Drepturile persoanelor cu dizabilitati nu sunt respectate in EuropaDiscriminarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale si persoanelor cu probleme de sanatate mentala persista, in pofida ratificarii Conventiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CRPD) de catre UE si 20 de state membre.

Doua noi rapoarte ale Agentiei europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA) relateaza experientele de excludere si discriminare a persoanelor cu dizabilitati intelectuale sau probleme de sanatate mentala.

Rapoartele FRA subliniaza necesitatea de a schimba accentul masurilor de la nivel institutional la nivel comunitar si de a reformula legile si politicile pentru a le face mai inclusive.

Ambele rapoarte ofera o baza de discutie pentru statele membre UE, pe tema protejarii si punerii in practica a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, si pot fi utilizate pentru a le sustine in indeplinirea obligatiilor.

Rapoartele vor fi prezentate la o conferinta internationala pe tema "Autonomie si incluzie", la Copenhaga, la 7-8 iunie 2012.

"Raman inca multe lucruri de facut pentru cele 80 de milioane de persoane cu dizabilitati din Europa. CRPD stabileste o cale ambitioasa de a imbunatati situatia persoanelor cu dizabilitati. Provocarea este sa o implementam", a subliniat directorul FRA, Morten Kjaerum. "Cercetarile FRA ilustreaza ca drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati sunt in urma garantiilor legale, in special in conditiile in care masurile de austeritate se fac simtite. Aceasta lucrare ofera baza pentru discutii pe marginea masurilor practice care vor face diferenta pentru viata lor zilnica", intareste acesta.

"Respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu handicap acuza intarzieri in privinta garantiilor juridice, mai ales de cand masurile de austeritate incep sa isi faca simtite efectele", a adaugat el.

"In vederea unei vieti autonome de buna calitate, masura neplasarii in institutii trebuie sa fie insotita de o reforma a politicii sociale" in materie de sanatate, invatamant si oferirii de locuri de munca, precizeaza FRA, pe baza unui studiu consacrat autonomiei, efectuat in noua tari UE.

Conform acestui raport, persoanele cu handicap mental nu au perspective reale in gasirea unui loc de munca, lucru care le face dependente de ajutoarele publice.

FRA a relevat, de asemenea, "experiente extrem de negative" in urma unor tratamente si institutionalizari fara acord, consecinte ale unei lipse a informatiilor, conform celui de al doilea raport, efectuat in toate cele 27 de state UE si in alte noua tari.

Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu handicap (CRPD), intrata in vigoare in mai 2008, a fost ratificata de 21 de state membre UE. Textul promoveaza autonomia persoanelor cu handicap si egalitatea in drepturi cu persoanele neafectate de handicap, subliniaza FRA.

Sursa: Fundamental Rights Agency