Fonduri pentru functionarea Registrului National al Donatorilor de Celule StemGuvernul a decis, miercuri (20.04.2011), suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura functionarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului. De asemenea, a fost aprobata suplimentarea schemei de personal a Ministerului Sanatatii cu 24 de posturi, pentru functionarea registrului.

"Nu numai ca am suplimentat cu 6,2 milioane de lei bugetul Ministerului Sanatatii pentru a putea asigura functionarea acestui registru, dar am aprobat si suplimentarea cu 24 de posturi la Ministerul Sanatatii, pentru a putea asigura functionalitatea acestui registru, decizie extrem de importanta pentru ceea ce inseamna viata si protejarea ei. Sunt convins ca este o decizie corecta, ce vine sa puna in aplicare o promisiune pe care Guvernul a facut-o, ca si in Romania e posibil sa salvam vieti umane prin intermediul acestui Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem", a spus Boc.

{googleads}Cele 6,2 milioane de lei provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe anul 2011 si sunt destinate, in principal, pentru desfasurarea activitatilor de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice coordonate de registru si pentru dotarea cu echipamente de calcul si echipamente periferice, precum calculatoare, imprimante, faxuri pentru functionarea registrului.

In urma acestei suplimentari, bugetul registrului ajunge la aproximativ 8 milioane de lei, fapt care conduce la demararea functionarii institutiei fara disfunctionalitati financiare. Anul acesta, suma ajunge pentru testarea unui numar de 3.400 probe de sange, 1.700 dintre acestea fiind deja recoltate si stocate in perioada 2009-2011.

De asemenea, Guvernul a aprobat memorandumul pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, precum si din cadrul Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof.Dr.C.T.Nicolau" Bucuresti, cu respectarea dispozitiilor art. 22 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem ofera pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne cu evolutie severa, sanse reale de vindecare in Romania, creand astfel premisele care conduc la cresterea sperantei de viata a acestor pacienti.

O procedura de transplant de la un donator neinrudit costa in Romania aproximativ 40.000 de euro, comparativ cu o procedura efectuata intr-o clinica din strainatate unde interventia poate sa depaseasca 130.000 euro.

Incidenta bolilor de sange este in continua crestere in tara noastra. Daca in 1970 se inregistrau 403,9 cazuri la 100.000 de locuitori, in 2009 au fost inregistrate 714, 9 cazuri la 100.000 de locuitori.

Reamintim ca saptamana trecuta, Guvernul a aprobat si Hotararea privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Sursa: AGERPRES

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .