Primul transplant cu celule stem stocate in Romania

Primul transplant cu celule stem stocate in RomaniaBanca de celule stem Biogenis va realiza primul transplant cu celule stem stocate intr-o banca din Romania. Potrivit unui comunicat de presa, inca din 2011 banca de celule stem ajuta o familie sa gaseasca o solutie pentru vindecarea unuia dintre copii, bolnav de leucemie acuta mielomonoblastica M4.

La nasterea celui de-al doilea copil au fost deja recoltate celule stem. Acestea au fost utilizate in incercarea de a trata copilul bolnav.

Citește mai departe...

Transplant reusit de grefare a unei vene cu celule stem

vas-de-sangeO echipa medicala suedeza a realizat in premiera grefarea cu succes a unei vene "personalizate" in prealabil cu celule stem de la pacienta care a suferit transplantul, se arata intr-un articol publicat in The Lancet si mentionat de AFP.

Pentru aceasta interventie a fost prelevat un segment de 9 cm din vena iliaca a unui donator decedat. Segmentul a fost pregatit prin eliminarea tuturor celulelor, ramanand doar un tub alcatuit dintr-o retea de proteine.

Citește mai departe...

Banca de celule stem la Institutul Clinic Fundeni

celule-stem-fundeniInstitutul Clinic Fundeni inaugureaza prima banca de celule stem a unei unitati sanitare de stat, ce indeplineste in totalitate standardele europene care reglementeaza activitatea de procesare si conservare a celulelor vii. Banca de celule stem reprezinta un compartiment special, dedicat in totalitate procesarii si stocarii de celule stem hematopoietice, asigurand o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de preparare si validare a grefonului medular.

Citește mai departe...

Celule ale pielii transformate in celule ale creierului

Celule ale pielii transformate in celule ale creieruluiO echipa de cercetatori din California a transformat, intr-un experiment pe soareci, celule ale pielii direct in celule care se dezvolta in principalele componente ale creierului, relateaza BBC News.

Experimentul a sarit peste etapa intermediara a "celulelor stem" in cadrul acestui proces. Cercetatorii s-au declarat "emotionati" de potentialul medical al reusitei. Totusi, este nevoie de multe alte teste inainte ca aceasta tehnica sa fie folosita pe piele de om.

Citește mai departe...

Celule stem obtinute din laptele uman

Celule stem obtinute din laptele umanO noua sursa de celule stem a fost descoperita de specialistii australieni sub forma laptelui uman. Noua descoperire se pare a fi una epocala pentru medicina regenerativa, deoarece in acest mod se pot recolta celule stem fara a se mai recuge la distrugerea embrionilor umani. Peter Hartmann, cercetator in cadrul Universitatii de Vest din orasul australian Crawley, a anuntat descoperirea de celule stem in laptele uman inca din anul 2008.

Citește mai departe...

Injectia cu celule stem pentru redarea vederii

Injectia cu celule stem pentru redarea vederiiO injectie care ar putea reda vederea este testata in prezent in Marea Britanie, intr-un spital de stat din Londra. Daca rezultatele vor fi aceleasi cu cele obtinute in urma testelor de pana acum pe animale, catalogate ca fiind "fenomenale", viata a milioane de oameni va fi transformata.

In cazul a 12 pacienti care sufera de pierdere a vederii ereditara se va administra cate o injectie cu milioane de celule stem, in speranta ca acestia isi vor recapata vederea. Compania americana Advanced Cell Technology a primit unda verde pentru a-si testa tehnologia.

Citește mai departe...

Primul transplant de trahee sintetica

Primul transplant de trahee sinteticaTraheea sintetica a fost creata plantand celule stem ale pacientului intr-o "schela" artificiala. Cercetatorii britanici au ajutat la proiectarea si construirea structurii, pentru ca schela sa semene perfect cu traheea originala a barbatului.

Un barbat de 36 de ani se recupereaza dupa ce chirurgii i-au implantat primul organ complet crescut in laborator, informeaza The Independent.

Citește mai departe...

Cel mai mic transplant din lume, posibil celulelor stem

Cel mai mic transplant din lume, posibil celulelor stemDupa 12 ani de asteptare, o tanara care sufera de boala Stargardt, o afectiune oftalmologica transmisa genetic ce duce treptat la pierderea partiala sau totala a vederii centrale la ambii ochi, ar putea deveni prima persoana care beneficiaza de un transplant de epiteliu pigmentat al retinei (RPE) provenit din celule stem embrionare.

Daca tanara in varsta de 26 de ani va accepta transplantul, atunci ei i se vor alatura alti pacienti care sufera de degenerare maculara si care vor avea sute de celule stem injectate in ochi pentru a inlocui celulele REP distruse si a le salva pe cele fotoreceptoare ramase sanatoase.

Citește mai departe...

Neuroni obtinuti din celule epiteliale umane

Neuroni obtinuti din celule epiteliale umaneSavantii americani au reusit sa transcrie o secventa de ADN in celule epiteliale embrionare umane pentru a crea celule care se comporta la fel ca neuronii.

Tehnica fusese deja incercata pe soareci, in laborator, relateaza Nature, citat de BBC. Acest lucru va permite ca pe viitor sa se poata crea neuroni destinati transplanturilor.

Citește mai departe...