Celule ale pielii transformate in celule ale creieruluiO echipa de cercetatori din California a transformat, intr-un experiment pe soareci, celule ale pielii direct in celule care se dezvolta in principalele componente ale creierului, relateaza BBC News.

Experimentul a sarit peste etapa intermediara a "celulelor stem" in cadrul acestui proces. Cercetatorii s-au declarat "emotionati" de potentialul medical al reusitei. Totusi, este nevoie de multe alte teste inainte ca aceasta tehnica sa fie folosita pe piele de om.

Se considera ca celulele stem, care pot deveni orice alt tip de celule specializate - de la cele ale creierului la cele din oase, au un potential urias de a fi folosite intr-o serie de tratamente. Numeroase teste au loc, cum sunt cele in cazul pacientilor care au suferit un atac cerebral sau la anumite forme de orbire.

O mare intrebare in domeniu este de unde se pot obtine aceste celule. Exista ingrijorari etice in jurul celulelor stem din embrioni, iar pacientii ar fi nevoiti sa ia medicamente imunosupresante atunci cand o celula stem din tesut nu s-ar potrivi cu ale lor.

O metoda alternativa a fost aceea de a lua celule ale pielii si a le reprograma in celule stem "induse". Acestea ar putea fi create din celule proprii ale pacientului si apoi tranformate in tipul de celule cerut. Totusi, procesul rezulta in activarea de gene cauzatoare de cancer.

Echipa de cercetare de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford din California ia in considerare o alta optiune - convertirea de celule ale pieleii unei persoane in celule specializate, fara a crea celule stem "induse". Cercetatorii au transformat deja celule de piele direct in neuroni.

Experimentul a creat celule "precursoare neuronale", care se pot dezvolta in trei tipuri de celule ale creierului: neuroni, astrocite si oligodentrocite.

Aceste celule precursoare au avantajul ca, odata create, pot fi crescute in numar mare in laborator. Aceasta ar fi extrem de important daca celulele ar putea fi folosite in orice tip de terapie.

Celulele creierului si cele ale pielii contin aceleasi date genetice, insa codul genetic este interpretat diferit in fiecare. Acest lucru este controlat de "factori de transcriptie".

Oamenii de stiinta au folosit un virus pentru a infecta celule ale pielii cu trei factori de transcriptie cunoscuti a fi la niveluri ridicate in celulele neuronale precursoare. Dupa trei saptamani, circa una din zece celule devenea celula precursoare neuronala.

"Suntem emotionati de perpectivele posibilei utilizarii medicale a acestor celule. Am aratat ca celule se pot integra in creierul unui soarece si pot produce o proteina lipsa importanta pentru transmiterea semnalului electric de catre neuroni. Este nevoie de mai muta munca pentru a genera celule similare din piele de om si pentru a le evalua gradul de siguranta si eficienta", a spus cerecetatorul Marius Wernig.

Sursa: AGERPRES

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează