Neuroni obtinuti din celule epiteliale umaneSavantii americani au reusit sa transcrie o secventa de ADN in celule epiteliale embrionare umane pentru a crea celule care se comporta la fel ca neuronii.

Tehnica fusese deja incercata pe soareci, in laborator, relateaza Nature, citat de BBC. Acest lucru va permite ca pe viitor sa se poata crea neuroni destinati transplanturilor.

Oamenii de stiinta americani au utilizat virusuri modificate genetic pentru a introduce patru tipuri diferite de "factori de transcriere" in celulele epiteliale embrionare. Acesti factori de transcriere joaca un rol major in procesul de "citire" a ADN-ului si de codificare a proteinelor din celule.

{googleads}Introducerea celor patru factori de transcriere a avut ca efect transformarea unei portiuni din celulele epiteliale in celule care functionau ca cele neuronale.

Spre deosebire de alte abodari anterioare, in care au fost obtinuti neuroni dar numai dupa ce celulele recoltate din piele au fost reprogramate astfel incat sa se obtina celule stem, de aceasta data celulele nu au mai trecut prin stadiul de celule stem, fiind direct convertite in neuroni functionali, dupa cum a explicat Marius Wernig, din cadrul Universitatii Standford.

E prima oara cand s-a reusit o transformare atat de radicala, a mai spus acesta. Procedura va servi pentru crearea de neuroni in cazul pacientilor cu afectiuni neurologice.

Avantajul ei este acela ca neuronii astfel creati nu vor fi respinsi de organismul celui care va beneficia de transplant, fiind vorba despre propriile sale celule.

Sursa: Mediafax

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %24, %2011
Postat de
ionascu alina
pentru celule mesenchymale
buna ziua doresc sa stiu daca este posibila acest transplant de celule pentru sotul meu care a avut meningoencefali ta si iau murit neuroni si are si sechele
Postat la
%b %12, %2014
Postat de
MICULESCU IOANA
transplant de celule
buna ziua.doresc sa stiu daca este posilib acest transplant de neuroni si pt fetita mea.are 4 ani ,cu paralizie cerabrala la nastere

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .