Celulele susa stimuleaza tonusul muscularCelulele susa, folosite cu succes pentru a stimula tonusul muscular

Celulele susa transplantate cu succes in muschii unor soareci au impiedicat reducerea masei musculare a acestor animale, un fenomen ce apare in mod obisnuit odata cu inaintarea in varsta, potrivit unui studiu al cercetarilor americani.

Aceasta descoperire ar putea fi utilizata in viitor in tratamentul contra unor maladii musculare degenerative cronice ale oamenilor.

{googleads}"Am constatat faptul ca celulele susa musculare transplantate in membrele unor soareci au stopat - intr-o maniera permanenta - procesul de imbatranire musculara, mentinand forta si masa musculara", a declarat profesorul Bradley Olwin, de la departamentul de biologie celulara si moleculara din cadrul Universitatii Colorado, unul dintre autorii acestui studiu, publicat in revista Science Translational Medicine.

Autorii acestui studiu, efectuat pe soareci tineri, suferind din cauza unor afectiuni musculare, care au beneficiat de un set de injectii cu celule susa musculare (intre 10 si 50 de injectii) prelevate de la alte exemplare tinere, au constatat nu doar o vindecare completa a muschiului vatamat, ci si o dublare a masei musculare si o mentinere a acesteia pana la sfarsitul vietii acestor animale.

"Este un rezultat neasteptat si exaltant (...) Celulele transplantate par ca «dopeaza» celulele musculare, multiplicand capacitatea acestora de a se autoreproduce", a explicat Bradley Olwin.

Acest fenomen nu s-a manifestat insa atunci cand cercetatorii americani au transplantat celule susa musculare in muschii unor soareci tineri sanatosi.

"Gratie acestor teste, vom putea in viitor sa reducem considerabil pierderea de masa musculara si de forta a muschilor in cazul oamenilor care imbatranesc, dar si sa tratam maladiile degenerative cronice, precum distrofia musculara", a adaugat aceeasi sursa.

Sursa: Mediafax

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .