O Europa fara frontiere pentru bolnavi

Françoise Grossetête: "O Europa fara frontiere pentru bolnavi"

Multi europeni apeleaza la servicii de sanatate in alt stat membru UE, pentru tratamente mai rapide, mai ieftine sau mai bune. In aceste cazuri insa, pot aparea probleme cu rambursarea cheltuielilor. Aceasta problema ar putea fi evitata pe viitor gratie unei directive europene.

Curtea Europeana de Justitie a confirmat deja drepturile pacientilor la libera circulatie in Uniunea Europeana. Acum, Parlamentul European doreste facilitarea si reglementarea mobilitatii pacientilor si respectarea dreptului acestora la serviciile de sanatate transfrontaliere.

"Este prima directiva in acest domeniu, trebuie sa invingem rezistenta statelor membre", a explicat raportoarea Françoise Grossetête de la Grupul Partidului Popular European (Franta). Dumneaei a acordat un interviu inaintea votului raportului sau in comisia pentru mediu si sanatate de la Parlament.

Doamna Grossetête, care este astazi situatia in serviciile de sanatate transfrontaliere?

Acum, daca un cetatean european vrea sa fie ingrijit in alt stat membru, nu stie daca va fi rambursat si nici cum. Trebuie sa anticipeze cheltuielile fara sa stie daca va obtine o rambursare. Pana acum, au existat dificultati ce i-au adus pe pacienti in fata Curtii Europene de Justitie. Parlamentul European a spus ca trebuie o lege pentru rezolvarea acestei probleme.

Sanatatea transfrontaliera

  • 1% (aproximativ 10 miliarde de euro) din bugetele publice pentru sanatate este dedicat sanatatii transfrontaliere;
  • 30% din cetatenii europeni nu stiu ca exista posibilitatea de a primi ingrijiri medicale in afara tarii lor;
  • 25 de milioane de europeni sufera de boli rare.

Aceasta directiva este facuta pentru a permite mobilitatea pacientilor. Avem deja mobilitatea muncitorilor, a studentilor. Mobilitatea face parte din drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni. Insa nu este vorba de incurajarea turismului medical. Pur si simplu dorim sa permitem o oferta mai mare de sanatate publica pentru pacienti. Aceasta este importanta si foarte utila in special in regiunile transfrontaliere.

Ce va schimba directiva, daca este aprobata?

Pacientii vor avea de ales in ceea ce priveste locul unde vor fi ingrijiti si posibilitatea de avea cele mai bune ingrijiri posibile. Vor exista centre de contact nationale pentru accesarea informatiilor despre serviciile de sanatate din alte tari.

Daca este nevoie de o autorizatie pentru ingrijirile din alta tara, plata va fi rambursata direct de statul membru al pacientului catre statul care a oferit serviciile.

Multe state membre s-au opus acestei propuneri. Le este teama de o "invazie" a pacientilor si o crestere a costurilor serviciilor medicale. Este real acest risc?

Serviciile medicale transfrontaliere nu reprezinta decat o mica parte din cheltuielile publice pentru sanatate. In plus, cheltuielile vor putea fi rambursate pentru un tratament in alta tara numai daca acesta este acoperit de sistemul national si la nivelul din statul de origine al pacientului. Daca de exemplu in Germania pacientii nu au dreptul la rambursarea cheltuielilor pentru tratamentele dentare, si daca acestia fac acest tratament in Franta, Germania nu va fi obligata sa ramburseze costurile. Nu exista in niciun fel riscul ca un pacient sa obtina un beneficiu financiar relativ la rambursare.

Raportul este acum examinat la Parlamentul European in a doua lectura. Care sunt divergentele cu statele membre?

Sunt trei diferente principale: plata in avans, autorizatia prealabila si bolile rare.

Credem - si marile grupuri politice sunt unite in acest sens - ca pentru evitarea oricarei discriminari impotriva cetatenilor cu venituri reduse, statul membru de origine trebuie sa plateasca direct spitalului sau statului membru care a efectuat tratamentul (plata in avans), fara ca cetateanul sa fie obligat sa plateasca. Daca acest lucru nu este posibil, pacientul plateste, dar banii ii sunt rambursati in cel mai scurt timp.

In ceea ce priveste autorizatia prealabila, chiar daca Parlamentul European se opunea, putem sa o acceptam, dar criteriile refuzurilor posibile trebuie sa fie precise, obiective si limitate.

Un alt punct important pentru noi este ca europenii afectati de boli rare sa aiba posibilitatea de a primi ingrijiri in alt stat membru. Exista 25 de milioane de europeni afectati de aceste boli si acestia trebuie sa aiba acces la cele mai bune ingrijiri. Consiliul a ignorat acest punct, pentru noi este esential.

Sunteti increzatoare in acord?

Sper ca va exista un acord in a doua lectura, in interesul pacientilor.

Sursa: Parlamentul European

COMMENTS 

Postat la
%b %20, %2011
Postat de
eliza mihalache
LEUCEMIE ACUTA LIMFOBLASTICA
SUNT MAMICA UNEI FETITE DE 10 ANI BOLNAVA DE LEUCEMIE ACUTA LIMFOBLASTICA, SI MA CONFRUNT CU IPOCRIZIA CONDUCERII SECTIEI DE PEDIATRIE A UNUI SPITAL RENUMIT DIN ROMANIA. ISI BAT JOC DE MINE PUR SI SIMPLU FACANDU-MA SA MA MILOGESC PENTRU DREPTUL COPILULUI MEU DE A FI TRATAT INTR-O ALTA CLINICA DECAT IN ROMANIA. NU VOR SA RECUNOASCA CA NU AU CADRE MEDICALE CAPABILE SA-SI FACA MESERIA. ACESTE CADRE PUR SI SIMPLU NU STIU SA FOLOSEACA UN CATETER, S-A AJUNS PANA LA MANEVRAREA CATETERULUI FARA ECHIPAMENT STERIL SCUZANDU-SE CA NU AU MANUSI STERILE SUNT NEVOITA SA PAZESC PERFUZIILE PENTRU CA NU STIU SA FOLOSEASCA INJECTOMATELE.. . SINCER NU STIU DACA AU ASA CEVA. IN FINE SUNT NISTE NEMERNICI CARE NU SE GANDESC LA BIETII COPII CARE SUFERA.
Postat la
%b %26, %2011
Postat de
MARIANA
Sfat
Cine va tine sa nu plecati? Sunt atatea spitale la care puteti merge.
Postat la
%b %26, %2011
Postat de
eliza mihalache
LASITATEA MEDICILOR
MA TINE AICI LASITATEA UNUI MEDICI CARE MAI ESTE SI PROFESOR.....EL ESTE PRINCIPALUL VINOVAT DEOARECE NU VREA SA-MI COMPLETEZE CORECT FORMULARUL E112.... DESI AM IN ACEST MOMENT ACCEPTUL CLINICII DIN PAVIA ITALIA. MAI EXACT SPUNE CA FACE UN FALS... SINCER CRED CA ESTE UN LAS DEOARECE NUMAI UN LAS PROCEDEAZA IN ACEST FEL SI NU RECUNOASTE CA NU ARE POSIBILITATEA DE A IZOLA COPII CAND ACESTIA AU IMUNITATEA SCAZUTA...ASA CUM A FOST CAZUL FETITEI MELE CAND A AJUNSESE SA AIBA SI 300 DE LEUCOCITE....SA U CAND TINE INTR-UN SALON DE 6 PATURI 2 COPII SI DOUA MAMICI RACITI COBZA...

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează