Transplantul de celule stem consta intr-o perfuzie de celule stem sanatoase in organismul pacientului, fiind necesar in cazul in care maduva osoasa e nefunctionala sau in cazul in care numarul celulelor stem sanatoase produse e insufiecient. Transplantul de celule stem poate ajuta organismul in producerea unui numar suficient de globule albe sanatoase, globule rosii si plachete sanguine reducand riscul pacientului de se infecta sau de a avea anemie si sangerari.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

Celulele stem sunt celule primare comune cu toate celulele din organism care isi pastreaza abilitatea de a se innoi singure prin divizare si se pot diferentia intr-o mare varietate de tipuri de celule. Aceste celule "crescute" se pot transforma in anumite tesuturi si pot fi utilizate in terapii medicale.

Din punct de vedere al sursei celulelor stem procedura de inlocuire a celulelor ce alcatuiesc celulele sanguine se numeste trasplant de celule stem sau transplant de maduva osoasa sau transplant de sange ombilical. Daca transplantul de celule stem utilizeaza celule proprii organismului se poate vorbi de un trasplant de celule stem autolog iar daca utilizeaza celule stem de la un donator este vorba despre un trasplant de celule stem alogenic.

Transplantul de celule stem se foloseste pentru a trata pacientii ale caror celule stem au fost afectate de o boala, putand beneficia de acest trasplant pacienti cu afectiuni canceroase precum si necanceroase.

Trasplantul de celule stem poate fi intrebuintat in inlocuirea maduvei osoasa disfunctionale a organismului.

Maduva osoasa produce un numar insuficient de celule sanguine noi. Astfel transplantul de celule stem distruge maduva disfunctionala, fiind introduse in organism celule stem sanatoase. In conditii bune de functionare noile celule stem migreaza in maduva si incep sa functioneze normal.

Trasplantul de celule stem poate fi folosit si pentru a distruge maduva osoasa bolnava care poate sa contina celule canceroase.

In ceea ce priveste leucemia, transplantul de celule stem poate contribui la inlaturarea celulelor canceroase din maduva osoasa. Cand are loc un transplant de celule sanatoase, productia de celule normale poate fi reluata. Factorii imuni din celulele transplantate pot fi de ajutor in distrugerea celulelor canceroase care pot ramane in maduva osoasa.

Riscurile transplantului de celule stem

Transplantul de celule stem prezinta riscuri de complicatii, poate chiar fatale. Exista pacienti cu probleme minore cu transplantul, insa unii sunt nevoiti sa efectueze teste multiple si chiar spitalizare.

Printre complicatiile care se pot ivi in ce priveste transplantul de celule stem enumeram: "boala grefa contra gazda", aparitia tumorilor, esecul transplantului, leziuni ale organelor sau vaselor de sange, cataracta, cancere secundare sau chiar decesul.

Pacientul are dreptul sa-si cunoasca riscurile pentru complicatii ale transplantului de celule stem, medicul avand obligatia de a i le prezenta. Acestia fac o balanta a riscurilor si beneficiilor si hotarasc daca transplantul poate fi efectuat.

Cel mai mare risc in cazul transplantului de celule stem il constituie respingerea transplantului, ce poarta denumirea de "boala grefa - contra - gazda". Aceasta prezinta un risc major atunci cand celulele transplantate provin de la un donator.

In cazul in care pacientul opteaza pentru transplantul alogenic (folosirea celulelor provenite de la un donator), acesta e expus aparitiei bolii grefa - contra - gazda. Aceasta boala apare cand celulele transplantate ataca organismul primitorului. Afectiunea poate fi usoara sau severa si se poate manifesta la termen scurt dupa transplant sau la un interval de timp mai lung (luni).

Cunoscuta si sub numele de "Graft vs. Host Disease" (GVHD), boala poata sa conduca la eruptii cutanate, durere abdominala, diaree, greturi si varsaturi. Cu timpul poate determina alte complicatii si boli cronice. Medicul are datoria de a monitoriza cu atentie pacientul pentru detectarea semnelor si simptomelor acestei afectiuni.

Cercetatorii incearca sa gaseasca solutia aceastei afectiuni prin utilizarea unor medicamente puternice cu rol de suprimare a sistemului imunitar, dar efectele secundare ale acestei masuri pot fi foarte grave, fapt pentru care s-a renuntat la aceasta idee.

Un alt risc este acela ca transplantul de celule stem embrionare poate conduce la formarea unor tumori numite teratom sau tumori - monstru. Aceasta se declanseaza din cauza faptului ca dupa ce celulele stem sunt injectate in organism nu se mai poate controla diviziunea si diferentierea celulelor.

