Oswald Steward, Doctor, Director si Profesor, Centrul de Cercetare Reeve-Irvine. Studiul Doctorului Steward se axeaza pe cercetarea modului in care celulele nervoase isi creaza si mentin conexiunile dintre ele, modul in care aceste "sinapse" se modifica in functie de tipul accidentului si tipul leziunii si ce rol joaca genele in regenerarea, cresterea si functia celulelor nervoase. In cadrul "Sa muncim pentru a merge", Dr. Steward va discuta pozitia curenta a RIRC si a altor laboratoare care lucreaza impreuna cu PTEN si SOC33 ca mijloace de stimulare a regenerarii.

Nu ma pot gandi la altcineva care sa ma prezinte mai bine. Bob si cu mine suntem prieteni chiar de dinainte ca idea sa iasa la lumina. Petreceam mult timp impreuna... Bob a fost o explozie de informatii pentru mine, in ceea ce priveste cunoasterea cu adevarat a realizarilor din acest domeniu, dar si la nivel personal, intelegand ce insemna sa fii o persoana cu o leziune la nivelul maduvei spinarii. Bob a fost un prieten minunat, mai ales recent, deoarece ne-a ajutat atat la modul personal cat si la modul general, cu proiectul nostru de regenerare fara de care nu am mai fi fost astazi aici. As dori sa il aplaudam iarasi pe Bob, deoarece a fost de mare ajutor. De asemenea ii multumesc dnei Marilyn M. Intr-adevar ma aflu la o intalnire fantastica... Pentru cei dintre voi care nu merg deseori la astfel de intalniri cred ca aceasta este una foarte speciala. Pentru cei dintre voi care ati mai participat la astfel de intruniri stiti asta deja. Reprezinta o mare oportunitate sa te intalnesti direct cu colegi din domeniu, cu oameni care fac cercetari pentru a avea un impact in situatii ca cele ale leziunilor la nivelul maduvei spinarii. Sper ca va veti bucura de timpul petrecut aici si ca veti profita din plin de acest lucru. Dati-mi voie sa spun din partea tuturor oamenilor de stiinta ca ne aflam aici ca sa vorbim cu dumneavoastra, ca puteti sa ne intrebati orice, dati-ne o lectie, faceti-ne sa va raspundem in termeni cu care sunteti familiari si in acelasi timp sa fiti multumiti de ei. Asa ca haideti. In cadrul acestei intalniri sau sambata cand vom fi la Centrul River unde vom vorbi direct cu d-voastra.

Pot sa manevrez asta? Ok. Aceasta este o fotografie cu cativa dintre oamenii din Centrul Reeve-Irvine. Unii dintre ei, pe care cu siguranta nu ii puteti vedea clar, am sa le desenez un cerc in jurul capului, ceea ce incerc sa fac acum... insa voi mentiona numele tuturor celor care au fost implicati in proiect pe masura ce inaintam in discutie. Asa cum a spus Bob, suntem in jur de 80 de persoane la centru, in diferite laboratoare ale sectiilor de cercetare principala. Acestia variaza din cand in cand, deoarece ne vin foarte multi studenti care lucreaza cu noi, unii dintre ei stau aici cateva luni, altii pe toata durata studiilor. Astfel a cunoaste exact fiecare membru este cam dificil.

Slide1:

Oamenii-din-Centrul-Reeve-Irvine

Pentru prima data am reusit sa obtinem ceea ce noi numim Sfantul Gral al cercetarii in domeniul regenerarii, si anume, abilitatea de a obtine regenerare intensa a leziunilor la nivelul maduvei spinarii. As spune ca pe durata celor 3 ani de cercetare am reusit sa intelegem si mai profund procesul de regenerare, prin noi, si nu ma refer la laboratorul meu in special, ci la numeroase laboratoare din lume care colaboreaza intre ele. Ceea ce veti auzi astazi cred ca reprezinta doar primul val din multimea de studii care vor incepe sa apara in urmatorii ani.

Slide 2:
Ceea ce va spun e: pentru prima data, a fost posibil sa

lista-nume-cercetatori-Centrul-Reeve-Irvine

Care vor incepe sa aiba un impact asupra metodei de tratare a leziunilor la nivelul maduvei spinarii. Cum vor incepe sa influenteze acesta importanta problema legata de regenerare. Am sa mentionez pe scurt cateva persoane. Grupul nostru ii include pe Zhigang He si colegii sai.
... nu ma lasa sa fac asta. Trebuie sa-mi dau seama ce pot apasa si ce nu pot apasa pe telecomanda. Sa vedem... nu... se pare ca nu ma lasa sa arat. O las balta. Deci in grupul nostru au colaborat Zhigang He si colegii sai la Spitalul Copiilor din Harvard. Si apoi grupul meu si... cateva dintre numele de aici... nu le voi citi pe toate, deoarece imi vor ocupa jumatate din timpul care mi-a fost acordat. Va stiti cine sunteti si foarte multe dintre aceste persoane se afla aici. Vreau insa sa atrag atentia asupra unei anumite persoane care a venit tocmai din Japonia pentru aceasta intrunire, Dr. Minoru Fujiki. Nu voi vorbi despre colaborarea noastra, insa vreau sa mentionez ca Dr. Fujiki este neurochirurg in Japonia si pe durata colaborarii asupra leziunii maduvei spinarii... de fapt impreuna cu el am realizat primul experiment de acest tip in laboratorul meu. Iti multumesc Minoru pentru pornirea laboratoarelor noastre in acest experiment. O sa va spun povestea: l-am intrebat daca a dormit azi noapte. Obiceiul lui Minoru este ca dupa ce ajunge cu avionul din Japonia, vine la laborator dimineata, munceste o zi intreaga si seara se intoarce inapoi cu avionul in Japonia. Eu... stiti.. reprezinta un devotament uluitor. Ca sa zic asa... a fost foarte distractiv sa ne reluam colaborarea.

Suntem implicati in ceea ce eu numesc Proiectul TCS-tractul corticospinal.

Slide 3:
De ce trebuie sa ne axam pe TCS?

  • Paralizia ce apare in urma unei leziuni la nivelul maduvei spinarii (LMS) se datoreaza leziunii tractului cortico spinal (TCS), care controleaza capacitatea de a ne misca voluntar.
  • Regenerarea acestei traiectorii reprezinta cea mai buna sansa in restaurarea functiilor dupa LMS, insa de peste 100 de ani, oamenii de stiinta nu au reusit sa intreprinda acest lucru.
  • Pentru prima data, am reusit sa inducem regenerarea TCS in urma leziunii maduvei spinarii la rozatoare. Daca reusim acest lucru si la oameni, asta inseamna ca vom reda abilitatea de miscarea la milioane de oameni.

Scopul este acela de a dezvolta o terapie capabila sa regenereze acesta traiectorie ce controleaza capacitatea noastra de miscare. Uniti in lupta cu paralizia. Paralizia este evident incapacitatea de a te misca voluntar. La acest aspect se refera oamenii cand spun ca sunt paralizati: nu pot sa fac ceea ce mintea mea imi spune sa fac. Iar daca tractul cortico spinal mijloceste aceasta functie, deci paralizia urmata apoi de leziunea maduvei spinarii se datoreaza leziunilor asupra tractului corticospinal. Aceasta este traiectoria care ne permite sa facem ce dorim, numai ca nu-mi permite mie sa va arat folosind aceasta telecomanda, dar macar pot sa o tin astfel incat sa va indic directia. Regenerarea acestei traiectorii reprezinta speranta noastra in reconstituirea acestei functii. Stim acest lucru de sute de ani, si, noi oamenii de stiinta, am lucrat intens la acest aspect. Dar pana acum cativa ani am avut un succes nesemnificativ. Ceea ce va voi spune astazi, si ceea ce Marie va va spune in discutia urmatoare si Jerry in discutiile ce vor urma in dimineata aceasta, e ca exista in prezent metode de regenerare a axonilor, in special ale tractului corticospinal. Am realizat asta pe rozatoare si daca reusim acest lucru pe oameni vom putea reda abilitatea de a se misca milioanelor de oameni afectati de paralizie in general.

Ca sa ma fac inteles: din punct de vedere al leziunii maduvei spinarii, problema este de fapte deconectarea. Ceea ce ne face sa ne miscam sunt de fapt semnale in creierul nostru. Aceasta este o radiografie a unei persoane ce a suferit o astfel de leziune. Aici o puteti vedea.

