Celulele susa ''etice'' mai aproape

Celulele susa etice mai aproapeDr Andras Nagy, de la spitalul Mount Sinai, din Toronto, Canada, a descoperit o noua metoda pentru crearea de celule susa fara sa se porneasca de la embrioni umani (o metoda foarte controversata, din considerente religioase si etice). “Materia prima” folosita de noua metoda o constituie celule din pielea umana.

Daca descoperirea se va ridica la inaltimea asteptarilor, vor creste mult sansele ca oamenii de stiinta sa gaseasca modalitati de vindecare a unor afectiuni grave, cum ar fi cele ale maduvei spinarii, degenerescentamaculara oculara, diabetul si maladia Parkinson - pentru a nu da decat cateva exemple. Studiul semnat de Dr. Nagy a fost publicat on-line de revista Nature, la 1 martie.

Barack Obama vs Clonarea umana

Barack Obama vs. Clonarea umanaPresedintele Barack Obama a criticat clonarea umana, despre care a spus ca este "periculoasa, complet gresita" si nu-si are locul in societate. Liderul de la Casa Alba a facut aceasta declaratie in timpul ceremoniei de semnare a unui ordin executiv prin care ridica restrictiile privind fondurile federale acordate cercetarii celulelor susa, transmite AP.

Obama a afirmat ca Administratia sa va pune la punct reguli stricte pentru cercetare adaugand ca "abuzurile sunt de neacceptat".

Statele Unite autorizeaza Studiul GERON

Statele Unite autorizeaza Studiul GERONOdata cu sosirea lui Barack Obama la Casa Alba, SUA a aprobat, lansarea primului studiu clinic de celule stem embrionice umane. Aflat in stadiul de cercetare faza I, el incearca sa arate ca acest material este in siguranta si ca utilizarea acestor celule nu produce nici un risc de tumori la om.

Compania Geron (cu sediul in California) a anuntat ca va fi primul pentru a testa eficacitatea acestui controversate material la pacientii cu leziuni in maduva spinarii. Mai exact, acestea vor fi opt sau 10 persoane, care au primit o injectie de celule din maduva spinarii, intre sapte si 14 zile de la data la care sufera un prejudiciu.

OK pentru celulele stem embrionare

OK pentru celulele stem embrionareUna dintre cele mai asteptate decizii ale noului presedinte american este anularea deciziei administratiei Bush de a limita finantarea federala pentru experimentele cu celule stem de la embrioni umani, cercetari considerate a fi viitorul medicinei, dar respinse de conservatori din motive etice.

Directiva care a limitat drastic fondurile federale pentru cercetari, ceea ce practic a insemnat aproape interzicerea lor, a fost una dintre primele decizii majore ale lui Bush la inceputul primului mandat, in 2001. Obama intentioneaza sa o anuleze rapid, potrivit copresedintelui echipei sale de tranzitie, John Podesta, citat de Reuters.

Celulele stem in tratarea cancerului pancreatic

Celulele stem in tratarea cancerului pancreaticCercetari in domeniu arata faptul ca celulele stem ar putea fi benefice si pentru tratarea cancerului pancreatic, transmite HealthDay. Cu alte cuvinte celulele stem ar putea distruge celulele canceroase fara a deteriora alte testuri sanataoase din organismul uman.

Cercetatorii americani care au analizat aceasta situatie au fost programati sa raporteze rezultatele la Colegiul American al Clinicii Chirugicale. In fond, specialistii au creat o constructie bioenergetica care are capacitatea de a stopa raspandirea tumorii. Aceste descoperiri ar putea duce la tratamente mai bune pe viitor in ceea ce priveste cancerul pancreatic.

Celulele stem pot vindeca surzenia

Celulele stem pot vindeca surzeniaIn cativa ani surzenia ar putea fi doar o amintire. Asa spera cercetatorii de la Universitatea Sheffield, care au creat celule stem care pot reface celule din urechea interna a omului.

Potrivit BBC on line aproape 10 la suta din populatia lumii este surda, fie din nastere, fie din cauza zgomotului sau a altor cauze, unele degenerative.

O celula poate cauza cancer la prostata

O celula poate cauza cancer la prostataCercetatorii au descoperit o celula stem care ar putea fi responsabila pentru declansarea unor forme de cancer la prostata.

Intr-un articol din revista Nature se precizeaza ca desi noua descoperire nu a depasit inca stadiul experimental, oamenii de stiinta cred ca aceasta ar putea explica producerea unor forme de cancer la prostata, ducand in viitor la noi metode de tratament, scrie Reuters.

Transplantul de celule gliale olfactive

Transplantul de celule gliale olfectiveRegenerarea axonilor sistemului nervos central in caz de injurie nervoasa este deficitara. O exceptie care a stimulat imaginatia doctorilor este reprezentata de bulbul olfactiv. In aceasta structura, axonii sectionati si cei normali sunt in stare sa se regenereze si sa refaca sinapse functionale.

Principalul responsabil de cresterea si regenerarea axonala in bulbul olfactiv este o celula gliala olfactiva, Olfactory Ensheathing Cell (OEC). Aceasta celula este cunoscuta a fi implicata in procesele de elongatie axonala prin 3 mecanisme:

Transplantul de maduva osoasa

Transplantul de maduva osoasa Celulele stem recoltate din sangele placentar pot trata, in prezent, diferite forme de boli maligne ale sangelui, cum ar fi leucemia. Este vorba de un tratament cu propriile celule ale pacientului. Celulele stem au intrat intr-un proces alert de cercetare si, peste cativa ani, alte boli ar putea fi tratate cu aceste celule.

In 2006, s-a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania, iar luna trecuta, Cord Blood Center a deschis o banca de celule stem si in Bucuresti. Managerul companiei, medicul Sergiu Habago, a stat de vorba cu HotNews.ro despre importanta prelevarii sangelui placentar, la ce foloseste o astfel de prelevare si care sunt costurile unui astfel de serviciu.