Crearea celulelor stem blocataEfortul Marii Britanii de a demara, la nivel mondial, o cercetare in privinta celulelor stem, in vederea clonarii animale si umane, s-a lovit de etica. Astfel, la nici un an de la intrarea in legalitate a exploatarii celulelor stem, oamenii de stiinta au fost nevoiti sa isi intrerupa cercetarile. "Din considerente morale", spun acestia.

Unul dintre cercetatorii implicati in studiul celulelor stem a declarat, in exclusivitate pentru cotidianul The Independent, ca fondurile alocate acestui demers stiintific au fost sistate de catre comisia de oameni de stiinta responsabila cu alocarea de fonduri pentru cercetare.

Aceasta s-a declarat in total dezacord fata de crearea embrionilor hibrizi, in urma mixtiunii dintre celule umane si cele provenite de la animale precum vacile, porcii sau iepurii.

Potrivit The Independent, acesta decizie ameninta pozitia Marii Britanii pe piata de specialitate, in contextul in care in Statele Unite este interzisa cu desavarsire finantarea, din fonduri guvernamentale, a producerii de celule stem.

Astfel, doua dintre cele trei echipe de oameni de stiinta britanici, care detin in mod legal licenta de a obtine embrioni hibrizi, au ramas fara banii necesari continuarii cercetarilor.

"Cei care s-au ocupat de alocarea banilor pentru cercetare si, in special, pentru studiile privitoare la celulele stem au luat decizia de stopare a fondurilor din considerente pur subiective", a declarat pentru publicatia britanica profesorul Stephen Minger, de la Colegiul King din Londra, unul dintre cei trei detinatori ai licentei.

Regres pentru lumea medicala

Embrionii hibrizi sunt creati ca urmare a fuziunii dintre celulele umane si ovule animale al caror nucleu celular isi pierde caracteristicile genetice animale in procent de 99,99%.

Scopul a fost acela de a crea clone genetice ale individului care a donat celulele provenite din tesutul tegumentar. Aceste celule stem embrionare sunt capabile sa se dezvolte in orice organism.

Descoperirea revolutionara are ca scop producerea de celule capabile sa regenereze organe afectate chiar in interiorul corpului, fara a exita pericolul intolerantei organismului.

Sursa: EvZ

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.