Slide 4:
TVM intrerupe intrarea TCS catre segmentele caudale. Exista un minim in cazul unei regenerari, deci paralizia este permanenta.

TVM-paralizie-permanenta

Semnalele din creierul nostru coboara spre maduva spinarii catre neuronii motor care comunica direct cu muchii nostri. Cand aceasta traiectorie, acest sistem de comunicare, este intrerupt semnalele se opresc. Aici de fapt putem observa o urma a unei leziune la un soarece. Tractul corticospinal este marcat cu o linie colorata, leziunea maduvei spinarii este aici. Important e faptul ca axonii care conduc informatia pana peste nivelul leziunii nu trec peste aceasta. Aceasta este de fapt problema cu care suntem familiari de mai bine de un secol.

Daca am fi capabili sa regeneram doar aceasta portiune? Va arat aceasta schema. Acesta este soarecele cu leziune. Va rog sa comparati distribuirea comunicarii tractului corticospinal. In acest caz leziunea se afla in aceeasi zona, daca revenim la poza precedenta: aici puteti observa unde se termina acesti axoni si in cealalta poza unde se afla acum. Nu numai ca au coborat si s-au adunat in zona leziunii umpland spatiul acesta, dar au si crescut trecand de leziune. Asta e de fapt ceea ce am fost capabili sa obtinem prin manipulari asupra carora voi reveni in cateva minute.

Slide 5:

TVM-regenerarea-axonilor

In concluzie daca ai putea sa faci asa ceva pe o persoana, daca ai transpune asta direct, ai obtine o "renovare" a unei portiuni a maduvei spinarii, in jur de 2-3 segmente. Ce poate inseamna asta? Daca iei in considerare o persoana cu o leziune cervicala, si toti stiti ca va puteti regasi in acest caz cu leziunile suferite, chiar daca acestea sunt diferite intre ele, insa diferenta cu privire la imbunatatirea functionala ar fi similara. Leziunea cervicala, sa spunem C5, cea mai comuna leziune regasita la oameni, daca ai avea o leziune la acest nivel cu siguranta ca ai fi dependent de absolut orice: hranire, rotire etc, aproape orice.

Dar daca ai regenera conexiunile, sa le imbunatatesti doar cu 2 nivele, ajungand la C6, toate aceste actiuni pe care le puteai realiza independent, facand doar asta, ar reprezenta o mare diferenta din punct de vedere al independentei si al calitatii vietii. Puteti sa faceti aceeasi lista pentru orice nivel al leziunilor maduvei spinarii.

Desi nu am putut regenera toate conexiunile de la nivel cerebral pana la maduva spinarii, totusi ceea ce am obtinut pe rozatori ar putea insemna extrem de mult pentru oameni. Am sa va spun pe scurt despre interventiile noastre si cred ca Dr. Blackmore va va da mai multe informatii despre aceste traiectorii, insa eu va voi mentiona doar pe cea la care am lucrat impreuna cu Dr. Zhigang He.

Un motiv pentru care regenerarea nu are loc este acela ca traiectoriile moleculare care ar putea mijloci regenerare sunt inchise la animale. Ganditi-va doar ca pe durata dezvoltarii timpurii adaugi celule pe intreg corpul, apoi ajungi la un punct in perioada adolescentei cand corpul tau inceteaza sa se mai dezvolte.

Slide 6:

  • Regenerarea nu are loc din cauza faptului ca traiectoriile moleculare care ar putea media regenerarea sunt inchise. Una este mTOR, care este inchisa de catre o frana moleculara denumita fosfataza si stabilizator tensin (PTEN).
  • Blocarea PTEN-ului reda abilitatea regenerarii conexiunilor nervoase in urma unei leziuni a maduvei spinarii!

Sunt semnele ce mijlocesc acest proces. Dr. Zhigang He, colaboratorul nostru e un geniu luand aceasta simpla observatie si spunand: "Ok, haideti sa incercam sa folosim unele dintre aceste celule molecular, sa le manipulam si sa vedem daca putem determina cresterea de celule noi". Atunci a inceput sa scaneze gene care erau de fapt piedici in cresterea unor celule noi, tumori. A gasit una in mod special care o data eliminate permitea noilor celule sa isi regenereze axonii.

