Primii bebelusi artificiali modificati genetic

Primii bebelusi artificiali modificati geneticInformatia potrivit careia o echipa de cercetatori din New Jersey a reusit sa creeze, in premiera, primii bebelusi artificiali modificati genetic, a determinat un val de controverse medicale si etice. Aparuta in presa britanica, stirea a socat opinia publica, desi in cercuri restranse experimentul era cunoscut de la sfarsitul anilor 90.

La inceputul acestei saptamani, cercetatorii de la Institutul pentru Medicina Reproducatoare si Stiinta (New Jersey) au publicat o lucrare despre posibilele consecinte genetice ale modificarii genetice umane, in cazul a 30 de bebelusi. Cu toate ca primul bebelus cu ADN-ul modificat s-a nascut in 1997, controversata procedura a fost tainuita pana in 2001, cand a facut subiectul unor stiri de larg interes la CNN si BBC.

Citește mai departe...

Printari 3-D de celule stem embrionice umane

Printari 3-D de celule stem embrionice umaneCelulele embrionice stem umane (hESC) se pot replica la infinit si se pot transforma in aproape orice alt tip de celule din organismul uman. Cu ajutorul lor, cred oamenii de stiinta,  s-ar putea crea tesuturi pentru grefe, s-ar putea corecta problemele de functionare ale  multor organe - inima, plamani, maduva spinarii etc. - si ar putea fi tratate nenumarate afectiuni, de la maladia Parkinson la caderea parului.

Citește mai departe...

Tesut renal din celule susa pluripotente

Tesut renal din celule susa pluripotenteCercetatorii japonezi au anuntat ca au reusit sa dezvolte tesut renal pornind de la celule susa pluripontente induse (iPS), o premiera mondiala, potrivit unui raport publicat miercuri in revista Nature Communications, relateaza AFP. Rinichii au o structura complexa, dificil de reconstituit odata ce s-au deteriorat. Descoperirea echipei de cercetatori japonezi reprezinta o prima etapa pentru realizarea transplanturilor de tesut renal obtinut din celule susa pluripotente induse si sunt de natura sa dea speranta pacientilor care sufera de probleme renale si care sunt pe lista de asteptare pentru un transplant.

Citește mai departe...

Celule susa utilizate pentru a recrea tiroida

Celule susa utilizate pentru a recrea tiroidaCelule susa embrionare au fost utilizate in premiera, cu succes, pentru a recrea tiroida unui soarece, experiment care aduce noi perspective in ceea ce priveste utilizarea terapeutica a acestor celule pluripotente.

La Universitatea libera din Bruxelles (ULB), echipa cercetatorului Sabine Castagliola (de la Institutul de cercetari interdisciplinare in biologie umana si moleculara) a fost capabila "sa genereze prima tiroida in vitro", spune Francesco Antonica, unul dintre specialistii care au lucrat la acest proiect.

Citește mai departe...

Acreditarea Internationala a Registrului National de Celule Stem

rndvcshRegistrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va putea accesa bazele de date internationale. Astfel, vor fi scurtati timpii de asteptare pana la identificarea donatorilor de celule stem. De asemenea, Registrul si laboratoarele de imunogenetica si histocompatibilitate din Romania vor putea obtine acreditarea din partea Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva (AMDM), respectiv din partea Federatiei Europene de Imunogenetica (FEI).

Citește mai departe...

Muschi uman refacut din tesut animal

Muschi uman refacut din tesut animalVeteranii de razboi din armata americana care au fost raniti primesc o noua sansa la o viata normala, dupa ce o echipa de medici a reusit sa creeze muschi uman din molecule animale, relateaza publicatia americana The New York Times.

Cand avea 26 de ani, a ramas fara o parte din muschiul coapsei intr-o explozie in Afganistan. Sergentul Ron Strang credea ca nu va mai putea merge niciodata, dar sa alerge sau sa mai aiba vreodata o meserie care presupunea multa miscare. Asta a fost in urma cu doi ani. Acum, Ron se gandeste sa devina politist, datorita unei interventii revolutionare: i s-a refacut muschiul din tesut de porc, pe care s-au aplicat celule stem.

Citește mai departe...

O metoda revolutionara de obtinere a celulelor stem

obtinerea-celulelor-stemCercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au pus la punct o tehnica de obtinere a celulelor stem embrionare care nu numai ca ar putea avea implicatii foarte importante pentru tratarea unor boli grave, dar elimina si controversele si dificultatile etice legate de obtinerea acestor celule.

Cercetatorii au descoperit o metoda eficienta si sigura de transformare a celulelor adulte din sange in celule de tip embrionar, identice cu cele ale unui embrion in varsta de 6 zile. Cu ajutorul acestei metode, celulele sanguine adulte parcurg, practic, drumul inapoi, "intinerind", revenind la stadiul de celule stem nediferentiate.

Citește mai departe...