducatoarea institutiei a prezentat serviciile oferite de centru. Conform spuselor sale, centrul se ocupa de copiii aflati in diferite stadii de dezvoltare al sistemul nervos, de copiii cu deficiente de dezvoltare pe plan fizic, psihic si emotional, respectiv de copiii cu deficiente in dezvoltarea vazului, a auzului, a abilitatii de a vorbi sau a comportamentului. Centrul pune accent pe prevenirea disfunctionalitatilor abilitatii de a invata, de comportament si din domeniul psihicului, depistarea timpurie a deficientelor sistemului nervos, respectiv optimizarea conditiilor de viata a copiilor si famiilor lor.
Europarlamentarul FIDESZ a mai fost gazduit de catre Csaba Fikó, presedintele Asociatiei Persoanelor cu deficiente motrice din judetul Harghita, astfel Ádám Kósa a vizitat si atelierul de cusut si magazinul de prezentare din Miercurea Ciuc al asociatiei.
Sursa: Sógor Csaba