Primele sale experimente au avut loc cu acesta traiectorie PTEN, care regleaza o alta traiectorie moleculara denumita mTOR. PTEN este punctul acesta roz de pe chart, iar imaginea aceea mai plata este o frana, care inchide aceasta traiectorie... puteti urmari sagetile de pe chart. In concluzie aceasta duce la fosfatarea unei molecule, care regleaza sinteza proteinei. Este de fapt o molecula care se afla direct pe aparatul de sintetizat proteine si cand se fosfateaza poti sintetiza proteine care nu puteau fi sintetizare inainte si sa activezi cresterea celulara si cum va spuneam sa restaureze abilitatea de a regenera neuroni.

Slide 7:

traiectorie-PTEN

Dovada acestui experiment vine din studiul nervului optic, conexiunile dintre ochii nostrii si creierul nostru. Aceasta lucrare a reprezentat o schimbare majora in laboratoarele lui Zhigang in 2008. Ceea ce ne arata aici este ca intr-o situatie controlata aceste coloratii verzi din stanga de jos sunt de fapt unde axonii nervului optic au fost taiati si nu se regenereaza intr-o situatie controlata, dar in situatia in care PTEN a fost sters in ochi el a reusit obtinerea unei regenerari substantiale a catorva milimetri in jurului nervului optic, lucru extrem de important folosit de catre cei din grupul lui Zhigang de catre grupul Proiect Miami ca un ecran pentru interventii care permiet regenerarea. Este o ecranare mai usoara ca cele aplicate pe leziunile ale maduvei spinarii in general.

Ne-am alaturat echipei lui Zhigang si am facut acelasi experiment pe maduva spinarii. Aceasta lucrare a fost publicata in Nature Neuroscience. Va voi arata cateva imagini imediat. Ne-am dat seama ca eliminand PTEN se poate obtine o regenerare substantiala asupra maduvei spinarii la soareci.

Slide 8:
Eliminarea PTEN permite regenerarea tractului corticospinal la soareci

Eliminarea-PTEN-permite-regenerarea-tractului-corticospinal_la_soareci

Ceea ce va voi arata acum este exact ceea ce i-am arata si lui Jean-Lou. Doar cu ajutorul catorva sliduri, insa acum va voi prezenta detaliat leziunile cu care lucram si ceea ce facem. Acestea sunt doar leziuni prin zdrobire. Desi studiul s-a facut pe doua tipuri de leziuni, informatiile pe care le voi impartasi se refera doar la leziuni prin zdrobire. Deoarece am considerat ca acestea reprezinta cel mai inalt prag in regenerare. De multe ori lucram doar cu leziuni partiale si sunt minunate pentru ecranare, insa cu o leziune prin zdrobire totala ai intrerupt toate conexiunile dintre creier si maduva spinarii. Obtinerea regenerarii in acest cadru e considerata o mare realizare deci speram... aveti ceva de spus? Ok. Sa continuam... acesta este cadrul pe care vi l-am aratat mai devreme... e vorba despre un soarece... privim maduva spinarii din lateral; creierul este undeva pe aici, picioarele sunt jos si axonii maduvei spinarii au ajuns pana la limita leziunii, insa nici unul nu o depaseste.

Slide 8:
Axonii TCS mor dupa leziunea prin zdrobire. Regenerarea TCS de-a lungul leziunii

Regenerarea-TCS-de-a-lungul-leziunii

Sa spunem ca aceasta leziune prin zdrobire e completa si ca sa putem arata ca e completa ar trebui sa ne uitam la diferite sectiuni ale acesteia. Insa aceasta este situatia pe care am reusit sa o obtinem pe un soarece. De data aceasta un pic mai detaliata.

Slide 9:
Pe soarece unde PTEN a fost eliminat, axonii TCS s-au regenerat trecand de leziune

axonii-TCS-s-au-regenerat-trecand-de-leziune

Nu doar ca am restabilit intrarea deasupra leziunii, dar axonii au crescut mai aproape de rana, chiar si in leziune. Ceea ce doresc sa accentuez aici, in cadrul acestei leziuni, este faptul ca noi folosim soareci de laborator deoarece este convenabil din punct de vedere genetic, pentru ca sunt diferiti de sobolani, care nu au aceleasi cavitati care se dezvolta la oameni, referindu-ma la soareci si la alte animale de laborator. Sunt foarte buni pentru studii de ecranare, insa vom sti intotdeauna ca vor rivaliza cu diferite parti care se regasesc la oameni, si aici ma refer la aceste cavitati care se formeaza in jurul leziunii si despre care ati auzit deja.

Am vrut sa ne mutam direct catre un caz unde am putea modela ceva cu usurinta, ceva ce ar fi traductibil.

Slide 10:
Pasi catre decodificare:

  • 1) Intensificarea regenerarii poate ajuta la recuperarea functiilor pierdute?
  • 2) Poate fi tratamentul realizat intr-un timp terapeutic relevant?
  • 3) Exista posibilitatea de a dezvolta o abordare terapeutica si un sistem de transferare care poate fi folosit pentru terapia umana?

- Am realizat numeroase experimente, insa voi rezuma rezultatele unui singur experiment care indica ca raspunsul la toate cele 3 intrebari este "DA".

Pasi catre decodificare. Se poate ca intensificarea regenerarii sa nu ajute la o recuperare a functiilor? Exista vreo diferenta? Poate fi realizat tratamentul intr-un timp terapeutic relevant? Ceea ce nu am mentionat este faptul ca am sters aceste gene mai devreme pe parcursul dezvoltarii si apoi ne-am ocupat de leziuni. Deci evident nu reprezinta nimic revelant din punct de vedere terapeutic. Trebuie realizata in urma unei leziuni si evident multi dintre voi va trebui sa o faca cu mult timp dupa ce a avut loc aceasta leziune, in cazul unei leziuni cronice. Iar ultimul punct: exista posibilitatea de a dezvolta o abordare terapeutica si un sistem de transferare care poate fi folosit pentru terapia umana? Am facut numeroase experimente timp de trei ani, insa voi prezenta pe scurt rezultatele unuia singur care implica soarecii si care cred ca indica faptul ca raspunsul la toate cele trei intrebari este DA.

Dr. Gale se afla chiar aici si va discuta cu dumneavoastra in aceasta dupa-amiaza si bineinteles si sambata.

Slide 11:
Dovada experimentelor conceptuale folosite pe soareci modificati genetic.

  • Pentru a avansa, urmatorul pas este acela de a realiza acelasi lucru prin folosirea unui tratament care nu necesita manipulare genetica anterioara.
  • Cum putem elimina PTEN fara modificare genetica anterioara?

Dupa cum am mai spus dovada experimentului conceptual folosit pe soareci modificati genetic este de fapt modul in care realizam acest lucru pe un soarece la care nu s-a folosit manipularea genetica, iar un mod de a face asta este de a avansa in terapia genelor. Ceea ce Gale a facut este de fapt sa proiecteze, ceea ce numim noi, o antigena. PTEN este o gena. O gena creeaza o singura molecula numita RNA. RNA-ul este tiparul de sintetizare a unei proteine. Ceea ce Gale a facut este de fapt sa creeze un antiRNA, un anti-simt. Aceste anti-simturi RNA pot fi redate in celule, inclusiv celule nervoase. Cand este redat acesta se leaga de gena tinta, provocand RNA tinta sa se deterioreze.

Slide 12:
Construirea avansurilor in terapia genelor

Construirea-avansurilor-in-terapia-genelor

Efectiv elimina gena in acelasi mod in care s-ar face in cadrul unui experiment. Gale a creat un AAV (adeno-associated viral vector), care exprima aceasta gena. A folosit un anume tip de AAV care este preluat selectiv de catre celulele nervoase, chiar si de catre cele din maduva spinarii. Cand acesta este injectat in creier AAV elimina definitiv PTEN-ul la fel ca in cadrul unei eliminari genetice.

In acest slide sus pe albastru este creierul, mai jos pe verde este raportorul, care arata de fapt unde se afla AAV-ul. Poate nu este foarte clar insa in aceasta portiune libera se afla de fapt zona unde PTEN a fost eliminat. Deci acesta este PTEN immunostaining, proteina, si acesta portiune libera este de fapt zona unde gena a fost eliminata in totalitate. Gale a facut mai multe injectii de acest tip pe toata zona cortexului, eliminand astfel PTEN pe intreaga zona in care creierul comunica cu tractul cortico spinal. A facut asta dupa ce unui animal, in acest caz unui soarece, i-a fost provocata o leziune cortico spinala.