Pregatirea transplantului de celule stem

In momentul in care un donator de celule stem devine disponibil, pacientul va suporta invesigatii si proceduri in vederea stabilirii stadiului bolii. E necesara de asemenea si siguranta ca pacientul nu prezinta disconforturi fizice in realizarea transplantului.

Procedura propriu-zisa a transplantului de celule stem

Odata finalizata completarea procedurilor pre-transplant, pacientul e pregatit pentru procesul de conditionare. Pe durata procedurii, pacientului i se va administra chimioterapie in vederea distrugerii celulelor canceroase si suprimarea sistemului imun pentru ca organismul sa accepte celulele transplantate.

Procedurii depinde de anumiti factori precum tipul bolii, starea generala de sanatate si tipul de transplant programat (transplant alogenic sau autolog).

Conditionarea dureaza aproximativ o saptamana si e urmata de transplantul efectiv de celule stem. Uneori pacientul poate primi doze mari de chimioterapie si iradierea corpului, alteori acesta primeste doar doze mari de chimioterapie. Procesul conditionarii poate prezenta multe efecte secundare si complicatii intrucat maduva osoasa si celulele stem sunt distruse in pregatirea transplantului.

Printre efectele secundare ale procesului conditionarii mentionam greturi, varsaturi, diaree, pierderea parului, uscaciune bucala, sangerari, infertilitate sau sterilitate, menopauza prematura, obosela, insuficienta unor organe cum ar fi inima, ficatul sau plamanii. Doar pentru unele dintre acestea se poate gasi medicamentatie.

Asteptari in timpul si dupa transplantul de celule stem

Transplantul in cauza se realizeaza in centre medicale specializate, cu o echipa de specialisti (medici, asistente de transplant si coordonatori, dieteticieni si terapeuti ocupationali) care ingrijesc pacientii.

Transplantul de celule stem consta in injectarea celulelor stem ale donatorului prin cateterul venos central. Celulele stem transplantate ajung singure in cavitatile maduvei osoase, locatie in care se produce o maduva osoasa noua si celule stem. Pentru ca numarul de celule sanguine sa fie suficient de multe procedura poate ajunge la un interval lung de timp (cateva saptamani). Transplantul de celule stem are o durata cuprinsa intre 1-5 h.

Inainte de inceperea transplantului, pacientul primeste medicamente in scopul reducerii efectelor secundare precum greturi, febra, frisoane, urticarie. Acestea se manifesta diferit la fiecare persoana in parte.

Odata finalizat transplantul de celule stem, pacientul fie ramane internat in spital pana cand se ajunge la un numar suficient de celule sanguine fie se intoarce la domiciliu, insa sub supraveghere medicala. Avand in vedere modul diferit al pacientilor de a raspunde la un tratament pacientii sunt externati la intervale diferite de timp(3-5 saptamani), chiar mai mult.

In ideea combaterii diverselor complicatii, pacientul e supus la o medicamentatie diferita. Exista posibilitatea unor transfuzii periodice de globule rosii si plachete sanguine pana in momentul in care maduva osoasa are capacitatea de a produce suficiente globule de acest tip.

Concluzii ale transplantului de celule stem

E necesara o durata destul de lunga (1 an) pana cand celulele sanguine si sistemul imun ating nivelul normal dupa un transplant de celule stem. Recuperarea dupa transplantul cu celulele pacientului este mai rapida decat cea in care se folosesc celule de la un donator.

Transplantul de celule stem are beneficiul vindecarii unor boli, insa poate induce remisiune la altele. In mod natural marea parte a pacientilor supusi transplantului se asteapta ca aceasta procedura sa le creasca durata vietii, lucru dovedit in practica.

Multitudinea si gravitatea efectelor secundare si succesul transplantului difera de la om la om, majoritatea pacientilor bucurandu-se de un transplant reusit si fara remisiuni.

Concluzionam ca transplantul de celule stem este un tratament in curs de cercetare si sunt inca foarte multe intrebari fara raspuns inainte ca acest procedeu sa fie pus in practica pe scara larga. In momentul de fata singurele aplicatii in practica ale celulelor stem sunt transplanturile de maduva osoasa, in care sunt folosite celule stem adulte, care nu prezinta riscuri letale pentru donator.

Medicii promit vindecari in Alzheimer, Parkinson, infarct cerebral, scleroza in placi, afectiuni ale maduvei spinarii prin transplantul de celule stem.

Pentru mai multe informatii despre transplantul de celule stem (transplantul medular), accesati urmatorul link.