Telocitele sunt niste celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi vazute la microscopul obisnuit, intrucat prelungirile sunt sub limita de detectie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranta fragmente de telopode, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Stadiul noilor cercetari in domeniul telocitelor

Acad. prof. Laurentiu M.Popescu in cadrul conferintei "Telocitele si medicina regenerativa" a subliniat ca telocitele se gasesc si in piele si a mentionat ca acestea sunt un tip de celule interstitiale care se gasesc aproape in tot organismul, in rinichi, in inima, in glanda mamara, stomac, creier.

In legatura cu tandemul telocite-celule stem, aceasta este o solutie mai buna pentru terapia cu celule stem, a spus prof. dr Laurentiu Popescu. El a explicat ca exista celule stem cu potential de a forma orice fel de celule din ele si ca au un potential de regenerare care exista, dar dormiteaza. Prof. dr. Laurentiu M.Popescu a accentuat ca este o ipoteza stiintifica si nu date certe.

Deocamdata, se studiaza aceste aspecte si probabil ca studiul va mai dura un an sau doi.

"In concluzie, curand vom putea injecta dupa infarctul de miocard telocite semnalate fluorescent si vom putea urmari ce pot ele sa faca sau ce fac efectiv", a explicat profesorul. In ceea ce priveste existenta telocitelor in piele, medicul a mentionat ca si candidat pentru o interventie cu telocite psoriazisul, dar este posibil sa fie si alte boli care sa fie mai usor de tratat cu telocitele.

Referindu-se la stadiul cercetarilor in acest domeniu, prof. Laurentiu Popescu a aratat ca pana acum s-a evidentiat ca exista telocite in creier si piele si unde sunt ele localizate.

Denumite initial celule interstitiale "Cajal-like", datorita unor asemanari cu celulele interstitiale Cajal din tubul digestiv, responsabile de miscarile acestuia, studiul detaliat al caracteristicilor telocitelor a aratat deosebiri clare fata de celulele Cajal si a impus adoptarea acestui nou termen.

Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanta, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subtiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip "sinapse stromale" cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare - exozomi, au explicat cercetatorii. Telocitele sunt celule din corpul uman care, impreuna cu celulele stem, ar putea contribui la procesul de regenerare si reparare a organismului uman. Telocitele sunt celule care exista in organe si care potrivit cercetarilor de la momentul actual ar avea rol in regenerarea inimii.

Romanii sunt primii cercetatori care au descoperit aceste celule, iar existenta telocitelor a fost confirmata de echipe independente din Italia, Germania, Marea Britanie si China. Laurentiu M. Popescu, academicianul care a condus grupul de cercetatori ce au descoperit telocitele este de parere ca descoperirea este cea mai importanta din cercetarea medicala romaneasca dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Rolul acestor telocite este de tele-coordonare la distanta, prin intermediul telopodelor (prelungirilor).

Profesor doctor Laurentiu Popescu  a declarat ca daca se va reusi izolarea si multiplicarea celulelor telocite, acestea vor putea fi utilizate cu succes, alaturi de celulele stem, in tratarea infarctului miocardic, avand puterea de a regenera inima.

Mai mult decat atat, "ceea ce este foarte important este ca, probabil, ele asigura capacitatea regenerativa a unui organ daca sunt stimulate. Cheia problemei este sa gasim ceva care sa le stimuleze, pentru ca, din anatomia comparata stim la speciile care au o capacitate mare de regenerare, cum este specia de peste numita Zebra, si la soparle, povestea cu coada este ca daca tai o bucata, se regenereaza, dar ce nu stie toata lumea este ca, daca tai o bucata de inima fie de la pestele Zebra, fie la salamandra se reface, iar numarul de telocite la pestele Zebra si la soparla este imens. E o pista" a mai declarat profesorul Laurentiu Popescu.

Romanii sunt primii cercetatori care au descoperit aceste celule, iar existenta telocitelor a fost confirmata de echipe independente din Italia, Germania, Marea Britanie si China. Descoperirea este cu atat mai grandioasa, cu cat in ultimii 100 de ani descoperirile de celule noi au fost extrem de rare.

In ciuda faptului ca banii alocati cercetarii  medicale in Romania sunt foarte putini, comparativ cu alte tari, Institutul Victor Babes a avut si continua sa obtina rezultate impresionante, fiind nominalizat la Premiul Nobel pentru Medicina de 19 ori.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.