Slide 13:
AAV2/9-shRNA reprimare mediata a expresiei PTEN in cortexul sensorimotor

reprimare-mediata-a-expresiei-PTEN-in-cortexul-sensorimotor

Acesta este un model exact pentru tipul de leziune despre care vorbeam la inceput. O persoana experimenteaza o leziune cervicala si pierde controlul asupra membrelor superioare, de fapt abilitatea de a-si controla mainile. Se pot restaura aceste functiuni macar la un anumit nivel? Cum testezi acest lucru pe un soarece? Probleme studiilor pe animale este ca nu poti sa-i spui soarecelui strange-ma de mana, ridica mana, etc. deci trebuie antrenati. In acest caz antrenamentul s-a realizat pe scara Montoya. Se pune soarecele pe o platforma. Sub platforma se afla niste cutiute mici cu mancare pentru sobolani, de diferite culori, dupa cum se poate observa. Soarecele trebuie sa se aplece de pe aceasta platforma, la distante diferite, pentru a putea manca. Un soarece normal poate face asta dupa cateva sesiuni. Reusind sa manance toti biscuitii aflati la nivele mai joase si majoritatea celor aflati la nivele superioare. In general au o rata de succes de 80%. Cam asta facem. Soarecilor le place si invata foarte usor aceste tehnici. Este destul de placut pentru ei, cel putin partea cu mancarea. Acesta este un test minunat pentru testarea functiunilor membrelor superioare. Ce se intampla de fapt cu leziunile? Acestia pierd abilitatea sa faca asta, de fapt devin deficienti, vreau sa va arat rezultatele post leziune, deoarece chiar nu pot sa faca nimic. Dar cu timpul isi recapata abilitatea.

Aveti in fata pasii de recuperare. 1 este cel mai usor, 6 este cel mai dificil, cel mai indepartat punct pe care trebuie sa-l atinga. Putem observa soarecii din aceste trei grupuri colorate de aici, nivelul 1 este marcat cu rosu. Pe langa faptul ca a eliminat PTEN-ul, v-am spus ca o alta problema o reprezenta gaura din maduva spinarii; urmarind indeaproape munca Dr. Kelly Sharpe... si.. Kelly ajuta-ma... arata de fapt ca punand fibrina, de fapt fibrin glue, in acest caz salmon fibrin in zona leziunii amelioareaza procesul regenerarii. Gale a combinat eliminarea PTEN cu fibrin in zona leziunii. Aceste trei grupuri sunt diferite. Unul dintre ele este cel de control, care exprima controlul proteinei, alt grup are PTEN-ul eliminat, iar acest grup are PTEN si fibrina. Cel cu PTEN si fibrina este marcat cu rosu si arata cum dupa cateva saptamani de la leziune s-a ameliorat. Insa la 10 saptamani de la provocarea leziuni se poate observa o imbunatatire semnificativa. Exista o mare diferenta intre abilitatile animalelor, daca ambele ar fi beneficiat de eliminarea PTEN-ului si fibrin glue in zona leziunii... Trebuie sa mentionez ca acestea sunt date preliminare, functiunea este completa. Gale insa inca mai munceste, nu in momentul de fata, asupra evaluarii rezultatelor anatomice.

Slide 14:
Animale tratate cu AAV-shPTEN si Salmon fibrin si-au ameliorat recuperarea functiunilor membrelor din fata
                              14 zile post leziune maduva spinarii                    10 saptamani post leziune

recuperarea-functiunilor-membrelor-din-fata

Trebuie sa mentionez ca m-am uitat ieri la cateva sectiuni si e de-a dreptul incitant si spre ca in cateva saptamani vom avea intreaga poveste anatomica. In concluzie cam asta le pune pe toate cap la cap. Deci aceasta a fost o interventie realizata dupa accident, nu mult timp dupa accident, care combina de fapt conexiunile traiectoriei moleculare care fac posibila regenerarea cu altceva care amelioreaza zona leziunii. Cred ca Jerry Silver va vorbi despre acest aspect mai tarziu. Si... care este de fapt semnalul cu care putem masura cel mai bine functiunea tractului cortico spinal. Totul este pus cap la cap, insa nu este gata. Insa cel putin raspunsurile nu sunt negative. Arata promitator si ne indreptam catre final.

Slide 15:
Pasi catre decodificare:

  • Intensificarea regenerarii poate ajuta la recuperarea functiilor pierdute?
    • - DA
  • Poate fi tratamentul realizat intr-un timp terapeutic relevant?
    • - DA
  • Exista posibilitatea de a dezvolta o abordare terapeutica si un sistem de transferare care poate fi folosit pentru terapia umana?
    • - DA

Slide 16:
DAR... Mai avem cale lunga:

  • Trebuie solutionata problema unor detalii specifice, precum cum si unde sa fie realizat tratamentul.
  • Trebuie sa determinam de cata recuperare va fi posibila impreuna cu tratamentul.
  • Trebuie sa cream alte interventii care sa depaseasca barierele semnificative care raman, mai ales acel obstacol inhibitor al zonei lezate.
  • Si trebuie sa determinam daca toate acestea pot fi realizate la o scara mai mare, si anume, la marimea corpului uman.

In concluzie: intensificarea regenerarii poate ajuta la recuperarea functiilor pierdute? Cred ca putem spune DA. Si nu doar in baza acestui experiment. De fapt s-au realizat mai multe experimente care sustin acest raspuns si toate avand legatura cu functia membrelor superioare. Poate fi tratamentul realizat intr-un timp terapeutic relevant? Cred ca raspunsul acum este DA. Pot spune asta in baza acestui experiment si a altor experimente pe care nu vi le-am prezentat. Exista posibilitatea de a dezvolta o abordare terapeutica si un sistem de transferare care poate fi folosit pentru terapia umana? In principiu depinde ce parere ai despre cat de terapeutic este AAV-ul. Multi cred asta. De fapt AAV se foloseste si in alte cazuri. Dar bineinteles mai exista un pas: testarea sigurantei, a eticii acestei manipulari si cu siguranta mai exista si alte aspecte.

rebuie sa fim atenti la detalii, precum, cand si unde, de cata recuperare va fi necesara odata cu acest tratament, trebuie dezvoltate interventii care sa depaseasca barierele care exista in prezent, avand in vedere faptul ca momentan obtinem regenerarea doar pentru 2-3 segmente la soareci si cu siguranta ne dorim sa extindem acest fapt. Cu siguranta exista idei despre cum se poate realiza acest lucru, prin focusarea asupra altor traiectorii moleculare. Si trebuie sa determinam daca toate acestea pot fi realizate la scara mai mare. Ce vreau sa spun cu asta de fapt e ca... pai va rog sa priviti care este problema noastra cu marimea. Acesta este creierul uman, acela este creierul unui soarece si celalalt al unui sobolan. Evident sira spinarii e de dimensiuni diferite. Noi credem si speram ca manipularile pe care le facem, chiar daca e vorba despre regenerare sau celule stem, noi speram ca vom reusi sa le echivalam la marimea potrivita. Aceeasi interventie va cauza o crestere direct proportionala care se va potrivi cu marimea creierului si a maduvei spinarii cu care lucram. Dar trebuie insa sa aratam asta. Si bineinteles metodele cu care putem incepe sa investigam acest aspect sunt studii ce implica utilizarea de primate nonumane sau cel putin animale mari. Cam asta ar trebui realizat si speram ca aceasta echivalare va functiona.

Ca sa pun punct va voi arata o poza cu laboratorul meu si vreau sa-l mentionez pe Dr. Kim Anderson care ne-a ajutat la (...) si s-a mutat la Proiectul Miami. Asa ca daca aveti sansa sa vizitati Proiectul Miami, ea va fi cea care va va ghida. Ne este foarte dor de ea, insa ne bucuram pentru realizarile ei si pentru faptul ca a ajuns undeva unde si-a dorit. In final va urez bun venit in California si sper ca veti avea parte de o astfel de priveliste mai tarziu. Este o zi minunata si sper ca soarele sa nu va arda. De asemenea sper ca calatoria pana aici sa nu va fi afectat foarte tare. Va multumesc!

Traducere de Alina Serota, traducator autorizat si voluntar pentru ProStemCell.ro

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează